17 x mooiste stranden in de Algarve: onze favoriete lijst + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x mooiste stranden in de Algarve: onze favoriete lijst + kaartje

13 maart 2024 in Portugal0 reacties

Overzichtje met de mooiste stranden in de Algarve

Portugal heeft een ontzettend lange kustlijn vol ruige rotspartijen en schilderachtige stranden. Vooral de Algarve staat bekend om de prachtige gouden zandstranden aan de helderblauwe Atlantische oceaan, omringd door hoge kliffen en grillige rotsformaties, met paradijselijke eilandjes voor de kust en imposante grotten tussen de kliffen.

In de Algarve kan je perfect terecht voor een dagje zonnebaden op het strand, snorkelen in het heldere water, surfen op de hoge golven of een heerlijke wandeling tegen zonsondergang.

Tours en uitstappen voor je vakantie in de Algarve

Zelf de Algarve bezoeken of wil je liever mee met een georganiseerde tour? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

Kaartje met overzicht stranden Algarve

 1. Praia Dona Ana

Praia Dona Ana is één van de meest gefotografeerde stranden van de Algarve. Het strand is gelegen ten zuiden van Lagos, tussen een groot aantal andere prachtige stranden die verscholen liggen tussen de kalkstenen kliffen. De kliffen zorgen samen met de rotspartijen in het water ervoor dat het strand goed beschermd is tegen hoge golven en harde wind waardoor het water er rustig is. Er kan dan ook zeer goed gesnorkeld en gedoken worden, waarnaast het strand ook perfect is voor families met jonge kinderen.

Klein strand, maar heerlijk rustig water

 • Het strand is niet erg groot, namelijk maar 60 m lang, maar er zijn zowel strandbedden te vinden als verschillende faciliteiten, inclusief een strandtent.
 • Beklim tegen het ondergaan van de zon de kliffen voor een prachtig uitzicht over de baai bij zonsondergang.
 • Het strand is zeer goed te bereiken vanuit Lagos en vanuit het historisch centrum van de stad is het zelfs mogelijk om er in een half uur naartoe te lopen.
 1. Praia do Camilo

Praia do Camilo is één van de meest iconische stranden van de Algarve. Net als Praia Dona Ana ligt dit strand ten zuiden van Lagos, een stuk voorbij het eerdergenoemde strand. Ook Praia do Camilo is een klein zandstrand dat omringd wordt door ruige kliffen waarbij de rotsen tot in het water van de Atlantische Oceaan raken.

De toegang tot het strand bestaat uit een lange houten trap van zo’n 200 treden, en het beeld van bovenaan de trap is één van de meest gefotografeerde uitzichten van de Algarve. Vanaf hier is het strand namelijk niet te zien, maar eenmaal beneden is het meer dan de moeite waard.

Perfect om te snorkelen

 • Net als Praia Dona Ana is het strand goed beschermd door de hoge kliffen, en samen met het ondiepe water zorgt dit voor een zeer rustige zee.
 • Het water is daarnaast erg helder waardoor je hier perfect kan snorkelen.
 • Er is een klein strandtentje bij Camilo gelegen.
 • Het strand is in de zomer echter erg populair en raakt snel vol, dus wees er vroeg bij.
 • Het strand is technisch gezien ook wandelend vanuit Lagos te bereiken maar reken dan al snel op een uur lopen.
 • Er is een parkeerplaats beschikbaar en het is met de auto te bereiken, maar zorg dat je vroeg naar het strand gaat als je een plekje wilt bemachtigen in de zomer.
 1. Praia de Marinha

Nog zo’n iconisch strand is Praia de Marinha. Dit strand is opgenomen op menig lijstje als het mooiste strand van Portugal, waarnaast het gezien wordt als één van de mooiste stranden van Europa en ook nog eens in de top 100 stranden ter wereld staat.

