Hulst bezoeken? Ontdek de 9 mooiste bezienswaardigheden in Hulst

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hulst bezoeken? Ontdek de 9 mooiste bezienswaardigheden in Hulst

24 januari 2024 in Zeeland7 reacties

Mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Hulst + verblijftips

Hulst is op historisch vlak een interessante gemeente omdat de vestingwerken goed bewaard bleven. Hulst speelde een belangrijke rol als hoofdstad van de Vier Ambachten, waartoe ook Axel, Assenede en Boekhoute behoorden. Ontdek onze 9 favoriete bezienswaardigheden in deze historische stad.

Inhoud artikel

 1. Gentpoort

De Gentpoort is een van de 3 toegangspoorten die toegang geven tot de binnenstad van Hulst. De andere poorten zijn de Bagijnepoort en de Dubbele poort. Die laatste poort is wel pas een dubbele poort geworden in het begin van de vorige eeuw.

De vesting dateert origineel uit de 15de eeuw maar daar blijft alleen nog de Bollewerckpoort. De vesting die je nu te zien krijgt, dateert ui de 17de eeuw. Hulst kreeg reeds stadsrechten in 1180 en werd het centrum van Oost-Zeeuws-Vlaanderen. Het was een belangrijk handelscentrum en stond in voor de ontginning van de omliggende gronden.

De grote Sint-Willibrordusbasiliek is de getuige van de rijkdom dat de stad genoot. Daardoor kreeg het in 1470 een vesting maar die werd onder de voet gelopen door de Gentenaars in 1491. Tijdens de Spaanse bezetting in de 17de eeuw werd de huidige vesting gebouwd en wat later nog eens verbouwd door de Nederlanders. Een goede restauratie halfweg de 20ste eeuw laat je nu genieten van een uniek bouwwerk.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een verblijfplaats in Hulst? B&B de Tol is een gezellige B&B in het stadscentrum. 's Ochtends geniet je er van een continentaal of vegetarisch ontbijt. Meer info en boeken.

 1. Monument Reynaert de Vos

Het dierenepos 'Van den vos Reynaerde' dateert uit de 13de eeuw en zou in deze regio geschreven zijn. Hulst mag wel beweren dat het verhaal in deze stad is ontstaan maar niets is hiervan zeker. In Hulst is Reynaert de Vos echter nooit ver weg en geeft zijn naam aan vele horeca- en handelszaken.

Het monument aan de Gentpoort dateert van 1938 en is ontworpen door een Antwerps kunstenaar. Wat verder aan de basiliek kan je ook nog een kleine en mooie beeldengroep zien van dit dierenepos: 'Als de vos de passie preekt'.

 1. Stadsmolen

Een molen op de vestingwal is niet uitzonderlijk, we zien het ook in Brugge, Middelburg en talrijke andere steden. Deze oude graanmolen dateert van eind de 18de eeuw en bevindt zich op de stadswallen van Hulst. Iedere zondagmiddag kan je hier terecht voor graan te kopen en een rondleiding te volgen.

 1. Bollewerckpoort

Bewonder de overblijfselen van de Bollewerckpoort en duik in de stadsgeschiedenis. Bij de bouw van de huidige vesting werd de vernielde Bollewerckpoort, ook wel de Keldermanspoort genoemd, overdekt met aarde. In 1952 werd ze opnieuw ontdekt en blootgelegd. Het is een unieke dubbele poort die zowel op land als op het water een toegang gaf tot de stad.

Mis niets tijdens je verblijf met onze uitgebreide reisgids Zeeland.
 1. Nieuwe Bierkaai

De Nieuwe Bierkaai brengt opnieuw het water in de stad, zoals het vroeger was. De Oude Haven kreeg een hedendaags tintje met een mooie brug en heel wat terrasjes. Halfweg 2012 werd dit vernieuwd stadsdeel ingehuldigd en is nu een locatie waar heel wat kleinschalige evenementen doorgaan.

De naam 'Bierkaai' dateert al van de 16de eeuw en de linkerzijde van de haven draagt nog steeds de naam 'Bierkaaistraat'. Tussen de beide zijden van de haven lag er een brug en die is er nu opnieuw gebouwd. Het hart van de handelsactiviteiten in Hulst was in dit stadsdeel, maar het bevaarbaar houden was een dure zaak. Keer op keer verzandde de haven. Rond 1600 werd de hoge vesting aangelegd, de Bollewerckpoort verdween onder de aarde en de haven werd gedempt.

 1. Museum Hulst

Het Museum Hulst is voortaan gehuisvest in 's-Landshuis, Steenstraat 37. Sedert 1979 belicht het streekmuseum hier de geschiedenis van het rechtsgebied 'De Vier Ambachten' die Hulst, Axel, Boekhoute en Assenede omvatte en een deel van het Graafschap Vlaanderen uitmaakte. Naast lokale klederdrachten, geschiedenis en archeologische vondsten verneem je hier ook meer over Reynaert de Vos, een legende die hier zijn oorsprong zou hebben.

