17 x bezienswaardigheden Rajasthan: Wat zeker zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x bezienswaardigheden Rajasthan: Wat zeker zien & doen?

1 juni 2022 in India0 reacties

Rajasthan is de bekendste staat van India en terecht! Rajasthan is een van de mooiste regio’s van India met een interessante cultuur. Rajasthan heeft een boeiende geschiedenis, een prachtig landschap, kleurrijke paleizen en betoverende forten.

Wanneer je Rajasthan bezoekt, lijkt het wel alsof je je in een echt sprookje waant! Wij hebben er alvast de mooiste bezienswaardigheden voor jou uitgezocht!

Inhoud artikel

 1. Jaipur

Wanneer je India bezoekt, mag Jaipur zeker niet ontbreken op je lijstje. Het is de hoofdstad van Rajasthan en wordt ook wel eens de ‘Roze Stad’ genoemd. Toen in 1876 Edward VII, de prins van Wales, de stad een bezoek bracht, werden de huizen voor de gelegenheid helemaal in het roze geschilderd, de traditionele kleur voor gastvrijheid van de Rajputs.

De “oude” stad, omgeven door de stadsmuur, is nog steeds het centrale hart van het grotere Jaipur. Daarnaast heeft de mooie roze stad een paar pareltjes van bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Het is één van de meest energieke steden in India met kleurrijke, chaotische straten en combinaties van historie en modern.

Ben je van plan om een rondreis te maken door India? Dan is onze reisroute een ideale leidraad voor je trip. Download onze gratis preview reisgids Rajasthan en beleef een onvergetelijke vakantie.
 1. Udaipur

Udaipur is de meest romantische stad van Rajasthan en wordt ook wel eens ‘The City of Lakes’ genoemd. Er liggen namelijk vier meren in de stad die met elkaar verbonden zijn: Pichola, Fateh Sagar, Udai Sagar en Swaroop Sagar. De meren geven dan ook meteen een pittoresk karakter aan de stad.

Daarnaast loop je tussen de witgekalkte huizen en schitterende paleizen. Udaipur is ook veel minder hectisch dan andere steden in Rajasthan en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. ’s Avonds geniet je van een heerlijk diner bij zonsondergang boven de stad met overal lichtjes die weerspiegelen in een van de vier meren.

Udaipur is een populaire bestemming bij toeristen, zelfs één van de geliefkoosde trouwlocaties voor rijke Indiërs. Breng je een bezoekje aan de stad? Verblijf dan in één van de haveli hotels of guesthouses in het oude centrum. Dat brengt een meerwaarde aan je bezoek.

 1. Jaisalmer

Deze goud-geel achtige majestueuze stad staat tussen opvallende zandsteengebouwen en wordt omringd door indrukwekkende zandduinen. Het is een van mooiste steden van India, zeker als je de Thar-woestijn meerekent. Het is niet verwonderlijk dat Jaisalmer ook wel de “gouden stad” wordt genoemd.

Centraal domineert het fort, dat als een middeleeuwse stad boven de lager gelegen huisjes uittorent. Het doet wat denken aan een Indiase versie van Carcassonne. Daarnaast heb je wonderlijke tempels en ruïnes, gezellige markten, pittoreske straatjes en de gigantische woestijn.

Weetje: De naam Jaisalmer betekent letterlijk “de heuvel van Jaisal”, een verwijzing naar Maharawal Jaisal Singh, de Rajput koning die de stad in de 12e eeuw na Christus gesticht heeft langs de karavaanroute tussen Oost en West.
 1. Kamelensafari in de Thar-woestijn

Als er één activiteit in het oosten van het Indiase Rajasthan dat je zeker moet gedaan hebben, is het een kamelentocht door de woestijn. In de woestijnstad Jaisalmer ontkom je er haast niet aan en wordt er op iedere straathoek een safari aangeboden.

We raden je aan om niet in te gaan op het eerste het beste aanbod. Maar wanneer je beslist om toch een ritje te maken, dan rijd je door de woestijnen rond en krijg je een beter idee van het leven hier. De stilte, de sterrenhemel en de frisse lucht maken het tot een onvergetelijke ervaring.

 1. Jodhpur

Jodhpur is de tweede grootste stad van Rajasthan en is gelegen aan de rand van de Thar-woestijn. De stad staat ook wel bekend als ‘The Blue City’ vanwege de felblauwe huisjes. Jodhpur heeft meer te bieden dan je zou denken. De geschiedenis gaat meer dan 500 jaar terug in de tijd en de stad loopt over van de cultuur en historie.

