10 x mooiste bezienswaardigheden in Portimão: wat zien en doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in Portimão: wat zien en doen tijdens je bezoek?

14 maart 2024 in Portugal0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Portimão + verblijftips

Aan de westkust van de Algarve ligt Portimão, na Faro de tweede grootste stad van de streek en een absolute must om te bezoeken wanneer je in deze contreien vertoeft.
Portimão heeft namelijk bijzonder veel te bieden: een rijke geschiedenis, een levendige haven en fantastische stranden.

Tot 1924 stond de stad bekend als Burj Munt en Porcimunt (een naam die ze van de Moren kreeg) en later kende Portimão een grote vis- (en visverwerkende) industrie. Deze werd echter getroffen door de recessie en grotendeels vervangen door de bouwindustrie toen de toeristische boom in de Algarve op gang kwam. De stad heeft nog steeds een grote haven, een aantal charmante gebouwen en veel winkels. Ontdek hieronder alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Portimão.

Inhoud artikel

 1. Kaartje met bezienswaardigheden in Portimão

Portimão is een stad in het zuiden van Portugal, gelegen in de regio Algarve. Het ligt aan de kust, aan de monding van de rivier de Arade. Het is een populaire bestemming vanwege zijn stranden, jachthavens en levendige sfeer. Ontdek nog meer van Portimão en omgeving tijdens onze rondreis van Lissabon naar de Algarve.

Ligging van Portimão en de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

 1. Praia da Rocha

Praia da Rocha wordt letterlijk vertaald naar "steenachtig strand". De naam klinkt misschien niet zo aanlokkelijk, maar laat je niet misleiden: dit is een van de populairste stranden van de Algarve. Wanneer je het goudgele zandstrand ziet contrasteren met de okeren kliffen en het turquoise water van de Atlantische Oceaan, begrijp je meteen waarom deze plek zo geliefd is. Vlak aan het strand grenst een promenade (de zogenaamde ribeirinha), waar je tal van leuke restaurants, barretjes en winkels vindt.

 1. Igreja do Cólegio

Deze prachtige kerk werd op het einde van de 17de eeuw gebouwd als deel van een jezuïetencollege en wordt beschouwd als een van de mooiste monumenten van Portimão. Daarbovenop is het een prachtig voorbeeld van de overgang van internationaal mannerisme naar Portugees barok. Oprichter Diogo Gonçalves ligt nog steeds begraven in de tombe van de kerk, die overigens een krachtige aardbeving in 1755 zonder al te veel schade wist te overleven.

Daardoor is de prachtige binnenkant goed bewaard gebleven, gevuld met gedetailleerd houtsnijwerk, bladgoudaccenten en kleurrijke schilderijen die zo typisch zijn aan de barokstijl.

SEGWAY TOUR: Ontdek het beste van Portimão tijdens een begeleide Segwaytour.

 1. Museu de Portimão

Dit museum is ondergebracht in de voormalige Feu sardientjes- en makreelconservenfabriek, die in 1998 door de gemeente werd opgekocht en tien jaar later werd omgevormd in een museum. Van dinsdag tot zondag kan je hier naartoe gaan en je zal merken dat de tentoonstellingen zijn verdeeld in drie gebieden: archeologie, onderwatervondsten en de geschiedenis van de conservenindustrie in Portimao. Daarbovenop is er een permanente tentoonstelling over de geschiedenis en cultuur van de plaatselijke bevolking.

De voormalige regenbak van de fabriek is omgetoverd in een kijkcentrum waarbij je bewegende beelden kan zien van het onderwaterleven in de Arade rivier en de Atlantische Oceaan, voor de kust van Portimao op kunstmatige riffen die zijn gecreëerd rond vier gezonken marineschepen. Meer info op de website.

