21 x mooiste bezienswaardigheden Alicante: wat zeker zien & doen tijdens je vakantie?

Volledige reisgids kopen voor € 10

21 x mooiste bezienswaardigheden Alicante: wat zeker zien & doen tijdens je vakantie?

4 maart 2024 in Spanje2 reacties

Mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Alicante: wat te doen & zien + verblijftips?

Alicante is door en door Spaans en geeft je een onmiskenbaar mediterraan gevoel. Je vindt hier heel wat geschiedenis en cultuur, lekker eten en een bruisend nachtleven. Daarnaast kan je er het hele jaar door genieten van een aangename temperatuur. Het is een fijne plek om te winkelen, de smalle straatjes te verkennen of over de strandpromenade te slenteren.

Kortom: er zijn tal val leuke plekjes en bezienswaardigheden die je kan verkennen! Zorg ervoor dat je niets mist met deze must-do’s in Alicante.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Alicante

Reisgids
Vliegtickets2u45 vliegen naar Alicante, richtprijs € 70 vergelijk prijzen bij TuiFly, Cheaptickets of Transavia
VerblijvenOvernachtingen in Alicante zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij D-Reizen (va. € 445), Sunweb (va. € 474), Elizawashere (va. € 796)
HuurautoEen auto huren aan de Costa Blanca, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Soho-wijk

Soho is een aangename plek om even uit te rusten in de schaduw van de vele bomen en planten. De eeuwenoude bomen met hun vreemde stammen vallen meteen op. De Soho-wijk staat ook bekend om zijn street art, met veel muren en gebouwen versierd met prachtige graffiti en muurschilderingen. Drink hier ‘s avonds een lekker kopje koffie of een mojito en je hebt meteen één van de sfeervolle hoogtepunten van Alicante meegepikt.

WANDELTIP: Verken het historische centrum met onze uitgestippelde stadswandeling Alicante langs alle highlights van stad.

  1. Het historische stadhuis van Alicante

Het stadhuis, oftewel "Ayuntamiento de Alicante" in het Spaans, is vrij te bezoeken, maar is niet elke dag open. Het stadhuis is gelegen in het hart van de stad, aan het Plaza del Ayuntamiento. Het gebouw dateert uit de 18e eeuw en is gebouwd in neoklassieke stijl. Een van de meest opvallende kenmerken van het stadhuis zijn de twee 41 meter hoge klokkentorens, die zich boven op het gebouw bevinden. Vanaf deze klokkentorens heb je een prachtig uitzicht biedt over de stad en de zee.

Wandel langs de hoofdingang naar binnen, bewonder de marmeren vloeren en volg de mooie trappen naar boven. Aan de voet van de trap vind je het ‘Cota Cero’, het nulpunt. Dit is een referentiepunt, om de hoogte boven het zeeniveau van verschillende Spaanse steden te meten. Op de bovenste verdiepingen kan je 3 kamers met rijkelijk versierd interieur bezoeken.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een charmant appartementje? Verblijf dan in het moderne Balmis Plaza Apartments, op wandelafstand van het strand en het stadscentrum. Meer info en boeken.

  1. Castillo de Santa Bárbara

Om het Castillo de Santa Bárbara te bezoeken, wandel je vanaf Plaza del Puente richting Parc de l’Ereta (bekijk ligging). Via kronkelende paden en trappen klim je als het ware omhoog naar het kasteel Santa Barbara. We raden je aan om onderweg af en toe om je heen te kijken, je geniet continue van de adembenemende uitzichten op het stadscentrum, de haven en de kustlijn. Eenmaal aangekomen bij het kasteel, kan je even uitrusten bij Cafetería del Castillo de Santa Bárbara met een mooi terras.

Is deze beklimming niets voor jou? Dan kan je ook de lift nemen of de auto parkeren op de voorziene parking naast het kasteel. Helemaal boven, bij het mooie, grote platform (bekijk ligging) krijg je een prachtig panorama van 360º over de stad.

