Dé top 10 x bezienswaardigheden in Jaipur en omgeving: tips & info

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé top 10 x bezienswaardigheden in Jaipur en omgeving: tips & info

3 november 2020 in India0 reacties

Jaipur is de grootste stad van Rajasthan met zo’n 2,5 miljoen inwoners. De stad is nog relatief jong. Ze werd in 1727 gesticht door Maharadja Jai Sing II die er zijn hofhouding naartoe verhuisde toen het fort van Amber (11 km van Jaipur) te klein werd.

De “oude” stad, omgeven door de stadsmuur, is nog steeds het centrale hart van het grotere Jaipur. Jaipur wordt ook wel de “roze stad” genoemd. Toen in 1876 Edward VII, de prins van Wales, de stad een bezoek bracht, werden de huizen voor de gelegenheid helemaal in het roze geschilderd, de traditionele kleur voor gastvrijheid van de Rajputs.

Daguitstappen, tours en excursies in Jaipur

Inhoud artikel

 1. Hawa Mahal, het windpaleis

Hawa Mahal is een paleis met één van de iconische gevels van Jaipur. Het paleis werd in 1799 gebouwd door Maharadja Sawai Pratap Singh. Het wordt ook wel het “windpaleis” genoemd, net door de gevel die zo’n 953 gedecoreerde ramen telt en waarlangs de wind door het paleis blaast.

Bekijken zonder gezien te worden

Achter deze ramen konden de haremvrouwen van de Maharadja naar de parades op straat kijken, zonder dat zij gezien werden. Je kan de Hawa Mahal ook bezoeken. De ingang kan je vinden aan de achterkant van het gebouw. Ga, als je recht voor het gebouw staat, de eerste straat rechts in, en neem opnieuw de eerste straat rechts, onder een boog. Zo kom je bij de achterkant van het gebouw.

Fototip: Wil je knappe foto’s nemen van de gevel? Probeer dan ’s ochtends te gaan, wanneer de opkomende zon de gevel hult in het licht.

 1. City Palace

Het City Palace in Jaipur ligt op wandelafstand van de Hawa Mahal. Het is een koninklijk paleis dat tussen 1729 en 1732 door Sawai Jai Singh II gebouwd werd. De huidige Maharadja en zijn familie wonen nog in een deel van het complex, en voor een forse meerprijs kan je enkele voor het grote publiek afgeschermde ruimtes en meer exclusieve vertrekken te bezoeken.

Ook zonder de meerprijs te betalen is het paleis zeker al de moeite om te bezoeken. De kleurrijke hallen en binnenplaatsen met prachtig versierde poorten trekken ook steevast heel wat Instagrammers aan. Verder vind je er een Textiel- en kostuummuseum met tot de verbeelding sprekende weelderige gewaden die door de Maharadja’s en Maharanis werden gedragen, en een Wapenmuseum met een “knipdolk” die je kan testen. Ook de tuinen zijn erg de moeite.

 1. Jantar Mantar observatorium

Jantar Mantar is een observatorium net buiten het City Palace dat werd gebouwd door Maharadja Sawai Jai Sing II. Hij was enorm gefascineerd door astronomie. Je vindt er allerlei instrumenten om de bewegingen van de aarde, de zon en de sterren in kaart te brengen en om de tijd te meten. Veel van die astronomische instrumenten werken vandaag nog steeds. Het complex heeft ook de grootste zonnewijzer ter wereld.

Hier is het zeker een meerwaarde om een lokale gids onder de arm te nemen. Voor 100 Rs kom je binnen en voor nog eens 100 Rs heb je een gids. Hij zal je alles weten te vertellen over de astronomische instrumenten en hun werking. Zonder gids is het toch meteen een pak moeilijker om al die rare meetinstrumenten te vatten.

