Dé 15 x top bezienswaardigheden van Wales & the Cotswolds

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé 15 x top bezienswaardigheden van Wales & the Cotswolds

Wales mag dan wel een klein zijn qua oppervlakte (20.768 km²), toch is hier verrassend veel te zien en te doen. Terwijl de Keltische naties zoals Schotland en Ierland, internationaal veel meer aandacht krijgen, moet Wales er zeker niet voor onderdoen.

De landschappen van Wales zijn verrassend mooi en gevarieerd. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Er zijn tal van manieren om de adembenemende kustlijn, de ruige toppen en de groene valleien te verkennen. Wales heeft in de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd als een mekka voor avonturiers.

Ook als het gaat om historische bezienswaardigheden heeft Wales heel wat te bieden. Van oude kastelen tot meer recent industrieel erfgoed, aangevuld met charmante steden en dorpen. De historische bezienswaardigheden zijn hier nog authentiek en in tegenstelling tot andere landen worden ze niet dagelijks overspoeld door hordes toeristen.

Tickets & tours voor je bezoek aan Wales

Wales bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Wales.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Cardiff

Cardiff is niet alleen de hoofdstad van Wales, het is ook de grootste stad van het constituerende land. Hier komt de National Assembly van Wales samen en het is ook de belangrijkste plaats voor de media, het bedrijfsleven en cultuur. In de loop van de 21ste eeuw is Cardiff getransformeerd tot een stad met internationale allure. Een goede manier om deze stad te verkennen is met onze uitgestippelde stadswandeling of een begeleide tour van GetYourGuide!

Victorian Arcades

 • De Victorian arcades lokken al meer dan 100 jaar shoppers naar Cardiff. Er zijn verschillende sierlijke, overdekte winkelgalerijen te vinden in het centrum van de stad.
 • De Royal Arcade is de oudste, die dateert uit 1858.
 • Als je door de galerij loopt, neem dan zeker een kijkje bij Wally's Delicatessen dat hier al meer dan 60 jaar gevestigd is.
 • Ga verder naar het noorden voor meer overdekte galijeren in de buurt van Castle: Castle Arcade, High Street Arcade, en Duke Street Arcade.
 • Hoewel deze winkelruimtes duidelijk zijn geëvolueerd en veranderd in de loop van de tijd, hebben ze nog steeds hun kenmerkende traditionele charme.

Verplaats je gemakkelijk in Cardiff met een hop-on hop-off bustour, die brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden en onderweg krijg je uitleg van een gids! Boek je tour hier vanaf €16!

 1. St Fagans National Museum of History

Het St Fagans National Museum of History is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de traditionele Welshe manier van leven. Hier vind je een scala aan oude gebouwen die opnieuw zijn opgetrokken om een klassiek Welshe dorp te creëren. Veertig gebouwen werden hierheen gebracht vanuit verschillende locaties in Wales. Het openluchtmuseum bevindt zich op het terrein van St Fagan's Castle, een Elizabethaans landhuis. In 2018 werd een verbouwing van 30 miljoen pond aan de site voltooid.

Naast de oude gebouwen, kan je ook demonstraties van traditionele ambachten zien. Er is een werkende smederij, een pottenbakker, een wever, een molenaar, een klompenmaker en er zijn meel- en wolmolens. Er is ook een kleine boerderij met vee. Leuk dus om met kinderen te doen!

 • Het museum is elke dag geopend van 10 tot 17 uur.
 • De toegang is gratis, voor de parking betaal je wel £6.
 • Vanuit het centrum van Cardiff is het wel zo’n 20 minuten rijden naar het museum.
 1. Tenby

Tenby is een populaire badplaats die in de zomermaanden veel toeristen aantrekt. Ondanks de drukte is het altijd de moeite waard om de menigte te trotseren. Natuurlijk is het buiten het hoogseizoen veel minder druk en wat charmanter. Maar eigenlijk maakt het niet uit wanneer je er naar toe gaat.

Er is veel te zien in de stad met zijn prachtige stranden en 13e-eeuwse huizen. Ga zeker naar de landtong met uitzicht op de pittoreske haven om de ruïnes van Tenby Castle te zien. Andere opmerkelijke attracties zijn het Tenby Museum, de Art Gallery en het Tudor Merchant's House. Daar wordt het huiselijke leven van het jaar 1500 gereconstrueerd met een koopmanswinkel en een werkende keuken.