Het kasteel werd doorheen de geschiedenis zo vaak aangevallen, verwoest en gerestaureerd dat je er tegenwoordig een kakafonie van verschillende stijlen terugvindt. Behalve het bovenste gedeelte met de Arabische citadel, is er verder weinig overgebleven uit deze periode.

Overzicht van de vele verbouwing van Castillo de Santa Bárbara

  • De oudste overblijfselen dateren uit de 11de eeuw.
  • Tijdens de tweede helft van de 16de eeuw werd de verdediging van het fort sterk uitgebouwd.
  • Tijdens de Spaanse Successieoorlog kreeg het kasteelcomplex zijn huidige vorm. Op dat moment werden de meeste sporen van het middeleeuwse fort uitgewist.
  • Vervolgens deed het dienst als gevangenis en vanaf 1961 werd het opengesteld voor het publiek.
  • Er worden nog steeds veel evenementen in dit kasteelcomplex gehouden.
  1. De monumentale Basílica de Santa María

Het oudste kerkgebouw in Alicante is de Basílica de Santa María. De ingang is monumentaal, maar de voorgevel is eenvoudig en niet versierd. De basiliek werd in de late middeleeuwen gebouwd en ervoor stond een moskee. Binnen springen vooral de doopvont uit de 16de eeuw en het barokke orgel uit de 17de eeuw in het oog. De kerk mag zich pas sinds 2007 basiliek noemen.

  1. El Barrio de Santa Cruz

El Barrio de Santa Cruz is een van de leukste wijken in de stad. Het is een gezellige wirwar van pittoreske steegjes met trappen, witte huizen en mooie gezellige hoekjes, dat zich nestelt tegen de helling van Monte Benacantil. Neem gerust de tijd om dit district wat verder te verkennen en hier rustig rond te wandelen of de leuke terrasjes af te schuimen. Je vindt El Barrio de Santa Cruz, in de buurt van Mirador de la Santa Cruz (bekijk ligging).

  1. Mercado Central

Niets zo gezellig dan een overdekte markt bezoeken in Spanje. Het gebouw van de Mercado Central, oftewel de overdekte markthal, bestaat uit 2 verdiepingen en dateert uit 1912. Het gebouw werd opgetrokken in art-nouveau stijl. Je vindt er tal van kraampjes met fruit en groenten, vleeswaren, vis, tapasbars, eetstalletjes, cafetaria’s en nog veel meer! Aan de kant van de markt zijn er ook kleine bars voorzien waar je een hapje en een drankje kan proeven. Het is dé place to be voor een klein hongertje en als je de lokale specialiteiten wilt uitproberen.

TIP: Wil je graag tijdens je vakantie zoveel mogelijk lekkers van Alicante proeven? Boek dan deze leuke foodtour met lokale gids. In twee uur ontdek je de beste plekken in de stad om de lekkerste tapas te proeven.

  1. Explanada de España

Explanada de España, ofwel de Paseo de la Explanada, is een mooie wandelpromenade langs de kust van Alicante. Dit wandelpad is geplaveid met meer dan 6,5 miljoen kleurrijke marmeren tegels, die een prachtig mozaïekgolfpatroon weergeven.

Wandel over het brede pad in de schaduw van de palmbomen en kraampjes en geniet van een verfrissend zeebriesje. Onderweg kan je verschillende bezienswaardigheden bewonderen, waaronder het iconische Canalejas-park, het historische casino van Alicante en het opvallende bronzen beeld van Mark Twain. Ook ’s avonds is de boulevard van Alicante een gezellige en bruisende ontmoetingsplek in de stad.

TIP: Heb je geen zin om de stad wandelend te verkennen? Ontdek dan de highlights van Alicante tijdens een fietstour.

  1. Jachthaven van Alicante

De moderne jachthaven van Alicante, ook wel gekend als de Alicante Marina, ligt aan de voet van het kasteel van Santa Barbara. Een van de meest opvallende kenmerken van de jachthaven van Alicante is de prachtige locatie, met uitzicht op de Middellandse Zee en het kasteel. Maak een ontspannende wandeling langs de waterkant, stop voor een drankje of een hapje in een van de vele restaurants en geniet van het prachtige uitzicht.

