De 30 x mooiste bezienswaardigheden in Castilla y León: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Koop de volledige reisgids voor € 10

De 30 x mooiste bezienswaardigheden in Castilla y León: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

19 februari 2024 in Castilla y León4 reacties

Castilla y León is de grootste autonome regio van Spanje en biedt naast een echte tapas- en wijncultuur ook tal van historische steden zoals Astorga, León, Burgos.. Het is een gebied met een rijke historie en ook een prachtig landschap, die ook grotendeels gekenmerkt wordt door de Camino de Santiago die door het gebied loopt.

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van deze regio? Wij zetten alvast de mooiste bezienswaardigheden van deze grote regio op een rijtje!

Tickets en tours voor je bezoek aan Noord-Spanje!

Noord-Spanje bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Noord-Spanje.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Salamanca

Salamanca is een van de grootste troeven van Castilla y León. Het is een charmante stad met een bijzondere sfeer. Soms waan je je er nog in de middeleeuwen en sinds 1988 prijkt de stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Salamanca is een van de belangrijkste universiteitssteden van Spanje en staat bekend om zijn vele culturele en historische bezienswaardigheden.

Wanneer je Salamanca bezoekt, moet je absoluut starten op het centrale plein Plaza Mayor, een van de mooiste pleinen van Spanje, en bezoek ook zeker de kathedraal, de universiteit en de talloze bouwwerken in platereske stijl (een bouwstijl uit de 16e eeuw die je eigenlijk een Spaanse variant van de renaissance kan noemen). De voorgevel van het hoofdgebouw van de universiteit is het schoolvoorbeeld van deze bijzondere gedetailleerde bouwstijl

Wil je graag zoveel mogelijk van de stad te zien krijgen? Download onze stadswandeling door Salamanca, een wandeling door het historische centrum van de universiteitsstad.

 1. Miranda del Castañar

Het schilderachtige stadje Miranda del Castañar ligt bovenop een heuveltop en wordt omgeven door middeleeuwse muren met vier grote toegangspoorten. De belangrijkste bezienswaardigheid hier is het centrale kasteel, dat in de 14e eeuw werd gebouwd op de resten van een ouder, 12e-eeuws kasteel. De binnenplaats vormt de oudste vierkante arena van Spanje.

Als je hier bent, moet je zeker de binnenstraat bewandelen die bekend staat als de Ronda Nocturna, 'de Nachtwachtsronde'. Vroeger wandelden de stadswachters deze route af onder de huizen die zich aan de stadsmuur vastklampen om de nederzetting te bewaken.

 1. Mogarraz

Mogarraz is een charmant dorpje genesteld in het natuurpark Las Batuecas-Sierra de Francia. Wandel door de geplaveide straten en bewonder de karaktervolle, traditionele architectuur en het terrassysteem dat landbouw op deze steile hellingen mogelijk maakt!

Cultuurliefhebbers kunnen het etnografisch museum bezoeken en eigenlijk doet het hele dorp dienst als een soort openluchtmuseum, want de gevels zijn versierd met honderden portretten van vroegere en huidige bewoners. Het is een bijzonder eerbetoon aan de mensen die deze plaats door de jaren heen levendig hebben gehouden.

REISGIDS: Wil je graag nog meer ontdekken van deze bijzonder mooie regio? Download dan snel je reisgids Castilla y León.

 1. Natuurpark Las Batuecas

Zoek je graag even de natuur op? Dan is een bezoekje aan natuurpark Las Batuecas een absolute aanrader! Je bevindt je in een prachtige riviervallei waar om elke hoek een nieuw adembenemend landschap op je wacht. Hier en daar ligt er ook wel een klooster verstopt. Het Karmelietenklooster is bijvoorbeeld al sinds 1599 een belangrijke plek van verering en bezinning in deze streek. Je kan daarnaast ook enkele kluizenaarswoningen en zelfs prehistorische grotten bezoeken.

 1. Valladolid

Valladolid is de grootste stad van Noordwest-Spanje. Het ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Pisuerga en Esgueva en te midden van vijf belangrijke wijnbouwgebieden. Niet vreemd dus dat Valladolid uitgegroeid is tot een belangrijk historisch en cultureel centrum.

We raden je aan om tijdens je bezoek voldoende tijd te spenderen in het oude stadsgedeelte. De renaissance-architectuur, de paleizen, de kerken, de pleinen, de parken en de brede lanen zullen je zeker weten te charmeren!

