Roadtrip Kop van Noord-Holland: route langs de mooiste plekken + kaart

Koop de volledige gids voor € 7,5

Roadtrip Kop van Noord-Holland: route langs de mooiste plekken + kaart

29 januari 2024 in Nederland0 reacties

Roadtrip maken door de Kop van Noord-Holland met de auto of camper? Complete route voor je rondreis + kaart

De Kop van Noord-Holland bevindt zich in het noorden van de provincie Noord-Holland. Deze unieke regio – die omringd wordt door de Noordzee-, Waddenzee- en het IJsselmeer – is nog een authentiek stukje Holland. Het zal je positief weten te verrassen met een prachtige mix van duinen, brede zandstranden, kleurrijke bloemvelden, uitgestrekte polders en pittoreske dorpjes.

De Kop van Noord-Holland is nog redelijk onbekend bij de grote toeristenmassa, maar zeker de moeite waard om te ontdekken! Ontdek alvast waarom aan de hand van onze 10-daagse roadtrip die je langs de mooiste plekjes van de Kop van Noord-Holland gidst

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Kop van Holland

Duur1 - 3 dagen ()
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenEnkele aan te raden verblijven in Kop van Holland zijn:

Inhoud artikel

Kaartje met route voor je roadtrip door de Kop van Holland

Deze route is ongeveer 238 km lang, en brengt je alvast langs dé mooiste plekjes van de Kop van Noord-Holland. De Kop van Noord-Holland is een minder bekende streek in het noordelijke deel van de provincie Noord-Holland. Den Helder, Schagen en waddeneiland Texel behoren allemaal tot de Kop van Noord-Holland.

De roadtrip gaat grotendeels door de Kop van Noord-Holland maar laat je ook nog enkele andere must-see plekjes van Noord-Holland als Volendam en de Zaanse Schans zien. Je kan de route uiteraard zelf verlengen en aanpassen naar eigen wensen, download hier onze reisgidsen met alle detailinformatie.

Kaartje met roadtrip door de Kop van Noord-Holland en hoogtepunten onderweg

Dag 1: Monnickendam en Volendam

Onze roadtrip start in het pittoreske Monnickendam en Volendam aan het Markermeer

Volendam en Monnickendam kende dankzij hun gunstige ligging een rijd verleden als belangrijke handelsstad. Vroeger voeren grote zeeschepen Monnickendam binnen vanuit de toenmalige Zuiderzee, waardoor een bloeiende handel met de Oostzeelanden ontstond. Helaas gingen bijna alle gebouwen uit die tijd tijdens een verwoestende brand in de vlammen op. Het enige bouwwerk dat nog dateert uit die tijd is de Speeltoren, die zich naast de Waag bevindt.

Andere belangrijke monumenten zijn de houten ophaalbrug in de haven en de Sint-Nicolaaskerk, maar let zeker ook op de typische huizen in de stad. Misschien kan je wel de wekelijkse markt bijwonen en genieten van de stadsbeiaardier die het oudste carillon van Nederland bespeelt.

Nadien rijd je door naar Volendam. Volendammers staan bekend om hun eigenzinnige karakter. Zo zijn ze katholiek, waar de rest van de provincie en bij uitbreiding het land overwegend protestants is. Ook de klederdracht en het Volendamse dialect zijn uniek. Benieuwd naar de taferelen uit de tijd van Volendam als vissersdorp? Bezoek dan zeker eens het Volendams Museum. Ook de sprookjesachtige vissershuisjes en leuke winkels zijn een bezoek waard.

Het dorpje bracht ook heel wat artiesten voort, waaronder Piet Veerman, Nick & Simon en Jan Smit. Kenmerkend voor de regio is ook de palingpop, een kenmerkende soort popmuziek die door Volendamse artiesten wordt gezongen.Vergeet tijdens je bezoek niet om een broodje gerookte paling te eten, een lokale delicatesse.