 • Bij laag water kan je over het zand van Tenby naar St Catherine's Island lopen. Daar vind je een Napoleontisch fort en kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Vanuit Tenby is het ook de moeite waard om een boottocht naar het nabijgelegen Caldey Island te doen. Caldey is een van de heilige eilanden van Wales. Het is de thuisbasis van cisterciënzer monniken, die een traditie van gebed en rustig spiritueel leven voortzetten die hier al sinds de Keltische tijd bestaat.
 • Dagjestoeristen komen hier in het zomerseizoen genieten van de rustige omgeving en bezoeken de abdij en de prachtige stranden van het eiland.
 • Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn bezoeken aan het eiland mogelijk tussen Pasen en eind oktober.
 1. Castell Coch

Castell Coch is een fantasievol brouwsel uit de levendige verbeelding van William Burgess, die door de 3e Markies van Bute vrij spel kreeg om deze zomerresidentie voor de familie in de 19e eeuw te creëren. Castell Coch is een fantastische, kleurrijke creatie van hooggotische weelde en middeleeuwse nabootsing. Over the top is het zeker, maar de opzichtige en extravagante vertoning heeft toch fraaie elementen zoals de geschilderde plafonds, marqueterie en meubels.

 • Castell Coch is elke dag geopend, standaard van 9.30 tot 17 uur, maar de openingsuren verschillen per seizoen.
 • Voor een volwassenticket betaal je £7.
 • Het kasteel ligt op zo’n 20 minuten rijden van het stadscentrum van Cardiff.

LEESIP: Ontdek dé mooiste plekjes van Wales en the Cotswolds met onze reisgids Wales en the Cotswolds.

 1. Pembrokeshire National Park

Langs de kust van Pembrokeshire, ligt het Pembrokeshire coast path. Het is een van de National Trails in het Verenigd Koninkrijk. Het loopt 186 mijl (299 km) langs de kust vanaf St Dogmaels tot Amroth. Het grootste deel van de National Trail ligt in het Pembrokeshire National Park.

Het hele parcours afleggen is een hele onderneming - perfect als voor wie op zoek is naar een fysieke en mentale uitdaging. Als je alle beklimmingen en afdalingen onderweg bij elkaar optelt, wordt gezegd dat het wandelen op deze route lijkt op het beklimmen van de Mount Everest - bijna 9.000 m hoogteverschil. Gemiddeld duurt het tien tot vijftien dagen voor een relatief fitte en bekwame wandelaar om het pad af te leggen.

Wie slechts een deel ervan wil afleggen, kan kiezen uit vijftien verschillende dagwandelingen. Je alle etappes bekijken op de website van Visit Pembrokeshire om er eentje uit te pikken.

Wat kom je onderweg tegen?

 • Langs het parcours kom je een gevarieerd maritiem landschap tegen. Er zijn kalkstenen kliffen, rode zandstenen baaien, vulkanische landtongen, riviermondingen, ondergelopen valleien en natuurlijk tal van mooie stranden.
 • Er is ook een grote verscheidenheid aan flora en fauna te zien. Kijk vooral uit naar wilde kustbloemen en zeevogels.
 • De menselijke geschiedenis op deze route is net zo interessant als de natuurlijke geschiedenis. Je zal sporen zien van menselijke activiteit langs deze kustlijn vanaf de neolithische periode tot nu.
 1. The Mumbles

The Mumbles is al sinds 1807 de badplaats van Swansea, toen werd de Oystermouth Railway, die oorspronkelijk werd gebouwd om kolen te vervoeren, aangepast voor passagierstreinen. Deze spoorlijn was ook de eerste passagierslijn ter wereld. Helaas werd de route in 1960 gesloten. The Mumbles is nog steeds een aangename ouderwetse badplaats en een populaire toeristische bestemming, vooral tijdens de zomermaanden. Geniet van Oystermouth Castle op de heuvel, de oude pier en een aantal andere bezienswaardigheden.

 1. Hay-on-Wye

Hay-on-Wye is een bekende boekenstad. Er zijn hier meer dan 20 boekenwinkels en het is de National Book Town of Wales. Jaarlijks vindt hier ook het Hay Literary Festival plaats. De stad ligt aan de oever van de rivier de Wye, in het noordoosten van het Brecon Beacons National Park, wat je later nog verkent. Het ligt direct aan de Welshe grens en net ten noorden van de Black Mountains.

Hay Castle

Naast het snuisteren in de boekenwinkels, antiekwinkels en schilderachtige straatjes van dit charmante stadje, kan je ook de overblijfselen van Hay Castle en Mansion aanschouwen. Dit middeleeuwse fort en 17e-eeuwse herenhuis werd oorspronkelijk gebouwd tijdens de Normandische invasie van Wales. Na een turbulente geschiedenis, waarin het kasteel een aantal keren werd herbouwd of gerepareerd, werd er in de 17e eeuw een Jacobijns herenhuis gebouwd naast de middeleeuwse donjon. Het kasteel is nu eigendom van de Hay Castle Trust.

 1. Brecon Beacon National Park

The Brecon Beacons National Park is 1 van de 3 nationale parken in het land. Het beschermt een gebied dat de Black Mountain (Y Mynydd Du), de Brecon Beacons, The Great Forest (Fawr) en de Black Mountains (Y Mynyddoedd Duon) omvat. Het park is opgericht in de jaren 50 van de vorige eeuw.

