15 x typisch Schotse gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie? + foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

15 x typisch Schotse gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie? + foto's

19 januari 2024 in Schotland0 reacties

Wat zeker eten tijdens je bezoek aan Schotland? Ontdek dit bekend Schots eten en drinken

Vertrek je binnenkort naar de Schotland, dan is het handig om te weten wat je zoal moet proeven, ideaal om de verrukkelijke Schotse keuken uit te testen. De puurheid en eenvoud staat veelal centraal bij de typisch Schotse gerechten. Alhoewel veel verschillende technieken gangbaar zijn, worden veel alledaagse basis ingrediënten zoals aardappelen, groenten en vlees gebruikt. Dit maakt de gerechten gemakkelijk om te maken en zorgt ook voor dat typische comfort food gevoel.

In dit blogartikel lees je meer over de Schotse eetcultuur en de Schotse gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Praktische info & tickets voor je rondreis Schotland

Duur5 - 21 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Edinburgh of Glasgow, richtprijs € 121 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Schotland? Tickets vanuit Rotterdam naar Hull of IJmuiden (Amsterdam) naar Newcastle.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Schotland Nomads (va. € 790), Familierondreis ANWB 10 dagen (va. € 545), TUI.nl (va. € 2103) of Voigt Fly-Drive (va. € 1049)
TreinrondreisWil je graag Schotland per trein ontdekken? Boek je 9-daagse treinreis bij ANWB (va. € 1630)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Schotland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Haggis

Haggis is waarschijnlijk de meest bekende van alle Schotse gerechten, hoewel het een wat bedenkelijke reputatie heeft. Het wordt traditioneel gemaakt met schapenhart, lever en longen waaraan kruiden, bouillon, havermout en zout zijn toegevoegd. Vroeger werd het ook gekookt in de maag van het schaap, maar nu wordt het meestal gewoon gekookt in een pot.

Traditioneel wordt het geserveerd naast neeps en tatties, wat eigenlijk gewoon een raap en aardappelpudding is. Sommige mensen laten zich wat afschrikken door de ingrediënten van dit gerecht, maar meestal is het omdat ze het nog niet hebben geprobeerd.

Vooroordelen of niet over dit gerecht, geef het in ieder geval het voordeel van de twijfel en verlaat Schotland niet zonder een heerlijke Haggis geproefd te hebben, liefst in een lokale pub.

RESTAURANTTIP: Ben je in het historische stadsdeel van Edinburgh, stop dan zeker eens in het Arcade bar restaurant, dit is een echte aanrader om Haggis te eten.

  1. Arbroath Smokies

De Arbroath Smokies is een visgerecht dat ergens rond de jaren 1800 is ontstaan in de regio Abroath in Schotland. De schelvis wordt eerst 's nachts gezouten voor conservering en vervolgens gekookt in een rokerig vuur waardoor het een unieke smoked smaak en geur krijgt.

De techniek maakt gebruik van dikke rook en intense hitte om ervoor te zorgen dat de vis niet verbrandt. Ben je in het oosten van Schotland (regio Arbroath /Dundee), probeer dan zeker deze visbereiding eens.

  1. Aberdeen Angus Beef

Ben je op stedentrip in Edinburgh en wil je graag ene lekker stuk vlees, dan is dit een ideale keuze. Het Aberdeen Angus is een speciaal Schotse runderras dat vlees van superieure kwaliteit produceert. Het is beter dan gewoon rundvlees vanwege de marmering die het een diepe, sappige smaak en zachte textuur geeft. Een Aberdeen Angus is niet het goedkoopste gerecht van de kaart zal je merken, maar wil je echt kwaliteitsvlees in Schotland bestellen, probeer dan zeker eens Angus-rundvlees.

Wil jij ook graag een rondreis maken door Schotland? Download dan nu onze gratis preview reisgids Schotland.
  1. Schotse Porridge

Als het op Schots eten en drinken aankomt, gaat er niets boven een goede traditionele Schotse Porridge (soort van pap). Het is een gerecht op basis van granen dat wordt bereid door deze in melk of water te koken. De Schotten eten dit gewoonlijk als ontbijt, maar wat dit anders maakt dan gewone pap, is het feit dat het is gemaakt met zout in plaats van suiker.

Je mag na het proeven ervan zelf bepalen of het lekker is of niet, in ieder geval wel gezond.

  1. Black Pudding

Black Pudding (zwarte pensen) is nog zo'n heerlijk Schots gerecht dat op je to-taste lijstje moet staan tijdens je rondreis door Schotland. Het lijkt een beetje op bloedworst, behalve dat het ook havermout of ontbijtgranen en speciale kruiden bevat. Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk varkens- of rundvet gekookt in varkensbloed.

Toch is er een alternatieve versie, de witte pensen genaamd, die het bloedgedeelte niet heeft, dus als het bloed je wat afschrikt, kan je nog steeds de witte pudding proberen wanneer je Schotland bezoekt.