ACTIVITEIT: Ooit afgevraagd hoe die mooie Hollandse klompen gemaakt worden? Ontdek het tijdens deze kaas- en klompenmakerijtour in Volendam. Leer zelf de kneepjes van het vak, een leuke en leerrijke activiteit!

Optioneel: Schiereiland Marken

Heb je nog tijd over? Of misschien sla je graag één van de twee bovenstaande dorpjes over om deze bijzondere bestemming op je route in te plannen? Marken is een voormalig eiland gelegen in het Markermeer. Sinds 1957 is het via een dijk verbonden met het vasteland en makkelijk te bezoeken met de auto. In dit voormalig vissersdorp, met zijn huizen op palen, staat de vroegere viscultuur centraal.

Je vindt er bijvoorbeeld het Varend Museumschip terug, maar ook de bekende vuurtoren (het Paard van Marken) laat zich graag op de gevoelige plaat vastleggen. Eigenlijk is het schiereiland gewoon een groot drijvend monument waar de traditionele cultuur alom aanwezig is. En dat maakt het zeker een bezoekje waard.

OVERNACHTINGSTIP: Boek een verblijf bij Vakantiepark Volendam, een uniek vakantiepark met dorpskarakter, gelegen aan het Markermeer.

Dag 2: Edam en Hoorn

Edam ligt tegen Volendam aan. Wanneer je aan Edam denkt, dan denk je waarschijnlijk aan de beroemde kaasmarkt. Deze markt is natuurlijk het hoogtepunt van je bezoek aan Edam, maar het pittoreske vissersdorpje heeft meer te bieden dan alleen kaas. Je vindt hier historie uit de 18e eeuw.

In de binnenstad hangt een nostalgische sfeer en vind je mooie grachten, oude kaaspakhuizen, leuke pleintjes en panden met trapgeveltjes. Wie zich graag wilt verdiepen in de historie van de stad, kan een bezoekje brengen aan het Edams museum, gevestigd in het Steenen Coopmanshuys aan het Damplein.

TICKETS: Wil je graag dit museum bezoeken? Bestel je tickets voor het Edam Museum online op voorhand, zo kan je lange wachtrijen vermijden.

Na je bezoek aan kaasstad Edam, rijd je door de gezellige havenstad Hoorn aan het Markermeer. We bevinden ons nu in West-Friesland en komen steeds dichter bij de Kop van Noord-Holland. Hoorn is een stad vol gezellige authentieke straatjes, winkeltjes, galerijen, terrassen en restaurants. Maar je vindt er ook een historische haven, pakhuizen, herenhuizen en de stoomtrein Hoorn-Medemblik.

Met onze stadswandeling door Hoorn ontdek je alvast de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Hoorn is best wel een boeiende stad en dat zal je tijdens deze wandeling opmerken. Een historisch centrum met ruim 500 beschermde monumenten, een rijk verleden als commercieel ankerpunt tijdens de bloeiperiode van de Vereenigde Oostindische Compagnie tussen 1560 en 1660, een uitgebreide winkelbuurt, veel horeca, leuke pleintjes, … Gezelligheid op en top!

OVERNACHTINGSTIP: Graag uniek overnachten? Dat kan in het Hotel Oostereiland. Een gerenoveerde gevangenis met een unieke ligging aan het Markermeer. Voormalige gevangeniscellen werden omgetoverd tot comfort hotelkamers.

Dag 3: Enkhuizen

Vandaag bezoek je Enkhuizen, een historische havenstad aan het IJsselmeer. Naar Enkhuizen kom je vooral voor het Zuiderzeemuseum of … om te shoppen in het gezellige stadscentrum. Wie liever wat door de straten van Enkhuizen wandelt, geniet van het zicht op de monumentale panden die de rijkdom en de glorie uit de Gouden Eeuw weerspiegelen.

