20 x mooiste bezienswaardigheden in Zeeland: wat zien en doen tijdens je verblijf? + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden in Zeeland: wat zien en doen tijdens je verblijf? + tips

24 januari 2024 in Zeeland1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Zeeland: wat zien en doen? + verblijftips

Zeeland is een verrassend mooie kustprovincie in het zuiden van Nederland. Dit bijzondere stukje heeft tal van charmante steden en dorpjes, prachtige Zeeuwse stranden en mooie waterrijke natuurgebieden.

Zeeland heeft heel wat verborgen pareltjes waar je heerlijk kan genieten. Benieuwd? Ontdek hieronder meer over de topbezienswaardigheden in Zeeland.

Inhoud artikel

 1. Vakantie in Zeeland

Zeeland is een unieke provincie aan de kust, die je ongetwijfeld positief zal weten te verrassen. Ieder plekje in Zeeland heeft zo zijn eigen charmante karakter en rijk verleden, maar bij alle dorpjes en steden spelen water en zee al eeuwenlang een belangrijke rol. De verschillende dorpjes hebben een pittoreske ligging aan het water van de Noordzee of de Wester- en Oosterschelde en danken hun bestaan voornamelijk aan de handel in allerlei gewassen of de visvangst op zee.

In veel Zeeuwse dorpjes vind je vandaag de dag nog enkele sporen van de gevechten tegen de zee terug. Zo vind je in zo goed als ieder dorpje een punt dat aangeeft hoe hoog het water ooit gestaan heeft of een monument of kerkje dat aangeeft hoeveel mensen er hun leven verloren hebben in de loop der eeuwen. Ook het landschap rondom de dorpjes is vaak adembenemend en nodigen uit voor een wandel- of fietstocht langs mooie, weidse uitzichten en ruige natuur.

Provincie Zeeland

Zeeland bevindt zich in het zuidwesten van Nederland en grenst aan Noord-Brabant en Zuid-Holland. Hulst (een van de dichtstbijzijnde Zeeuwse dorpjes) ligt op 1u30 rijden van Brussel. Zeeland bestaat uit een aantal schiereilanden die ooit losse eilanden vormden. Vandaar ook de benaming “Zeeland”.

De verschillende gebieden in Zeeland zijn: Tholen, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Zuid-Beveland, Walcheren, Goeree-Overflakkee en Zeeuws-Vlaanderen.

 1. Het Verdronken Land van Saeftinghe

Breng een bezoek aan dit bijzondere natuurgebied voor een avontuurlijke ervaring. Je vindt hier ruige natuur en vooral heel veel modder en geulen, maar toch is het een bijzondere plek. Met zijn 36 km² is het de grootste brakwaterschor van Europa. Het ligt in Zeeuws-Vlaanderen, op de plek waar de rivier de Schelde uitmondt in de Westerschelde en het zoetwater terechtkomt bij het zoutwater van de Noordzee. Hierdoor is het water brak.

De zee heeft een enorme impact in Saeftinghe

Het gebied loopt telkens onder water wanneer het vloed is en komt weer tevoorschijn bij eb. Het is heel bijzonder om te zien welke invloed de zee op dit gebied heeft. Het landschap verandert voortdurend tijdens eb en vloed.

Het getijdenverschil is het grootste van heel Nederland. Tijdens springvloed is het maar liefst 7 meter waardoor een groot deel van Saeftinghe niet vrij toegankelijk. Vergeet je rubberlaarzen niet mee te nemen!

 1. Geniet van het uitzicht vanaf de haven van Paal

Wanneer je van plan bent het bezoekerscentrum van Saeftinghe te bezoeken, is het leuk om ook even een kijkje te gaan nemen in de haven van Paal. Deze haven ligt op 5 kilometer afstand van het bezoekerscentrum. Je kunt er parkeren, maar je kunt ook te voet of met de fiets van Paal naar het bezoekerscentrum van Saeftinghe. De weg gaat over de dijk en is prachtig.

