Is India veilig? 7 tips voor vrouwelijke reizigers

Volledige reisgids kopen voor € 10

Is India veilig? 7 tips voor vrouwelijke reizigers

31 mei 2023 in India0 reacties

Ons 7 tips om veilig te reizen als solo reis in India / Rajasthan

Gelijkheid tussen man en vrouw is nog niet van onze tijd, ook niet wat reizen betreft. Vrouwelijke solo reizigers moeten – helaas – nog al te vaak rekening houden met mogelijke intimidatie en grensoverschrijdend gedrag.
Als reiziger heb ik een algemeen vertrouwen in “de goedheid van de mens”. Dat moet ook wel, anders zou ik waarschijnlijk nooit mijn deur uitkomen. Maar ik mag – als vrouwelijke reiziger – niet naïef zijn. Of zoals een Arabisch spreekwoord zegt: “Vertrouw op Allah, maar maak toch maar je kameel vast.”

Ik heb samen met een vriendin het noordelijke deel van het land verkend (Rajasthan), en ik kan alleen maar bevestigen: je wordt als vrouw in het oog gehouden. Onveilig hebben we ons er nooit gevoeld, het was vooral erg vermoeiend, al waren we toch blij dat we met 2 waren, en er soms een Indiër als chaperone mee was.

India is een divers, wondermooi, maar ook chaotisch land met eigen regels en sterke tradities. Hoewel het kastensysteem officieel is “afgeschaft”, beheerst het nog zeer sterk de samenleving. Naast alle grandeur van die prachtige, exotische paleizen, tempels en cultuur, is er veel armoede en ongelijkheid.
Ook wat vrouwenrechten en de behandeling van vrouwen betreft heeft India niet de allerbeste reputatie. Er zijn nog steeds erg veel kindhuwelijken (47% van de meisjes trouwt er voor haar 18de). En groepsverkrachtingen, ook van buitenlandse toeristen, halen ook bij ons het nieuws.

Ben je een vrouwelijke reiziger en van plan om India solo te verkennen? Dat zal je er geweldige dingen zien en warme mensen ontmoeten en onvergetelijke ervaringen beleven. Maar vergeet niet “om je kameel vast te maken”. Volgende tips kunnen helpen om geen verkeerde signalen uit te zenden en het veilig te houden.

Inhoud artikel

  1. Veilig India #1: Reis zo weinig mogelijk alleen

Grote kans dat jij niet de enige solo-reiziger bent. Probeer vriendschap te sluiten met andere reizigers of sluit je aan bij (tijdelijke) groepjes, zodat je er zo weinig mogelijk alleen op uit trekt.

  1. Veilig India #2: Draag bescheiden kledij

India is, in vergelijking met de westerse wereld, conservatief. De vrouwen dragen bedekkende kleding (en sari’s), dus geen strakke, korte shorts en rokjes of crop tops. Draag daarom zelf ook kleding die je schouders en knieën bedekt. Draag bijvoorbeeld lange rokken of jurken (die je daar spotgoedkoop kan kopen) of een luchtige lange broek. Slim is om altijd een sjaal bij je te hebben, zodat je je eventueel nog extra kan bedekken.

Onze TIP: Ga jij ook op rondreis door Rajasthan? Download dan zeker onze reisgids Rajasthan langs de mooiste bezienswaardigheden van het noorden van India.

  1. Veilig India #3: Ga niet alleen in het donker naar buiten

Zorg dat je in het donker niet alleen buiten bent. Je zou net als de inwoners met het licht kunnen leven, en opstaan bij zonsopgang en gaan slapen bij zonsondergang om toch zoveel mogelijk tijd buiten te kunnen besteden. ’s Ochtends vroeg is er al veel actie op straat, en bovendien kan je in het licht van alle vroegte ook vaak de mooiste foto’s maken.

  1. Veilig India #4: Maak gebruik van speciale ruimten voor vrouwen

Als er speciale delen voor vrouwen zijn voorzien, maak daar ook gebruik van. Sommige treinen en metro’s hebben bijvoorbeeld een speciaal treinstel voor vrouwen. Ga je alleen op restaurant? Zet je dan in het gezinsgedeelte. Zo zit je niet in je eentje tussen mannen.

  1. Veilig India #5: Betaal iets meer voor duurdere tickets

Spendeer iets meer voor een verblijf in een betere buurt of een rit in een luxueuzer treinstel. Kies voor de duurdere bussen en de duurdere taxi’s (die ook bij een centrale zijn aangesloten). Naast dat deze in het algemeen beter bewaakt en dus veiliger zijn, hebben ze meestal ook een airco. Boek ook online, zodat je ter plekke niet te lang hoeft te wachten voor een ticket.

Ben je van plan om gebruik te maken van bijvoorbeeld couchsurfen of Airbnb, boek dan een slaapplaats dat gehost wordt door een vrouw. Heb je een verblijf gevonden dan gerund wordt door een man die betrouwbaar lijkt, lees dan eerst zoveel mogelijk recensies van vrouwelijke reizigers en ga na of zij er zich comfortabel voelden.

  1. Veilig India #6: Negeer mensen die je aanstaren

Tijdens je rondreis door Rajasthan zal je op straat aan- en nagestaard worden. Je ziet er nu eenmaal anders (en exotisch) uit, en of je dat nu wil of niet, dat nodigt staren uit. Negeer zoveel mogelijk de mensen die je aanstaren. Maak geen oogcontact, want dat kan een signaal geven dat verkeerd wordt begrepen. Draag eventueel een zonnebril, en als je blond haar hebt, is het geen slecht idee om het te bedekken, om zo minder aangestaard te worden.

  1. Veilig India #7: Oncomfortabel? Doe het niet!

Op het moment dat je in een situatie of op een plek terecht komt waar jij je oncomfortabel voelt, loop dan zo snel mogelijk weg. Hetzelfde geldt voor activiteiten of uitnodigingen. Vertrouw op je intuïtie. Als iets niet goed of veilig voelt, moet je het ook niet doen. Durf kordaat nee zeggen.

  1. Begeleide uitstappen en excursies in India

  1. Meer praktische reistips voor India

Film: Meer praktische voor India

  1. Mis niets tijdens je rondreis door Rajasthan met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Rajasthan? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Rajasthan met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Rajasthan.

Rajasthan

Gratis reisgids Rajasthan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?