New Delhi bezoeken? 12 x bezienswaardigheden in New Delhi

Volledige reisgids kopen voor € 10

New Delhi bezoeken? 12 x bezienswaardigheden in New Delhi

3 november 2020 in India0 reacties

Delhi is de bruisende hoofdstad van India en meteen ook het kloppende hart van de bekende toeristische regio Rajasthan. De stad word meestal benoemd als New Delhi, maar eigenlijk bestaat ze uit twee delen die samen Delhi vormen: Old Delhi en New Delhi.

De Indiase hoofdstad staat al sinds haar stichting in 1639 bekend voor haar prachtige moskeeën, parken en havelis (woningen van edellieden en andere rijken). Het modernere stadsdeel, New Delhi, heeft zijn architectuur vooral te danken aan de Britse kolonisatieperiode. In 1912 werd Delhi ook al de hoofdstad van het toenmalige Brits-Indië. Na de onafhankelijkheid van India in 1947 bleef het dus ook de hoofdstad van het huidige land.

In dit artikel hebben we de meest interessante plaatsen en bezienswaardigheden voor je gebundeld die essentieel zijn voor je trip naar Delhi. Er zitten ook enkele verborgen parels bij die minder door buitenlandse toeristen worden bezocht.

Daguitstappen, tours en excursies in New Delhi

Inhoud artikel

 1. Jama Masjid

De Jama Masjid of Vrijdagmoskee is de grootste moskee van India die momenteel nog in gebruik is. Deze moskee was het laatste grote bouwwerk van Mogolkeizer Shah Jahan en werd gebouwd halfweg de 17e eeuw. Bij de moskee zie je 3 grote toegangspoorten. Qua architectuur heeft de moskee een eenvoudige stijl. Er werd gebruik gemaakt rode zandsteen en marmer. Opvallend is het ingelegde zwart marmer. Het gebouw doet in zekere zin wat denken aan de San Marco in Venetië, maar dan in iets simpeler versie.

Er zijn 3 toegangspoorten tot de moskee

 • De oostelijke poort was voorbehouden voor de keizerlijke familie.
 • De andere poorten waren voor ministers/hoge functionarissen en voor de gewone burgers.
 • Binnen in de moskee vind je prachtig steensnijwerk en voor een klein bedrag kan je naar de top van de minaretten klimmen. Zeker de moeite als je een mooi uitzicht over de stad wil.

Op het centrale binnenplein vind je een vierkant waterreservoir of "Hauz" dat het doopritueel symboliseert. Voor de moskee vind je een verhoog of dikka. Dat platform werd bijgebouwd voor moslims die geen plaats meer hadden in de moskee. Een tweede voorganger ging dan op het verhoog staan om de woorden van de imam te herhalen. Zo konden ongeveer 25.000 mensen extra luisteren naar de dienst vanaf het binnenlpein.

Rond de moskee kan je wandelen in de typische smalle straatjes van Delhi, tussen de motorfietsen, riksja’s en de marktkraampjes met fruit, textiel en kruiden. We raden je aan om daar in de buurt een tour met een gids te boeken om de leukste plekjes te ontdekken en wat meer te weten te komen over het stadsleven hier.

Onze tip: Boek een gids om de markten te bezoeken. Er zijn tours die je laten kennismaken met het lokale street food en waarbij je de grootste specerijenmarkt van Azië ondekt.

 1. Gurudwara Bangla Sahib

De Gurudwara Bangla Sahib is één van de belangrijkste Sikh-tempels van India. Opvallend zijn de gouden koepels en het overdadig gebruik aan wit marmer. Je kan de tempel doorlopend vrij bezoeken. Opvallend is dat er 24 uur op 24 uit de heilige schriften wordt gedeclameerd.

Een kunstmatig meer met geneeskrachtige eigenschappen

Naast de tempel ligt een kunstmatig meer. Het water ervan zou geneeskrachtige eigenschappen hebben en ziektes zoals de pokken en de cholera helpen genezen. Er is ook een gratis maaltijd te verkrijgen voor iedereen die dat wenst, ongeacht zijn of haar geloof. Je kan zelfs een kijkje nemen in de keukens en zien hoe alles er in grote potten wordt klaargemaakt. Voor de maaltijd wordt eerst collectief gebeden.