 1. De megalithische monumenten van Alcalar

Deze mysterieuze plek ligt een paar minuten van de stad, uitgespreid over 10 ha op een heuvel (bekijk ligging). Ongeveer 5000 jaar geleden bouwde men deze necropolis, die oorspronkelijk uit twaalf graftombes met gang bestond die elk een indrukwekkende variëteit aan architecturale oplossingen en bouwtechnieken bevatten (gaande van de “gewone” megalithische graftombe tot een heuse valse koepel met nissen aan de zijkanten).

 • In totaal zijn er 18 grafmonumenten te bewonderen, waarvan het absolute pronkstuk de enorme steenman in het hart van het complex is, wiens vorm op een bijenkorf lijkt.
 • Er is ook een leerrijk interpretatiecentrum, waar je meer inzichten kan vergaren over de mensen die er destijds woonden en over hun begrafenisrituelen.
 1. Uitstap naar de Benagil-grot

Dit geologisch wonder bevindt zich op het gelijknamige strand in Lagoa, dat op amper een kwartiertje rijden ligt van Portimao (bekijk ligging). Wat deze grot zo bijzonder maakt, is dat ze een open hemel heeft. Als je in de grot bent, op het strand, kan je de lucht zien door de opening aan de bovenkant van de grot. Op dezelfde manier kun je boven de grot, op de kliffen, door de opening het strand eronder zien. De warme oranje tint van het geheel contrasteert fantastisch met het blauw van de zee.

EXCURSIE: Je kan de Benagil grot enkel per boot bereiken, de gemakkelijkste optie is vanaf Cais Vasco Da Gama in Portimao. Boek hier je daguitstap naar de Benagil-grot.

 1. Praia do Vau

Op amper 3 km van het stadscentrum bevindt zich dit heerlijke strand, waar het rustiger vertoeven is dan op het bovenstaande Praia da Rocha. Praia do Vau wordt omgeven door spectaculaire rode kliffen, die ook de wind gedeeltelijk tegenhouden waardoor het strand een beetje beschut is.

Ten westen van Praia do Vau ligt Praia do Alemão (aan de rechterkant, als je naar de zee kijkt). Dit strand heeft een aantal natuurlijke rotspoelen, waarvan het water warmer is dan dat van de zee. Er zijn ook enkele verborgen baaien die ideaal zijn om met kinderen te ontdekken.

KAJAKTOUR: Vanaf het Praia do Vau kan je deze Kayak Portimão Cave & Cliffs Tour boeken. Tijdens deze kajaktour verken je de kliffen van de kust van de Algarve.

 1. Igreja de Nossa Senhora da Conceição

De rooms-katholieke kerk van Nossa Senhora da Conceição (Onze-Lieve-Vrouw van de Ontvangenis) werd in 1476 voltooid in gotische stijl. Er is niet veel over van de originele structuur, behalve het hoofdportaal en een bijbehorende waterspuwer. Het grootste deel van het oorspronkelijke gebouw werd namelijk verwoest tijdens de aardbeving van 1755 en in de latere herbouw werden een aantal manuelijnse invloeden verwerkt.

Binnen in de kerk staan een aantal leuke marmeren beelden, waarvan het belangrijkste dat van de apostel Petrus is. Er zijn ook een aantal kruisbeelden van ivoor en lignum vitae (hout geïmporteerd uit Brazilië). Andere opvallende kenmerken zijn een strook 18de-eeuwse azulejo geglazuurde tegels en een manuelijns doopvont.

 1. Het fort van Santa Catarina

Het fort van Santa Catarina werd in de 17de eeuw gebouwd op de plek van een 15de eeuws verdedigingswerk en kapel gewijd aan de heilige Catarina van Alexandrië. Het was een van de verschillende forten die rond deze tijd werden gebouwd om het gebied te beschermen tegen invallen van kapers en piraten.

Via een steile trap kan je rond de kantelen te lopen en een oud kanon bewonderen. Er is geen museum, maar het uitzicht op de jachthaven en de kliffen van Praia da Rocha maken de wandeling (en de bijhorende inspanning) meer dan de de moeite waard.