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels in Valladolid.

 1. Puebla de Sanabria

Puebla de Sanabria staat bekend als een van de oudste steden in de provincie Zamora. De belangrijkste bezienswaardigheid hier is het kasteel, dat in de 15e eeuw voor de graaf van Benavente werd gebouwd. Het grootste deel van de oude stadsmuren die de stad ooit tegen vijandelijke invallen beschermden, heeft de tand des tijds overleefd.

De enorme donjon steekt boven alle andere gebouwen en monumenten van de stad uit en biedt een indrukwekkend uitzicht op de omringende landschappen. Zo kan je als bezoeker niet alleen naar de top van de donjon klimmen, maar ook verschillende tentoonstellingszalen binnenin het ommuurde complex bezichtigen. In het Bezoekerscentrum Vestingwerken wordt de geschiedenis van het kasteel en de stad uit de doeken gedaan aan de hand van fascinerende exposities.

TIP: Nadat je de stad zelf hebt verkend, moet je ook even de tijd nemen om het nabijgelegen natuurpark rondom het meer van Sanabria te verkennen. Dit is een echt natuurwondertje. Het meer is zelfs het grootste gletsjermeer van Spanje!
 1. Burgos

Burgos, de provinciehoofdstad, is opmerkelijk dankzij zijn middeleeuwse architectuur die opmerkelijk goed bewaard gebleven is. Het meest opvallende van alle bezienswaardigheden hier is de Franse, gotische kathedraal van Santa Maria. De bouw van dit markante kerkgebouw werd aangevat in 1221 en in de 15e en 16e eeuw werd het gebouw verfraaid en verbeterd. In de 18e eeuw werd het voor de laatste keer aangepast.

Abdij van Santa María de Las Huelgas

De beroemde kathedraal is echter slechts één van de vele bezienswaardigheden die in Burgos te vinden zijn. Er zijn heel wat andere kerken, kloosters en religieuze gebouwen in de stad, waaronder de Abdij van Santa María de Las Huelgas waar een gemeenschap van cisterciënzer-nonnen wonen op 1,5 km van het stadscentrum. Deze abdij vormde het decor voor een aantal koninklijke bruiloften en de verdedigingstoren van de abdij was ook de geboorteplaats van koning Peter van Castilië.

Andere bezienswaardigheden

 • In het hart van de stad vind je een scala aan historische bezienswaardigheden.
 • De bekendste is de Arco de Santa María, een 16e-eeuwse stadspoort die één van de oorspronkelijke middeleeuwse stadspoorten moest vervangen. Er worden steevast kunsttentoonstellingen en andere tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.
 • Een andere belangrijke, religieuze site is het Cartuja de Miraflores, een kartuizerklooster uit 1442 bovenop een heuvel op ongeveer 3 km van het stadscentrum.

Castillo de Burgos

 • In Burgos vind je ook de overblijfselen van het Castillo de Burgos, een versterkt kasteel (alcazar) dat de Romeinen oorspronkelijk op deze plek gebouwd hebben.
 • De alleroudste delen van het bouwwerk dateren zelfs uit de tijd van de Visigoten.
 • Het kasteel groeide door de eeuwen heen en werd een belangrijke vesting en residentie van de koningen van Castilië.
 • Nadat de Habsburgse familie aan de macht kwam, werd het kasteel minder belangrijk als koninklijke verblijfplaats.
 • Het werd tijdens de Franse bezetting van Spanje door de Fransen in beslag genomen. Toen ze in 1813 besloten om het kasteel te verlaten, vernietigden ze het volledig met explosieven.
 • Een observatiedek geeft hier een uitstekend uitzicht over de stad en is een fantastische plek om van de zonsondergang te genieten.

TIP: Wil jij ook een rondreis maken door Noord-Spanje? Download onze route met een complete rondreis Noord-Spanje.

 1. Hontanas

Hontanas is een klein en charmant dorpje. Het is populair als overnachtingsplek op de Camino en er zijn 3 albergues voor pelgrims, ook al telt het slechts een 100-tal inwoners. Dit kleine dorp geeft je een gevoel van de sereniteit die de pelgrims ervaren wanneer ze het pad bewandelen.