De beste manier om het nationale park te verkennen is te voet, waarbij je kunt kiezen uit een groot aantal wandelingen.

 • Als je graag bergop wandelt, ga dan naar Pen y Fan, de hoogste top van het park (en in Zuid-Wales) op een hoogte van 886 m.
 • Waun Fach (811 m) is een andere optie, dat is het hoogste punt in de Black Mountains.
 • Je kan ook de langeafstandswandeling van de Beacons Way aangaan, die van Abergavenny via Ysgyryd Fawr naar Llangadog loopt.
 • Als bergwandelingen niet je ding zijn, heb je nog genoeg kortere wandelingen die je in het park kunt maken.
 • Je kan ook fietsen, paardrijden of een reeks andere buitenactiviteiten doen. Bekijk de vele natuurgebieden, bosgebieden en bossen in het park, die stuk voor stuk talrijke mogelijkheden bieden voor alle bezoekers.
 • Bekijk hier de mogelijke tours naar Brecon Beacons van GetYourGuide!
Een andere manier om de hoogten van de Brecon Beacons te ontdekken zonder ze te voet te beklimmen, is door de Brecon Mountain Railway te nemen. Rij door naar de zuidkant van het nationale park op de A470 en je kunt daar via een schilderachtige treinrit door de bergen rijden.
 1. Cardiff Castle

Cardiff Castle is een middeleeuws kasteel en een toonbeeld van de neogotische heropleving. Het originele “motte-and-bailey” kasteel werd gebouwd in de 11e eeuw door Normandische veroveraars. Het werd gebouwd op een ouder Romeins fort uit de 3e eeuw. Tijdens de 12de eeuw werd het kasteel herbouwd in steen. De structuren werden ook nog aangepast in de 13e en 15e eeuw. Net als vele andere kastelen werd het meermaals aangevallen en veranderde het doorheen de geschiedenis erg vaak van eigenaar.

Verplaats je gemakkelijk in Cardiff met een hop-on hop-off bustour, die brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden en onderweg krijg je uitleg van een gids! Boek je tour hier vanaf €16!

 • In de 18e eeuw kwam het kasteel in handen van de Stuart Dynastie en werd het eigendom van de Markiezen van Bute. Captain Brown en Henry Holland werden ingezet voor de renovatie.
 • Het kasteel werd omgevormd tot een Georgisch herenhuis en het terrein er rond werd aangelegd. Een groot deel van de oudere bouw werd in deze periode gesloopt.
 • De familie maakte een fortuin dankzij de kolenindustrie in de regio in het eerste deel van de 19e eeuw.
 • De 3e Markies van Bute transformeerde het kasteel in de huidige neogotische stijl.
 • De werken werden voortgezet onder de 4e markies van Bute in het begin van de 20e eeuw, maar de landerijen van Bute werden geleidelijk aan genationaliseerd of verkocht totdat het kasteel zo'n beetje alles was wat er nog overbleef van het imperium van de familie.
 • Het werd aan de stad Cardiff geschonken toen de 4e markies van Bute in 1947 stierf.
Als je het kasteel uitloopt en naar rechts gaat, loop je langs Animal Wall. Deze muur werd gebouwd in 1890 en er staan verschillende beelden van steen van bijzondere dieren op zoals een leeuw, zeeleeuw, beer en wolf.
 1. Tintern Abbey

Tintern Abbey ligt in het dorp Tintern en werd opgericht in 1131. De abdij ligt op de Welshe oever van de rivier de Wye. Tintern Abbey is bekend dankzij de vele dichters en schilders uit de romantiek die dit landschap ongeveer 200 jaar geleden vereeuwigd hebben. Het is de titel van een gedicht van William Wordsworth. Turner, Gainsborough en vele andere schilders hebben het steenwerk van de abdij in hun kunst vastgelegd.

 1. Conwy Castle

Conwy heeft een middeleeuws kasteel met acht enorme ronde torens. De UNESCO beschouwt het als een van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse militaire architectuur in Europa. Ook dit is een van de kastelen die Edward I tijdens zijn verovering van Wales in de 13e eeuw bouwde, samen met de ommuurde stad Conwy.

Klim zeker naar de top van een van de acht torens om een geweldig uitzicht over de stad te krijgen. Verken de binnen- en buitenpleinen met hun vele kamers en gangen en maak een wandeling langs de kasteelmuren die in totaal 21 kleinere torens tellen.
 1. Pontcysyllte Aqueduct

Pontcysyllte Aqueduct werd ontworpen tijdens de Industriële Revolutie door Thomas Telford, een beroemde ingenieur en architect die verantwoordelijk was voor veel van de bruggen, kanalen en andere bouwwerken in het Verenigd Koninkrijk. Het aquaduct was een van Telford's eerste grote civieltechnische prestaties. Het werd gebouwd om het Ellesmere Canal over Dee Valley door te trekken.