Of breng een bezoekje aan het Santisima Trinidad. Dit historische schip ligt aangemeerd in de haven en huisvest een museum. Binnenin de Santisima Trinidad ervaar je het leven aan boord van een schip tijdens de 18e eeuw. Naast de gezellige restaurants, bars en prachtige locatie, is de jachthaven ook de thuisbasis van een aantal evenementen en activiteiten gedurende het hele jaar, waaronder bootshows, regatta's en muziekfestivals.

  1. Hedendaagse kunst in het MACA

Kunstliefhebbers onder ons, zetten ook best het Museo de Arte Contemporáneo (MACA in het kort) op hun to-do lijstje. In dit museum vind je een kunstcollectie uit de 20ste eeuw en kan je werken van o.a. Dali, Miro, Picasso, González en andere bekende moderne kunstenaars bewonderen.

Daarnaast kan je er ook abstracte kunst van Eusebio Sempere bezichtigen. Dat is niet zo verrassend als je weet dat deze Spaanse artiest in 1977 geholpen heeft bij de opstart van het museum en het zijn privécollectie geschonken heeft. De permanente tentoonstelling van het museum telt ruim 800 werken.

  1. Calle de las Setas (Paddestoelenstraat)

Ooit was de straat vooral gekend voor z'n slechte reputatie, straatprostitutie en illegale handel. Om de onveiligheid weg te werken besloot de burgemeester van Alicante, Sonia Castedo eind 2013 om de straat te versieren met grote paddestoelen. Op de paddenstoelen zie je insecten met een grote glimlach op hun gezicht. Verder werd de grond groen en geel geschilderd en werden er enkele speeltoestellen zoals glijbanen voor kinderen geplaatst.

Sindsdien is dit een nieuwe toeristische attractie en een leuke buurt voor street-art en gekend als Calle de las Setas (eigenlijk Calle San Francisco). Er zelf ook eens doorlopen? Bekijk de straat op Google streetview.

  1. Moskee of kerk? Concatedral de San Nicolás

De Concatedral de San Nicolás is een oude moskee die rond de helft van de 17de eeuw werd omgebouwd. Je vindt er een eenvoudig interieur met rijkelijk versierde zijkapellen, waarvan de meest opvallende die van San Nicolás achter het hoofdaltaar. Dit is één van de mooiste exemplaren van Spaanse barok in Alicante.

Vergeet ook niet het indrukwekkende orgel te bewonderen, net als de eerste zijkapel met sierlijke koepel. Via de Concatedral kan je ook naar een kamer waar de kerkschatten worden tentoongesteld.

  1. Geen dorst in het Museo de Aguas

In het Museo de Aguas, het watermuseum, kom je alles te weten over de belangrijke rol van water in de geschiedenis van Alicante. Hier krijg je het antwoord op al je vragen. "Hoe werd water verzameld, bewaard en verdeeld?" "Hoe gebeurt dit de dag van vandaag?" "Hoe ziet het waternetwerk van Alicante eruit?"

Je vindt hier ook een waterput, uitgehouwen in een rots, schematische en knappe voorstellingen op muren en tv-schermen, de reconstructie van de waterleiding in een huis… Dit is eigenlijk echt een must see, zeker omdat je hier veel te weten komt over water, een bedrieglijk eenvoudig iets waarbij te weinig wordt stilgestaan.

Op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk hier alvast onze favoriete verblijven in Alicante.
  1. MARQ (Museo Arqueológico Provincial)

Het MARQ of Museo Arqueológico Provincial bevindt zich in een vroeger hospitaal. Dankzij moderne technieken kan je hier archeologische vondsten op een heel andere manier bewonderen, wat het MARQ in 2004 de Europese Museumprijs opleverde.

Je krijgt in 5 secties een overzicht van de cultuur en bewoners van Alicante: de prehistorie, de Iberische periode, de Romeinen, de middeleeuwen en de moderne tijden. Audiovisuele presentaties en interactieve voorstellingen tonen ook hoe archeologen werken. Dit museum is de moeite waard, zelfs al ben je misschien geen liefhebber van archeologie. Meer info op de website.