Het strand is gelegen ten zuiden van Lagoa en wordt omringd door hoge kliffen, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over dit stukje kustlijn. Door middel van een lange trap langs de rotswanden kan je afdalen naar het strand, waar je een strandtentje vindt op het smalle stuk van het strand. Vervolgens moet je langs een grote rots lopen om op het grootste deel van het strand te komen.

Bijzondere rotsen en het helderste water van Portugal

 • Bij het strand zijn verschillende bijzondere rotsformaties waar je je aan kan vergapen, zoals de M-rotsen of de Kathedraal.
 • Het water is rustig door de bescherming van de vele rotsen, en het water wordt hier gezien als het helderste water van heel Portugal, waardoor snorkelen hier zeer geliefd is.

Alleen bereikbaar met de auto

 • Het strand is zeer populair, maar omdat het alleen met de auto te bereiken is wordt het niet zo druk bezocht als een aantal andere populaire stranden.
 • Vanuit Lagoa is het een kwartiertje met de auto.
 1. Praia da Batata

Praia da Batata ligt aan de rand van het centrum van Lagos, in een beschutte baai omringd door rotsformaties. Het is een druk strand in de zomer maar wordt dan vooral door de lokale bevolking bezocht, onder wie het 1 van de populairste stranden van de Algarve is.

Kalm water, rolstoeltoegankelijk en leuk voor kinderen

 • Het water is er kalm en er zijn verschillende strandtenten en winkels bij het strand gelegen, waarnaast je geen trap af moet om bij het strand te komen en het daardoor één van de weinige stranden in Lagos is die rolstoeltoegankelijk is.
 • Het strand is perfect voor families met kinderen en je kan er goed kajakken, snorkelen en duiken.
 • In de zomer worden er ook regelmatig sportfestiviteiten gehouden.

Vlakbij het centrum van Lagos

 • Door z'n nabije ligging tot het centrum van Lagos is het nog geen 10 minuten wandelen, waardoor het voor velen ook het allereerste strand is dat ze in Lagos bezoeken, hierdoor kan het in de zomer erg druk worden.
 • Hou er rekening mee dat de rotsen aan de kliffen hier niet altijd even stabiel zijn en blijf wat verder van de rotsformaties vandaan.

TIP: In onze blogpost ontdek nog meer bezienswaardigheden in de Algarve, ga mee op verkenning in de Algarve.

 1. Praia dos Estudantes

Vanaf Praia da Batata kan je via een tunnel naar het naastgelegen strand trekken, het Praia dos Estudantes. Dit strand staat bekend om de monumentale brug die tussen 2 van de rotsformaties is gelegen. Het strand is afgelegen en beschermd door de hoge rotsen die het omringen waardoor het water erg kalm is. Hierdoor is het een perfecte plek om te zwemmen.

Wel is het zand van het strand redelijk hard en liggen er veel schelpen, waardoor het minder populair is onder zonnebaders. Het is dan ook over het algemeen minder druk dan het naastgelegen Praia da Batata.

Laagwater? Ontdek de grot

 • Praia dos Estudantes wordt verdeeld in 2, waarbij het tweede deel te bereiken is door een tunnel.
 • Bij het tweede deel kan je de stenen brug, die ooit onderdeel was van het fort van Pinhão, hoog boven het water tussen de rotsen aanschouwen.
 • Wanneer je bij laagwater hier door loopt kan je via een kleine grot helemaal doorlopen naar het volgende strand, Praia do Pinhão.
 1. Meia strand

Het grootste strand van de Lagos-regio

Een strand dat zeker niet op deze lijst mag missen is het grootste strand van de Lagos regio, Meia Praia. Dit strand is maar liefst 4 km lang en ligt ingeklemd tussen het oosten van Lagos en de monding van de Odiáxere rivier. In tegenstelling tot de meeste andere stranden bij Lagos is dit redelijk rustig, en zelfs als het druk wordt is er door de grootte van het strand altijd wel een plekje te vinden.