 1. Villalcázar de Sirga

Villalcázar de Sirga is een pittoresk dorpje dat zich onderscheidt van andere dorpjes dankzij de kerk gewijd aan Santa María la Blanca. Deze romaanse kerk werd in de 12e eeuw door de Tempeliers gebouwd. Dit dorpje is zeker een snelle stop waard en als je honger hebt, kan je terecht in een goed restaurant tegenover de kerk.

 1. Sahagún

De stad Sahagún is het punt waar 2 pelgrimspaden samenkomen. Hier ontmoet de Camino Francés de Camino de Madrid. Dit is een plaats waar je zeker zal willen vertoeven, want er vallen tal van interessante historische en religieuze plaatsen te ontdekken.

 • De Plaza Mayor in het hart van deze historische stad is een goede plek om een stadswandeling te beginnen. Je kan op dat plein wandelen onder de oorspronkelijke zuilengangen.
 • Als je daarna de straten rond dit hoofdplein verkent, zal je een overvloed aan gebouwen passeren die van architecturaal belang zijn. Sommige zijn gebouwd van baksteen en hout en sommige zelfs van klei en stro met behulp van traditionele technieken.
 • Er zijn ook enkele opmerkelijke monumenten zoals de neoklassieke boog van het klooster van San Benito el Real, een paar Mudéjar-kerken uit de 12e en 13e eeuw en een benedictijnenklooster waar nu het stadsmuseum is gevestigd.
 • Aan de rand van de stad bevindt zich ook het heiligdom van Peregrina, een andere religieuze plek die een bezoekje waard is.
 1. Zamora

Zamora is een ander juweeltje in Castilla y León. Het stadje staat bekend om zijn rijkdom aan historische en culturele bezienswaardigheden. Zamora is gelegen aan de oevers van de Duero en was van vitaal belang voor de regio tijdens de middeleeuwse periode en dat kan je vandaag nog steeds zien aan de paleizen, kerken en andere grootse, stenen gebouwen in de stad.

 1. Léon

Als provinciehoofdstad speelde Léon een cruciale rol in de Spaanse geschiedenis, maar ook op cultureel vlak valt er veel te beleven. Het is een levendige en fascinerende stad waar je makkelijk meerdere dagen kan doorbrengen.

Enkele bezienswaardigheden die je hier zeker moet zien:

 • Het prachtige, oude stadsgedeelte wordt nog steeds omgeven door grote delen van de oorspronkelijke, middeleeuwse muren. Het heeft een ietwat armoedig en krakkemikkig charme door de smalle, warrige straatjes en om elke hoek kom je wel een ander monument tegen.
 • Veel Camino-wandelaars komen hier naartoe en blijven hangen om de kathedraal te bezoeken, een indrukwekkend gebouw met 14e-eeuwse schatten, en de Basílica de San Isidoro, een middeleeuwse kerk met een pantheon en een religieus museum.
 • Deze 2 gebouwen behoren tot de indrukwekkendste van Léon, maar er vallen nog veel meer pareltjes te bewonderen zoals het Palacio de los Guzmanes, een renaissancepaleis dat in de 16e eeuw is gebouwd, en ook het modernistische gebouw van Antoni Gaudí, Casa Botines.

Benieuwd naar wat deze regio nog meer te bieden heeft? Met onze reisgids Castilla y León ontdek je de mooiste plekjes van deze noordwestelijke regio van Spanje.

 1. Hospital de Órbigo

Hospital de Órbigo is een pelgrimshospitaal dat in de 16e eeuw door de Hospitaalridders werd gebouwd in de buurt van de oorspronkelijke brug in het kleine dorpje dat in de Middeleeuwen op de linkeroever van de rivier prijkte.

 1. Astorga

Astorga was een belangrijke stad in de Romeinse tijd. Het was verbonden met Bordeaux door de Via Traiana (ook wel bekend als de zilveren weg). Indrukwekkende Romeinse muren omringen nog steeds een deel van de stad en je vindt er een museum gewijd aan de Romeinse oorsprong van de stad, het Museo Romano.