Deze tempel is minder bekend bij Westerse bezoekers en bewaart daardoor heel wat authenticiteit. De tempel bezoeken is verplicht op blote voeten en met hoofdbedekking. Je kan een hoofddeksel ter plaatse ontlenen. Er is een aparte ruimte waar je je schoenen even kunt achterlaten.

Zo'n 2% van de Indiase bevolking is aanhanger van het Sikhisme. De mannelijke volgelingen zijn te herkennen aan de tulband van 7 meter stof waarin hun lange haar wordt gewikkeld, dat ze nooit mogen knippen.

 1. Swaminarayan Akshardham, Hindoe tempelcomplex

Akshardham is één van de topbezienswaardigheden van Delhi. Het is indrukwekkend Hindoeïstisch tempelcomplex dat in 2005 werd afgewerkt, waarbij kunstenaars traditionele technieken gebruikten om de meer dan 20.000 godheden, heiligen en mythische wezens uit zandsteen te kerven. Opvallend is een gouden beeld van 3 meter hoog van Bhagwan Swaminarayan, de stichter van deze tak van het Hindoeïsme.

In het complex vind je ook een restaurant en tijdens een boottochtje brengen robotpoppen 10.000 jaar Indische geschiedenis tot leven. Voorzie minstens een halve dag als je de tempel en bijhorende attracties wil bezoeken. Probeer je bezoek te plannen op een weekdag, wanneer het minder druk is. Foto’s nemen of video’s maken is niet toegelaten.

Onze tip: Bezoek Akshardam met een gids incl. lunch, vervoer van en naar je hotel + licht en water avondshow. De tour duurt 4 à 5 uur en laat je toe om het indrukwekkende complex op een comfortabele manier te ontdekken. Reserveer hier je tour in Delhi.

 1. Raisina Hill en het presidentieel paleis

Raisina Hill is het gouvernementele hart van India met het parlement, de senaat en het presidentieel paleis. Dit zijn gebouwen die destijds door de Britten zijn opgetrokken. Hier krijg je echt een gevoel van hoe groots het Britse Rijk haar toekomst in Brits-Indië zag.

In 1911 besliste de Britse koning George V om de hoofdstad van Brits-Indië in Delhi te vestigen. De Britse kolonisten transformeerden de stad daarna ook ingrijpend. De Britse architect Edwin Lutyens kreeg de opdracht om nieuwe, imposante overheidsgebouwen en monumenten te ontwerpen.

Er werd behoorlijk komaf gemaakt met de voorafgaande architectuur van het Mogolrijk. Maar in sommige gebouwen bleven toch ook Indische toetsen verwerkt. De sporen daarvan zie je nog steeds in het straatbeeld van New Delhi.

 1. India Gate triomfboog

India Gate is een grote triomfboog die werd ontworpen door Edwin Lutyens, de Britse architect die het hedendaagse Delhi voor een groot stuk zijn uitzicht gaf. Het is een herdenkingsmonument voor de meer dan 70.000 Indische soldaten die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog en tijdens de Afghaanse oorlog (1919).

De Britten haalden in '14 - '18 heel wat Indiërs naar Europa om mee te vechten in de loopgraven. Daarom vind je onder andere op de oorlogskerkhoven en monumenten in de Westhoek in Vlaanderen heel wat Indische namen terug. De India Gate bevindt zich op het oostelijke deel van het Rajpath, de ceremoniële en royale boulevard tussen de poort en Raisina Hill.

Je reis naar de regio Rajasthan optimaal voorbereiden? Koop onze reisgids Rajasthan met een uitgestippelde 16-daagse rondreis langs alle bezienswaardigheden, suggesties voor overnachtingen, dineren en alle andere info voor je reis naar India. Op zoek naar een hotel? Boek hier je overnachting in New Delhi.