De haven van Paal is de perfecte plek om het getijdeverschil te zien. Wanneer er sprake is van laag water, valt de haven droog. Bij hoog water zie je prachtige in- en uitvarende zeilboten en jachten. Daarnaast blijft het fascinerend om te zien hoe groot het verschil tussen eb en vloed is in de gebied. Er is hier ook leuke horeca aanwezig en kun je er zwemmen.

Dus, wil jij met eigen ogen zien hoe land en water elkaar afwisselen in dit ruige natuurgebied? Trek je rubberlaarzen aan en stel je in op een avontuurlijke tocht vol drijfzand, modder en smalle geulen en bezoek dit bijzondere gebied. Leuk voor jong en oud!

Wil je graag nog meer zien? Download dan zeker onze reisgids Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen met twee uitgestippelde autoroutes.
 1. Het vissersdorp Yerseke bezoeken

Het traditionele vissersdorpje Yerseke ligt centraal in Zeeland. Vroeger was dit nog een gewoon boerendorpje maar vandaag de dag is het vooral bekend om de mossel- en oesterteelt. Wandel door het dorpje, bezoek de oesterputten die gebruikt worden bij het kweken van oesters en zie de oesterkweekers met eigen ogen bezig.

Er zijn een viertal oesterputten waar je terecht voor het proeven van de verse oesters: Oesters en Bubbels, Pekaar en de Oesterij. Wij hebben reeds een rondleiding gevolgd bij de Oesterij. Tijdens je rondleiding krijg je een verhelderende uitleg en kom je veel meer te weten dan wat je ooit had kunnen denken over de kweek van oesters, mosselen en kreeft. Nadien heb je natuurlijk de mogelijkheid om te genieten van de verse Zeeuwse schaal- en schelpdierendelicatessen met een uniek uitzicht op de oesterputten. Meer info op de website.

Oosterscheldemuseum

Wil je graag zoveel mogelijk te weten komen over de oesterteelt, mosselteelt en kreeftenteelt? Dan is een bezoekje aan het Oosterscheldemuseum zeker aan te raden. Het museum zit gevestigd in het oude gemeentehuis van het dorp en laat je kennis maken met de visserij in Zeeland aan de hand van gereedschappen, foto’s, tekeningen. Meer info op de website.

 1. Een oestertocht met de Oesterbaron in Yerseke

Hoe wordt een oester van ongeveer 8 millimeter gekweekt tot een oester voor consumptie? Hoe worden ze geoogst? Smaak je verschillen? Wat is nu de juiste manier om een oester te openen? Dat kom je allemaal te weten tijdens een rondvaart met de Oesterbaron in Yerseke.

Je vaart met de C’est la Vie boot over de Oosterschelde en geeft je een kijkje in het leven van de Zeeuwse oesterkweker. De tocht duurt ongeveer 2 uur en brengt je langs de oesterkweekpercelen waar je alles leert over het leven op en in het water.

Daarnaast kan je met eigen ogen de traditionele sleeptechniek live bijwonen. Uiteraard kan je ook tijdens de rondvaart proeven van de overheerlijke gekweekte Zeeuwse Baronnenoesters. Een tocht met de Oesterbaron in Yerseke is een absolute aanrader!

 1. Veerse Meer

Het Veerse Meer is een kunstmatig gecreëerd meer door afsluiting van de Noordzee in het westen door het Veerse Gat (1961). Dit gebeurde in het kader van de Deltawerken. Oostelijk is er de afsluiting van de Oosterschelde door de Zandkreekdam. Het betekende voor vissers uit Veere het einde van hun activiteiten.

Het meer bestaat uit brakwater en is een gegeerde plek voor het watertoerisme. Er wordt volop gedaan aan zeilen, surfen, waterskiën, kanoën, duiken en sportvissen. De totale lengte is zo’n 22 kilometer. Een aantal eilandjes liggen in het meer. Op sommige plaatsen is het meer 25 meter diep.

VERBLIJFTIP: Aan de rand van het Veerse Meer kan je overnachten in Roompot Dome in Het Camperveer waar je verschillende luxe watervilla's en appartementen kan huren. Meer info en boeken.