Het Zuiderzeemuseum toont hoe het leven in het gebied van de Zuiderzee was tijdens de Gouden Eeuw. En erna, wanneer de haven ging verzanden en de aanleg van de Afsluitdijk er kwam. Je komt er ook alles te weten over de walvisvaart die in de 17e en 18e eeuw heel wat mensen tewerkstelde. Meer info op de website.

Andere hoogtepunten in Enkhuizen:

 • Het Snouck van Loosenpark, een van de eerste sociale woningbouwprojecten in Nederland. De bouw werd betaald door het Snouck van Loosenfonds, beheerder van de erfenis van Margaretha Maria Snouck van Loosen.
 • Het Flessenscheepjes museum, de naam zegt het al: flessen gevuld met kleine scheepjes. Het museum is gevestigd in het voormalige ‘Spuihuisje’, een sluiswachtershuisjes die gebouwd is op een sluisdeur. Meer info op de website.
 • Sprookjeswonderland, een themapark dat geheel in het thema staat van sprookjes. Er is een sprookjesbos waarin sprookjes worden uitgebeeld en er zijn verschillende attracties. Het park is vooral geschikt voor kinderen tussen de 1 en 7 jaar, maar ook volwassenen kunnen er een leuke dag beleven. Meer info op de website.

OVERNACHTINGSTIP: Boetiekhotel De Koepoort bevindt zich in het oude centrum op slechts 6 minuten rijden van het Zuiderzeemuseum.

De leukste verblijven in Kop van Holland?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of vakantie in Kop van Holland? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken de Kop van Holland
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Kop van Holland
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
Vakantiepark → Vakantiepark EuroParcs of kijk bij Landal Noord-Holland

Dag 4: Medemblik en Den Oever

Na een heerlijke nachtrust zet je de reis verder door naar de Kop van Noord-Holland met als eindbestemming voor vandaag: Den Oever. Eerst maak je nog een tussenstop in de oudste stad van Westfriesland Medemblik. Het is een echte havenstad met maar liefst 3 grote havens midden in het centrum. Hier liggen de moderne jachten en de historische schepen naast elkaar.

Het centrum van Medemblik is knus en heeft enkele prachtige gebouwen zoals het Kasteel Radboud en de Weduwenhuisjes. Je vindt er ook twee boeiende musea: het Oorlogsmuseum Medemblik en het Nederlands Stoomtreinmachinemuseum.

LEESTIP: Ontdek nog meer van West-Friesland.

Den Oever, eerste bestemming van de Kop van Noord-Holland

Den Oever is gelegen aan het zuidwestelijke uiteinde van de Afsluitdijk die een belangrijke rol speelt voor de wegverbinding tussen Noord-Holland/Westfriesland en Friesland. Maar, Den Oever is ook het begin van een van de mooiste natuurgebieden in Nederland, namelijk de Waddenzee.

De Waddenzee is erkend als werelderfgoed en staat bekend om zijn unieke ecosysteem met slik- en zandplaten, oesterbanken en uitgestrekte stranden. Hier kan je uren wandelen, wadlopen en vogels spotten. Sluit je dag af met een bezoekje aan het Waddenbelevingspunt in de haven waar talloze vissersbootjes liggen te dobberen in het water. Vanop de 8 meter hoge uitkijktoren (bekijk ligging) geniet je van een prachtige zonsondergang over de Waddenzee en omgeving.

OVERNACHTINGSTIP: Hotel West Inn is een kleinschalig charmant hotel gevestigd in een oud pand in Hippolytushoef.

Dag 5: Den Helder en Texel

Den Helder is het meest noordelijke plaatsje van Noord-Holland. Vanaf Den Helder kan je zo de veerboot naar waddeneiland Texel opstappen, maar je kan ook ter plekke van de zeven kilometer aan stranden genieten, vanwaar je op het noordelijkste punt uitzicht hebt op het eilandje Noorderhaaks en het Waddeneiland Texel.