Je reis naar de regio Rajasthan optimaal voorbereiden? Koop onze reisgids Rajasthan met een uitgestippelde 16-daagse rondreis langs alle bezienswaardigheden, suggesties voor overnachtingen, dineren en alle andere info voor je reis naar India. Op zoek naar een hotel? Boek hier je overnachting in Jaipur.

 1. Amber Fort

Net buiten de stad vind je het imposante Amber fort. Het fort werd in de 16e eeuw gebouwd en was de woonplaats van de Amjer die toen over de regio heersten.Rond het fort loopt een een verdedigingsmuur van ongeveer 17 km waar je kan op wandelen. Maar ook de binnenkant van het fort is zeker de moeite. Hier kan je makkelijk een uur of drie doorbrengen. Het is een kolossaal, indrukwekkend bouwwerk van 4 vierkante kilometer dat tegen de heuvel is gebouwd in 4 niveaus, elk met hun eigen functie en binnenplaats.

Je zal er overigens niet alleen zijn: het fort wordt elke dag gemiddeld door meer dan 5.000 toeristen bezocht. Het behoort sinds 2013 tot het UNESCO Werelderfgoed.

 • Het fort is open van 8 tot 18 uur
 • Toegangsprijs: 2,50 EUR of 200 roepie (met gids komt er nog eens 2,50 EUR bij, maar je krijgt er wel ongeveer anderhalf uur rondleiding voor)
 • Je kan het fort makkelijk bereiken vanaf de Hawa Mahal met de bus of met een riksja
 • Je hebt ook de optie om de heuvel te beklimmen met een jeep of een rit op een olifant
 • 's avonds is er een licht- en geluidshow bij het fort
 1. Jaigarh Fort

Het Jaigarh Fort diende als een verdediginslinie van het Amber Fort. Het Jaigarh Fort is zo’n 3 km lang en 1 km breed. Het is vooral bekend om zijn kanon “Jaivana”, wat rond 1726 het langste kanon op wielen ter wereld moet geweest zijn. Het wapentuig weegt 50 ton en er zou 100 kilogram buskruit nodig zijn om het af te vuren. Het zou een schotbereik hebben tot wel 35 kilometer. Verder vind je in het fort een paleis, een wapenarsenaal en een museum.

Het fort is verbonden met het Amber Fort via een tunnel

De tunnel tussen beide forten is nog steeds toegankelijk voor het publiek, waardoor je vanuit het ene fort naar het andere kunt. Er zijn wel aparte toegangsprijzen.

Een leuk weetje is dat er in een geheime, ondergrondse kamer een schat verborgen zou liggen in het fort. Het fort werd in 1976 zelfs 7 jaar lang voor het publiek gesloten omdat de overheid ernaar op zoek wou gaan. Er is echter nooit iets gevonden tot op heden en het fort werd uiteindelijk heropend.

 1. Birla Tempel

De Birla Tempel of Lakshmi Narayan is één van de grootste staaltjes architectuur van Jaipur. Het is een moderne Hindoetempel uit 1988 in puur wit marmer. De Birla-familie gaf de opdracht om de tempel te bouwen die is gewijd aan de bekende Hindoegoden Vishnu en Lakshmi.

Ook beelden van Ganesh en Narayan ontbreken niet in het gebouw. De muren hebben snijwerk van andere Hindoesymbolen en in de gebrandschilderde ramen zijn gravures van mythologische gebeurtenissen te zien. De tempel heeft drie koepels die staan voor de drie grote religies van India, om zo het religieuze hart van het land te eren.

Elke avond om 18u is er een korte ceremonie om Vishnu en Lakshmi te eren. Het is de moeite om dit eens bij te wonen. Ook de tuinen rond de tempel zijn aangenaam om in te wandelen. Je kan ook een museum bezoeken met enkele bezittingen van de Birla-familie.