Fijne bries, maar weinig schaduw

 • Het strand is echter niet ingeklemd tussen kliffen en heeft alleen een lage duin achter het strand liggen. Hierdoor is het wel een winderig strand, en zijn er maar weinig schaduwplekken te vinden.
 • Het feit dat er geen rotsen in zee liggen dragen bij aan de winderigheid, maar dit zorgt er wel voor dat je hier heerlijk het water in kan wadden of kan gaan zwemmen zonder rotsen of scherpe stenen tegen te komen.
 • Door de wind is het echter wel een perfecte plek om vliegers op te laten, of om voor verschillende watersporten het water op te gaan.
 • Zo vind je hier veel kite- en windsurfers en zeilers, maar ook paragliders komen graag naar dit strand.

Er zijn verschillende strandbars te vinden, vooral aan de westkant van het strand bij de jachthaven. Dit is dan ook het drukste deel van het strand. Dit eerste deel is dan ook maar enkele minuten wandelen vanuit het centrum van Lagos, maar voor de oostelijker gelegen delen van het strand ben je toch al snel ruim een half uur aan het lopen.

 1. Praia de Porto de Mós

Na Meia Praia is het Praia de Porto de Mós strand het grootste strand van Lagos. Dit strand ligt wat verder van het centrum van Lagos vandaan, namelijk zo’n 4 km ten zuidwesten van de stad, wat er voor zorgt dat het er over het algemeen rustiger is dan op de andere stranden van Lagos.

Kalkstenen kliffen en geliefd strand voor surfers

 • Praia de Porto de Mós wordt omringd door hoge kalkstenen kliffen, maar doordat dit strand op het zuidwesten ligt vangt het strand nog steeds aardig wat wind, wat ook weer voor hoge golven zorgt.
 • Hierdoor is dit prachtige goudgekleurde strand vooral erg geliefd onder surfers. Ondanks de wind is het ook een geliefd strand onder families door het schone water, waarnaast er ook een strandmeester aanwezig is in de zomer.
 • Op het strand zijn 2 strandtenten te vinden waar je terecht kan voor een heerlijke maaltijd tijdens je dagje aan het strand.
 • Het strand ligt wat verder weg van Lagos maar is alsnog in een wandeling van een 30 à 45 minuten te bereiken, of een kleine 10 minuten met de auto.
 1. Praia do Canavial

Het meest oostelijke deel van Praia de Porto de Mós loopt over in het Praia do Canavial strand. Dit is één van de kleinste en minst bezochte stranden van de Algarve, ondanks de dichte ligging bij Lagos en de meer populaire stranden. Dit komt echter door de geïsoleerde ligging van het strand, tussen de hoge kliffen.

Ideaal om te surfen

 • Het strand bestaat maar uit een nauwe strook zand, waardoor dit strand vooral tijdens eb bezocht kan worden, aangezien deze bij vloed geheel zou kunnen verdwijnen.
 • Het strand ligt ten westen van de Ponta da Piedade en wordt hierdoor niet beschermd van de wind, waardoor het wel weer perfect is om te surfen.
 • Ook kan je hier van een prachtige zonsondergang genieten.

Te bereiken via een trap

 • Praia do Canavial heeft geen faciliteiten, en is alleen te bereiken door middel van een trap.
 • Het strand ligt op zo’n 10 minuten rijden vanuit Lagos, maar het is ook mogelijk om naar het strand toe te wandelen over de Miradouro da Praia do Canavial, een wandeling die je langs mooie ruige stukken kust brengt.
 1. Praia do Pinhão

Praia do Pinhão is een klein strand wat dichter bij het centrum van Lagos. Dit strand ligt verborgen tussen Praia dos Estudantes en Praia Dona Ana en is zowel door de nabije ligging van deze stranden en de verstopte ligging een stuk minder druk. Je vindt hier ook geen faciliteiten zoals restaurants, ligstoelen of souvenirwinkels, maar alleen een ongerept strand omringd door kliffen en rotsformaties. Het strand biedt daardoor ook een rustig klimaat, waardoor je er heerlijk kan genieten van de zon of kan gaan zwemmen.