Hieronder alvast enkele topbezienswaardigheden in Astorga

 • Een van de opvallendste plekken in deze historische stad is de kathedraal. Die werd gebouwd vanaf 1471, grotendeels tussen de 15e en de 18e eeuw, en herbergt nu ook een museum.
 • In het museum worden verschillende exposities georganiseerd, maar het staat vooral bekend om de juwelen van de relikwiehouder van het ware kruis.
 • Tegenover de kathedraal staat het bisschoppelijk paleis dat door Gaudí werd ontworpen voor de toenmalige bisschop, die ook Catalaans was. De kerk was echter geschokt door het ongewone uiterlijk en de enorme kosten van het paleis en de volgende bisschoppen zijn er daarom nooit ingetrokken. Nu is het de thuisbasis van het Museo de los Caminos, een uitstekend museum over de bedevaart naar Santiago. Tijdens je bezoek aan het museum moet je ook letten op Gaudí's gebrandschilderde glas en keramische tegels in het paleis.
 • Terwijl je in Astorga bent, raden we je ook aan om wat tijd door te brengen op de Plaza Mayor waar je een maaltijd of een drankje kan nuttigen en het 17e-eeuwse stadhuis kan bewonderen met zijn barokke gevel en een klok die elk uur door 2 figuren wordt geslagen.
 • Astorga had een bloeiende chocolade-industrie in de 18e en 19e eeuw. Het interessante Museo de Chocolate vertelt je er alles over.
 1. Santo Domingo de Silos

Santo Domingo de Silos is vooral bekend om zijn historische klooster. De abdij van Santo Domingo de Silos werd gesticht in de Visigotische periode in de 7e eeuw. Tot in de 10e eeuw heette het dorpje San Sebastian de Silos, maar het kreeg zijn huidige naam toen de koning van Castilla y León, Fernanado de Grote, aan Dominicus van Silos de opdracht gaf om de abdij te renoveren.

De abdij werd daarna naar Dominicus genoemd, die zelf heilig werd verklaard. De opmerkelijke romaanse kloostergang van het klooster is een absolute must-see. Naast de bibliotheek is er ook een 18e-eeuwse apotheek met een fascinerende collectie.

 1. Ponferrada

De laatste grote stad aan de Camino de Santiago, Ponferrada, is een populaire toeristische bestemming. De historische oude stad wordt gedomineerd door een imposant kasteel dat door de Tempeliers gebouwd werd.

Geschiedenis

Ponferrada was in de Romeinse tijd een citadel en veranderde vanaf de 11e eeuw in een gehucht dat bekend stond als Pons Ferrata (wat letterlijk ijzeren brug betekent). De bloeiende camino-nederzetting werd in 1178 onder de hoede van de Tempeliers geplaatst en kort daarna begon de bouw van de middeleeuwse vesting. Dit kasteel torent vandaag de dag nog steeds boven de rivier de Sil en het omringende landschap uit en is zonder twijfel de belangrijkste trekpleister van de stad.

Aan de rand van Ponferrada staat de kerk gewijd aan Santo Tomás de las Ollas, een Mozarabische kerk uit de 10e eeuw met een romaanse gevel uit de 12e eeuw. Daarnaast vind je ook in de wijdse omgeving nog tal van interessante religieuze gebouwen zoals het klooster van San Pedro de Montes en de kerk van Santiago van Peñalba.

 1. Rotslandschap Las Médulas

In de provincie León vind je gigantische rotsformaties van rood gekleurde aarde: Las Médulas. Deze rotsen zijn het gevolg van mijnbouw technieken van de Romeinen. De techniek die werd gebruik wordt Ruina Montium genoemd en hiermee worden smalle holtes gegraven in de rotsen, waarna er met grote kracht water in de holtes wordt geschoten om scheuren te veroorzaken. Hiervoor was een kanalensysteem nodig, waar ook het e.e.a. nog steeds van is terug te zien.

 1. Ojo Guareña

Het verbazingwekkende karstcomplex van Ojo Guareña in de Cantabrische bergen van Castilla y León bestaat uit een reeks grotten, natuurlijke galerijen en doorgangen in een indrukwekkende kalksteenformatie. Ook dit complex is een bezoekje waard!

Archeologische vondsten in het gebied hebben aangetoond dat verschillende grotten binnen dit systeem al in het midden-paleolithicum en tot in de middeleeuwen door de mens werden gebruikt. Er werden ook grotschilderingen en andere tekenen van oude bewoners ontdekt. Het is niet alleen een interessante plek voor geschiedenisliefhebbers, maar ook voor natuurvrienden. Je kan hier mooie wandelingen maken, van de ruige natuur genieten en misschien slaag je erin om enkele wilde dieren te spotten!