 1. Spot de muurschilderingen in Goes

Na je wandeling door de sfeervolle straatjes en langs de monumentale panden aan de kades van de stadshaven, kom je in de Zeeuwse stad nog veel meer moois tegen. Zo vind je in een wijk, net buiten het stadscentrum (op 10 minuten wandelen) gigantische muurschilderingen op de gevels van flatgebouwen. De mooie muurschilderingen door internationaal befaamde kunstenaars zijn te danken aan Mural Goes. Kan jij ze spotten tijdens je bezoek aan Goes?

 1. Verdronken Zwarte Polder

De naam van de Verdronken Zwarte Polder zegt het al. Hier ligt verdronken poldergrond, nu een waardevol natuurgebiedje. De overstroming gebeurde in 1802. Akkergronden werden verzwolgen door de golven. Met de fiets kan je er niet in, maar wel te voet.

Mocht je de plaats willen zien waar de dijk doorbrak moet je het wandelpad volgen t.h.v. een camping. Op het eind van dit pad zie je nog steeds de opening waarlangs de zee binnenstroomt. Dit natuurgebied bestaat uit duinen, geulen en zandruggen. Vooral lamsoor vind je er terug samen met nog andere schorreplanten zoals zeekraal en zulte.

 1. Bunkerdorp van Groede Podium

Het lijkt een wat vreemde combinatie. Terwijl de jongsten zich uitleven in het speelpark, kunnen de ouders en andere bezoekers heel wat opsteken in dit voormalige bunkerdorp uit de Tweede Wereldoorlog. In kleine paviljoens hangen infoborden met foto’s en uitleg. In de meeste bunkers kan je binnen. Bij het betreden floept een lichtspot aan. Meer info op de website

Hierlangs lag tijdens de oorlog de Atlantikwall, een verdedigingsgordel van 2700 km langs Normandië, Côte d'Opale tot Noorwegen, door de Duitsers aangelegd langs de West-Europese kust om een aanval van de geallieerden te voorkomen. In Groede werd een artilleriebatterij in stelling gebracht met bunkers (gecamoufleerd). De kanonnen zouden echter nooit echt in actie komen.

 1. Vogelobservatorium ‘t IJ

Liefhebbers van vogel spotten kunnen een bezoekje brengen aan het Vogelobservatorium ‘t IJ aan de rand van Haringvliet. Wanneer je bij het observatorium aankomt, zal je aandacht meteen gevestigd worden naar het prachtige bouwwerk. Het heeft namelijk de vorm van een ei van de grote stern. Alleen de bijzondere architectuur van dit gebouw is al een bezoekje waard. Parkeer je auto op de voorziene parking en geniet van de mooie wandeling naar het observatorium, een perfecte spot waar je urenlang vogels kan spotten. Vergeet je verrekijker dus niet! Meer info op de website.

De leukste verblijven in Zeeland?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of vakantie in Zeeland? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Zeeland
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Zeeland
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
Vakantiepark → Roompot Vakantieparken of kijk bij Landal Zeeland

 1. Damse Vaart

De Damse Vaart is zo'n 15 km lang en loopt van Brugge via Damme tot Sluis. De graafwerken voor het kanaal startten door Napoleon Bonaparte in 1810, vandaar ook de naam Napoleonvaart. Het was ooit de bedoeling om Brugge met de Westerschelde te verbinden maar zo ver kwam het nooit, ... Napoleon had immers verloren bij de Slag om Waterloo.

Er ligt een pond "’De Kobus" over de Damse Vaart halverwege tussen Sluis en Hoeke, ter hoogte van fort Sint-Donaas (bekijk hier de ligging op de kaart). Je kan dit als passagiers zelf bedienen door middel van een windas. Het bootje zelf draagt de naam Kobus, naar de patroonheiligen van de nabijgelegen plaatsen Lapscheure en Hoeke.