Breng zeker een bezoekje aan het Mehrangarth fort. Van daaruit heb je een geweldig uitzicht over de stad en zie je meteen waarom het ‘de blauwe stad’ wordt genoemd. De blauwe huizen zijn grotendeels gevestigd in dezelfde wijk, de wijk waar de Brahmanen woonden. Men zegt dat alleen zij hun huizen blauw mochten verven. Anderen zeggen dat de blauwe kleur de muggen zou verdrijven.

 1. Galta Ji Temple - Monkey Temple

Een eindje buiten de stad Jaipur ligt de Galtaji. Galtaji is een oude hindoeïstische bedevaart. De site bestaat uit een reeks tempels die zijn gebouwd in een smalle spleet op de heuvels van Jaipur. Een natuurlijke bron stroomt vanop de heuvel naar beneden, en vult een reeks heilige watertanks waarin pelgrims baden. Eenmaal boven bij de tempel, wordt je beloond met een fantastisch uitzicht over Jaipur.

De Galtaji Temple, wordt ook wel de Monkey temple genoemd omdat er honderden aapjes wonen. De apen zijn volledig gewend aan menselijke aanwezigheid. Als je ze niet provoceert, zullen ze gewoon hun gangetje gaan. Ze weten wel dat ze nootjes kunnen krijgen van de bezoekers, dus ze komen wel af en toe eens schooien.

 1. Bikaner

Drukke straathandel, stoffig en talloze koeien op de weg, dat is Bikaner. Bikaner ligt in het Noorden van Rajasthan, in het hart van de Thar-woestijn. Het is een geweldige stad om een dag doorheen te slenteren en te verdwalen in ieder straatje. De stad wordt aanzienlijk minder bezocht dan andere steden in Rajasthan. Bovendien is de sfeer in het oude centrum één van de vervlogen tijden.

Bikaner staat ook wel bekend als ‘Camel Country’, al vind je er strikt genomen geen kamelen, wél dromedarissen. Het “schip van de woestijn” maakt hier echt deel uit van het dagelijkse leven en wordt overal ingezet als lastdier. De opvallendste bezienswaardigheid is de Rattentempel of de Karni Mata, die wordt bewoond door maar liefst 25.000 ratten, op zo'n 30 kilometer van Bikaner.

Tip: Het centrum is makkelijk te voet of per riksja te verkennen. Je kunt er ook voor kiezen om met een lokale gids op pad te gaan. Op deze manier leer je de stad echt goed kennen en verdwijn je in de talloze steegjes, zonder te verdwalen.
 1. Agra

Veel mensen die Agra bezoeken, komen hier eigenlijk maar voor één monument: de Taj Mahal. Het is natuurlijk onmiskenbaar één van de bekendste bouwwerken van India en zelfs van de hele wereld. Maar naast die must-see voor al wie door Rajasthan reist, heeft de 16e-eeuwse hoofdstad van het vroegere Mogolrijk nog wel wat bezienswaardigheden die meer dan het bezoeken waard zijn.

Voorzie ook even de tijd om de rest van de stad te verkennen en het Rode Fort te bezoeken in Agra, je zal het je zeker niet beklagen.

Taj Mahal

Je weet natuurlijk wel hoe de Taj Mahal eruitziet vanop foto's en uit documentaires. Maar als je het bouwwerk in het echt ziet, blijft het toch een indrukwekkend monument. De Taj Mahal is een mausoleum dat keizer Shah Jahan liet bouwen als tombe van Mumtaz Mahal, zijn favoriete vrouw (hij zou er 340 in totaal gehad hebben). Zij stierf tijdens de geboorte van hun 14de kind. Voor haar dood had ze slechts drie wensen waarvan ‘een symbool van eeuwige liefde bouwen’. Dat is hem met dit wereldwonder in ieder geval goed gelukt.

Wil je meer te weten komen over een bezoek aan de Taj Mahal? Lees alles over ons bezoek aan de Taj Mahal.

Houd er echter wel rekening mee dat de Taj Mahal op vrijdag gesloten is voor het grote publiek (enkel Moslims kunnen er op bepaalde momenten bidden). Ben je er op donderdag? Dan voorzie je best nog een bezoek in de avond.