 • In Den Helder kan je daarnaast ook het Marinemuseum bezoeken, waar je de geschiedenis van de Nederlandse koninklijke marine in kan duiken, en een echte onderzeeër, mijnenveger en ramschip kan aanschouwen. Meer info op de website.
 • Ook vind je in Den Helder het 19e-eeuwse Fort Kijkduin, met een museum en restaurants, en een Noordzee-aquarium in de ondergrondse tunnels.
 • Verder kan je ook heerlijk wandelen door de verschillende natuurgebieden Grafelijkheidsduinen, de Donkere Duinen en het Mariëndal.

Bezoek het Waddeneiland Texel

Als je graag het Waddeneiland Texel bezoekt, raden we aan om een dagje extra te rekenen. Zo kan je eerst het stadje Den Helder rustig verkennen en nadien de veerboot nemen naar Texel (20 minuten varen). Hier kan je eventueel een verblijf boeken zodat je de mooiste bezienswaardigheden van Texel op eigen tempo kan bezichtigen.

Wat zeker zien & doen tijdens je bezoek aan Waddeneiland Texel?

 • Bezoek de 7 dorpjes op Texel, waarvan hoofdstad Den Burg de bekendste is.
 • Verblijf in een van de vakantieparken in de Koog, het enige dorpje aan het strand.
 • Voor het mooiste uitzicht over het eiland wandel je naar de vuurtoren in het uiterste noorden van Texel, aan het strand bij De Cocksdorp.
 • Proef ook zeker van het lokale biertje bij een bezoek aan de Texelse Bierbrouwerij.
 • Naast wadlopen kan je hier ook mee op excursie om garnalen te vissen uit de Waddenzee of zeehonden te spotten.

ACTIVITEIT: Wil je graag zoveel mogelijk zien van het waddeneiland? Dan kan je best een elektrische e-fatbike huren en de natuurlijke landschappen op een milieuvriendelijke manier verkennen.

Dag 6: Langs de Hollandse kust

In de Kop van Noord-Holland vind je enkele van de mooiste en rustigste stranden van Nederland, waarvan je op dag 6 enkele zal bezoeken. De Hollandse noordkust heeft ongerepte natuurgebieden en gezellige kustplaatsen die de verhalen vertellen over de rijke historie van de Hollanders en hun leven en strijd met de zee. Deze mogen dus absoluut niet ontbreken op deze route! Nog meer inspiratie nodig om uit te waaien, lees dan ook zeker onze blogpost met een roadtrip langs de Nederlandse Kust.

Onze eerste stop langs de kust: Julianadorp

Maak je deze roadtrip in het voorjaar? Stop dan zeker eens in Julianadorp! In het voorjaar wordt deze kustplaats volledig omgetoverd tot een kleurrijke bloemenzee met prachtige bloemenvelden. De overvloed aan prachtig gekleurde velden is niet toevallig.

Julianadorp bevindt zich namelijk in het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld! Naast de prachtige bloemvelden vind je er ook een prachtig duinlandschap en een breed zandstrand met de Noordzee op de achtergrond.

LEESTIP: Ontdek nog meer over de mooiste tulpen- en bollenvelden in Nederland.

Callantsoog en Natuurgebied het Zwanenwater

Het dorpje Callantsoog ontstond op de plaats van het middeleeuwse Callinghe op 't Oghe, een eiland gelegen voor de kust van West-Friesland, dat in 1570 door de Zuiderzee werd overspoeld. Door inpoldering heeft het dorp aansluiting gekregen met het vasteland.

Voor een mooie wandeling moet je bij Natuurgebied het Zwanenwater zijn, een duingebied van 600 hectare met uitzichten op duintoppen, bloemrijke duinvalleien en heidevelden. De blikvangers hier zijn de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa! Achter de duinen van Callantsoog ligt het gezellige Dorpsplein met vele terrassen en leuke winkeltjes.