  1. Museo de Bellas Artes Gravina

Een ander interessant museum in de stad is het Museo de Bellas Artes Gravina, of kortweg MUBAG. In dit museum kan je werken van lokale artiesten van de 16de tot begin 20ste eeuw bezichtigen. De collectie bevindt zich in een oud herenhuis, het Gravina-paleis, uit de 18de eeuw.

  1. Avenida Maisonnave

Zin in een namiddagje shoppen? Wandel dan naar de Avenida Maisonnave, een van de belangrijkste winkelstraten van Alicante waar je de bekendste winkelketens en grote merken vindt. Na het winkelen kan je nog even rusten op één van de gezellige terrasjes in het centrum.

  1. Ontspannen op het Playa del Postiguet

Alicante is een leuke bestemming voor een stedentrip die je uitstekend kan combineren met een dagje aan het strand. Leg je handdoek uit op het gezellige Playa del Postiguet en geniet van het mooie uitzicht op de heuvel met het kasteel van Santa Bárbara. Vind je het net iets te druk op dit stadsstrand? Stap dan in de tram (gele lijn 3) richting de brede zandstranden van Playa de San Juan of Playa Muchavista in de nabije omgeving.

  1. Volvo Ocean Race & Museo

Heb je al gehoord van de Volvo Ocean Race? Het is de grootste zeilwedstrijd ter wereld die om de 3 jaar wordt gehouden. De laatste jaren wordt dit evenement steeds in Alicante gehouden. De steiger hier werd zelfs speciaal voor deze zeilwedstrijd aangelegd.

Het Museo Volvo Ocean Race opende zijn deuren in 2012 en werd meteen drukbezocht. Met behulp van allerlei hoogtechnologische snufjes kunnen bezoekers de geschiedenis van de race leren kennen. En wat misschien nog beter is: het museum is volledig gratis te bezoeken!

  1. El Palmeral

Lopen de temperaturen een beetje op? Dan is het El Palmeral een leuke verfrissende plek om even te vertoeven. Het park is gebouwd tegen een heuvel en staat bekend om zijn prachtige palmbomen en weelderig groen. Een van de meest opvallende kenmerken is de verzameling van meer dan 2.000 palmbomen van verschillende soorten, die in de jaren zeventig in het park zijn geplant. Naast de palmbomen, is het park ook de thuisbasis van een verscheidenheid aan andere planten en bloemen, waaronder rozen, jasmijn en bougainvillea.

Verder vind je in het park ook een groot meer, verschillende fonteinen en waterpartijen. Naast wandelen en picknicken, kan je er ook een bootje huren om door het park te varen en voor de kinderen is er een speeltuin voorzien. Het park ligt buiten het stadscentrum maar is makkelijk te bereiken met de bus.

  1. Verken Alicante vanop de fiets

Met onze stadswandeling door Alicante kom je langs alle highlights van de stad, maar voor wie liever fietst is er een leuker alternatief. Gedurende een fietstocht van 2,5 uur kom je langs alle highlights van de Spaanse stad. Een lokale gids fietst met jou langs de mooiste plekjes van de stad en geeft natuurlijk de nodige uitleg en vertelt je leuke weetjes. Boek je fietstocht hier online € 32.

Verken het mooiste van de stad met onderstaande tours en wandelingen

  1. Het eiland Tabarca

Tabarca is een eilandje voor de kust van Alicante en is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Oorspronkelijk was het een toevluchtsoord voor piraten, totdat koning Karel III van Spanje besliste dat het eiland in gebruikt zou worden om het land net tegen de piraten in de 18e eeuw te beschermen.

De dag van vandaag kan je in Tabarca rondwandelen tussen de oude straatjes, genieten van verse visgerechten, en natuurlijk een snelle duik in de zee nemen. Ook de uitzichten die je hier hebt zijn onweerstaanbaar. De veerboten keren om de 6 uur terug, voldoende tijd dus om een namiddagje te genieten van een dit prachtige eiland.

