Vlissingen bezoeken? 9 niet te missen bezienswaardigheden Vlissingen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Vlissingen bezoeken? 9 niet te missen bezienswaardigheden Vlissingen

28 december 2018 in Zeeland8 reacties

Vlissingen is lang een gewoon vissersdorp gebleven. Mede door de strategische ligging bij de Westerschelde en de Noordzee heeft het water altijd een dominerende en bepalende rol gespeeld. Zeevaartroutes liepen tot Vlissingen, waardoor een bloeiende handel op gang kwam met de Verenigde Oostindische Compagnie. Dat wekte ook afgunst af waardoor Vlissingen letterlijk in het oog van de storm van enkele zeeslagen kwam te liggen.

Toen alle zeeslagen waren gevochten, ontwikkelde Vlissingen zich verder als belangrijke havenlocatie en nog veel later als geliefde toeristenplek.

Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je moet zien in dit vissersdorp.

Inhoud artikel

 1. Boulevard wandelpromenade

Vlissingen beschikt over de langste zeepromenade van gans Nederland, liefst 6 kilometer lang. Die begint bij het Nollehoofd en loopt in een keten van boulevards tot aan de Piet Heinkade. Het grootste gedeelte werd aangelegd eind van de 19de eeuw.

 1. Keizerbolwerk

Op het eind van de De Ruijterboulevard beland je op een bastion dat dateert uit halfweg de 16de eeuw, het Keizerbolwerk, genoemd naar keizer Karel V. Hier staat ook het standbeeld van Michiel de Ruyter, een zeeheld uit de 17de eeuw bij diverse zeeslagen met als hoogtepunt de overwinning op de Engelsen in 1667.

Onder het Keizerbolwerk bevinden zich de Kazematten, militaire bouwwerken die dienden om zich te verbergen voor de vijand(en). Napoleon liet het bolwerk nog uitbreiden en versterken. In de Kazematten kan je gaan kijken naar een permanente expositie over de 500 jaar lange geschiedenis van het bouwwerk: het tijdperk van Karel V, de heldendaden op zee van Michiel de Ruyter, de Franse periode onder Napoleon, de Wereldoorlogen en de periode tot hoe het er vandaag uitziet.

Omdat hoogwater en vochtinsijpeling tijdens de winter al vaker voor problemen zorgde, zijn de Kazematten enkel toegankelijk vanaf 1 april tot eind oktober.

 1. Gevangentoren

Je kan er moeilijk naast kijken op de promenade van Vlissingen. De Gevangentoren maakte vroeger deel uit van de stadspoort de Westpoort (eind 15de eeuw). Aan de andere kant van de poort stond de nu verdwenen kruittoren. Vanaf 1610 werd de toren gebruikt als gevangenis en dat zou zo blijven tot eind 19de eeuw.De toren toont een wisseling van natuur- en baksteen. Ondanks herhaald pogingen om de toren te slopen, blijft hij nog altijd overeind op de Boulevard van Vlissingen.

 1. Arsenaal

Van de oude vissershaven zijn geen sporen meer te vinden. Nu liggen er bootjes in de jachthaven. Bij de jachthaven vind je het nieuwe Arsenaal. Een voormalig artilleriemagazijn is omgebouwd tot een attractiepark met daarin een groot zeeaquarium waarin je haaien, roggen en vele andere vissen kan zien rondzwemmen. Er is verder ook nog een piratenpark en een uitkijktoren.

 1. MuZEEum

Het Zeeuws maritiem MuZEEum is ondergebracht in het prachtige 17de eeuwse Lampsinshuis. Het museum brengt het maritieme verhaal vanaf de 16de eeuw tot de 20ste eeuw met veel aandacht voor Michiel de Ruyter, scheepsmodellen, uit de Westerschelde gehaalde voorwerpen en scheepswrakken, Op het torentje verkrijg je een fraai uitzicht. In de achterliggende vroegere pakhuizen vinden tijdelijke exposities plaats.

Er bestaan plannen om van het MuZEEum nog méér het trefpunt te maken van de maritieme beleving in Vlissingen. Hierdoor zal het museum moderner (met digitalisering, multimediale middelen) en attractiever worden. Het VVV-kantoor zou naar hier verhuizen en er komt een bezoekerscentrum met als centraal thema de hedendaagse havenactiviteiten.