 1. Bezoek natuurpark Het Zwin

Breng een bezoekje aan Het Zwin. Dit beschermd natuurgebied ligt op de grens van België en Nederland en is een waar paradijs voor de fauna en flora. Bij vloed stroomt het zeewater het natuurgebied binnen. Dit zoute water zorgt voor een bijzondere vegetatie, schorren en slikken. Wie graag vogels komt spotten kan er lepelaars, ooievaars en diverse wilde eenden zien. Meer info op de site.

 1. Nationaal Park de Oosterschelde

De Oosterschelde is het grootste nationale park van Nederland, met een afmeting van maar liefst 35.000 hectare. Het park bestaat pas sinds 2002 maar is zeer geliefd en biedt dan ook al het mooie van Zeeland aan. Daarnaast ook een bijzonder natuurgebied doordat het jarenlang zowel zoet als zout water bevatte.

Een zeearm omgeven door schiereilanden

De Oosterschelde zelf is een zeearm dat wordt omgeven door verschillende schiereiland. De huidige vorm heeft het gekregen door het aanleggen van dijken rondom de Oosterschelde en het inpolderen. Later werden daar ook dammen bij gebouwd, waardoor uiteindelijk de Oosterschelde werd afgesloten van de zoetwatergebieden.

Tegenwoordig is het water overal in het park dan ook zout, maar de flora en de fauna in het gebied zijn nog steeds zeer uniek en divers. Zo leven er onder ander zeehonden en bruinvissen, maar ook veel vissen, schelpdieren en vogels zijn in het park te bewonderen. Onder water zijn bijvoorbeeld ook anemonen, zeekatten, zeesterren en zeepaarden te vinden.

 • Er kan heerlijk gewandeld worden door het gebied van de Oosterschelde, en zo kan er ook eveneens gefietst worden, maar de beste manier om de natuur van de Oosterschelde te ontdekken is via het water.
 • De Oosterschelde heeft een aantal plekken waar gedoken kan worden en is dan ook een geliefde duikplaats in Nederland.
 • Ook snorkelend kan je de onderwaterwereld goed leren kennen.
 • Verder is het ook mogelijk om met een boot het water op te gaan of een kajak te huren.
 • Meer info op de website

TIP: Wil jij ook Zeeland verkennen? Download onze reisgids Zeeland met 4 wandelroutes en 2 complete autoroute. Wie graag wil fietsen kan onze fietsgids Zeeland downloaden.

 1. Bezoek het MuZEEum

Het Zeeuws maritiem MuZEEum is ondergebracht in het prachtige 17de eeuwse Lampsinshuis. Het museum brengt het maritieme verhaal vanaf de 16de eeuw tot de 20ste eeuw met veel aandacht voor Michiel de Ruyter, scheepsmodellen, uit de Westerschelde gehaalde voorwerpen en scheepswrakken, Op het torentje verkrijg je een fraai uitzicht. In de achterliggende vroegere pakhuizen vinden tijdelijke exposities plaats.

Er bestaan plannen om van het MuZEEum nog méér het trefpunt te maken van de maritieme beleving in Vlissingen. Hierdoor zal het museum moderner (met digitalisering, multimediale middelen) en attractiever worden. Het VVV-kantoor zou naar hier verhuizen en er komt een bezoekerscentrum met als centraal thema de hedendaagse havenactiviteiten. Meer info op de website

 1. De unieke Oosterscheldekering

De Oosterscheldekering is een exclusieve plek in Nederland dat zeker niet mag ontbreken op je lijstje wanneer je op rondreis bent door Zeeland. De Oosterscheldekering is onderdeel van de Deltawerken die natuurrampen deels zou moeten voorkomen. Zo braken de dijken in januari 1953 waardoor meer dan 1800 mensen om het leven kwamen en meer dan 100 000 mensen dakloos werden. Dit werd gezien als de grootste Nederlandse natuurramp van de 20ste eeuw. Dit wou niemand ooit nog meemaken waardoor men op het idee kwam op deze dam te bouwen.

