Bezienswaardigheden Jaisalmer en omgeving: Tips & info

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezienswaardigheden Jaisalmer en omgeving: Tips & info

3 november 2020 in India0 reacties

Jaisalmer wordt ook wel de “gouden stad” genoemd vanwege de geelkleurige zandsteen waaruit de meeste gebouwen opgetrokken zijn. Centraal domineert het fort, dat als een middeleeuwse stad boven de lager gelegen huisjes uittorent. Het doet wat denken aan een Indiase versie van Carcassonne.

De naam Jaisalmer betekent letterlijk “de heuvel van Jaisal”, een verwijzing naar Maharawal Jaisal Singh, de Rajput koning die de stad in de 12e eeuw na Christus gesticht heeft langs de karavaanroute tussen Oost en West. Het is een zeer fijne plek om te verkennen, dwalend doorheen de wirwar van straatjes en langs de vele restaurantjes en winkeltjes. Er hangt een bijna middeleeuwse sfeer en het lijkt alsof je in een verhaal uit Duizend-en-een-nacht bent terecht gekomen.

Daguitstappen, tours en excursies in Jaisalmer

Inhoud artikel

  1. Fort van Jaisalmer

Het Fort van Jaisalmer is de onbetwiste blikvanger van de stad. Het is eigenlijk een stadsdeel op zich. Het is een oude verblijfplaats van de Maharadja en zijn huishouding. Verder woonden er ook mensen van de eerste (brahman – priesters en geleerden) en tweede (Rajput – krijgers en koningen) kaste. Vroeger leefden er zo 5.000 mensen binnen de muren van het versterkte fort. Vandaag zijn dat er nog 4.000 en speelt het kastensysteem hier minder sterk.

Het fort torent 76 meter boven de stad uit en wordt omgeven door een eigen versterkingsmuur uit de 17e eeuw van zo’n 9 km lang met 99 bastions. Intussen zijn er 3 bastions door watererosie ineengestort, die worden gerestaureerd en de overige bastions worden verder verstevigd. In het fort vind je naast verschillende paleizen ook enkele indrukwekkende Jaïntempels.

  1. Sunset Point

Sunset Point is een geliefd punt voor toeristen omdat je er een prachtig panorama op de stad en het fort krijgt bij zonsondergang. Een andere bijzonderheid van deze plek is dat het een crematieplaats is voor Hindoes. Crematie is een gebruikelijke traditie voor uitvaarten van Hindoes omdat dat de snelste weg naar reïncarnatie is volgens hun geloof. Je zie hier dan ook tal van kleine mausolea die 's avonds iets magisch hebben.

Een begrafenis bij Hindoes duurt in totaal 12 dagen. Bij de crematie wordt de overledene in doeken gewikkeld en op 4 lagen takken gelegd, meestal van sandelhout. Vervolgens wordt het lichaam afgedekt met een vijfde houtlaag. De houtlagen staan symbool voor de natuurelementen (wind, water, aarde, vuur en lucht). Het crematieritueel duurt zo'n 3 uur. De familie blijft staan tot de overledene volledig is opgebrand. Daarna worden de assen in de Ganges uitgestrooid.

Je reis naar de regio Rajasthan optimaal voorbereiden? Koop onze reisgids Rajasthan met een uitgestippelde 16-daagse rondreis langs alle bezienswaardigheden, suggesties voor overnachtingen, dineren en alle andere info voor je reis naar India. Op zoek naar een hotel? Boek hier je overnachting in Jaisalmer.

  1. Gadisar Lake

Gadisar Lake of Gadi Sagar is wellicht een van de meest idyllische plekken van de hele regio Rajasthan. Het is een kunstmatig meer dat vroeger dienst deed als waterbekken. De charme wordt gevormd door de kleine paviljoentjes die op het water staan. Daar gingen de vroegere Maharadja's op zoek naar afkoeling tijdens de warmste dagen.

Ook opvallend is de toegangspoort uit de 14e eeuw, Tilon Ki Pol, waar een tempel bovenop is gebouwd. Dat zou gedaan zijn om te voorkomen dat mensen de poort zouden afbreken. Ze zou namelijk gebouwd zijn door een courtisane, of minnares van de vorst. Daarom werd er gezegd dat mensen die naar het meer liepen door de poort "door haar benen" gingen. Door dat schandaal was er vrees dat de poort zou verwoest worden.

Het meer is magisch bij zonsondergang. Probeer hier dus 's avonds te passeren als dat lukt.

  1. Nathmalji-ki-Haveli

India staat bekend om de havelis of woningen van vroegere edellieden en rijke burgers. Ook in Jaisalmer vind je enkele mooie exemplaren terug, waarvan de Nathmalji-ki-Haveli een van de opvallendste is. Het huis werd gebouwd in 1885 door twee broers. Die hadden ook zelf inspraak in het bouwwerk en de aangebrachte versieringen.