 1. Havengebied en loodswezen

Vlissingen blijft tot vandaag belangrijk als havenlocatie, de 3de in rang in Nederland. De activiteiten spelen zich heden af in de twee binnenhavens, de buitenhaven en vooral de kades aan Vlissingen Oost. Omdat de Westerschelde moeilijk te bevaren is worden loodsen aan boord gebracht die de grote zeeschepen vanuit de Noordzee veilig naar de kadebestemming moeten brengen. Zeeloodsen vertrekken vanuit de Koopmanshaven voor het traject Noordzee-Vlissingen. Rivierloodsen gaan aan boord om vanaf Vlissingen naar Antwerpen te varen.

 1. Windorgel

Aan het eind van de Nolledijk staat het Windorgel. Geen orgel zoals je dat kent uit een kerk, maar een windorgel. Een sculptuur van bamboebuizen met daarin gaten die in een kring verticaal bijeen staan waar de wind doorheen waait en blaast. Het zorgt voor een natuurgeluiden die je op een gewoon blaasinstrument niet kan naspelen. Dit Windorgel van Vlissingen is het enige van een reeks dat nog is overgebleven. Een reeks van dergelijke windorgels vormde een muzieklijn vanaf de Noordpool tot West-Afrika. Althans, dat was de bedoeling maar vele zijn intussen met … de wind verdwenen.

 1. Zeemanserve of Cornelia Quak’s Hofje

Misschien het rustigste plekje van Vlissingen, tenminste indien niet iedereen die dit leest tegelijk naar dit monumentaal hofje stuift. In opdracht van ene Cornelia Quak uit Den Haag werd in 1643 in de binnenstad een vierkanten hofje aangelegd waarin kleine huisjes kwamen oorspronkelijk bedoeld voor weduwen van zeemannen en armen. In het hofje verwijzen gedenkstenen naar gebeurtenissen zoals overdracht van eigendomsrechten. Er vonden al enkele renovaties, uitbreidingen en inkrimpingen plaats. De laatste ingrijp vond plaats in 1980 waarbij 22 huisjes verbouwd werden tot 13 grotere woningen. De Zeemanserve geniet de bescherming als Rijksmonument.

 1. Oranjemolen en Slag om de Schelde

Een minder bekende gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog is de Slag om de Schelde. Antwerpen was al bevrijd maar de bezetter hield de Westerschelde onder schietgeweer. De geallieerde troepen van Polen, Canadezen en Britten zouden nog vijf weken lang hevige strijd moeten leveren om de Slag om de Schelde te winnen met duizenden slachtoffers als jammerlijk gevolg. Vlissingen draagt de trieste titel van meest gebombardeerde stad van Nederland. Van de ca. 23000 inwoners in mei 1940 worden er op 1 november 1944 nog slechts 3000 geteld. Gedood of weggevlucht. In de Oranjemolen is een klein museum die dieper ingaat op deze gebeurtenissen met verhalen verteld door de bewoners, de bevrijders en de bezetter.

 1. Waar overnachten in Zeeland?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Zeeland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Breskens, Middelburg en Vlissingen. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Download je gratis reisgids Zeeland en mis niets!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zeeland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Zeeland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 31 augustus 2021 - Marileen Bonte

Zeer handige en praktische gids om direct de belangrijkste bezienswaardigheden van Vlissingen te bezoeken met goede en beknopte uitleg!

- 17 juni 2021 - Marc De Brabander

Tijdens mijn verlof gaan we dit zeker eens uittesten ! Het ziet er alvast veelbelovend uit !

- 1 april 2021 - Catrinus Heida

De boulevard van Vlissingen is super met de zee schepen op de Westerschelde die de route naar het noorden vlak lans het strand varen geweldig .

- 29 september 2020 - Desiree Willems

Met de ferry vanaf Breskens naar Vlissingen gevaren. Erg leuke ervaring. Te mooi weer om een binnen attractie te bezoeken dus heerlijk langs de boulevard gefietst en lekker hapje en drankje gedaan, vervolgens op het strand gezeten. Genoten !!

- 11 maart 2020 - Rita

Jammer dat het weer niet zo goed was. Toch genoten van de boottocht en de wandeling in regen en wind. Zalig.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?