Er werd maar liefst 35 jaar gewerkt aan de dam die de Noordzee van de Oosterschelde vandaag de dag scheiden. De waterkering wordt enkel en alleen afgesloten wanneer het water te hoog komt te staan en er dreigend gevaar is. Het is een uniek werk in de wereld dat je nergens anders zal tegenkomen. Het wordt soms ook eens het achtste moderne wereldwonder genoemd.

Weetje: Bij je bezoek aan Zeeland, moet je zeker eens proeven van een Bolus. Dit is een heerlijk typisch Zeeuws gebakje met stroop en kaneel.
 1. Fort Rammekens

Fort Rammekens aan de Westerschelde, is zeker een bezoekje waard als je in de buurt van Vlissingen bent. Het fort stamt uit 1547 en is het oudste zeefort van West-Europa. Het unieke verdedigingswerk speelde ooit een belangrijke rol in de rijke en maritieme geschiedenis van Zeeland. Ze werd destijds gebouwd om de zeeroutes te beschermen en te controleren.

Wandel via de toegangspoort verder door naar de imposante hoofdbastion en bewonder de kazematten en de voormalige kruitkamers. Zo krijg je een goed beeld van hoe men hier vroeger leefden. Ga ook zeker eens een kijkje nemen op het dak van het fort vanwaar je een fraai uitzicht hebt over de Westerschelde.

 • Openingsuren van Fort Rammekens van 12u tot 17u.
 • Toegangsprijs: €3 per persoon. €2 voor kinderen t/m 12 jaar. Een rondleiding kost €5 per persoon.
 • Meer info op de website.
 1. Watersnoodmuseum

In het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk kom je alles te weten over de watersnoodramp die plaatsvond in 1953. Hoe heeft deze gruwelijke periode er uit gezien? Hoe lang heeft het geduurd om alle gaten van de dammen weer te dichten? Je leert er meer over tijdens een rondleiding in dit bijzonder museum. Je ontdekt er anekdotes die verteld worden door de overlevenden van de ramp. Nadien kan je nog even langs de Deltawerken die vandaag de dag een grote rol spelen. Meer info op de website.

 1. Breng een bezoekje aan een pluktuin

Zin in een leuke activiteit? Dan raden we aan om eens een bezoekje te brengen aan een pluktuin. In Zeeland kan je verschillende pluktuinen bezoeken, van kleine tuinen bij particulieren tot grote akkers op het erf van een boer. Klinkt dat iets voor jou? Ga er dan zelf op uit en bezoek een Zeeuwse pluktuin waar je jouw eigen bosje bloemen en vers fruit kan plukken. In sommige tuinen kan je zelfs een kruidenmix samenstellen voor een lekker kopje thee.

Hieronder enkele leuke pluktuinen in Zeeland waar je zelf een kleurrijke bos kan samenstellen:

 • La Fleur, een vrolijk bloemenveld, op 5 minuten rijden van Yerseke waar je tussen maart en september terecht kan voor een fleurig boeket te plukken. Elk jaar groeien er verschillende bloemen en heb je de keuze uit een ruim assortiment.
 • In Hof Hazenberg in Aagtekerke kan je naast prachtige bloemen ook vele soorten fruit plukken. Denk maar aan lekkere kersen, rode bessen, peren, appels en pruimen.
 • Bij Pluktuin van Sint-Anthonijshoek kan je na het plukken van de kleurrijke bloemetjes terecht in Theeschenkerij en overnachten in de gezellige B&B.

 1. Bezoek de mooiste dorpjes en steden in Zeeland

Niets leuker om van het ene eeuwenoude Zeeuwse stadjes naar het andere te gaan. Breng een bezoekje aan de sfeervolle stadjes als Middelburg, Sluis, Zierikzee of Goes, waar je kan genieten van de typische Zeeuwse sfeer. Ieder dorpje of stadje heeft zo zijn eigen charmante karakter en rijk verleden. Niets missen tijdens je verblijf in de mooiste dorpjes en steden van Zeeland? Bekijk dan zeker onze stadswandelingen:

RONDREIS: Kan je maar niet genoeg krijgen van de charme van die typische Zeeuwse dorpjes? Bekijk dan zeker eens onze rondreis door Zeeland langs de mooiste steden en dorpjes.