Vandaag is de haveli nog steeds bewoond door nakomelingen van de familie. Ze leiden toeristen rond en er is ook een souvenirshop.

  1. Patwon-ki-haveli

Een andere goed gerestaureerde haveli is de Patwon-ki-Haveli die dateert uit 1805. Eigenlijk is dit een groep van 5 havelis die voor 5 broers gebouwd werden. In één van de havelis vind je nu een museum en winkel, maar ook de andere havelis zijn te bezoeken. In de 5de haveli bevindt zich een galerij met werk van lokale artiesten.

Vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht op de stad en omgeving.

  1. Overnachten in de woestijn van Sam Sand Dunes

De zandduinen van Sam zijn een zeer bekende toeristische trekpleister. Dagelijks zie je er dromedarissen en mensen wachten op de zonsondergang. Hier heb je een uitgelezen kans als je altijd al eens op een dromedaris wou zitten. Je kan ook te voet baggeren door het mulle woestijnzand of een jeepsafari doen.

Er zijn ook heel wat (luxe-)tenten voorzien waar je zou kunnen overnachten als je altijd al eens in de woestijn wou slapen. Reken er wel op dat het heel koud kan worden 's nachts, in tegenstelling tot de hitte overdag. Boek hier je plekje in het tentenkamp.

Interesse in een safari op een kameel of dromedaris? Er zijn verschillende tours mogelijk in de omgeving van Sam.
Boek een kameeltour van 6 uur incl. panorama voor de zonsondergang.

Altijd al eens willen slapen in de woestijn?
Combineer een nacht in Sam met een kameelsafari.
Boek een kameeltour incl. diner, overnachting in een Zwitserse tent + heen-terug vervoer vanuit Jaisalmer.

  1. Jaisalmer Desert Festival

Het Jaisalmer Desert Festival is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in in de hindoe-maand Magh (februari) en drie dagen voorafgaand aan de volle maan. Het festival wordt gevierd te midden van de prachtige duinen van de Thar-woestijn in Sam. De feestelijkheden van dit festival brengen de woestijn helemaal tot leven.

  • Het festival begint met een processie in de ochtend van het Jaisalmer Fort naar het Shahid Poonam Singh Stadium. De lokale bevolking kleedt zich dan in traditionele kostuums. Ze zingen en dansen met choreografieën rond de tragedies en prestaties van de woestijn.
  • De Gair en de vuurdans zijn hoogtepunten van het festival. Ook de Kalabaz of de Nat's zijn populair: een groep nomaden die gymnastische activiteiten brengen. De Langhas en Manganiars van de Bhopa spelen aangrijpende volksmuziek en ballades.

Unieke sportwedstrijden bijwonen zoals kameelpolo en kamelenrace

Je kan ook unieke sportwedstrijden bijwonen zoals kameelpolo en kamelenraces. Er zijn stunts op de rug van kamelen en ook choreografieën met kamelen. Andere wedstrijden zijn touwtrekken, tulbandbinding en de langste snorwedstrijd. De grote finale van het festival is het Rajasthani folkconcert na een vertoning van de luchtmacht, een cricketwedstrijd en parachutespringen.

Het festival eindigt op Poornima (dag van de volle maan) in de duinen van Sam met het fort "Sonar Qila" Jaisalmer op de achtergrond in een sprookjesachtige ambiance.

  1. Khuldara

Op de weg tussen de zandduinen van Sam en de Tharwoestijn vind je Khuldara terug. Zo’n 400 jaar geleden, werd dit dorp volledig verlaten van de ene dag op de andere. Volgens de legende had Salim Sing, de toenmalige eerste minister, zijn oog laten vallen op een meisje uit het dorp. Het dorp wou het mooie meisje echter niet aan de minister geven. Toen deze bleef aandringen, besloten de mensen op één nacht het dorp te verlaten, om nooit meer terug te keren. Niemand weet waarheen ze vertrokken zijn.

Het dorp bestaat voornamelijk uit ruïnes, maar de overheid levert hier wel inspanningen voor toeristische ontwikkeling, waardoor de huizen en de tempel steeds meer worden herbouwd. Je bezoekt Khuldara best met een lokale gids, die je meer kan vertellen over het dorp.

  1. Filmpje: De mooiste bezienswaardigheden in Jaisalmer

Benieuwd naar hoe Jaisalmer en z'n bijzondere bezienswaardigheden eruitzien? In deze video ga je mee op een korte tour door Jaisalmer. Als je deze bijzondere stad in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Jaisalmer moeten reizen!

  1. Mis niets tijdens je rondreis door Rajasthan met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Rajasthan? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Rajasthan met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Rajasthan.

Rajasthan

Gratis preview reisgids Rajasthan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?