Te bereiken via een hoge trap

 • Het strand is te bereiken via een hoge trap, vanwaar je ook een prachtig uitzicht hebt over de kustlijn.
 • Vanaf Praia Dona Ana loopt er een wandeling over de kliffen naar het strand.
 • Vanuit het centrum van Lagos wandel je binnen de 15 minuten naar het strand.
 1. Praia da Bordeira

Het enorm grote zandstrand van Praia da Bordeira is gelegen langs de westkust van de Algarve, dichtbij het dorpje Carrapateira. Het is niet alleen een populaire locatie voor zonnekloppers maar ook voor surfers en wandelaars. Aan de zuidkant zal je namelijk verschillende houten wandelpaden terugvinden die leiden naar de mooiste uitzichtpunten.

 1. Praia da Falesia

Vlakbij Albufeira, bij Vilamoura, ligt een prachtig uitgestrekt gouden zandstrand. Praia da Falesia loopt vanaf Vilamoura voor 6 km door tot aan Olhos de Água.

Ondanks de naaste ligging van het populaire toeristische centrum van Albufeira heeft Praia da Falesia juist een relaxte sfeer hangen. Het strand wordt omringd door hoge kliffen versierd met pijnbomen, maar er zijn geen hoge rotsformaties vlak voor de kust.

Perfect voor mooie strandwandelingen

 • Er liggen verschillende strandtenten langs het strand, en er liggen enkele accommodaties in de buurt, maar desondanks blijft het strand rustig ogen.
 • Het strand ligt op loopafstand vanuit Vilamoura, maar vanuit Albufeira kan je beter met de auto of het openbaar vervoer.
 • Het strand is de perfecte locatie voor een mooie strandwandeling bij zonsondergang, waarbij de rode rotspartijen helemaal lijken te gloeien.
 1. Strand bij Olhos de Água

Aan de westkant van het plaatsje Olhos de Água ligt het gelijknamige strand. De naam vertaalt naar ‘Ogen van Water’ wat een toepasselijke naam is voor dit strand. De naam komt namelijk van de rotspoelen die verschijnen bij eb langs het strand.

Het is een breed maar klein strand waaromheen verschillende strandtenten gezet zijn. Ook vind je aan het strand gekleurde strandhuisjes en vissershutten. Het strand en de hutten worden omringd door rode kliffen aan een kant van het strand, en aan de andere kant loop je zo het vissersstadje in. Het water is in het begin ondiep maar de bodem loopt snel af.

Geniet van een heerlijke wandeling richting het strand

 • Het strand ligt direct aan het stadje Olhos de Água en is vanuit daar binnen enkele minuten te bereiken, maar ook vanuit Albufeira is het lopend goed te bereiken.
 • Het ligt op ongeveer 5 km afstand, waarbij de wandeling langs de kliffen en door een prachtig bos loopt.
 1. Praia de Faro

Faro, de hoofdstad van de Algarve, ligt in tegenstelling tot andere steden in de regio niet direct aan het strand. Toch is Praia de Faro zeker de moeite waard. Het strand ligt op zo’n 10 km buiten het centrum van de stad op één van de eilanden binnen het natuurpark van de Ria Formosa en is het enige strand van Faro dat aan te bereiken is met de auto, al is het beter te bereiken met een tochtje op de veerboot.

Afgelegen ligging, maar heerlijk rustig

 • Door de afgelegen ligging is het minder populair dan de stranden bij Lagos en Albufeira, wat het uitgestrekte strand zeker niet minder aantrekkelijk maakt.
 • De afgelegen ligging en de weinige bezoekers zorgen juist voor het wat rust op het strand.
 • Praia de Faro wordt vooral bezocht door de lokale bezoekers, en door de grootte van het strand kan je altijd wel een plekje bemachtigen tijdens de drukste periodes.

