Planning stedentrip Firenze: wat zien en doen? + praktische tips voor je citytrip

Volledige reisgids kopen voor € 10

Planning stedentrip Firenze: wat zien en doen? + praktische tips voor je citytrip

20 mei 2022 in Firenze0 reacties

Praktische info + onze handige tips om je stedentrip Firenze te plannen

Firenze barst van de bezienswaardigheden. Er valt zo ontzettend veel te zien en te beleven dat het moeilijk kiezen is. Er zijn heel wat musea, nog meer stadspaleizen en ontelbaar veel kerken.

Maar wat mag je nu echt niet missen wanneer je in Firenze bent? We zetten hieronder de vijf must-do’s op een rijtje en geven je nog enkele tips. Zo vul je jouw stedentrip Firenze in zoals je zelf wil en heb je toch niets gemist.

Tours en tickets voor je bezoek aan Firenze

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Firenze (Florence) bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in Firenze en zie meer. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

ONZE TIP: Hoe geld besparen en veel bezoeken in Firenze? Koop een Florence Pass. Hiermee kan je de bezienswaardigheden en musea bezoeken + openbaar vervoer + kortingskaart. Bestel je Florence Pass.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Firenze

Inhoud artikel

  1. Bezoek de Duomo di Firenze

Hét symbool van Firenze is natuurlijk de centraal gelegen kathedraal. Dit kleurrijke marmeren bouwwerk is uitgerust met een karakteristieke koepel. Het is een van de grootste kathedralen ter wereld. Niet alleen de buitenkant, ook het interieur is bijzonder indrukwekkend. Dé blikvanger is het gigantische fresco dat de koepel langs de binnenkant bekleed. Er werd maar liefst elf jaar aan geschilderd.

Bij de Duomo hoort een museum waar de belangrijkste kunstwerken tentoongesteld worden. We raden je aan om de Duomo met een gids te bezoeken. Je krijgt dan toegang tot de koepel, kan het fresco van dichtbij bewonderen en krijgt de kans om van het uitzicht op Firenze te genieten. En dat alles zonder in de wachtrij te staan! Tickets voor een tour door dekathedraal van Firenze boek je makkelijk online.

TIP: Wil je de koepel niet bezoeken, maar wel de wachtrij overslaan, koop dan een voorrangsticket voor de Duomo. Je krijgt er een gids bij die je alles over de kathedraal vertelt.

  1. Bewonder beroemde schilderijen in het Uffizi

De Galleria degli Uffizi is het bekendste museum van Firenze en ook één van de grootste kunstmusea ter wereld. Het is bijna volledig gewijd aan de Italiaanse schilderkunst en dan vooral aan werken uit de renaissancetijd. Hier hangen wereldberoemde werken zoals de Geboorte van Venus van Botticelli en de Heilige Familie van Michelangelo. Kunstliefhebber of niet, dit museum is een must!

TICKETS: Het Uffizi is een must in Firenze en er ontstaan al snel wachtrijen. Wil je je citytrip in Firenze niet al wachtend doorbrengen, dan raden we je aan vooraf online tickets voor het Uffizi te bemachtigen. Je kan de wachtrij dan overslaan. Bestel je tickets voor de Galleria degli Uffizi.

  1. Steek de Arno over op de Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio is, zoals de naam al doet vermoeden, de oudste brug van Firenze. Het is namelijk de enige brug die gespaard werd tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. De Ponte Vecchio onderscheidt zich van andere bruggen omdat er juwelierswinkeltjes op gevestigd zijn.

Vroeger vond je hier slagers en leerlooiers, maar zij werden verjaagd door hertog Ferdinando I omdat ze voor een onuitstaanbare stank zorgden. Ook de gang boven de winkels valt meteen op. Die Corridoio Vasariano werd aangelegd door de familie De’ Medici zodat ze zich konden verplaatsen tussen hun twee paleizen zonder dat ze zich op straat moesten begeven.

De Ponte Vecchio is een van de meest fotogenieke plekjes van de stad en mag je dus absoluut niet missen.
  1. Op de foto met de David van Michelangelo

De Galleria dell’Accademia herbergt het beroemdste standbeeld ter wereld: de David van Michelangelo. Het werd neergepoot in een zaal die speciaal voor dit standbeeld werd ontworpen. Een foto met de 5 meter hoge marmeren David mag absoluut niet ontbreken tijdens je citytrip door Firenze. De David is het meesterwerk van de meesterkunstenaar en lokt heel wat kijklustige toeristen.

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Bezoek het indrukwekkende stadspaleis Palazzo Vecchio

Het Palazzo Vecchio huist het stadhuis van Firenze, maar draagt een lange geschiedenis met zich mee. Het werd ooit gebouwd in de 14e eeuw als een onineembaar paleis. Het werd uitgebreid door de familie De’ Medici.

Het paleis telt drie binnentuinen, ontelbare kamers, verborgen ruimtes en zelfs geheime gangen. De mooiste zaal is de Salone dei Cinquecento. Deze gigantische zaal is bekleed met schilderingen die de geschiedenis van Firenze uit de doeken doen. In de andere ruimtes vind je nog kunstwerken van elke grote Italiaanse naam in de kunstgeschiedenis en een uitgebreide collectie waardevolle artefacten. In het Palazzo Vecchio kijk je je ogen uit.