 1. Fatehpur Sikri

Fatehpur Sikri is een volledig ommuurde stad die nauwelijks enkele jaren na de bouw volledig verlaten werd door gebrek aan water. Het hele complex bevindt zich in een goede staat en werd door Unesco opgenomen in de lijst van cultureel erfgoed. De stad ligt in een rotsachtig en droog gebied veertig kilometer buiten Agra en is een stop op de toeristische route die de "Gouden Driehoek" (Delhi-Jaipur - Agra) wordt genoemd.

Fatehpur Sikri Fort

Je kan gemakkelijk een halve dag spenderen in Fatehpur Sikri. De belangrijkste bouwwerken in Fatehpur Sikri zijn de moskee en het paleis. Het mooiste eraan is dat alle gebouwen qua architectuur op elkaar zijn afgesteld. Echt interessant is dat het paleis drie sub-paleizen bevat: één voor iedere vrouw van keizer Akbar. Hij was getrouwd met een Hindoeïstische vrouw, een Christelijke vrouw en een Moslim vrouw.

Wanneer je voor het prachtige paleis staat, moet je je eens voorstellen hoe het er uit zag met overal kledij, wapperende gordijnen, fonteinen en planten. Maar daar heb je wel fantasie voor nodig want nu is het gewoon een beetje kaal. Kijk ook zeker eens naar de hindoe-islamitische details in de bouw van het paleis.

Ben je van plan om een rondreis te maken door India? Dan is onze reisroute een ideale leidraad voor je trip. Download onze gratis preview reisgids Rajasthan en beleef een onvergetelijke vakantie.
 1. Delhi

Delhi is de bruisende hoofdstad van India en meteen ook het kloppende hart van de bekende toeristische regio Rajasthan. De stad word meestal benoemd als New Delhi, maar eigenlijk bestaat ze uit twee delen die samen Delhi vormen: Old Delhi en New Delhi.

De Indiase hoofdstad staat al sinds haar stichting in 1639 bekend voor haar prachtige moskeeën, parken en havelis (woningen van edellieden en andere rijken). Het modernere stadsdeel, New Delhi, heeft zijn architectuur vooral te danken aan de Britse kolonisatieperiode. In 1912 werd Delhi ook al de hoofdstad van het toenmalige Brits-Indië. Na de onafhankelijkheid van India in 1947 bleef het dus ook de hoofdstad van het huidige land.

 1. Pushkar

Pushkar is een kleine witte stad gelegen aan een meer waar wel meer dan 400 tempels staan. De stad is bekend om haar jaarlijkse kamelenmarkt en vormt een populaire uitvalbasis voor woestijnsafari’s. Er zijn veel heilige bestemmingen in India, maar Pushkar behoort tot de heiligste. Het is een uiterst relaxt stadje, waar spiritualiteit een belangrijke rol speelt. Je komt hier dus niet (alleen) voor de bezienswaardigheden, maar voor de ontspannen sfeer of om bijvoorbeeld te mediteren.

Tijdens je verblijf in de stad, raden we je dan ook aan om een hotel aan de rand van het water te boeken, zodat je constant uitzicht hebt over de dagelijkse rituelen die hier worden uitgevoerd.

Het meer van Pushkar

De stad in het midden van Rajasthan dankt deze status vooral aan het gelijknamige meer. Volgens de legende ontstond Pushkar toen Heer Brahma, een lotusbloem (pushpa) uit zijn hand (kar) op de aarde liet vallen. Op de drie plekken waar de bloemblaadjes vielen, verscheen op wonderbaarlijke wijze water midden in de woestijn en vormde drie blauwe meertjes.

Backpacken in Pushkar

Pushkar heeft een bepaalde ‘hippie vibe’ en is al jaren een populaire bestemming onder backpackers. De sfeer is hier ook anders – volgens veel backpackers leuker – dan andere steden in Rajasthan.

 1. Varanasi

Varanasi is één van de oudste steden ter wereld en kan je beschouwen als het religieuze hart van India langs de Ganges. De typische beelden van crematies van Hindoes en andere rituelen uit India zouden bijna allemaal hier gemaakt kunnen zijn. Die vinden voornamelijk plaats aan de Ghats. Religieuze plekken die langs de Ganges zijn aangelegd.

In tegenstelling tot de steden die je eerder hebt bezocht, gaat het in Varanasi niet om opvallende tempels of indrukwekkende paleizen en forten. Gewoon hiernaartoe komen en door de straten lopen of een boottocht op de Ganges maken is door de sfeer en de vele taferelen die zich er dag in dag uit afspelen een unieke ervaring.