Petten

Petten zou zijn ontstaan in 739 en verwijst naar de drie putten die zich ter plaatse bevonden. Het dorpje heeft echter tweemaal het noodlot onder ogen moeten zien, waarbij een van de rampen resulteerde in een tragisch verlies met 400 doden. In 1869 werd de eerste dijk gebouwd met basaltstenen. Deze dijk heeft zelfs de robuuste stormvloed van 1953 overleefd waardoor het achterliggende gebied beschermd bleef.

De dijk voldeed echter niet meer en moest tegen 2016 vervangen zijn. Er werd 35 miljoen m³ zand uit zee gehaald en opgespoten waardoor er een enorme kuststrook ontstond. Vandaag vind je er een prachtig breed zandstrand van maar liefst zeven kilometer lang. Bezoek er zeker eens de Piramide van Petten (bekijk ligging) en beklim het 26 meter hoge panoramaduin en geniet van de prachtige omgeving van Petten.

Nog meer kustplaatsen bezoeken? Dan kan je eventueel een bezoekje overwegen om het oude walvisvaardersdorp Huisduinen en dorpje Groote Keeten, gebouwd op de restanten van het overspoelde eiland ‘t Oghe in je route op te nemen.

Dag 7: Schagen

Op 20 minuten rijden van kustdorpje Petten, ligt de stad Schagen, een sfeervolle stad met een dorps karakter waar van alle te zien en te beleven valt. Wandel door de gezellige straatjes naar de historische markt met als pronkstuk de Grote Kerk die je bijna vanuit elke hoek van de stad kan zien. Of bezoek Slot Schagen, op een steenworp afstand van het stadscentrum, hier word je als het ware terug gekatapulteerd in de tijd.

Schagen staat ook bekend om het organiseren van de Westfriese Folklore, een folkloristisch evenement dat elke donderdag in de zomerperiode plaatsvindt (eind juni tot begin september). Tijdens de Westfriese Folklore kan je genieten van een levendige optocht met historische voertuigen en Schagenezen in typisch Westfriese kledij.

OVERNACHTINGSTIP: Bed & Breakfast Moments heeft een gezellige huiselijke setting, biedt iedere ochtend een gevarieerd ontbijt en er is ook een klein familierestaurant, genaamd "Upstairs".

Dag 8: Schoorl en Bergen

Op onze weg naar Alkmaar, waar je morgen een hele dag doorbrengt, kom je nog langs Schoorl en Bergen. Schoorl is een gezellig dorpje dat vooral bekend staat om zijn uitgestrekt natuurgebied vol hoge duinen en bijzondere bossen. Hopelijk heb je een paar goede wandelschoenen bij, want hier kan je prachtig wandelen! Er zijn namelijk verschillende wandelpaden uitgestippeld die je langs de mooiste plekjes voeren. Beklim zeker de hoogste duin, de Klimduin, voor een adembenemend uitzicht over de omgeving (bekijk ligging).

Kunstenaarsdorpje Bergen

Op een kleine 10 minuten rijden van Schoorl kan je het kunstenaarsdorp Bergen bezoeken (vergis je niet met Bergen-aan-Zee dat een eindje verderop ligt). Bergen is een creatief dorpje staat bekend om zijn inspirerende atmosfeer en gezellige straten vol kunstgalerijen, boetiekjes en de Ruïnekerk. Sluit de dag af met een bezoek aan het Kranenburgh Museum, waar je een diverse collectie moderne kunst kan bewonderen.

OVERNACHTINGSTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf in deze buurt? De Vakantievilla's Berger Duinen liggen aan de Schoorlse Duinen, een waar paradijs voor natuurliefhebbers!

Dag 9: Alkmaar

Vandaag breng je een hele dag door in Alkmaar, de stad die zijn naambekendheid dankt aan zijn kaasmarkt. Alkmaar is omringd door water van afgesneden kanaaltjes en singels. Wandelen in het oude deel katapulteert je als het ware terug naar de 17e eeuw. De gevels van de Waag en het stadhuis ademen historie uit. Ook het Waagplein heeft een aparte ‘geurige’ geschiedenis omdat hier sedert 1622 de bekende kaasmarkt van Alkmaar plaatsvindt.

