5 x leukste activiteiten, excursies en tours in Edinburgh doen? Alle info + tickets

Koop de volledige reisgids voor € 10

5 x leukste activiteiten, excursies en tours in Edinburgh doen? Alle info + tickets

9 april 2024 in Schotland0 reacties

Overzicht met de leukste activiteiten en tours in Edinburgh + waar tickets boeken?

Edinburgh mag dan wel niet de grootste stad in het Verenigd Koninkrijk zijn, er valt ontzettend veel te beleven. De stad staat vol belangrijke monumenten en gebouwen, het is de thuis van Harry Potter en de whisky-hoofdstad van de hele wereld. De Schotse hoofdstad heeft ook een mysterieuze, duistere kant die heel wat bezoekers aantrekt.

Maar wat zijn de beste tours, activiteiten en rondleidingen in Edinburgh? We geven je hieronder onze tips.

Tours en uitstappen met gids in Edinburgh

Zelf op stap in Edinburgh of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours, wandelingen en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

  1. Mysterieuze stadswandelingen in Edinburgh

Edinburgh mag dan wel niet de grootste stad in het Verenigd Koninkrijk zijn, er valt ontzettend veel te beleven. De stad staat vol belangrijke monumenten en gebouwen, het is de thuis van Harry Potter en de whisky-hoofdstad van de hele wereld. De Schotse hoofdstad heeft ook een mysterieuze, duistere kant die heel wat bezoekers aantrekt.

Maar wat zijn de beste tours, activiteiten en rondleidingen in Edinburgh? We geven je hieronder onze tips.

De Real Mary King’s Close

De Real Mary King’s Close was ooit een smal steegje in centrum Edinburgh. In de 18e eeuw werd het echter bedekt door andere bouwwerken en verdween het onder de grond. Pas in 2002 werd het steegje voor bezoekers geopend. Je verkent de verborgen geschiedenis van Edinburgh onder de kasseien van de Royal Mile met een gids tijdens een rondleiding door de Real Mary King's Close. Je leert in het donker hoe het echt was voor de mensen die eeuwen geleden in Edinburgh woonden, werkten en stierven.

Boek je rondleiding onder de Royal Mile hier

De Underground Vaults van Edinburgh

Of ga op een spannende spooktocht door de oude binnenstad van Edinburgh die je ondergronds meeneemt naar de Edinburgh Vaults. Dat zijn gigantische gewelven die toebehoren tot de South Bridge. Er werden andere bouwwerken tegen die gewelven gebouwd waardoor dit stukje Edinburgh eveneens in het donker gehuld is. Een begeleide rondleiding door de Underground Vaults is een echte aanrader. Luister naar verhalen over hoe hier ooit mensen leefden, maar ook over gruwelijke middeleeuwse martelwerktuigen en illegale wanpraktijken.

  1. Ontdek het gastronomische Edinburgh

Edinburgh, en Schotland in het algemeen, kan uitpakken met enkele wereldberoemde klassiekers op gastronomisch gebied. Proef de Schotse keuken op onderstaande tours.

De lekkernijen van Edinburgh

Verwen je smaakpapillen op een culinaire rondleiding door Edinburgh. Op deze tour maak je zes verschillende stops waarbij je telkens een ander gerecht of drankje proeft. Natuurlijk kunnen haggis en whisky niet ontbreken, maar je proeft ook minder bekende specialiteiten.

LEESTIP: Ontdek nog meer specialiteiten uit de Schotse keuken.

Schotse whisky in Edinburgh proeven: een must

Wie Schotland zegt, zegt whisky. Geen reisje naar Edinburgh dus zonder whisky geproefd te hebben. Meer zelfs, er is geen betere plek om meer te leren over whisky dan in Edinburgh. Hier vind je de Scottish Whisky Experience, een museum-proeverij die gesponsord werd door zowat alle Schotse whiskyproducenten. Je leert er hoe whisky gemaakt wordt, wat er allemaal bij komt kijken en natuurlijk mag je op het einde ook proeven.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en boek hier tickets voor een rondleiding in de Schotse whiskywereld.

Bierproeverijen in Edinburgh

Whisky zie je overal in Edinburgh, maar dat geldt ook voor bier. Ben je een bierliefhebber en benieuwd naar welke artisanale Schotse bieren hier gebrouwen worden? Dan raden we je deze rondleiding met bierproeverij in Edinburgh aan. Je trekt met een gids door het stadscentrum, leert over de lokale geschiedenis en maakt onderweg verschillende haltes om bier te proeven.

Gin proeven in Edinburgh

Naast whisky worden er ook bekende gins in Schotland geproduceerd. Proef bekroonde gins op deze gin-tour in Edinburgh terwijl je alles leert over hoe jouw favoriete sterke drank precies geproduceerd wordt. En dat in een lokale ambachtelijke distilleerderij. Boek je begeleide gin proeverij in Edinburgh.

  1. Duik in de wereld van Harry Potter

Edinburgh vormde het decor voor heel wat scenes in de Harry Potter-films. Het is dan ook niet vreemd dat je vandaag stadswandelingen in het thema van Harry Potter kan volgen. We raden er twee aan.