  1. Scotch Pies

Scotch pies zijn weer zo'n moeilijk te weerstaan Schots gerecht met vlees als hoofdingrediënt. Het zijn vleespasteien met een dubbele korst, meestal gemaakt met schapenvlees.

Omdat je ze ook vaak in voetbalstadions kan eten, worden ze ook wel voetbaltaarten genoemd. Wist je dat er zelfs elk jaar in Schotland een World Scotch Pie Championship wordt gehouden. Zorg er daarom voor dat je deze minstens één keer in je leven probeert, want je mag ze niet missen (al dan niet in combinatie met een voetbalmatch, van Celtic of de Rangers in Glasgow?)

TIP: Wil jij ook alle hoogtepunten in Schotland bezoeken? Download onze gratis reisgids Schotland met een complete rondreis.

  1. Cullen Skink

Ben je op zoek naar een lekker soep, bestel dan zeker eens een Cullen Skink. Dit is een traditioneel Schots gerecht met aardappelen, uien en gerookte schelvis. Het is vergelijkbaar met de Amerikaanse chowder of een Franse bisque, behalve dat het veel rokeriger en hartiger is - waardoor het een intensere smaak heeft.

Je kunt het steevast met brood eten, ideaal als lunch tijdens een stop met de camper door Schotland.

  1. Tablet

Als je een zoetebek bent, zal je niet kunnen weerstaan aan de Schotse tablet. Deze is gemaakt van suiker, gecondenseerde melk en boter. De ingrediënten worden eerst samen gekookt en met laat ze dan afkoelen en kristalliseren tot een hard snoep. Bovendien is het vaak op smaak gebracht met vanille of whisky. En het is een van de meest populaire snacks in Schotland.

  1. Whisky ijscrème

Schotland is letterlijk de geboorteplaats van de Scotch Whisky, dus je kan hier de beste Whisky verwachten. Maar het enige dat het nog lekkerder kan maken, is wanneer je het combineert met ijs! Hiervoor worden room en whisky gemengd om een zoete, opbeurend dessert te maken.

TIP: Wil jij ook meer te weten komen over de Schotse Whisky, bezoek dan zeker enkele whisky stokerijen.

  1. Gefrituurde Mars repen

Als je van de traditionele Mars-chocoladerepen houdt, dan ga je zeker ook van gefrituurde Mars-repen houden. Ze worden eenvoudig gemaakt door een gewone Mars-reep in visbeslag te frituren. Ze zijn erg geliefd, niet alleen in Schotland, maar ook in Groot-Brittannië. En ja, ze zijn misschien niet het meest gezonde snoepje, maar je leeft maar één keer, toch? Dus krijg je de kans tijdens je rondreis door Schotland om een gefrituurde Mars-reep te proberen, grijp dan zeker je kans.

  1. Fish & Chips

Het combineren van fish and chips (vis met frietjes) wordt al lang beschouwd als een oer-Brits gerecht. De onweerstaanbare combinatie van een homp gepaneerde kabeljauw die op een berg stomende verse frieten, is het sumum van Britse comfortfood. Ideaal als je graag snel en vettige snack zoekt.

  1. Wilde en gekweekte Schotse zalm

Schotland staat vooral gekend voor z'n wilde (en gekweekte) zalm en staat graag in concurrentie met de Noorse zalm. Naar het schijnt is de beste gerookte zalm van Schotland deze van Loch Duart.

  1. Shortbreads

De zoete Shortbreads koekjes, is een typische lekkernij uit Schotland. Ben je in Aberlour dan kan je een stop maken bij de koekjesfabriek voor een proeverij van deze zoete lekkernij. Zie ligging hier

  1. Cranachan

Nog een laatste dessert om deze reeks af te sluiten? Proef dan zeker eens Cranachan, dit typisch Schotse zoete dessert waar je moeilijk nee tegen kan zeggen. Het wordt gemaakt met frambozen, room, haver en natuurlijk whisky. Meestal wordt het gemaakt om het oogstseizoen rond juni te vieren. Cranachan wordt vaak de 'King of Scottish Desserts' genoemd en is ook een favoriet voor mensen in de VS en het VK.

  1. Bonus: Schotse Whiskey & Irn-Bru

Het woord whisky is afgeleid van de Gaelische woorden 'uisge beatha' wat zoveel wil zeggen als levenswater. Dat alleen al is genoeg om je een idee te geven hoeveel Schotsen hun whisky waarderen. In feite hebben verschillende regio's van Schotland elk hun eigen specifieke smaak, dus je hebt alvast een ideaal excuses om meerdere keren whisky te proeven terwijl je er bent. Kijk je iets te diep in het whisky glas, maak je maar geen zorgen over de kater die kan volgen, want ook daar heeft men in Schotland een oplossing voor.

Je kan gewoon wat Irn-Bru drinken om van de kater af te komen, dit is een mierzoete, gemberkleurige, koolzuurhoudende frisdrank. Dit zorgt ervoor dat je kater zal verdwijnen en tegelijkertijd een zoete smaak in je mond achterlaten. Ideaal om enkele flesjes als reddingsmiddel te kopen in de supermarkt.

  1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?