 1. Sint-Willibrordusbasiliek

Bij de langdurige bezetting door de Spanjaarden werden de protestanten verdreven in de 17de eeuw. Daardoor is Hulst een rooms-katholieke stad met een basiliek. De bouw van de Sint-Willibrordusbasiliek werd aangevat in 1200 en het duurde tot 1534 vooraleer ze afgewerkt was. Maar Hulst was dikwijls oorlogsgebied en het wisselde wel eens van godsdienst: van 1645 tot 1807 was het protestants. Van 1807 tot 1929 was het zelfs de helft protestants en de andere helft katholiek, gescheiden door een muur. Sedert 1929 is het een volle katholieke kerk. Een grondige restauratie eind vorige eeuw heeft deze basiliek opnieuw zijn glorie teruggegeven. Maar de toren is ietwat bijzonder.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1944, werd de boventoren vernield en vervangen door wat je nu te zien krijgt. Over de schoonheid van de toren verschillen de bezoekers van mening maar over het interieur is iedereen het volkomen eens: een prachtige openheid. Het koor met gebrandschilderde ramen uit het begin van de 19de eeuw handelen over het leven van Sint-Willibrordus en de geschiedenis van de kerk. De kerk bezit ook een prachtig en uniek Frans-Vlaams orgel uit het begin van de 17de eeuw. In 2009 werd deze kerk uitgeroepen tot 'De mooiste kerk van Nederland'.

RONDREIS: Wil je graag op roadtrip door Zeeland? Bekijk dan zeker onze rondreis door Zeeland, langs de mooiste dorpjes en steden.

 1. Stadswallen van Hulst

Wandel over de eeuwenoude stadswallen van Hulst en geniet van de historie van dit charmante stadje. De stadswallen zijn 3,5 km lang en leiden je rond het centrum van Hulst. Onderweg kom je langs de 4 oude stadspoorten en op verschillende plekken heb je een fraai uitzicht over de vestingstad met zijn markante torentjes. 's Avonds kan je hier bovendien een prachtige zonsondergang spotten.

 1. Stadhuis

Tijdens de middeleeuwen toen Hulst een rijke stad was had het een mooi stadhuis. De Gentenaren hebben het echter in brand gestoken in 1452. De Hulstenaren hebben een nieuw stadhuis gebouwd en het zelf in brand gestoken toen huurlingen van Gent er zich hadden in verschanst (1485). Het huidige stadhuis dateert van 1540 en werd grondig gerestaureerd halfweg de 20ste eeuw.

 1. Waar overnachten in Zeeland?

Op weekend of rondreis door Zeeland en ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk hieronder alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Zeeland.

 • Yerseke: Vakantiehuis Vieverdwas - Yerseke is een charmant vakantiehuis op wandelafstand van het strand. Het vakantiehuis biedt een aangename tuin, barbecuefaciliteiten en een terras. Meer info en boeken.
 • Philippine: Of verblijf in het charmante natuurhuisje in Philippine. Het vrijstaande vakantiehuis is voorzien van alle gemakken en garandeert je een onvergetelijk verblijf in Zeeland! Het huisje is elegant ingericht met hier en daar wat antieke meubels. Een fijn plekje met uitzicht op de weidse polder. Meer info en boeken.
 • Middelburg: Rijksmonument Hotel de Sprenck bevindt zich in het centrum van de stad en is gevestigd in een monumentaal pand uit 1904. Je overnacht in ruime, moderne kamers en 's ochtends wordt het ontbijt geserveerd in de karakteristieke serre. Meer info en boeken.
 1. Download je gratis reisgids Zeeland en mis niets!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zeeland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Zeeland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 7 januari 2024 - Lief

Wandeling in Hulst is een aanrader, omdat je op de vestiging kunt wandelen en zo een mooi overzicht hebt over de leuke stad en langsheen vele waterplassen.

- 15 augustus 2022 - Marian

Sinds 10-06-2022 is Museum Hulst verhuisd naar het ‘s-Landshuis, Steenstraat 37 (aan de overkant van oud Museum Hulst). We zouden het zeer waarderen als u uw informatie over ons museum in dit interessante artikel zou willen aanpassen. Alle informatie is te vinden op onze website. Hartelijk dank bij voorbaat!

- 23 juni 2022 - Hans

Leuke gids, overzichtelijk kaartjes voor autoroute en stadswandeling. We gaan die zeker maken!

- 8 juni 2022 - Raymond Wauters

super

- 21 oktober 2021 - André Huyghe

Zeer de moeite. Zeker het museum doen, is dan nog gratis ook en heel vriendelijke mensen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?