 1. Natuurpark Cañón del Río Lobos

Het natuurpark Cañón del Río Lobos is een beschermd natuurgebied dat meer dan 10 000 hectare beslaat. De grimmige grotten en uitgestrekte valleien werden hier in de loop der tijd door het water van de rivier Lobos uit de rotsen geslepen. Het is een gebied waar heel wat vogelsoorten hun thuis van gemaakt hebben. Er leeft bijvoorbeeld onder andere een grote populatie vale gieren.

Neem je wandelschoenen alvast mee want er zijn enkele prachtige wandelpaden om te verkennen en je moet ook zeker een bezoek brengen aan de Ermita de San Bartolomé. Deze kerk zou gebouwd zijn door de Tempeliers op het exacte middelpunt tussen Cabo de Creus en Finisterre. Het is een plek met een unieke energie en sfeer.

 1. El Burgo de Osma

In het hart van de streek Tierras del Burgo ligt een van de charmantste dorpjes van dit gebied verstopt: El Burgo de Osma. Het is een oude bisschopsstad vol monumenten waar de geschiedenis als een schaduw door de straatjes raast. Het is een van de best bewaarde middeleeuwse plaatsen in de provincie en het ene verbazingwekkende monument staat er naast het andere.

De spectaculaire kathedraal Santa María de la Asuncion, het centrale plein, de stadsmuren en de gebouwen van de universiteit van Santa Catalina zijn de belangrijkste bezienswaardigheden. Slenter vooral wat door de straten en kies er een terrasje uit om de unieke sfeer in je op te nemen.

 1. Segovia

Segovia, een stadje dat vooral aantrekt dankzij haar sprookjesachtige charme. Er is heel wat te zien in Segovia en de meeste dingen kunnen tijdens een georganiseerde dagtour bezocht worden.

Één van de must-sees bovenaan ons lijstje is ongetwijfeld het Alcázar van Segovia, ook wel bekend als het kasteel van Segovia. Je vindt dit kasteel op een rots en het overstijgt de hele stad omringd door een groot dal. Het uitzicht bij dit kasteel is dan ook erg mooi. Andere aanraders zijn het Romeinse Aquaduct, wat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en een van de grootste Romeinse bouwwerken in Spanje is. En er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken!

Tip: trek goede wandelschoenen aan en neem een extra pulletje mee als je in de winter reist, want het klimaat van Segovia is iets kouder dan Madrid. Bekijk ook het overzicht van alle rondleidingen en dagtours in Segovia.

 1. San Ildefonso

Ben je in de buurt van Segovia? Neem dan ook even de tijd om een uitstapje te maken naar San Ildefonso waar je het grootse koninklijk paleis La Granja kan bewonderen. Het paleis en de indrukwekkende tuinen zijn geïnspireerd op het paleis van Versailles. Dit adembenemende complex is dan ook een absolute must-see.

 1. Soria

Soria ligt op een prachtige plek genesteld aan de rivier de Duero. Ook dit is een belangrijke stad in dit deel van Castilla y León! Soria staat bekend om zijn bewonderenswaardige romaanse gebouwen, zijn middeleeuwse stratenplan en de vele mooie voorbeelden van burgerlijke en religieuze architectuur.

 • Een van de belangrijkste religieuze bouwwerken in Soria is de 12e-eeuwse kerk van Santo Domingo. De hoofdgevel is bijzonder opmerkelijk vanwege de romaanse architecturale elementen.
 • Een ander belangrijk religieus gebouw is de pro-kathedraal van San Pedro. Ook deze dateert uit de 12e eeuw, maar werd in de 16e eeuw grotendeels herbouwd. Die kerk heeft daardoor een renaissancegevel en drie gotische schepen. Binnen is er veel mooie decoratie te zien.
 • Nog niet genoeg kerken gezien? Dan kan je nog de twee romaanse exemplaren gewijd aan Santa María la Mayor en San Juan de Rabanera bezoeken. Die laatste heeft sterke Byzantijnse invloeden.
 • Ook een bezoek aan Plaza Mayor mag natuurlijk niet ontbreken. Je ziet er het stadhuis, het oude stadhuis en de toren van Doña Urraca naar de hemel rijzen. Als je door de straten van de oude stad slentert, passeer je nog opvallende, adellijke bouwwerken zoals het paleis van Los Ríos y Salceda en het paleis van de graven van Gómara.
 • En natuurlijk moet je, voordat je Soria verlaat, zeker het Numantijns Museum bezoeken.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Dan raden we jou een overnachting aan in het Hotel Ábaster op wandelafstand van het centrale plein Soria. Meer info en boeken.

