De Taj Mahal in India bezoeken? Alle info & praktische tips voor je bezoek

Volledige reisgids kopen voor € 10

De Taj Mahal in India bezoeken? Alle info & praktische tips voor je bezoek

9 maart 2023 in India1 reactie

Alle info voor je bezoek aan de Taj Mahal in Agra: wat te zien en doen?

De Taj Mahal doemt sprookjesachtig op aan de oevers van de Yamuna-rivier bij de stad Agra. Het is zonder twijfel het beroemdste monument van India. Het monument dateert uit 1632 en is helemaal gemaakt van marmer.

De bouwwerken duurden maar liefst 22 jaar en er waren meer dan 20.000 werknemers nodig om de Taj Mahal te voltooien. Wie het noorden van India bezoekt, mag dit bijzondere bouwwerk absoluut niet links laten liggen. Hieronder vertellen we je alles over de Taj Mahal en we geven je praktische info en tips voor je bezoek + hoe online tickets boeken.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Taj Mahal

Reisgids
AdresDharmapuri, Forest Colony, Tajganj, Agra, Uttar Pradesh 282001, India ()
Tickets
 • Tickets voor de Taj Mahal koop je best online € 22 (bestel je ticket hier online), dit is een voorrangsticket Taj Mahal + toegang mausoleum.
Openingsuren
 • Gesloten op vrijdag
 • Opent elke andere dag 30 minuten voor zonsopgang
 • Sluit 30 minuten voor zonsondergang
Bestel hier je ticket € 22 online
Verblijven
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Koning Aap (vanaf € 2159), Djoser (vanaf € 1895)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Het verhaal van de Taj Mahal

Een gigantisch mausoleum

De Taj Mahal werd gebouwd in opdracht van Shah Jahan, de vijfde keizer van het Mughal-rijk in India, als een grafmonument voor zijn vrouw Mumtaz Mahal die stierf tijdens de geboorte van hun 14e kind. Zij was de favoriete vrouw van de keizer (die maar liefst 340 vrouwen gehad zou hebben) en daarom wilde hij een uitzonderlijk groot mausoleum voor haar laten bouwen.

Een werk van lange adem

De Taj Mahal, wat letterlijk paleis van de kroon betekent, werd gebouwd tussen 1632 en 1654. De bouwwerken duurden maar liefst 22 jaar en er waren niet minder dan 20 000 werknemers nodig om de Taj Mahal te voltooien. De huizen waar al die werknemers tijdelijk woonden, zijn intussen uitgegroeid tot een grote wijk niet ver van de Taj Mahal.

Een gebouw zonder gelijke

Volgens de legende beval de keizer na de bouwwerken om de handen af te hakken van iedereen die aan het project had meegewerkt. Zo wilde hij voorkomen dat elders een even mooi gebouw neergezet kon worden.

Marmer en edelstenen

Het mausoleum is opgetrokken uit wit marmer en daardoor blinkt het van kilometers ver. Toch is dat niet hoe het gebouw er oorspronkelijk uitzag. De Taj Mahal werd indertijd versierd met ontelbare edelstenen!

De Taj Mahal raakte aan het einde van de 19e eeuw echter in verval en wanneer de Britten de macht grepen in India roofden de Britse soldaten de edelstenen uit de muren. Daarna werd het complex grondig gerenoveerd en de tuinen werden ook opnieuw ingericht in de Britse stijl.

 1. Wat is er te zien bij je bezoek aan de Taj Mahal

Een symmetrisch meesterwerk

De Taj Mahal prijkt naast de oever van de Yamuna-rivier en spreekt al meer dan 350 jaar tot de verbeelding. Het gigantische bouwwerk is maar liefst 73 meter hoog en volgens de regels van de islamitische architectuur is het gebouw helemaal symmetrisch. Het meest herkenbare kenmerk van de Taj Mahal is de enorme witte koepel van 35 meter hoog die vanwege zijn vorm vaak een ‘uikoepel’ genoemd wordt. In 2007 werd het verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen.