 1. Monkey Temple

De Monkey Temple ligt op een heuvel boven de stad en dankt zijn bijnaam uiteraard aan de vele honderden apen die er wonen. Die zijn een attractie op zich en op de heuvel krijg je ook een geweldig uitzicht over de stad. De kans is groot dat enkele Indiase kinderen je zullen vragen of ze je moeten beschermen tegen de zogezegd agressieve apen, maar eigenlijk is dat niet nodig.

De apen zijn volledig gewend aan menselijke aanwezigheid. Als je ze niet provoceert, zullen ze gewoon hun gangetje gaan. Ze weten wel dat ze nootjes kunnen krijgen van de bezoekers, dus ze komen wel af en toe eens schooien.

Niks missen tijdens je reis door Rajasthan? Koop onze reisgids Rajasthan met een uitgestippelde 16-daagse rondreis, waar te overnachten en dineren en alle andere reisinfo.

Op zoek naar een hotel in Jaipur?
Boek hier je overnachting in Jaipur.

 1. Royal Gaitor

De Royal Gaitor is de begraafplaats van de maharadja’s. Het leuke hier is dat het een minder toeristische bezienswaardigheid is waar je wat rustiger rond kan wandelen. Het heeft ook niet de grandeur van de forten, tempels en paleizen. Het is vooral een vredige plek. . Vooral het mausoleum van Maharadja Jai Singh met 20 gekerfde pilaren trekt hier de aandacht.

Vanuit de Royal Gaitor heb je zicht op de verdedigingsmuur van het Nahargarh Fort waar je een stukje op kan lopen. Het fort zelf is ook te bezichtigen en is de wandeling wel waard. Je kan er de vroegere vertrekken van de Maharadja en zijn familie met gedecoreerde muren zien en je krijgt een adembenemend uitzicht op de omgeving.

 1. Jal Mahal Waterpaleis

Op de weg tussen Jaipur en Amber kan je Jal Mahal of het Waterpaleis in het Man Sagar Lake zien liggen. Dit paleis lijkt zo uit een sprookje te komen, prachtig weerspiegeld in het water. Onder het waterniveau zitten nog 4 verdiepingen. Je kan het paleis helaas niet bezoeken, maar het is wel een stop waard om er even rond te wandelen en wat foto's te nemen. Dus als je tijd hebt kan je er wel even naartoe gaan.

 1. Amar Jawan Jyoti

Amar Jawan Jyoti is een monument dat het Indiase leger eert. Je kan het beschouwen als een stukje propaganda omdat de steun van de bevolking voor het leger belangrijk is. India is officieel nog steeds in staat van oorlog met buurland Pakistan, en het leger is erg aanwezig, zeker in de steden grenzend aan Pakistan, zoals Jaisalmer.

Het monument laat taferelen zien over de heldendaden van het Indiase leger. Het geeft toch in zekere zin een gevoel van indoctrinatie. Maar om de cultuur te begrijpen is het wel even een passage waard.

 1. Waar verblijven in Jaipur?

Aan overnachtingsmogelijkheden is er zeker geen gebrek in Jaipur. Er zijn degelijke hotels en verblijven voor democratische prijzen. Een aanrader is het Sunder Palace Guest House waar je voor een goedkope prijs een ruime kamer krijgt. Er is ook een fraai dakterras. Boek hier je overnachting in Sunder Palace Guest House.

Een optie met meer luxe is Pearl Palace Heritage - The Boutique Guesthouse, waar je voor 45 EUR per nacht een topverblijf hebt met kamers in authentieke Indiase stijl. Boek hier je verblijf in Pearl Palace Heritage.

 1. Filmpje: De mooiste bezienswaardigheden in Jaipur

Benieuwd naar hoe Jaipur en z'n bijzondere bezienswaardigheden eruitzien? In deze video ga je mee op een korte tour door Jaipur. Als je deze bijzondere stad in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Jaipur moeten reizen!

 1. Mis niets tijdens je rondreis door Rajasthan met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Rajasthan? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Rajasthan met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Rajasthan.

Rajasthan

Gratis reisgids Rajasthan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?