 1. Castillo de Coca

Het mudejarkasteel van Coca is een van de best bewaarde in het land. Het wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van bakstenen militaire architectuur in Spanje. Het werd gebouwd in de 15e eeuw onder het bewind van Enrique IV van Castilië in opdracht van aartsbisschop Don Alonso de Fonseca. Je kan je hier aan heel wat torens verwachten, maar ook een renaissancistische binnenplaats en een diepe gracht die het geheel tegen vijandelijke invallen moest beschermen.

 1. Ávila

Het ommuurde Ávila, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt, is de spreekwoordelijke kroon op Castilla y León. Net als in Segovia raden we je aan om hier voldoende tijd te spenderen om te kunnen genieten van alles wat Ávila te bieden heeft!

Om een goed idee te krijgen van de omvang en indeling van Ávila moet je een wandeling maken op de beroemde stadsmuren. Bovenop de muren bevindt zich een wandelpad van 1700 meter lang vanwaar je Ávila in zijn geheel kan bewonderen en je de beroemdste bezienswaardigheden kan oriënteren. Je kan er ook de grote toegangspoorten die de oude stad omringen van dichtbij bewonderen.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan deze ommuurde stad? Overnacht in het Palacio de los Velada dat gevestigd is in een indrukwekkend 16-eeuws paleis. Het hotel beschikt over luxe kamers met elegant meubilair. Rondom de centrale binnenplaats ligt een mooie galerij met arcades. Meer info en boeken.

 1. Riaza

Riaza ligt goed verstopt in de bergen en is zeker een bezoekje waard! De historische huizen zijn hier opmerkelijk goed bewaard, maar vooral het hoofdplein zal meteen je aandacht trekken op. Het onderscheidt zich omdat het eigenlijk een ellipsvorm heeft. Het plein is het sociale hart van de stad en de stenen trappen, gietijzeren balustrades, portieken en balkons geven het plein een aangenaam karakter.

 • Vlakbij staat de kerk van Nuestra Señora del Manto met haar klokkentoren van 33 meter hoog.
 • Rond de stad duiken nog meer pittoreske kapellen op in parken en weiden die voor uitstekende foto’s zorgen.
 • Natuurliefhebbers kunnen dan weer een uitstapje maken naar het beukenbos van Hayedo de Pedrosa.
 • Als je in de winter komt, kan je misschien skiën in het nabijgelegen skiresort La Pinilla. Er zijn ook tal van mogelijkheden om de prachtige omgeving te voet te verkennen.
 1. Cruz de Ferro

Cruz de Ferro is een kruis bovenop een hoge paal dat, op 1520 meter boven de zeespiegel, het hoogste punt van de hele Camino Francés markeert. Veel pelgrims stoppen hier om een foto te maken en een populair ritueel uit te voeren waarbij ze een van huis meegebrachte rots op een stapel rotsen aan de voet van het kruis achterlaten. Die steen symboliseert het loslaten van een last. Als de pelgrims wegwandelen, laten ze zo symbolisch hun last achter.

De geschiedenis van het kruis en zijn oorsprong is in een mist van mysterie gehuld. Er zijn een aantal verschillende theorieën en legenden over wanneer, waarom en door wie het kruis er werd geplaatst. Wat de juiste versie ook is, deze plek is vooral een krachtig symbool en een belangrijk punt langs de route.

 1. Villafranca del Bierzo

Villafranca del Bierzo is een middelgrote stad die ongeveer 5000 inwoners telt. Ook dit is een andere belangrijke halte op de Camino. Bekijk hier zeker de kerk van Santiago Villafranca die in de 12e eeuw werd opgetrokken. Pelgrims die door ziekte hun bedevaart niet kunnen voortzetten, krijgen dezelfde gunsten (staat van geestelijke reiniging) als wanneer ze de kathedraal van Santiago zouden hebben bereikt.