Een wandeltocht in het thema van Harry Potter

Fan van Harry Potter? Dan mag je deze wandeltocht niet missen. Je trekt door Edinburgh en zal ongetwijfeld heel wat locaties herkennen. Voor de echte fans is er ook een quiz en je komt erachter of je al dan niet een Griffoendor bent. Je bezoekt onder andere het graf van Marten Vilijn in Greyfriars Kirkyard. Boek je magische Harry Potter wandeltocht hier.

Maak een ritje op de Hogwarts Express

Wist je dat de Hogwarts Express echt bestaat? Je kan wel degelijk een ritje maken naar Zweinstein op de befaamde Hogwarts Express. Als dat niet cool is! Het mooiste moment is wanneer je het Glenfinnan-viaduct oversteekt op de West Highland Line, net zoals Harry Potter.

Wij raden deze tour op de Hogwarts Express aan. Je stapt niet alleen op de Jacobite Steam Train, maar bezoekt ook het dorpje Glencoe in de Schotse Hooglanden en reist door dramatische landschappen naar de wildernis van Rannoch Moor.

  1. Bezoek de beroemdste bezienswaardigheden in Edinburgh

Naast een van de vele tours kan je natuurlijk ook de beroemde bezienswaardigheden van Edinburgh zelf bezoeken. Ga je in de zomer, dan raden we je wel aan om vooraf online tickets te reserveren. Zo kan je de wachtrij snel overslaan en meteen genieten van al het moois dat Edinburgh te bieden heeft. Mis zeker deze plekken niet of bekijk meteen het volledige aanbod tours & tickets in Edinburgh.

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle is het symbool van de stad. We raden je aan om de boeiende Engelstalige rondleiding door Edinburgh Castle te volgen. Je wordt meegesleept in de ongelooflijke 3000-jarige geschiedenis van het kasteel en leert hoe belangrijk het bouwwerk is geweest voor Schotland.

Boek je tickets voor Edinburgh Castle hier

Palace of Holyroodhouse in Edinburgh

Aan de andere zijde van de Royal Mile, de beroemdste straat van Edinburgh, ligt het Palace of Holyroodhouse. Dit was de officiële residentie van de koning in Schotland. Kom meer te weten over dramatische gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld in de kamers van Mary Queen of Scots, dwaal door de pittoreske ruïnes van de 12e-eeuwse Holyrood-abdij en wandel rond in ruimtes die vandaag nog steeds door het Britse koningshuis gebruikt worden. Ook deze bezienswaardigheid bezoek je beter met een gids, zo haal je het meeste uit je bezoek. Boek je tickets voor het Palace of Holyroodhouse hier.

Bezoek Loch Ness vanuit Edinburgh

De beroemdste plek in Schotland is natuurlijk Loch Ness. Je kan dit wereldberoemde meer makkelijk bezoeken als een dagtrip vanuit Edinburgh. Zo kan je zelf het monster proberen te spotten. Boek hier tickets voor een begeleide dagtour naar Loch Ness. Onderweg houd je even halt in het prachtige Glencoe en je maakt een stop bij Urquhart Castle.

  1. Verken Edinburgh vanop de fiets

Edinburgh is ook een fantastische stad waar je de bezienswaardigheden ook perfect met de fiets kan verkennen. Op die manier kan je meer van de stad zien op een kortere tijd. En je komt ook op plaatsen die je anders misschien gemist zou hebben. Wil je graag een fietstocht maken door de Schotse hoofdstad? Boek deze schilderachtige fietstocht aan door Edinburgh. Je verkent de beroemdste bezienswaardigheden, maar fietst ook langs minder bekende plekjes. Je beklimt bovendien Arthur’s Seat, de uitgedoofde vulkaan die de stad siert.

  1. Waar overnachten in Edinburgh?

Voor je bezoek aan de Schotse hoofdstad Edinburgh, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Edinburgh opgelijst.

  • BrewDog DogHouse Edinburgh is een milieuvriendelijke accommodatie middenin het centrum. Het hotel is de ideale verblijfplaats voor bierliefhebbers en mensen met een heel specifieke smaak van interieur. Het hotel beschikt ook over een gezellig buitenterras en 's avonds kan je genieten in de bar van een lekker lokaal biertje. Meer info en boeken.
  • Of verblijf in het luxe designhotel Kimpton Charlotte Square. Het vijfsterrenhotel kijkt uit op een van de mooiste privétuinpleinen van Edinburgh. Je verblijft in elegante kamers en het prachtige interieur combineert mooie houtsoorten, zachte stoffen en rijke kleuraccenten tot een luxueus effect. Geniet van het mooie weer op de prachtige binnenplaats en een lekkere keuken met invloeden uit het Midden-Oosten. Meer info en boeken.
  • Verblijf je toch liever lowbudget? CoDE Pod – The CoURT – Edinburgh is een hostel en biedt accommodatie in een aangename buurt in The Real Mary King’s Close. Het hostel ligt op wandelafstand van dé hoogtepunten in de stad zoals de Royal Mile en het Nationaal Museum van Schotland. Vooraleer je deze gaat ontdekken, kan je nog genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
  1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?