 1. Ajmer

Ajmer, ook wel Amber genoemd maakt deel uit van de stedelijke agglomeratie van Jaipur. Ooit was het een stad op zichzelf. Het staat bekend om zijn Amer Fort, dat deel uitmaakt van verschillende andere Rajput-forten die in 2013 gezamenlijk op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Het is een spectaculair verdedigingswerk op een heuvel met uitzicht op Jaipur en een prachtig voorbeeld van de Rajput architectuur.

 1. Chittorgarh

Chittorgarh, een perfecte weerspiegeling van de weelderige geschiedenis van Rajput. Chittorgarh is een klein district dat vooral bekend staat op zijn majestueuze fort op een heuvel dat omgrensd wordt door kliffen. Het fort herbergt paleizen, tempels, grasvelden en meren, die allemaal van groot belang zijn voor toeristen die op zoek zijn naar de beste historische reisplekken om te zien in Rajasthan.

 1. Bundi

Bundi is één van de minder bekende steden van Rajasthan maar heeft een rijke historie die het tot één van de boeiendste steden maakt. De stad telt iets meer dan 100.000 inwoners, wat naar Indiase normen vrij bescheiden is. Er is nog veel authenticiteit bewaard gebleven, dus het is een ideale bestemming om wat dichter bij het "echte" India te komen.

De stad is omringd door de heuvels van Aravali en wordt aan drie zijden begrensd door een massieve wand ter bescherming van de indringers. Bundi heelft tal van interessante bezienswaardigheden. Je kan er heel wat indrukwekkende forten, prachtige paleizen, haveli’s en tempels ontdekken. Maar ook het schilderachtige meer in het centrum van de stad heeft heel wat aantrekkingskracht.

 1. Sawai Madhopur

Sawai Madhopur is een stad tussen de bergketens Aravali en Vindhya, gelegen in een landschap van heuvels en bossen. Dit gebied herbergt tijgerreservaten en een van de grootste nationale parken van India. Sawai Madhopur dankt zijn populariteit aan het Ranthambore National Park die in de buurt ligt.

Tijdens een bezoek aan het Nationaal Park Ranthambore ontdek je waarom de stad de bijnaam ‘Tijgerstad’ kreeg.

 1. Bezoek een van de Nationale Parken

Rajasthan is gekend voor de vele nationale parken en de prachtige natuur. Ook de inheemse diersoorten spelen een belangrijke rol in het toerisme. Liever wat avontuur? Je kan op verschillende plaatsen een safari boeken. Vooral safari’s die zich focussen op tijgers zijn erg populair.

Het National Park Ranthambore

Het Ranthambore Nationaal Park is een van de grootste en meest gerenommeerde nationale parken in Noord-India. Vroeger werd het gebied beschouwd al een van de beroemdste en voormalige jachtgebieden van de maharadja’s van Jaipur. Vandaag de dag is het een belangrijke toeristische bestemming die je moet gezien hebben.

Het natuurpark staat bekend om de enorme tijgerpopulatie, maar daarnaast leven er ook krokodillen, luipaarden, beren en nog veel meer andere diersoorten. Tijdens een jeepexcursie rijd je van de ene zone naar de andere waar je de dieren in hun natuurlijke omgeving kan observeren. Meer informatie vind je op de website.

Het Desert National Park

Het Desert National Park is een voorbeeld van het ecosysteem van de Thar-woestijn, en dat maakt het zo fascinerend. In tegenstelling tot andere natuurreservaten en nationale parken van Rajasthan die bedekt zijn met dichte bossen, is het landschap hier bezaaid met zandduinen, steile rotsen en schaarse vegetatie.

Ben je een vogelliefhebber? Dan ben je hier aan het juiste adres! Het Desert National Park is de thuisbasis van een verscheidenheid aan vogelsoorten. De meest bekende die je zal tegenkomen is de ‘Grote Indische Trap’, een ernstig bedreigde vogelsoort die enkel in India voorkomt. Daarnaast is het een een toevluchtsoord voor bloeiende populaties van zwarte bokken, chinkara's en woestijnvossen die hier te zien zijn.

 1. Kaartje met bezienswaardigheden Rajasthan

 1. Mis niets tijdens je rondreis door Rajasthan met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Rajasthan? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Rajasthan met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Rajasthan.

Rajasthan

Gratis reisgids Rajasthan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?