 • Er zijn ook een aantal andere opmerkelijke religieuze gebouwen rond deze stad waaronder de kerk van San Francisco, de kerk van Santa María, het Barokklooster van San Nicolás el Real, en het 17e-eeuwse Convento de la Anunciada en de Convento de San José.
 • Vlakbij de kerk van Santiago Villafranca ligt het kasteel-paleis van de markiezen van Villafranca, een imposant bouwwerk.
 • Wie meer paleizen en grote gebouwen wil bewonderen, moet naar de Calle de Agua waar zich niet alleen het paleis van Torquemada bevindt, maar ook het Casa Morisca en het geboortehuis van de schrijver Gil y Carrasco.
 • Een middeleeuwse brug steekt de rivier de Burbia over en de stad heeft ook een interessant natuurwetenschappelijk museum.
 1. San Juan de Ortega

Het oude klooster van San Juan de Ortega zou in 1142 gebouwd zijn door de gelijknamige heilige en zijn vriend en medeheilige, Domingo de la Calzada. Zij bouwden het voor de pelgrims te helpen die naar Compostela wandelen. Oorspronkelijk werd het klooster bewoond door Augustijnse kanunniken en later in 1432 werd het de thuisbasis van de Orde van Los Jerónimos tot de ontbinding van die orde in 1835. Ze ontwikkelden indertijd een apotheek die in het hele gebied bekend was. Nadat het klooster verlaten werd, gebruikten de boeren de kerk als hooischuur.

Tegenwoordig is het voormalige klooster gerestaureerd en opgeknapt. Een deel van het pand wordt gebruikt als een grote herberg voor pelgrims en er is ook een café waar de pelgrims kunnen uitrusten en eten. De kerk zelf is een opmerkelijk architecturaal juweeltje. Het werd gebouwd in de 12e en 13e eeuw en heeft laat-Romaanse architecturale kenmerken.

Interessant is onder andere een beeld van de Annunciatie van de Maagd Maria dat om 17:00 uur op de lente- en herfstequinoxen van elk jaar door een kleine lichtbundel wordt getroffen.
 1. Belorado

Belorado is een belangrijke stad in de streek, het is niet alleen een stopplek voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela, maar staat ook bekend om het jaarlijkse festival Feria Alfonsina. Ga zeker naar het charmante hoofdplein, Plaza Mayor, om vanonder de statige bomen te observeren hoe de Spanjaarden er hun dagelijkse leven leiden. De bomen zijn geënt en groeien samen waardoor ze in de zomer schaduw werpen op het plein.

 1. Waar overnachten in Castilla y León?

Voor je bezoek aan de regio Castilla y León, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Castilla y León online bekijken.

Vincci Ciudad de Salamanca

Dit hotel ligt op 25 minuten wandelen van de kathedraal van Salamanca en Plaza Mayor. Vincci Ciudad de Salamanca biedt ruime stijlvolle kamers met een functionele inrichting en houten vloeren. Het Ciudad de Salamanca biedt dagelijks een heerlijk ontbijtbuffet, met onder meer glutenvrije producten. Het hotel heeft verder ook een eetcafé, waar een scala aan drankjes en lichte maaltijden geserveerd wordt. Meer info en boeken.

Hotel Sercotel Alfonso V

Het Hotel Sercotel Alfonso V heeft een uitstekende ligging in het centrum van León. Het is slechts een korte wandeling naar het historische stadshart! Het hotel heeft lichte, comfortabele kamers met een stijl waarin klassieke en moderne elementen samenkomen. Als gast van het hotel heb je gratis toegang tot de fitnessruimte naast de accommodatie en massages zijn beschikbaar tegen een toeslag. Meer info en boeken.

 1. Mis niets met onze reisgids Castilla y León

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Castilla y León wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Castilla y León. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Castilla y León met een stadswandeling door Salamanca om reeds in de stemming te komen en ga op ontdekking.

Castilla y León

Gratis reisgids Castilla y León downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 26 maart 2024 - linda

zal zeker nuttig zijn voor onze volgende trip

- 18 maart 2023 - Lydia Plugers

Er staan leuke tips en trips uit dit boekje , die we zeker gaan doen

- 12 maart 2023 - Tom

Een reisgids die je eens op een andere wijze kennis laat maken met de bezienswaardigheden van het gebied. Duidelijk, uitgebreid en goed beschreven. Een aanrader!

- 24 januari 2021 - Ton Bos

Mooie en nuttige reisgids Noord Spanje

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?