Ronse wandelroute van Art deco tot fabriekssteegjes

Ronse wandelroute van Art deco tot fabriekssteegjes

  • Startpunt: Ronse, De Biesestraat
  • Eindpunt: Ronse, De Biesestraat
  • Type: Stadswandeling
  • Afstand: 3,5 km
  • Duur: 2 uur
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Rolwagens: Toegankelijk
  • Toeristische dienst Ronse

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Aanrader: B&B La Petite Bruyere De Renaix in Ronse

Aanrader: B&B La Petite Bruyere De Renaix in Ronse

Deze B&B ligt op zo'n 3 km van het centrum en is rustig gelegen. Volledig uitgeruste kamers, een binnenzwembad en huurfietsen beschikbaar. 's Morgens een uitgebreid ontbijt. Gratis parkeren en WiFi.

Ronse: wandeling in het rijke verleden van een textielstad

Ronse zal je verrassen met zijn rijk textielverleden, architecturale pareltjes van eind 19de en begin 20ste eeuw en zijn romaanse crypte. Deze wandeling brengt je doorheen de geschiedenis van Ronse. Je start met een mix van art deco gebouwen, een groen park, een 15de eeuwse mote en voormalige textielgebouwen.

Bij je bezoek aan de unieke crypte kom je alles te weten over de verering van de Heilige Hermes en zijn link met geesteszieken. Je wandelt langs art nouveau en art deco gebouwen tot bij het station. Daar verneem je de merkwaardige geschiedenis van dit gebouw. Dan duik je opnieuw in de voormalige textielindustrie met de Villa Portois en fabriekssteegjes.

OVERNACHTINGSTIP: Een leuk vakantiehuis om te overnachten in Ronse? Logeer aan de Hotondhelling in Ronse, bekijk alle info en prijzen.

Vlaamse Ardennen

Gratis stadswandeling Ronse downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Ronse: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

De Fiertel, een traditie van eeuwen

De eerste zondag na Pinksteren is het in de vroege uurtjes al verzamelen geblazen op de Kleine Markt van Ronse, net voor de basiliek. Na de eredienst om 7 uur begint de ceremonie om 8 uur waarna de wandeling start. De wandeling (bedevaart) met het schrijn van Sint-Hermes is 32,6 km lang en volgt de grenzen van de gemeente. Deze bedevaartstocht is ontstaan in de Middeleeuwen. Toen kwamen ze van einde en verre naar Ronse om te genezen van diverse geesteszieken, dat kon bij Sint-Hermes. Een van de voorwaarden was dat je minstens 30 km naar Ronse moest gestapt hebben. Voor de inwoners van Ronse was dit uiteraard niet mogelijk. Daarom werd de Fiertelommegang in het leven geroepen. Zo konden de inwoners van Ronse toch aan de voorwaarden voldoen om genezing af te smeken.

Jaarlijks zijn er zo'n 5000 wandelaars die de tocht meemaken. Iedereen kan meestappen, je hoeft daarom niet in Ronse te wonen. Deelnemen is gratis, je moet alleen om 8 uur ten laatste op de Kleine Markt verzamelen. Meer praktische informatie.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

199 ervaringen

- 25 april 2024 - regine bouduin

Heel toffe wandeling met zowel cultuur, groen en stad heb er niets aan toe te voegen, is geweldig zo

- 17 april 2024 - Huguette De Mulder

Mooi gedocumenteerde brochure! Alleen bijgevoegd plan v d te volgen route is niet duidelijk! Zo zijn de straatnamen soms onleesbaar omdat ze doorstreept worden door de lijn v d te volgen route! (bij artdécoroute!)

- 12 december 2023 - Danielle Walder

Zeer duidelijke basis om een uitstap voorbereiden

- 30 november 2023 - Katrien Beele

Dit is een heel interessante wandeling in een streek die ons niet zo bekend was, niettegenstaande wij niet zo ver uit de buurt wonen. We hebben pareltjes van art-deco ontdekt. Nadien nog gezellig iets gaan drinken op de grote markt in café De Harmonie, schitterende locatie.

- 26 november 2023 - Willy Godaert

Zeer overzichtelijk en duidelijk.Kan niet beter!

Gratis stadswandeling Ronse downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?