TICKETS: Boek je excursie vanuit Alicante naar het eiland Tabarca op voorhand. Zo ben je zeker van deze leuke uitstap naar het voormalige pirateneiland.

  1. Maak een leuke daguitstap vanuit Alicante

Verblijf je voor een langere periode in Alicante? Dan is het ook zeker de moeite om de prachtige omgeving van de stad te verkennen. Alicante is een prima uitvalsbasis voor leuke uitstapjes en dagtrips naar de mooiste plekken aan de Costa Blanca. Hieronder vind je alvast enkele van de leukste plekken in de nabije omgeving van Alicante.

Bezoek één van de gezellige steden in de buurt

  • Dénia is een mooie havenstad met een rijke geschiedenis, enkele architecturale pareltjes en verschillende musea. De gezellige stad wordt gezien als het "begin" van de Costa Blanca en is nog erg authentiek. Wandel langs de prachtige haven, bewonder de bezienswaardigheden of geniet van het zonnetje op de mooie stranden. Het middeleeuwse El Castillo de Denia is echter de topbezienswaardigheid van de stad.
  • Een van mijn persoonlijke favorieten is de stad Villajoyosa. De oude wijk loopt over van de gekleurde vissershuisjes en doen je denken aan ansichtkaart. Je vindt hier lange zandstranden en een prachtige promenade richting de haven. Boek je uitstap naar Villajoyosa en Altea hier.
  • Elche, ook wel gekend als Elx, is bijzondere stad. Je vindt er historische bezienswaardigheden als het stadhuis bevindt zich op de Plaça de Baix, de 17e eeuwse Basílica de Santa María en diverse musea. Maar de trekpleister van de stad is het prachtige park dat bekend staat om haar duizenden palmbomen en botanische tuinen van Huerto del Cura.

Ga je liever mee met een georganiseerde dagtocht vanaf Alicante?

  1. Waar overnachten in Alicante?

Vertrek je binnenkort op vakantie naar Alicante en zoek je nog een geschikte plaats om te overnachten? Er zijn in Alicante heel wat hotels waar je na een lange dag helemaal ontspannen kan uitrusten. Je kan ook in het nabijgelegen Valencia overnachten en van hieruit een daguitstap naar Alicante maken. Boek jouw overnachting in Alicante het best op voorhand, zodat je zeker bent van een goeie slaapplaats en fijne ligging.

  • Op een paar minuten wandelen van het Postiguet strand vind je het schitterende Hotel Serawa Alicante. Het hotel beschikt over lichtrijke en perfect uitgeruste kamers waar je je dankzij de moderne inrichting en authentieke houten vloeren en balken direct op je gemak voelt. Meer info en boeken.
  • Het 4* Port Alicante City & Beach zorgt dankzij zijn warme interieur met een grote hoeveelheid aan planten en groen voor een echt vakantiegevoel. Het exotische hotel beschikt over een zwembad met jacuzzi, een sportruimte, een waterspeeltuin, een kinderspeeltuin. Voor heerlijke cocktails kan je terecht in de Sky Bar, waar je geniet van een geweldig uitzicht. Meer info en boeken.
  • Voor een low-budget-overnachting ben je bij Hotel Smile & Co Hostal Boutique aan het juiste adres! Het hotel is gelegen in het hartje van de stad, vlakbij de haven en op wandelafstand van het historisch centrum. Het hotel doet er alles aan om een huiselijke en warme sfeer te creëren en dat merk je ook aan de gastvrijheid van de eigenaars. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Alicante?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Alicante? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Murcia & Valencia met uitgewerkte rondreis door zowel Alicante als Valencia. Bovendien word je langs meer dan 127 beschreven bezienswaardigheden gebracht (+ GPS coördinaten)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo.

Murcia Valencia rondreis

Gratis reisgids Murcia-Valencia downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 26 januari 2023 - René De Meyer

Concrete en relevante informatie

- 5 januari 2020 - Ria Geebelen

Zeer goed

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?