Het aquaduct werd voltooid in 1805 en is het langste en hoogste aquaduct in het Verenigd Koninkrijk. Vroeger stond het bekend als de Pont y Cysyllte (Brug van Cysyllte). Het aquaduct was opmerkelijk voor zijn tijd door het slimme gebruik van gietijzer en smeedijzer. Het beïnvloedde latere ingenieursprojecten over de hele wereld.

 1. Snowdonia National Park

Snowdonia is een van de bekendste nationale parken van Wales. Dit prachtige en ruige terrein leent zich perfect voor een breed scala aan buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen en kamperen. Andere populaire attracties zijn Surf Snowdonia en Zip World, waar je de grootste ziplinezone ter wereld kan beleven. Je kan ook ondergronds stuiteren op de drie enorme ondergrondse trampolines in de grotten van de Llechwedd Slate Mines of anders heb je de mogelijkheid om een meer traditionele speleologie-expeditie doen.

Het Balameer (Llyn Tegid) in het park is een uitgelezen plek om te zeilen of andere activiteiten op het water te doen. Je kan ook gewoon achterover leunen, ontspannen en de schilderachtige landschappen observeren. Na een dagje avontuur in het nationale park, vind je nog een aantal bezienswaardigheden op weg naar Portmeirion.

 1. Aberystwyth

Aberystwyth is een oude marktstad en badplaats aan de samenvloeiing van de Ystwyth en de Rheidol. Het is ook een universiteitsstad en ook een populaire toeristische bestemming tussen Noord- en Zuid-Wales.

Aberystwyth Cliff Railway

De Aberystwyth Cliff Railway werd hier in 1896 geopend. Dat is de op één na langste kabelbaan van de Britse eilanden. De kabelbaan is open voor passagiers tussen april en oktober. De rest van het jaar is er een beperkte dienstregeling.

Als je tijd hebt, kan je ook een ritje maken op de Vale of Rheidol Railway. Je stapt aan boord van een gerestaureerde stoomtrein voor een schilderachtige tocht van 19 km door de oude bossen van de Rheidolvallei naar de Devil’s Bridge, waar een aantal mooie watervallen te zien zijn.

 1. Gower Peninsula

The Gower Peninsula is het meest westelijke deel van het Welshe graafschap Glamorgan. Het werd in 1956 de eerste “Area of Outstanding Natural Beauty” van het Verenigd Koninkrijk. Dit landschap was de inspiratiebron voor het werk van dichter Dylan Thomas. Het beschikt over wilde heidevelden, eikenbossen, duinen, kalkstenen kliffen en zandstranden. Je vindt hier ook het strand van Llangennith, dat populair is bij surfers. Rhossili Bay is dan weer uitgeroepen tot een van de beste stranden van Groot-Brittannië. Een andere mooie plek is het kleine, afgelegen strand van Pwll Du.

Ideale wandelplek

Als je zin hebt om te wandelen, is The Gower een populaire bestemming voor een wandelvakantie. Het biedt een aantal prachtige kustpaden en wordt vaak beschouwd als een van de meest schilderachtige stukken van het Wales Coastal Path, dat zich uitstrekt langs de hele kustlijn van Wales.

Als je iets spannenders wilt proberen, is “coasteering” een populaire activiteit. Je verkent de kustlijn op een avontuurlijke manier door te klauteren op kliffen, te wandelen door getijdenpoelen, te zwemmen, enzovoort.

Geschiedenis

The Gower staat niet alleen bekend om zijn natuurlijke bezienswaardigheden, maar ook om zijn geschiedenis. Hier liggen meer dan 1200 archeologische vindplaatsen, waaronder grotten, forten uit de ijzertijd, kerken, middeleeuwse kastelen, een vuurtoren en nog veel meer. Het Gower Heritage Centre, een plattelandsmuseum rond een werkende 12e eeuwse watermolen, is een andere interessante site die een bezoek zeker waard is.

 1. Filmpje: Ontdek de prachtige natuur van Wales!

Nu wel benieuwd naar Wales en haar prachtige natuur? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen! Als je het zelf wilt ervaren zal je natuurlijk zelf naar Wales moeten reizen!

 1. Download onze reisgids Wales & the Cotswolds en mis niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Wales en the Cotswolds? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Wales en the Cotswolds met 120 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Wales en the Cotswolds.

Wales & the Cotswolds

Gratis reisgids {bestemming} downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 maart 2024 - Henk van Zitteren

Er staan schone tips in de regio waar we zitten en daar buiten, Dit gaat een mooie trip worden. We kijken er naar uit

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?