The Real Mary King's Close bezoeken: ga ondergronds in Edinburgh + tickets

Koop de volledige reisgids voor € 10

The Real Mary King's Close bezoeken: ga ondergronds in Edinburgh + tickets

9 februari 2023 in Schotland0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan The Real Mary King’s Close + tickets

Wie Edinburgh bezoekt, moet absoluut naar The Real Mary King’s Close. Dit stukje ondergronds Edinburgh is een oude steeg waar vooral arme mensen woonden in niet al te beste leefomstandigheden. Je bezoekt The Real Mary King’s Close met een gids en duikt het 17e-eeuwse Edinburgh in. Een bijzondere ervaring!

Lees hier wat je kan verwachten van een bezoek aan The Real Mary King’s Close + boek je tour hier op voorhand online.

Tours en uitstappen met gids in Edinburgh

Zelf op stap in Edinburgh of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours, wandelingen en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

  1. Wat is de geschiedenis van The Real Mary King’s Close?

The Real Mary King’s Close is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Edinburgh. Het is dan ook een bijzondere plek. The Real Mary King’s Close is een oude steeg die tegenwoordig onder het historische centrum van Edinburgh ligt. Het was een doodlopend straatje in privébezit. Tot de bouw van de Royal Exchange startte in de 18e eeuw, toen verdween het oude steegje voor het grootste gedeelte onder de grond.

Het kleine straatje nam al haar geheimen met zich mee. Het werd een historisch stukje Edinburgh onder de grond en al snel gingen de gekste verhalen de ronde over boze geesten en wilde stadslegendes. In 2002 werd de Real Mary King’s Close terug geopend voor het publiek. Het is een tijdscapsule van de 18e eeuw en er hangt een griezelige sfeer.

Oorspronkelijk heette het steegje de Alexander King’s Close, maar later werd dit stukje ondergronds Edinburgh vernoemd naar Mary King. Zij was een van de enige koopmansvrouwen en ze woonde in dit steegje in de jaren 1600. Ze ontving de titel “burgess” nadat ze weduwe geworden was en mocht zo stemmen voor het stadsbestuur. Een unicum, want vrouwen kregen pas in 1928 stemrechten in Schotland.

Boek je rondleiding hier

  1. The Real Mary King’s Close, het ondergrondse Edinburgh, bezoeken

Een tour door The Real Mary King’s Close is een bijzondere belevenis. Geen saaie gids hier, wel een enthousiaste persoon helemaal gekleed in 17e-eeuwse traditionele kledij. Op die manier krijg je ‘van iemand uit die tijd’ te horen hoe het was om in The Real Mary King’s Close te leven. Je beleeft meer dan 400 jaar geschiedenis en je leert meer aan de hand van intrigerende verhalen: van de dodelijke pestepidemie tot een beroemde koninklijke bezoeker.

  1. De huizen van The Real Mary King’s Close

The Real Mary King’s Close was eigenlijk niet meer dan een steegje met huizen

Je zal tijdens je bezoek ook effectief die huizen zien. De armsten woonden onderaan in de woning, de rijksten op de bovenste verdieping met de luxe van een raam. Hele families woonden hier samen in bijzonder kleine kamers.

De gids zal je ook vertellen over de stank die Edinburgh in die tijd typeerde. Dat kwam niet alleen door de dikke zwarte rookwolk die boven de stad hing, maar ook door de uitwerpselen die in de straten gedeponeerd werden. Dat gebeurde ook hier in The Real Mary King’s Close. Al dat vuil kwam terecht in het meer Nor Loch, even verderop. Het was een grote stinkboel en daaraan heeft Edinburgh zijn bijnaam ‘Old Reekie’ te danken.

  1. De pest in Edinburgh

Ook in Edinburgh brak de pest uit en de ziekte verspreidde zich razendsnel. De onhygiënische leefomstandigheden hebben daarbij natuurlijk niet geholpen. In The Real Mary King’s Close is een kamer gewijd aan de pest. Je ziet er de kledij van de pestdokters en je leert er meer over hoe de pest hier toegeslagen heeft.