 1. Mercado Municipal de Portimão

Als je je graag begeeft tussen de locals, is de gemeentelijke markt (Mercado Municipal de Portimão) exact wat je zoekt. Zaterdagochtend is zonder twijfel het beste moment om naar hier af te zakken en een hapje te komen eten (waarbij je een overweldigende keuze hebt qua visgerechten) of een souvenir te kopen.

 1. Jardim 1° de Dezembro

Dit park is niet alleen de ideale plek om even te rusten in de schaduw, maar je kan tegelijk iets bijleren over de Portugese geschiedenis. Op de tegels van de banken staan een aantal belangrijke gebeurtenissen afgebeeld zoals de oprichting van Portugal in 1143 (met het verdrag van Zamora) en de allereerste grondwet van het land (in 1820).

Boek hieronder je daguitstap of excursie vanuit Portimão

 1. Seven Hanging Valleys Trail

Algarve heeft een grillig landschap: je vindt er rotsen, kliffen, stranden… en daardoor is het een prachtige plek om een wandeling te maken. Een van de mooiste (en bekendste) wandelingen in Algarve is de ‘Seven hanging valleys trail’. Deze wandeling begint vanaf Praia da Marinha (op 30 minuten rijden van Portimão) en loopt tot op het strand Praia da Benagil.

Tijdens de wandel ontdek je heel wat indrukwekkende rotsformaties, stranden en de grot van Benagil. Je kan deze wandeling op eigen houtje doen, maar je kan ook een tour met gids boeken als je onderweg meer informatie wil krijgen.

 1. Maak een mooie daguitstap vanuit Portimão

Silves en haar kasteel (21 km – 27 minuten)

De blikvanger van het charmante stadje Silves is ongetwijfeld haar kasteel. Dit wordt namelijk beschouwd als het best bewaarde Moorse kasteel in Portugal.

 • De rode zandstenen burcht werd gebouwd door de Moren die van de 8ste tot de 13de eeuw de regio in handen hadden. In deze periode werd Silves (destijds bekend als Xelb) een belangrijk handels- en cultureel centrum en was het de hoofdstad van de Al-Gharb (Algarve).
 • Nadien was de stad slachtoffer van belegeringen, veldslagen en uiteraard ook veel bloedvergieten toen de Moren en Christenen uit het noorden vochten om deze strategisch belangrijke plek.
 • De moslims werden uiteindelijk in 1249 verdreven en toen ook de rivier dichtslibde en de handel met de zee hierdoor werd afgesneden, zou de stad steeds meer aan belang verliezen.

In de twintigste eeuw werd het kasteel uitgebreid gerenoveerd en hoewel er niet zo heel veel van het interieur valt te zien, is de Cisterna Grande (een gewelfde cisterne) toch wel indrukwekkend. Bovendien zou het er zelfs spoken. Reden te meer voor een bezoek!

Lagos (30 km – 30 minuten)

De grootste stad van de Algarve en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 2000 voor Christus. Lagos staat bekend om zijn prachtige stranden, bruisend nachtleven maar ook mooie natuur.

Enkele van de topbezienswaardigheden in Lagos zijn haar historisch centrum, de Ponta da Piedade, een prachtige natuurlijke rotsformatie, Praia do Camilo, een prachtig strand omringd door indrukwekkende kliffen, Meia Praia, een van de langste stranden in de Algarve en Praia de Dona Ana, een ander prachtig strand omringd door indrukwekkende kliffen.

Zoomarine Algarve (29 km – 27 minuten)

Dit thematisch, zoölogisch en aquatisch park ligt in Guia en biedt een verscheidenheid aan activiteiten, waaronder een 4D-bioscoop, aquarium en waterattracties (inclusief golfbad).

Het park is ook de thuisbasis van een verscheidenheid aan dieren, waaronder dolfijnen, zeeleeuwen, alligartors, haaien en schildpadden. Bezoekers kunnen genieten van een dolfijnenshow, een wandelhabitat en een heuse Jurassic River. Meer info op de website.

 1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?