 1. Ontspannen op de mooiste stranden van Zeeland

Even lekker niets doen en genieten van het zonnetje? Breng dan eens een namiddagje door op een van de mooiste stranden in Zeeland. Er zijn genoeg mooie stranden aan de Zeeuwse Riviera die je een onvergetelijke dag garanderen. Plof je handdoek neer, neem een duik in de zee en sluit je dag af met een gezellig diner langs de zeepromenade. Ontdek hieronder alvast enkele van onze favoriete stranden op Zeeland:

 • Het 3km lange zandstrand van de Banjaard, in de buurt van Vrouwenpolder is een gezellig familiestrand. Het strand behoort al jaren tot de mooiste stranden van Nederland.
 • Hoge Hilt is een van de mooiste stranden van Zoutelande. Het is bovendien ook het zandstrand waar het populaire liedje van BLØF opgenomen werd.
 • Het badstrand van Vlissingen is ook zeker een aanrader. Het 4km lange strand is gelegen aan de boulevard in het centrum. Het wordt gezien als het meest bekende, maar meteen ook het drukste strand van Vlissingen.
 1. Zeeland, een kindvriendelijke bestemming?

Ben je van plan om er op uit te trekken met het hele gezin? Geen probleem. In Zeeland zijn er tal van gezellige dorpjes en leuke activiteiten die ook een onvergetelijke vakantie bieden voor de kinderen. Hieronder vind je alvast enkele kindvriendelijke bestemmingen in Zeeland:

 • Breng een bezoekje aan Mini Mundo, een combinatie van een speelparadijs, klein pretpark en de miniatuurhuisjes van Walcheren.
 • Maak een ritje in Vlissingen met de Zonnetrein Zeeland en verken de stad op een leuke manier met een milieuvriendelijke treinwagon op zonne-energie. Boek je tickets voor de Zonnetrein hier.
 • Boek een Zeehondensafari en zie de zeehonden op de zandbanken zonnebaden.
 • Ga samen op pad en zoek schelpen in Ouwerkerk.
 • Sluit je dag af met het proeven van een zoete lekkernij: de Zeeuwse bolus. De beste bolussen kan je niet eten zonder plakhanden te krijgen.

CENTERPARCS: Nog op zoek naar een leuk verblijf voor je vakantie in Zeeland? Boek dan een weekendje Center Parcs Port Zélande en geniet ten volle.

 1. Waar overnachten in Zeeland?

Op weekend of rondreis door Zeeland en ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk hieronder alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Zeeland.

 • Yerseke: Vakantiehuis Vieverdwas - Yerseke is een charmant vakantiehuis op wandelafstand van het strand. Het vakantiehuis biedt een aangename tuin, barbecuefaciliteiten en een terras. Meer info en boeken.
 • Philippine: Of verblijf in het charmante natuurhuisje in Philippine. Het vrijstaande vakantiehuis is voorzien van alle gemakken en garandeert je een onvergetelijk verblijf in Zeeland! Het huisje is elegant ingericht met hier en daar wat antieke meubels. Een fijn plekje met uitzicht op de weidse polder. Meer info en boeken.
 • Middelburg: Rijksmonument Hotel de Sprenck bevindt zich in het centrum van de stad en is gevestigd in een monumentaal pand uit 1904. Je overnacht in ruime, moderne kamers en 's ochtends wordt het ontbijt geserveerd in de karakteristieke serre. Meer info en boeken.
 1. Download onze reisgidsen Zeeland

Wil jij ook graag Zeeland gaan verkennen? Dat kan, download onze reisgidsen, zo zie je de mooiste bezienswaardigheden en mis je niets.

Fietsgids ZeelandAutoroutes + stadswandelingen Zeeland
Fietsgids ZeelandReisgids Zeeland

Op reis naar Zeeland? Nog op zoek naar inspiratie voor je vakantie? Download dan ook zeker onze autoroutes, uitgestippelde wandelingen en fietsroutes. Bekijk ons volledige aanbod routes in Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?