RONDREIS: Wil je Edinburgh graag verkennen tijdens een mooie rondreis? Bekijk dan zeker onze rondreis door Schotland.

  1. De kamer van Annie (en haar geest)

Het beroemdste slachtoffer van de pest is Annie

Zij werd in The Real Mary King’s Close achtergelaten door haar ouders omdat ze ziek geworden was. Volgens de legende spookt haar ziel hier nog steeds rond. Een medium (een persoon die met de doden zou kunnen communiceren) bezocht de plaats en vertelde dat Annie verdrietig was omdat ze haar favoriete pop miste. Het medium kocht een pop en legde het in The Real Mary King’s Close. Daarna kon ze het verdrietige gevoel van Annie niet meer waarnemen. Sindsdien laten mensen van over de hele wereld hier een pop achter. De oorspronkelijke pop die hier door het medium werd neergelegd, is in 2019 gestolen.

  1. Trek met een gids door The Real Mary King’s Close?

Je kan The Real Mary King’s Close enkel met een gids bezoeken. Dat betekent dat er slechts een beperkt aantal bezoekers toegelaten zijn. Je doet er daarom goed aan om vooraf een kaartje te boeken. De groepen zijn klein en zitten snel vol. Kinderen onder de vijf jaar zijn niet toegelaten en ondergronds Edinburgh is niet rolstoeltoegankelijk. Boek je tickets voor The Real Mary King’s Close hier online.

  1. Waar bevindt zich The Real Mary King’s Close?

  • The Real Mary King's Close ligt in het centrum van de oude stad. Dit stukje ondergronds Edinburgh komt uit op de Royal Mile, de belangrijkste straat van oud-Edinburgh.
  • Je vindt The Real Mary King's Close vlak tegenover de St Giles Cathedral.
  • Verblijf je in het centrum van Edinburgh, dan ben je dus slechts een korte wandeling van deze topbezienswaardigheid verwijderd.
TIP: Volg onze stadswandeling door Edinburgh, deze loopt alvast langs The Real Mary King's Close en talloze andere bezienswaardigheden.

Wat is de ligging van The Real Mary King’s Close in Edinburgh op de kaart?

  1. Wat zijn de openingsuren van The Real Mary King’s Close?

  1. Waar overnachten in Edinburgh?

Voor je bezoek aan de Schotse hoofdstad Edinburgh, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Edinburgh opgelijst.

  • BrewDog DogHouse Edinburgh is een milieuvriendelijke accommodatie middenin het centrum. Het hotel is de ideale verblijfplaats voor bierliefhebbers en mensen met een heel specifieke smaak van interieur. Het hotel beschikt ook over een gezellig buitenterras en 's avonds kan je genieten in de bar van een lekker lokaal biertje. Meer info en boeken.
  • Of verblijf in het luxe designhotel Kimpton Charlotte Square. Het vijfsterrenhotel kijkt uit op een van de mooiste privétuinpleinen van Edinburgh. Je verblijft in elegante kamers en het prachtige interieur combineert mooie houtsoorten, zachte stoffen en rijke kleuraccenten tot een luxueus effect. Geniet van het mooie weer op de prachtige binnenplaats en een lekkere keuken met invloeden uit het Midden-Oosten. Meer info en boeken.
  • Verblijf je toch liever lowbudget? CoDE Pod – The CoURT – Edinburgh is een hostel en biedt accommodatie in een aangename buurt in The Real Mary King’s Close. Het hostel ligt op wandelafstand van dé hoogtepunten in de stad zoals de Royal Mile en het Nationaal Museum van Schotland. Vooraleer je deze gaat ontdekken, kan je nog genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van The Real Mary King’s Close

Ben je benieuwd naar je bezoek aan The Real Mary King’s Close? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Edinburgh, Schotland.

  1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?