TICKETS: Een bezoekje brengen aan het Palazzo Vecchio? Bestel je tickets voor het Palazzo Vecchio dan online. Zo kan je de wachtrijen vermijden bij deze populaire bezienswaardigheid.

Wil je graag de geheime ruimtes bezichtigen? Bestel je tickets voor Palazzo Vecchio inclusief een tour door de geheime passages en ontdek de verborgen paden.

  1. Maak een wandeling in de Boboli-tuinen

De Boboli-tuinen zijn een ware oase van groen in Firenze. Deze tuinen werden in de 16e eeuw aangelegd en dienden als inspiratiebron voor de tuinen van Versailles. De Boboli-tuinen zijn echter meer dan een groot park. De tuinen liggen bezaaid met kunstwerken en kleine gebouwen. De enorme Boboli-tuinen horen bij het Palazzo Pitti, een oud stadspaleis dat dienst doet als kunstmuseum.

COMBITICKETS: Het is een goed idee om een bezoek aan de Boboli tuinen te combineren met het Palazzo Pitti. Er zijn dan ook combitickets die de Boboli tuinen, het Palazzo Pitti en het Uffizi-museum omvatten. Combitickets voor de Boboli tuinen boek je hier.

  1. Bewonder Firenze vanop het uitkijkpunt Piazzale Michelangelo

Het Piazzale Michelangelo is verreweg het beste uitkijkpunt van Firenze. Je wordt er verwend met onklopbare vergezichten. Van hieruit zie je alle bekende gebouwen van Firenze, maar ook de Toscaanse heuvels die de stad omringen. Dit plein werd aangelegd in opdracht van de eerste koning van Italië en staat - zoals de naam wel doet vermoeden - helemaal in het teken van Michelangelo. In het midden staat een bronzen kopie van zijn beroemdste werk, de David.

TIP: Wil je graag dé topbezienswaardigheden van Firenze bezichtigen? Kies dan voor de Florence Pass. De pas bespaart je tijd en geld en geeft je skip-the-line toegang tot Uffizi Galerij, Accademia Galerij en de Duomo van Florence. Bestel de Florence Pass.
  1. Proef van de Italiaanse lekkernijen

Doe een terrasje op het Piazza Santo Spirito

Op zoek naar een authentieke plek om een terrasje te doen? Dan moet je naar het Piazza Santo Spirito. Dit pleintje wordt omringd met levendige bars en restaurantjes waar je een aperitiefje kan drinken en een hapje kan eten. Probeer er zeker eens de lokale specialiteiten, zoals de fantastische Chianti-wijnen. Of een lekkere Aperol Spritz kan natuurlijk ook altijd smaken!

Struin rond op de markt van Firenze

Wie de verse Italiaanse keuken wil proberen, moet naar de Mercato Centrale. Dat is een overdekte markthal waar je verse groenten, fruit, kaas en andere heerlijkheden kan kopen. Op de bovenverdieping bevinden zich heel wat kraampjes waar je bereide gerechten kan kopen. Een absolute aanrader!

Op de Mercato di San Lorenzo, rondom de markthal, vind je veel kraampjes waar lederwaren en ook souvenirs verkocht worden. Wandel er eens rond en snuif de levendige sfeer op.

  1. Cappelle Medicee

De familie De’ Medici is onlosmakelijk met de geschiedenis van Firenze verbonden. Het was een van de beruchtste families ooit. Tussen de 15e en de 17e eeuw hadden ze een enorme invloed op Firenze en omstreken. De familie leverde prinsen, vorsten en pausen en vergaarde een uitzonderlijke rijkdom en kunstcollectie.

De meeste leden van de De’ Medici liggen begraven in de Cappelle Medicee, ooit een onderdeel van de Basilica di San Lorenzo. Je bezoekt de kapellen eigenlijk niet voor de graven zelf, maar wel voor de graftombes. Ze werden ontworpen door niemand minder dan Michelangelo. De graftombes worden gerekend tot zijn beste werken en je zal meteen zien waarom.

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Waar overnachten in Firenze?

Voor je bezoek aan Firenze, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Firenze online bekijken.

Firenze Camping In Town

Als je het graag wat rustiger aan wil en je houdt wel van campings, is Firenze Camping In Town een absolute aanrader. Het is een moderne en comfortabele camping net buiten het centrum van de stad. Er zijn zowel tenten als chalets of bungalows te huur. Boek hier je verblijf bij Firenze Camping.

Sognando Firenze

B&B Sognando Firenze is een rustige B&B. Het ligt op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.

Tornabuoni Place

Tornabuoni Place is een ander gezellig verblijf dat we kunnen aanraden. Tornabuoni ligt aan de belangrijkste winkelstraat van Florence, op wandelafstand van de belangrijkste pleinen van de stad. Het Tornabuoni Place bestaat uit luxe kamers, allemaal ingericht door de architect Giorgio Cerrai, met een eigen badkamer in beeldhouwwerk van marmer en meubels die speciaal zijn gemaakt door Florentijnse ambachtslieden. Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Firenze met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Firenze? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download onze gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?