Wandel tot het 'einde van de wereld'

 • Op Praia de Faro zelf zijn nog verschillende strandtenten te vinden, maar als je wat verder langs de kust loopt wordt het steeds rustiger en vind je ook minder faciliteiten.
 • Eenmaal aangekomen bij het naastgelegen Praia da Barrinha kan je jezelf bijna aan het einde van de wereld wanen.
 1. Praia da Fuseta

Het plaatsje Fuzeta is een vissersdorp dat door de jaren heen steeds hipper is geworden, maar nog steeds trekt het nog niet het grote publiek aan.

Het strand van Fuzeta voor jou alleen?

 • Het strand van Fuzeta, dat net als bij Faro voor het plaatsje op een eiland is gelegen, is daardoor erg rustig.
 • Het gaat hier om een uitgestrekt wit zandstrand dat alleen te bereiken is met een veerboot vanuit het dorp.
 • Er zijn enkele strandtenten te vinden, maar je vindt hier vooral een rustig strand met groene duinen op de achtergrond dat perfect is voor families om de dag door te brengen.
 • Op rustige dagen kan je je ook hier helemaal in je eentje begeven.
 1. Praia do Beliche

Bij Sagres (op ongeveer 3 km verwijderd van) kan je het mooie Praia do Beliche bezoeken dat deel uitmaakt van het natuurpark Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina. Parkeer je wagen, daal via een trap naar beneden en kom oog in oog te staan met een adembenemend gouden zandstrand dat omgeven wordt door steile hoge rotsen en merkwaardige kliffen van Cabo Sao Vicente. Praia do Beliche is ook erg populair bij surfers dankzij de hoge golven. Het is hier zowel geschikt voor beginners als gevorderden.

 1. Praia do Barril

Ook het strand Praia do Barril ligt langs de Ria Formosa op een eilandje, ditmaal voor het dorp Santa Luzia. Vanaf de parkeerplaatsen bij Pedras del Rey kunnen bezoekers hier met een treintje naar het Ilha de Tavira rijden (zie ligging hier), waar het strand is gelegen.

Uitgestrekt strand en een anker kerhof op het eiland Ilha de Tavira

 • Net als de andere stranden op de eilanden langs de Ria Formosa is Praia do Barril een uitgestrekt strand dat perfect is voor families, maar dit strand is door de wind die het strand ontvangt ook populair bij windsurfers en zeilers.
 • Langs het strand zijn verschillende restaurants te vinden, waarnaast je er ook een bijzonder kerkhof kan vinden vol met honderden ankers die door vissers zijn achtergelaten (zie ligging hier).
 1. Praia de Benagil

Praia de Benagil is het strand van het dorpje Bengail, bij Carvoeiro. Vanaf het dorpje loop je zo naar beneden naar het strand, dat tussen de hoge rode kliffen is gelegen. Het is een klein rustig strand, met daarnaast vele grotten waar je vanaf het strand naartoe kan zwemmen.

De grotten van Benagil

 • Wanneer je vanaf het strand naar het oosten zwemt langs de kliffen kom terecht bij Algar de Benagil, de grotten van Benagil.
 • In deze imposante grot vind je een afgelegen strandje, dat verlicht wordt door het gat boven in de grot dat het zonlicht doorlaat.
 • Deze grot is ook met een boottocht langs de kust te bereiken.
 1. Praia de Carvoeiro

Praia de Carvoeiro is ander strandje nabij het kleinschalige dorpje Carvoeiro. Dit is een ander type strandje dan alle voorgaande in deze lijst. Het is een erg geliefde badplaats waar je een hele dag kan vertoeven. Strijk je handdoek neer op het prachtige goudgele zandstrand, geniet van de witte huisjes op de hoger gelegen heuvel, neem een verfrissende duik in het water en ga lekker eten in een van de gezellige restaurantjes in de buurt.