De centrale koepel wordt omgeven door 4 kleinere koepels, 4 minaretten die naar de hemel reiken en 2 bijgebouwen uit zandsteen aan weerszijden van het mausoleum. Rondom de Taj Mahal ligt een indrukwekkende tuin met fonteinen die het paradijs symboliseren in de islamitische traditie.

De graftombes

Binnenin de hoofdruimte liggen zowel de graven van de keizer Shah Jahan als van zijn vrouw Mumtaz Mahal. Ze liggen vlak naast elkaar in de Taj Mahal, maar de graftombes die je ziet wanneer je binnengaat, zijn niet de oorspronkelijke grafstenen. De echte tombes liggen en verdiep lager en zijn niet toegankelijk voor toeristen.

Klik hier om je tickets te reserveren

De tuin

De tuin rondom de Taj Mahal beslaat 300 hectare en werd aangelegd volgens het indertijd populaire Perzische chahar bagh-patroon. Daarbij wordt de tuin opgedeeld in 4 delen die gescheiden worden door verhoogde wandelpaden verdelen.

Elk van de 4 delen bestaat ook weer uit 4 verschillende perken
. Er zijn vele fonteinen, bomen, planten en bloemen. De tuin staat symbool voor het paradijs en de rijkelijke beplanting verwijst naar de overvloed en vruchtbaarheid van dit paradijs.

Het Lady Di-bankje

In het midden van de tuin, tussen de tombe en de poort, ligt een marmeren waterbassin. Daarvoor staat het beroemde “Lady Di-bankje”. Op dat bankje nam prinses Diana plaats tijdens haar bezoek aan de Taj Mahal en dat leverde een iconische foto op.

 1. Tickets kopen om de Taj Mahal te bezoeken?

Koop hier alvast je tickets

Tickets kan je ter plekke kopen bij één van de twee loketten. De loketten kun je vinden bij de oostelijke ingang en de westelijke ingang. Je kan echter ook makkelijk tickets online kopen. Wanneer je een ticket koopt, zitten daarbij ook schoenovertrekken, een fles water, een toeristenkaart van Agra en een bus- of golkar-service naar de toegangspoort inbegrepen. Als je ter plaatse je ticket wil kopen, schuif dan zeker aan in de toeristenrij (High Value Ticket Holder), deze is alvast sneller en korter dan de rij voor de Indiërs.

Wanneer je je ticket online koopt, heb je ook gratis toegang tot het fort van Agra.

Prijzen voor de tickets

 • Voor buitenlanders is de ticketprijs 1100 roepies en 1050 roepies met korting wanneer je met een bankkaart betaalt.
 • Indiërs betalen slechts 50 roepies contant en 45 roepies met korting.
 • Kinderen jonger dan 15 jaar mogen gratis mee.

Taj Mahal bij volle maan

Ben je in Agra bij volle maan? Dan kan je kaarten kopen om de volle maan te bekijken. Tickets kosten 750 roepies voor buitenlanders (500 voor kinderen tot 15) en 510 roepies voor Indiërs. Je krijgt dan een half uur toegang tot de Taj Mahal. Je moet de tickets kopen tussen 10.00 en 18.00 uur bij het kantoor van Archaeological Survey of India aan Mall Road. Dat moet minimaal een dag op voorhand.

Taj Mahal bezoeken vanuit New Delhi

Wil je de Taj Mahal graag als daguitstap bezoeken vanuit New Delhi? Dat kan makkelijk met verschillende touroperators. We raden je aan om online tickets voor een daguitstap naar de Taj Mahal te kopen. Zo hoef je zelf ook niets meer te regelen.

 1. Hoe vermijd ik de wachtrijen voor de Taj Mahal?

Het moet niet gezegd zijn dat de Taj Mahal één van India's meest populaire toeristische attracties is. Het is dan ook niet vreemd dat er vaak lange wachtrijen staan voor de ingang en ticketcentra van de Taj Mahal.

Onze tip: De makkelijkste manier om de wachtrijen te vermijden is door vooraf online je tickets te kopen. Dan kan je meteen de lange wachtrijen aan de ticketcentra overslaan en je hebt ook gratis toegang tot het fort van Agra, een win-winsituatie dus!

Waarop letten tijdens je bezoek?

