12 x bezienswaardigheden Alicante: Wat te zien en doen tijdens je vakantie?

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x bezienswaardigheden Alicante: Wat te zien en doen tijdens je vakantie?

31 augustus 2022 in Spanje2 reacties

Bezienswaardigheden Alicante, wat te doen en zien tijdens je stedentrip?

Alicante is door en door Spaans en geeft je een onmiskenbaar mediterraan gevoel. Je vindt hier heel wat geschiedenis en cultuur, lekker eten en een bruisend nachtleven. Daarnaast kan je er het hele jaar door genieten van een aangename temperatuur. Het is een fijne plek om te winkelen, de smalle straatjes te verkennen of over de strandpromenade te slenteren. Kortom: er zijn tal val leuke plekjes en bezienswaardigheden die je kan verkennen! Zorg ervoor dat je niets mist met deze 12 to do’s in Alicante!

Georganiseerde tours & tickets Alicante

Inhoud artikel

 1. Soho

Soho is een aangename plek om even uit te rusten in de schaduw van de vele bomen en planten. De eeuwenoude bomen met hun vreemde stammen vallen meteen op. Drink hier ‘s avonds een koffie of een mojito en je hebt meteen één van de sfeervolle hoogtepunten van Alicante meegepikt.

Foto’s: Soho Alicante

 1. Het stadhuis: Ayuntamiento

Het stadhuis, of Ayuntamiento in het Spaans, is vrij te bezoeken, maar is niet elke dag open. Je kan binnen langs de hoofdingang met barokke gevel en hier met de mooie trappen naar boven. Aan de voet van de trap vind je het ‘Cota Cero’, het nulpunt. Dit is een referentiepunt, om de hoogte boven het zeeniveau van verschillende Spaanse steden te meten. Op de bovenste verdiepingen kan je 3 kamers met rijkelijk versierd interieur bezoeken.

 1. De monumentale Basílica de Santa María

Het oudste kerkgebouw in Alicante is de Basílica de Santa María. De ingang is monumentaal, maar de voorgevel is eenvoudig en niet versierd. De basiliek werd in de late middeleeuwen gebouwd en ervoor stond een moskee. Binnen springen vooral de doopvont uit de 16de eeuw en het barokke orgel uit de 17de eeuw in het oog. De kerk mag zich pas sinds 2007 basiliek noemen.

 1. Hedendaagse kunst in het MACA

Het Museo de Arte Contemporáneo, MACA in het kort, vind je een kunstcollectie uit de 20ste eeuw. Je kan er werken van Dali, Miro, Picasso, González en andere bekende moderne kunstenaars bewonderen, net als abstracte kunst van Eusebio Sempere. Dat is niet zo verrassend als je weet dat deze Spaanse artiest in 1977 geholpen heeft bij de opstart van het museum en het zijn privécollectie geschonken heeft. De permanente tentoonstelling van het museum telt ruim 800 werken.

 1. Moskee of kerk? Concatedral de San Nicolás

De Concatedral de San Nicolás is een oude moskee die rond de helft van de 17de eeuw werd omgebouwd. Je vindt er een eenvoudig interieur met rijkelijk versierde zijkapellen, waarvan de meest opvallende die van San Nicolás achter het hoofdaltaar. Dit is één van de mooiste exemplaren van Spaanse barok in Alicante. Vergeet ook niet het indrukwekkende orgel te bewonderen, net als de eerste zijkapel met sierlijke koepel. Via de Concatedral kan je ook naar een kamer waar de kerkschatten worden tentoongesteld.

 1. Geen dorst in het Museo de Aguas

In het Museo de Aguas, het watermuseum, kom je alles te weten over de belangrijke rol van water in de geschiedenis van Alicante. Hoe werd water verzameld, bewaard en verdeeld? Hoe gebeurt dit de dag van vandaag? Hoe ziet het waternetwerk van Alicante eruit? Je vindt hier ook een waterput, uitgehouwen in een rots, schematische en knappe voorstellingen op muren en tv-schermen, de reconstructie van de waterleiding in een huis… Dit is eigenlijk echt een must see, zeker omdat je hier veel te weten komt over water, een bedrieglijk eenvoudig iets waarbij te weinig wordt stilgestaan.

 1. Castillo de Santa Bárbara

Om het Castillo de Santa Bárbara te bezoeken, moet je heel wat klimmen en dalen, maar zo krijg je wel de mooiste uitzichten. Op het domein is er ook een cafetaria-restaurant met mooi terras. Er is ook een lift aanwezig. Helemaal boven op het mooiste en grootste platform krijg je een panorama van 360º over de stad.