 1. Qutab Minar overwinningstoren

De overwinningstoren of minaret, Qut(a)b Minar is een pronkstuk uit de tijd van de moslimoverheersing van de 12e eeuw in het noordwesten van India. De minaret staat in schril contrast met de ruïnes van de moskee, al vind je er wel nog prachtig stenen beeldhouwwerk.

De Qutb Minar is ruim 73 meter hoog en bestaat uit 5 verdiepingen. Het is daarmee ook de hoogste stenen minaret ter wereld. De eerste sultan, Qutb-id-din-Aibak liet de eerste 3 verdiepingen bouwen. Na zijn dood nam zijn schoonzoon Iltutmish, die overigens op de site in een mausoleum begraven ligt (1235), de bouw van de 4de verdieping voor zijn rekening.

Zelf de bliksem of een aardbeving kon de toren niet vellen

De toren werd 2 keer door de bliksem geraakt in 1326 en 1368. Bij de herstellingen van de 2de blikseminslag werd de 5de verdieping toegevoegd. Qutb Minar werd doorheen de tijd ook verschillende keren gerenoveerd na aardbevingen. De toren staat overigens niet helemaal kaarsrecht, maar helt zo’n 65 cm over. Het is niet meer mogelijk om de toren te beklimmen sinds een ernstig incident waarbij 45 doden vielen (vooral schoolkinderen).

De indrukwekkende site is UNESCO Werelderfgoed. ’s Avonds kan je er ook terecht voor een klank- en lichtspel.

 1. Mehrauli Archaeological Park

Niet ver van Qutab Minar ligt het Mehrauli Archaeological Park, een archeologische zone met meer dan 440 monumenten die dateren van de 10e eeuw tot de Britse periode. Erg indrukwekkend is vooral het deel dat zich in de bossen bevindt, op ongeveer 500 meter van de metrohalte. Je vindt er verschillende mausolea en een moskee.

In het noorden van Mehrauli ligt het mausoleum van Adham Khan, dat tijdens de Britse periode eerst als residentie en vervolgens als politiebureau en postgebouw gebruikt werd. In het zuidelijke gedeelte ligt een kleine begraafplaats met een lege plaats die voorzien was voor Bahadur Shah Zafar, de laatste koning van Delhi. Na zijn verbanning is hij echter in Myanmar gestorven.

 1. Baha'i Tempel of Lotus Tempel

De Baha’i Tempel staat, vanwege zijn vorm, vooral bekend als de Lotus Tempel. De lotusbloem speelt een belangrijke rol in 4 Indiase religies: het hindoeïsme, boeddhisme, jaïnisme en de islam. De tempel dateert van 1986 en werd opgetrokken in witte marmer.

Dagelijks wordt de plek door zo’n 8.000 tot 10.000 gelovigen van verschillende religies bezocht, wat het tot één van de meest bezochte monumenten ter wereld maakt. Bezoekers wordt gevraagd om niet te praten en stil te zijn.

 1. Graftombe van Humayun

De Graftombe van Humayun zou de inspiratie geweest zijn voor de Taj Mahal, die ongeveer 60 jaar later gebouwd werd. Als je de elegante structuur ziet, is het niet moeilijk te begrijpen waarom. Het mausoleum werd in opdracht van keizer Humayun’s weduwe Haji Begum gebouwd in 1565 en verenigt Perzische en Mogolarchitectuur. De bogen in de façade zijn ingelegd met stroken rode zandsteen en wit marmer.

Van je barbier moet je het hebben

In de omliggende tuinen vind je onder andere de tombe van de keizers favoriete barbier. Aangezien de barbier letterlijk het mes op de keel van de keizer zette, was dit in die tijd een erg belangrijke functie en Haji Begum. Toen de laatste Mogolkeizer door de Britten uit het Rode Fort werd verdreven, zocht hij hier een onderkomen, tot hij uiteindelijk door de Britten werd gevangengenomen en verbannen naar Myanmar.

De beste tijd om de tombe te bezoeken is ’s avonds, wanneer de ondergaande zon de rode steen een warme gloed geeft.

