Wat is de beste route naar Tsjechië? Tol, etappehotels & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat is de beste route naar Tsjechië? Tol, etappehotels & tips

10 januari 2024 in Tsjechië0 reacties

Wat is de beste en snelste route naar Tsjechië met de wagen of camper? + tips

Ben je van plan om met je eigen wagen naar Tsjechië te reizen? Dan is het handig om te weten wat de beste route is om Tsjechië zo snel mogelijk te bereiken.

Welke route de beste is, hangt natuurlijk af van je start- en eindpunt, maar ook van wat je onderweg wil zien of doen. Wij hebben voor de beste route, de leukste etappehotels en de mooiste stopplaatsen onderweg voor jou verzameld in één handige blogpost.

Inhoud artikel

  1. Hoe lang is het rijden naar Tsjechië?

Tsjechië kan je al na één dag rijden bereiken. Als je de route naar Tsjechië helemaal met de auto aflegt, moet je ongeveer 1000 kilometer overbruggen. Je bent ruim gezien 10 à 12 uur onderweg zonder enige file of tussenstop. Daarnaast is de reisduur ook afhankelijk van het verkeer en de periode waarin je vertrekt.

Wil je graag een rustige, comfortabele reis tegemoet gaan? Dan is het aangeraden om de route af te leggen in twee dagen. Om vanuit België en Nederland naar Tsjechië te reizen, doorkruis je Duitsland langs tal van interessante steden waar je een tussenstop kan houden. Vooral als je in het oosten van Tsjechië moet zijn, ben je heel wat uren onderweg en is een tussenstop wel aangeraden.

LEESTIP: Mis niets van je verblijf in Tsjechië met onze reisgids Tsjechië & Slowakije inclusief tips, weetjes en talloze bezienswaardigheden.

  1. Wat is de beste route naar Tsjechië?

Vertrek je binnenkort op autovakantie naar Tsjechië? Dan kan je best je route ernaartoe op voorhand al wat voorbereiden. Zo kan je eventueel ook een tussenstop en/of overnachting plannen. Voor een vakantie in Tsjechië rijd je door Duitsland naar Tsjechië. In sommige gevallen kan het zijn dat je een klein stukje door Polen moet, bijvoorbeeld wanneer je eindbestemming in het noorden of oosten ligt. Afhankelijk van jouw vertrekpunt, volg je best een van de volgende routes.

Volgende routes naar Tsjechië die je kan volgen

  • Wie naar Noord-Bohemen (Liberic,...), West-Bohemen (Pilsen of Karlsbad) of Midden-Bohemen (Praag) reist die zal dat vooral via de Duitse steden Kassel, Leipzig en Dresden doen.
  • Wie naar Zuid-Bohemen (Lipnomeer en České Budějovice) reist, volgt best de route langs Frankfurt richting Neurenberg (Nürnberg) en Pilsen.

De snelste routes naar Tsjechië

  1. Tolwegen en tolvignet in Tsjechië

  • Je rijdt het grootste deel van je route door Duitsland. Wil je onderweg een stad bezoeken in Duitsland? Hou dan ook rekening met de Umweltzones en de zones waar je eco-vignetten nodig hebt. Meer info over de Umweltzones in Duitsland.
  • In Tsjechië dien je tol te betalen om gebruik te maken van de snelwegen, op zo goed als alle autosnelwegen in Tsjechië zal je moeten betalen.
  • Je kan de tolwegen herkennen aan de blauwe verkeersborden met het symbool van de autosnelweg met ongelijkvloerse kruisingen of met het symbool van een autoweg erop.
  • Snelwegen met de borden met het opschrift Bez Poplatku (geen tol) zijn tolvrij, een overzicht van alle tolvrije wegen kan je hier vinden.
  • Er bestaan 3 soorten elektrische tolvignetten, een overzicht van de 3 soorten vignetten kan je hier vinden (10 dagen, maand, jaar).
  • We raden je aan om je tolvignet op voorhand online aan te kopen.
  • Belangrijk: Elektrische voertuigen, voertuigen met een maximale CO2-uitstoot 50 g/km en oldtimers met een speciale nummerplaat zijn vrijgesteld van tol, je dient deze vrijstelling wel aan te vragen.

Vergeet je het vignet op voorhand te kopen? Dan kan je zo’n tolvignet (dálnièní známka) nog altijd aanschaffen bij de Tsjechische grensovergang, bij enkele postkantoren en de grote tankstations in Tsjechië. Je kan kiezen uit een tolvignet dat geldig is voor 10 dagen, een maand of 1 jaar. Meer info op de website.

OPGELET: Rijd je zonder geldig vignet in Tsjechië? Dan kan je je verwachten aan een fixe boete.
  1. Beste etappehotels op je route naar Tsjechië

B&B Hotel Kassel-Süd (Kassel)

B&B Hotel Kassel-Süd is een modern budgetvriendelijk hotel in de wijk Waldau in Kassel. Je verblijft in ruime, modern ingerichte kamers voorzien van airco en een flatscreen-tv. 's Ochtends kan je genieten van een lekker ontbijtbuffet. Het hotel ligt op slechts 2 km van de snelweg A7 en biedt gratis openbare parkeergelegenheid op eigen terrein. Meer info en boeken.