Het kasteel werd doorheen de geschiedenis zo vaak aangevallen, verwoest en gerestaureerd dat je er tegenwoordig een kakafonie van verschillende stijlen terugvindt. Behalve het bovenste gedeelte met de Arabische citadel, is er verder weinig overgebleven uit deze periode. De oudste overblijfselen dateren uit de 11de eeuw. Tijdens de tweede helft van de 16de eeuw werd de verdediging van het fort sterk uitgebouwd. Tijdens de Spaanse Successieoorlog kreeg het kasteelcomplex zijn huidige vorm. Op dat moment werden de meeste sporen van het middeleeuwse fort uitgewist. Vervolgens deed het dienst als gevangenis en vanaf 1961 werd het opengesteld voor het publiek. Er worden nog steeds veel evenementen in dit kasteelcomplex gehouden.

 1. Santa Cruz district

Het Santa Cruz district is een gezellige wirwar van steegjes met trappen, witte huizen en mooie gezellige hoekjes, dat zich nestelt tegen de helling van Monte Benacantil. Neem gerust de tijd om dit district wat verder te verkennen en hier rustig rond te wandelen of de leuke terrasjes af te schuimen.

 1. Mercado Central

Het gebouw van de Mercado Central, oftewel de markthal, bestaat uit 2 verdiepingen en dateert uit 1912. Het gebouw werd opgetrokken in art-nouveau stijl. Je vindt er tal van kraampjes met fruit en groenten, vleeswaren, vis, tapasbars, eetstalletjes, cafetaria’s en nog veel meer!

 1. MARQ (Museo Arqueológico Provincial)

Het MARQ of Museo Arqueológico Provincial bevindt zich in een vroeger hospitaal. Dankzij moderne technieken kan je hier archeologische vondsten op een heel andere manier bewonderen, wat het MARQ in 2004 de Europese Museumprijs opleverde.

Je krijgt in 5 secties een overzicht van de cultuur en bewoners van Alicante: de prehistorie, de Iberische periode, de Romeinen, de middeleeuwen en de moderne tijden. Audiovisuele presentaties en interactieve voorstellingen tonen ook hoe archeologen werken. Dit museum is de moeite waard, zelfs al ben je misschien geen liefhebber van archeologie.

 1. Calle de las Setas (Paddestoelenstraat)

Ooit was de straat vooral gekend voor z'n slechte reputatie, straatprostitutie en illegale handel. Om de onveiligheid weg te werken besloot de burgemeester van Alicante, Sonia Castedo eind 2013 om de straat te versieren met grote paddestoelen. De straatvloer werd groen en geel geschilderd. Sindsdien is dit een nieuwe toeristische attractie en een leuke buurt voor street-art en gekend als Calle de las Setas (eigenlijk Calle San Francisco). Er zelf ook eens doorlopen? Bekijk de straat op Google streetview.

 1. Volvo Ocean Race & Museo

Heb je al gehoord van de Volvo Ocean Race? Het is de grootste zeilwedstrijd ter wereld die om de 3 jaar wordt gehouden. De laatste jaren wordt dit evenement steeds in Alicante gehouden. De steiger hier werd zelfs speciaal voor deze zeilwedstrijd aangelegd. Het Museo Volvo Ocean Race opende zijn deuren in 2012 en werd meteen drukbezocht. Met behulp van allerlei hoogtechnologische snufjes kunnen bezoekers de geschiedenis van de race leren kennen. En wat misschien nog beter is: het museum is gratis!

 1. Waar overnachten in Alicante?

Ga je op vakantie naar Alicante en zoek je een geschikte plaats om te overnachten? Er zijn in Alicante heel wat hotels waar je na een lange dag helemaal ontspannen kan uitrusten. Je kan ook in het nabijgelegen Valencia overnachten en van hieruit een daguitstap naar Alicante maken. Boek jouw overnachting het best op voorhand, zodat je zeker bent van een goeie slaapplaats en fijne ligging!

Booking.com

Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Alicante?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Alicante? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Murcia & Valencia met uitgewerkte rondreis door zowel Alicante als Valencia. Bovendien word je langs meer dan 127 beschreven bezienswaardigheden gebracht (+ GPS coördinaten)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo.

Murcia Valencia rondreis

Gratis reisgids Murcia-Valencia downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 26 januari 2023 - René De Meyer

Concrete en relevante informatie

- 5 januari 2020 - Ria Geebelen

Zeer goed

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?