Boek je tickets voor een tour naar de Benagil grotten

Wil je graag de Benagil grotten bezoeken, vaar mee met een bootje vanuit Praia de Benagil, Faro, Albufeira of Lagos? Bekijk en boek alle tours vanaf € 25 online. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen door GetYourGuide, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours

 1. Filmpje: breng een bezoek aan de Benagil grotten

Benieuwd naar hoe de Benagil grotten eruit zien? In deze video nemen we je mee naar deze prachtige grotten in de Algarve. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Benagil moeten afreizen.

 1. Waar overnachten in de Algarve? Hotels, vakantiehuizen & B&B's

Ondertussen weet je bijna alles over Algarve wat je moet weten, maar nu nog een accommodatie vinden. Popualire steden in Algarve om te verblijven zijn Albufeira, Faro, Lagos en Portimão. Eerder op zoek naar een bijzondere Glamping ervaring in de Algarve? Bekijk hier onze selectie Glampings in de Algarve.

1. The Salty Lodge (Lagos)

De accommodatie Salty Lodge biedt studio's en appartementen aan, waarvan sommige met een terras of balkon. Het is een prachtige moderne verblijfplaats waar je je direct thuis voelt. De accommodatie bevindt zich in het midden van het centrum en op slechts vijf minuutjes wandelen verwijderd van het strand. Kortom: boek hier je overnachting als je op zoek bent naar een toplocatie + luxe en comfort. Appartementen Vanaf € 60/nacht Meer info & boeken.

Lagos

Lagos is één van de drie grote en bekende plaatsen van de Algarve, en daarmee ook één van de populairste bestemmingen. De stad heeft een mooi historisch centrum dat teruggaat tot de tijd van de ontdekkingsreizen in de 15de en 16de eeuw en welke nog steeds omringd is door de stadsmuren.

 • Je vindt er dan ook vele mooie bezienswaardigheden, zoals het middeleeuwse Castelo de Lagos, de Porta de São Gonçalo en de Igreja de Santo António.
 • Daarnaast kent Lagos natuurlijk ook veel prachtige stranden, zoals het Praia do Camilo, het Praia dos Pinheiros, het Praia da Luz en het Praia Porto de Mos.
 • Ook is de Ponta da Piedade een mooi deel van de kust, met hoge kliffen, natuurlijke stenen bogen en grotten die je bij laagwater kan betreden.

Portimão

Portimão is een havenstad en een belangrijk centrum voor de scheepsbouw, maar desondanks is de stad tegenwoordig ook een belangrijk toeristisch centrum. Al in de Romeinse tijd was Portimão een havenstad, en buiten de stad vind je dan ook de ruïnes van een Romeinse villa. In de stad kan je door het oude centrum wandelen of door de drukke haven struinen.

 • Bezoek ook het Museu de Portimão in een 19de-eeuwse fabriekshal en bekijk de prachtige azulejo tegels in de gotische Nossa Senhora da Conceiçõ kerk.
 • Verderop vind je het Praia da Rocha, een drukbezocht strand met hoge rotsformaties.
 • Het Praia dos Tres Irmaos is minder drukbezocht en bevat ook zeer bijzondere rotsformaties.
 • Vanuit Portimão kan je ook naar het Praia do Vale de Centeanes, de Praia Marinha en het Praia do Paraíso.

Voordelig je reis naar de Algarve boeken

Een rondreis aan de Algarve, 8 dagen in 4* hotels, inclusief ontbijtbuffet, vlucht Brussel-Faro h/t en huurwagen met all-in verzekering. Kijk op Euroreizen.be.

Vliegvakantie 8 dagen incl. hotel 4* of 5*, fly & drive vanaf € 599. Ga naar Euroreizen.be.

Ga op reis naar de Algarve met Tui, 8 dagen vanaf € 629: Bekijk het aanbod bij Tui

Op vakantie naar de Algarve bij Sunweb vanaf € 489 per persoon: Boek bij Sunweb

Je vakantie Algarve bij Prijsvrij.be vanaf € 282: Bekijk het aanbod

De vlucht duurt ongeveer 3,5 uur. Vlieg naar Tenerife met Tui Fly voor € 89

 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
 1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?