Hotel Seehof Leipzig (nabij centrum Leipzig)

Hotel Seehof Leipzig ligt in Zwenkau, op slechts 15 minuten rijden van het centrum van Leipzig. Dit viersterrenhotel biedt ruime kamers, een heerlijk ontbijtbuffet, een fitnessruimte en gratis parkeergelegenheid. Meer info en boeken.

ibis budget Dresden Kesselsdorf (Dresden)

Op zoek naar een lowbudget verblijf? Het ibis budget Dresden Kesselsdorf bevindt zich in Kesseldorf, op 20 minuten rijden van het centrum van Dresden. Het hotel biedt ruime, lichtrijke comfortkamers met een eigen badkamer, een vers ontbijtbuffet tegen een toeslag. Meer info en boeken.

B&B Hotel Erlangen (nabij Nürnberg)

B&B Hotel Erlangen is een gezinsvriendelijk hotel in Erlangen vlakbij de A3. Dit hotel beschikt over moderne comfortkamers die voorzien zijn gratis draadloos internet. Dit hotel is ideaal voor een tussenstop wanneer je op doorreis bent. Tegen betaling kan je in de ochtend nog genieten van een ontbijtbuffet. Verder kan je ook gratis parkeren bij het hotel. Meer info en boeken.

  1. Leukste tussenstops op weg naar Tsjechië

Op elke route naar Tsjechië passeer je enkele interessante steden waar je even de benen kan strekken.

Leipzig

Leipzig ligt in de deelstaat Saksen en is de ideale bestemming voor liefhebbers hebben van kunst en cultuur. Deze bijzondere stad staat ook wel bekend als dé stad van de klassieke muziek en kan uitpakken met enkele historische bouwwerken en boeiende musea. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoekje aan de voormalige werkplaatsen van wereldberoemde componisten Bach en Mendelssohn?

Daarnaast is deze stad ook een waar plaatje op vlak van architectuur. Je vindt er namelijk heel wat gebouwen in de historische stijl uit de Gründerzeit periode. Leipzig zal je zonder enige twijfel positief weten te verrassen. Ontdek de must-see bezienswaardigheden tijdens een georganiseerde stadswandeling door Leipzig.

Dresden

De stad Dresden in het oosten van Duitsland was aan het begin van de 20ste eeuw de mooiste stad van Duitsland. Het droeg zelfs de bijnaam Florence aan de Elbe. De stad stond vol met prachtige bouwwerken en stond daarnaast bekend om het schitterende porselein. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam hier echter grote verandering in: door bombardementen bleef er niet veel over van de stad.

Dresden wist zich langzaamaan weer overeind te krabbelen sinds de oorlog en onderscheidt zichzelf vandaag de dag door de vele kunstmusea en klassieke architectuur die er te vinden zijn in de Altstadt. Absoluut de moeite waard dus om hier een korte tussenstop te houden op je roadtrip naar Tsjechië. Mis niets tijdens je verblijf aan deze stad met de Dresden City Card (mogelijk voor 1, 2 of 3 dagen).

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf hier? Gästehaus Mezcalero is een pension gelegen in een rustige wijk en wordt beheerd door een familie. Het pension heeft een Azteekse-Mexicaanse sfeer en biedt gezellige accommodatie op wandelafstand van de binnenstad. Meer info en boeken.

  1. Tips voor je autovakantie naar Tsjechië

  • Je rijdt het grootste deel van je route door Duitsland. Wil je onderweg een stad bezoeken in Duitsland. Hou rekening met de Umweltzones en de zones waar je eco-vignetten nodig hebt. Meer info over de Umweltzones in Duitsland.
  • Houd ook rekening met de tolwegen in Tsjechië.
  • De wegen in Tsjechië zijn over het algemeen goed onderhouden en duidelijk aangegeven.
  • Verkeersregels zijn vergelijkbaar met vele andere Europese landen. Binnen de bebouwde kom mag je 50km/u, op autosnelwegen 130km/u. op andere hoofd- en secundaire wegen geldt een maximumsnelheid van 90km/u.
  • Van 1 november tot en met 31 maart zijn winterbanden verplicht.
  • Houd er rekening mee dat langs de snelwegen slechts een beperkt aantal tankstations aanwezig is. Bekijk hier de actuele brandstofprijzen in Tsjechië.
  • Op rondreis met kinderen? Download ons spelletjesboek voor onderweg met meer dan 40 leuke spelletjes, puzzels en raadsels voor onderweg en in de auto.
  • Op rondreis? Gebruik onze uitgestippelde rondreis door Tsjechië en Slowakije en mis niets tijdens je verblijf.
  1. Download onze gratis reisgids Tsjechië

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie naar Slowakije? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Tsjechië-Slowakije 2 stadswandelingen, toeristische info, praktische info + alle daguitstappen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Tsjechië-Slowakije en ga op pad!

Tsjechië & Slowakije

Gratis reisgids Tsjechië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?