 • Wil je de zonsopgang zien, zorg dan dat je minimaal 1 uur voor openingstijd bij een van de toegangspoorten bent (Western of Eastern Gate).
 • Ga je op zaterdag, zorg dan dat je er minimaal 2 uur voor openingstijd bent.
 • Indien mogelijk probeer een bezoek in het weekend te vermijden, veel Indiërs bezoeken dan ook het monument.
 • Op vrijdag is de Taj Mahal gesloten.
 1. Wat zijn de openingsuren van de Taj Mahal?

 • De Taj Mahal opent elke dag 30 minuten voor zonsopgang en sluit 30 minuten voor zonsondergang
 • Op vrijdag is de Taj Mahal gesloten voor gebed.
 • De Taj Mahal is ook open voor het bekijken van elke volle maan vanaf 20u30 tot 00u30.
 • De Taj Mahal hanteert die openingstijden ook 2 dagen voor volle maan en 2 dagen na de volle maan. In totaal kan je dus 5 dagen per maand ook 's nachts de Taj Mahal bezoeken.
 • Tijdens de heilige Ramadan-maand is de Taj Mahal niet toegankelijk voor de volle maan.
 • Koop je tickets alvast online en sla de wachtrijen over.

Voorrangstickets Taj Mahal kopen

 1. Wanneer bezoek ik de Taj Mahal het beste?

De beste reistijd

 • De beste maanden om de Taj Mahal te bezoeken zijn van november tot en met februari.
 • Van januari tot en met oktober kan het erg warm en regenachtig zijn, maar je krijgt dan wel een korting op de tickets.

Het beste dag

 • De Taj Mahal is gesloten op vrijdagen, plan die dag dus zeker geen bezoek.
 • In de weekends is het ook drukker en daarom vermijd je ook beter zaterdagen en zondagen.
 • De beste dag om de Taj Mahal te bezoeken is op een maandag. Het is op maandagen iets rustiger en vooral tijdens de zonsopgang ’s ochtends is het langer rustig op de site.
 • Wil je tijd uitsparen? Koop dan zeker je tickets online, zo kan je binnen zonder uren te wachten.

Het beste tijdstip

 • De Taj Mahal lijkt geleidelijk van kleur te veranderen doorheen de dag. Het is de moeite waard om vroeg op te staan en de zonsopgang daar door te brengen omdat het gebouw dan glinstert in een magisch oranje licht. Als je de Taj Mahal rond zonsopgang bezoekt, kan je bovendien ook de grote menigten voor zijn die pas later in de ochtend aankomen.
 • Houd er echter rekening mee dat er ook ’s ochtends vroeg, voor zonsopgang, al een rij zal staan voor de verschillende ingangen.

Onze tip: Wil jij ook een rondreis maken door Noord-India? Download onze gratis reisgids Rajasthan en gebruik onze uitgewerkte rondreis door Noord-India.

 1. Hoe bereik ik de Taj Mahal?

Te voet

Als je in Agra verblijft, kan je makkelijk te voet naar een van de ingangen van de Taj Mahal gaan. Er zijn 2 toegangspoorten, maar langs de derde poort, de zuidpoort, kan je ook het complex verlaten. Je komt dan bij een druk marktgebied waar veel goedkopere hotels liggen.

 • De westpoort is de hoofdpoort waar de meeste lokale Indiase bezoekers langskomen en over het algemeen staan hier de langste rijen gedurende de dag. Het is echter de voorkeursoptie bij zonsopgang om de drukte bij de oostpoort te vermijden.
 • De oostpoort wordt eerder gebruikt door buitenlandse toeristen omdat deze poort het dichtst bij een aantal bekende hotels ligt. Het heeft meestal kortere wachtrijen behalve bij zonsopgang, wanneer grote groepen daar aanschuiven. Als je je kaartje de dag ervoor al koopt, is het nog steeds het beste toegangspunt.

VERBLIJFSTIP AGRA: The Hideout Agra - Boutique Homestay: boetiekhotel op wandelafstand van de Taj Mahal. 's Ochtends word je wakker met een heerlijk kopje koffie en een prachtig uitzicht. De eigenaar gaf ons enkele goede en nuttige tips voor de stad en sightseeing Meer info en boeken.