 1. Rode Fort

Het Rode Fort of Lal Qila is een monument uit de Mogolperiode in India. Het werd tussen 1638 en 1648 gebouwd door keizer Shah Jahan als paleis voor zijn nieuwe stad Shahjahanabad. In de funderingen van het fort zouden volgens de overlevering onthoofde lichamen van gevangenen verwerkt zitten, die zouden geluk brengen.

Oorspronkelijk keek het fort uit over de Yamuna-rivier

Door de jaren heen heeft de Yamuna-rivier zich ondertussen oostelijker verplaatst. Het fort is in de loop der eeuwen geregeld geplunderd, maar de grootste vernieling gebeurde in 1857 toen de Britten de laatste Mogolkeizer uit het fort verjoegen.

De gebouwen en tuinen werden vernield om plaats te maken voor militaire barakken. De uitwendige versterkingsmuur, toegangspoorten, audiëntiezaal, en keizerlijke appartementen werden bewaard, en kan je nu bezoeken. Er is ook een museum over “de strijd naar de vrijheid” (Swatantrata Sangram Sanghralaya) dat focust op de lange strijd naar Indische onafhankelijkheid. In de avond wordt er een klank- en lichtspel gehouden.

 1. Tughlaqabad Fort

Tughlaqabad Fort werd in de 14e eeuw gebouwd door sultan Ghiyas-ud-din Tughlaq en werd relatief snel opnieuw verlaten. Het fort is nu half heroverd door de jungle en je kan er onder andere wandelen in ondergrondse doorgangen. Ooit stond het zandstenen mausoleum van de sultan in het midden van een meer, maar nu scheidt een weg het van zijn vervallen stad.

In de ticketprijs zit ook de toegang tot het mausoleum inbegrepen. De site ligt er vaak wat verlaten bij. Het is aan te raden om het fort met een gids te bezoeken, dat is handiger om de wilde resusapen die in en rond het fort leven op een veilige afstand te houden.

 1. Raj Ghat: memorial Mahatma Gandhi

Een beetje buiten de stad vind je Raj Ghat, een oase van groen en rust met verschillende herdenkingsplaatsen voor grote Indische leiders. Ook Mahatma Gandhi wordt hier herdacht. De memorial van Gandhi is een eenvoudig platform in zwart marmer, met een altijd brandende vlam erbij. In tegenstelling tot wat bij ons in het Westen gebruikelijk is, ligt Gandhi hier niet begraven. Het is wel de plaats waar hij gecremeerd is. Zijn assen werden binnen de tradities van het Hindoeïsme in de Ganges uitgestrooid.

 • Je kan naar het herdenkingsmonument toe wandelen. Je moet dan wel je schoenen uittrekken.
 • Een alternatief is om er vanop een hoogte omheen te wandelen. Dan mag je je schoeisel aanhouden.
 1. Hoe wachtrijen en drukte vermijden in Delhi?

Heel wat tempels in Delhi trekken veel toeristen aan in het hoogseizoen, waardoor er dikwijls wachtrijen ontstaan. Verder is het ook heel druk in de stad, waardoor je al snel een pak tijd kan verliezen in het verkeer. Als je maar één dag de tijd hebt in Delhi en je toch zo veel mogelijk monumenten wil zien, is het een optie om een privé dagtour te boeken.

In 8 uur tijd bezoek je dan de essentiële bezienswaardigheden en ga je in een comfortabele auto met airconditioning naar verschillende toeristische hotspots. Je wordt opgehaald en teruggebracht naar je hotel en je hoeft nergens aan te schuiven bij de kassa's, alle tickets zijn inbegrepen. Boek hier een dagtour in Delhi.

 1. Filmpje: De mooiste bezienswaardigheden in New Delhi

Benieuwd naar hoe New Delhi en z'n bijzondere bezienswaardigheden eruitzien? In deze video ga je mee op een korte tour door New Delhi. Als je deze bijzondere stad in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar New Delhi moeten reizen!

 1. Mis niets tijdens je rondreis door Rajasthan met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Rajasthan? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Rajasthan met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Rajasthan.

Rajasthan

Gratis preview reisgids Rajasthan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?