Kaasmarkt van Alkmaar

Een absolute must is een bezoekje aan de populaire kaasmarkt van Alkmaar. Het is een eeuwenoude traditie waarbij handelaren hun zelfgemaakte kazen verhandelen op de markt. Je ziet er kaasmeisjes en kaasdragers rondwandelen en er zijn zelfs marktmeesters aanwezig die in de gaten houden of de kazen er mooi bij liggen. Wanneer je over de kaasmarkt heen wandelt, sta je er echter niet bij stil dat hier maar liefst 30.000 kilo aan kaas ligt!

Maar Alkmaar is méér dan enkel de kaasmarkt, wat nog meer zien?

 • Het Stedelijk Museum bezit historische belangrijke schilderijen o.a. van de Bergense School en brengt de geschiedenis van Alkmaar tentoon.
 • De shoppers komen in Alkmaar ook zeker aan hun trekken. De winkelstraten in het verkeersvrije centrum worden graag bezocht, zeker op zondagnamiddag.
 • Wie graag een biertje lust, zal vast en zeker willen binnenlopen in het Nationaal Biermuseum de Boom.
 • De Sint-Laurenskerk biedt behalve de gebruikelijke kerkschatten ook … drankjes aan en vormt een mooi decor voor allerhande exposities.
 • Je kan op een heerlijk leuk groen uithoekje naar de Molen van Piet.
 • Je leest het, Alkmaar is veelzijdig, aan jou om dit alles te ontdekken met onze stadswandeling door Alkmaar.

OVERNACHTINGSTIP: Op wandelafstand van het Holland Kaasmuseum ligt het sfeervolle Hotel Luttik. Het hotel is voorzien van modern ingerichte kamers die uitkijken op de stad.

Dag 10: Zaandam en de Zaanse Schans

We sluiten de roadtrip af in een van de meest iconische plekjes van Nederland: de Zaanse Schans op een boogscheut van het pittoreske Zaandam. Bij een bezoek aan Zaandam zal je meteen merken waarom: wandel langs de authentieke Zaanse houten huisjes verspreid over de stad, bezoek de schilderachtige molens in de Zaanse Schans en duik in het rijke verleden van de Zaanstreek.

Volg een stadswandeling door Zaandam en ontdek de kenmerkende Zaanse architectuur zoals het Stadhuis en het befaamde Inntel Hotel Amsterdam Zaandam dat bestaat uit een opeenstapeling van bijna 70 losse Zaanse huisjes. Verder kan je ook een bezoekje brengen aan het voormalige atelier van Claude Monet en het Czaar Peterhuisje.

Fiets langs de windmolens van de Zaanse Schans

Na het verkennen van het stadje Zaandam, kan je de molens van de Zaanse Schans bezoeken, een ideale afsluiter van deze prachtige roadtrip. In de Zaanse Schans vind je pittoreske windmolens, historische gebouwen en boeiende musea die een kijkje geven in het leven van de jaren 1600-1700. Je kan dit fotogenieke dorpje het best verkennen tijdens een mooie fietstocht. Een van de lokale gidsen geven met volle enthousiasme wat meer info de geschiedenis en tradities van Nederland. Boek je fietstour door de Zaanse Schans hier.

BESPAAR TIP: Tijdens je bezoek aan de Zaanse Schans de leukste musea bezoeken? Koop je Zaanse Schans Card dan online en bespaar veel geld uit (+ je ontvangt korting in tal van shops).

Mis niets in Holland boven Amsterdam met onze reisgids

Verken de regio van Holland boven Amsterdam met onze compleet uitgewerkte rondreis. Download de reisgids preview hieronder. Wil je graag de volledige rondreis maken, koop je reisgids Holland boven Amsterdam met een complete autoroute en zie de mooiste plekjes.

Holland boven Amsterdam

Gratis reisgids Holland boven Amsterdam downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?