Taxi of tuk tuk

In Agra rijden ook heel wat taxi's en tuk tuks die je uitstekend kan gebruiken om naar de Taj Mahal te reizen. Dat is een goed idee als je hotel iets verder van de Taj Mahal ligt.

Vanuit New Delhi naar Agra reizen

Vanuit Delhi, Varanasi en steden in Rajasthan kan je makkelijk met de hogesnelheidstrein Shatabdi Express naar het centraal station Agra Cantt reizen. Hoge snelheid Shatabdi Express-diensten opereren vanuit Delhi, Varanasi en steden in Rajasthan. Vanaf het station kan je een tuk tuk naar de Taj Mahal nemen voor ongeveer 150 roepies.

Er rijden ook comfortabele bussen met airconditioning tussen New Delhi en Agra. Die bussen vertrekken elk uur vanaf de Anand Vihar-terminal in New Delhi. Een rit kost ongeveer 700 roepies per persoon. De bussen rijden via de Yamuna Expressway en houden onderweg een pauze van 30 minuten bij een wegrestaurant.

 1. Beveiliging in de Taj Mahal

Er is strikte beveiliging aanwezig bij de Taj Mahal en er zijn controleposten bij de ingangen:

 • Je tas wordt gescand en doorzocht en grote tassen en rugzakken mogen niet naar binnen. Alleen kleine tasjes met de essentiële items zijn toegestaan.
 • Je mag een gsm, een camera en een fles water per persoon meenemen.
 • Etenswaren, tabaksproducten, aanstekers, elektrische toestellen (inclusief telefoonopladers, koptelefoons, iPads, zaklampen), messen of camerastatiefjes mag je niet meenemen.
 • Mobiele telefoons zijn ook verboden wanneer je bij volle maan naar de Taj Mahal gaat, maar camera's mogen dan wel nog naar binnen.
 • Bij de toegangspoorten kan je te grote bagage achterlaten.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Praktische info en tips voor je bezoek

 • Je moet je schoenen uitdoen om rond de Taj Mahal en in de werkelijke Taj Mahal te wandelen. Als je met een georganiseerde tour bent of je ticket ter plekke koopt, krijg je meestal schoenovertrekken. Wie zijn schoenen wil uitdoen en achterlaten bij de bewaker, voorziet een fooi van 50 roepies.
 • Je mag geen foto's maken in het hoofdgebouw van de Taj Mahal, maar geen nood, want de buitenkant is indrukwekkender dan de binnenkant.
 • Je kan een kopje masala-thee kopen terwijl je in de rij wacht.
 • Mannen en vrouwen staan apart in de rij.
 • Omdat je naast de Taj Mahal bent, zijn souvenirs veel duurder dan elders in Agra. Je koopt ze dus best ergens anders.
 • Als je zelfstandig de Taj Mahal bezoekt, zal je bezoek zo’n 1 à 2 uur duren. In die tijd kun je wandelen door de tuinen, de ingang van de Taj Mahal bekijken en de overige gebouwen bezichtigen. Als je onder begeleiding van een gids de Taj Mahal bezoekt, zal je bezoek ongetwijfeld langer duren.
 • Je kan een gids regelen bij de Taj Mahal zelf of online boeken, zo ben je zeker en hoef je niet te stressen.
 1. Wat is de ligging van de Taj Mahal?

Het adres van de Taj Mahal is het Dharmapuri, Forest Colony, Tajganj, Agra, Uttar Pradesh 282001, de ligging op de kaart vind je hier.

 1. Filmpje: prachtige beelden van de Taj Mahal

Benieuwd naar de Taj Mahal? In deze video krijg je prachtige beelden voorgeschoteld van India's beroemdste bouwwerk. Wil je al dat moois in het echt bewonderen, dan zal je natuurlijk zelf naar India moeten reizen.

 1. Mis niets tijdens je rondreis door Rajasthan met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Rajasthan? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Rajasthan met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Rajasthan.

Rajasthan

Gratis reisgids India downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 6 april 2023 - Lode Van Regemortel

Al deze mooie gegevens en suggesties worden verwerkt! Eens te meer een volledige toelichting op onze geplande routes!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?