Ronse wandelroute van Art deco tot fabriekssteegjes

Ronse wandelroute van Art deco tot fabriekssteegjes

  • Startpunt: Ronse, De Biesestraat
  • Eindpunt: Ronse, De Biesestraat
  • Type: Stadswandeling
  • Afstand: 3,5 km
  • Duur: 2 uur
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Rolwagens: Toegankelijk
  • Toeristische dienst Ronse

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Aanrader: B&B La Petite Bruyere De Renaix in Ronse

Aanrader: B&B La Petite Bruyere De Renaix in Ronse

Deze B&B ligt op zo'n 3 km van het centrum en is rustig gelegen. Volledig uitgeruste kamers, een binnenzwembad en huurfietsen beschikbaar. 's Morgens een uitgebreid ontbijt. Gratis parkeren en WiFi.

Ronse: wandeling in het rijke verleden van een textielstad

Ronse zal je verrassen met zijn rijk textielverleden, architecturale pareltjes van eind 19de en begin 20ste eeuw en zijn romaanse crypte. Deze wandeling brengt je doorheen de geschiedenis van Ronse. Je start met een mix van art deco gebouwen, een groen park, een 15de eeuwse mote en voormalige textielgebouwen.

Bij je bezoek aan de unieke crypte kom je alles te weten over de verering van de Heilige Hermes en zijn link met geesteszieken. Je wandelt langs art nouveau en art deco gebouwen tot bij het station. Daar verneem je de merkwaardige geschiedenis van dit gebouw. Dan duik je opnieuw in de voormalige textielindustrie met de Villa Portois en fabriekssteegjes.

Vlaamse Ardennen

Gratis stadswandeling Ronse downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Ronse: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

De Fiertel, een traditie van eeuwen

De eerste zondag na Pinksteren is het in de vroege uurtjes al verzamelen geblazen op de Kleine Markt van Ronse, net voor de basiliek. Na de eredienst om 7 uur begint de ceremonie om 8 uur waarna de wandeling start. De wandeling (bedevaart) met het schrijn van Sint-Hermes is 32,6 km lang en volgt de grenzen van de gemeente. Deze bedevaartstocht is ontstaan in de Middeleeuwen. Toen kwamen ze van einde en verre naar Ronse om te genezen van diverse geesteszieken, dat kon bij Sint-Hermes. Een van de voorwaarden was dat je minstens 30 km naar Ronse moest gestapt hebben. Voor de inwoners van Ronse was dit uiteraard niet mogelijk. Daarom werd de Fiertelommegang in het leven geroepen. Zo konden de inwoners van Ronse toch aan de voorwaarden voldoen om genezing af te smeken.

Jaarlijks zijn er zo'n 5000 wandelaars die de tocht meemaken. Iedereen kan meestappen, je hoeft daarom niet in Ronse te wonen. Deelnemen is gratis, je moet alleen om 8 uur ten laatste op de Kleine Markt verzamelen. Meer praktische informatie.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

193 ervaringen

- 23 augustus 2023 - Christine Polfliet

De Art Deco wandeling is ongelofelijk mooi en boeiend, enig in België denk ik. Ronse is een mooie en nette stad met een zeer boeiende geschiedenis waar ze zeer trots op zijn. Hun infobalie op de Hoge mote straalt dit helemaal uit. Hun heilige Hermes was nieuw voor ons maar niet te min super tof!

- 2 augustus 2023 - christine cnudde

prachtige reisgids met zeer veel uitleg;

- 14 juni 2023 - Lapiere dirk

Leuk samengesteld om een uitstap of verblijf voor te bereiden!

- 29 mei 2023 - Johan Vanheede

Zoals altijd een zeer degelijke gids met veel tips. Niet te missen voor eender welke uitstap.

- 18 mei 2023 - Carine

Prachtige fietsroute met vertrek in Ronse met goede tips voor parking in Ronse en ook voor onderweg. Mogelijkheid om een extra lus te fietsen (+ 5 km) naar de Molen van Hotond, ideaal om bij mooi weer op het terras met een drankje te genieten van het fenomenaal uitzicht op de heuvels van de Vlaamse Ardennen.

Gratis stadswandeling Ronse downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?