7 x top bezienswaardigheden in Westfriesland: wat zeker zien en doen? + verblijftips

Koop de volledige gids voor € 7,5

7 x top bezienswaardigheden in Westfriesland: wat zeker zien en doen? + verblijftips

28 januari 2024 in Nederland0 reacties

De mooiste bezienswaardigheden in Westfriesland: wat zeker zien en doen + verblijftips

Westfriesland op de planning? Bezoek een van de historische steden en pittoreske dorpjes als Hoorn, Enkhuizen en Schagen of ga lekker wandelen! Je wordt hier namelijk omringd door de prachtige natuur! Ook de bollen- en tulpenvelden zijn zeker een bezoekje waard!

Wil je graag meer ontdekken van deze regio? Lees dan gerust verder! Ontdek de mooiste bezienswaardigheden en daguitstappen in West-Friesland!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Zaanse Schans

Reisgids
AdresParkeerplaats Zaanse Schans: Schansend 7 in Zaandam (€ 15 betaalde parking) (zie ligging hier)
Tickets
Openingsuren
  • De verschillende attracties op de Zaanse Schans hebben afwijkende openingstijden, de meeste attracties en bezienswaardigheden zijn dagelijks van 9u tot 17u geopend.
  • Zaandam en de Zaanse Schans is vrij te bezoeken, het ganse jaar rond (musea betaalde toegang).
Bestel hier je Zaanse Schans Card
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Verblijven

Inhoud artikel

  1. West-Friesland

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is WestFriesland geen onderdeel van de provincie Friesland, maar een regio in het noorden van de provincie Noord-Holland. De regio heeft een geheel eigen cultuur en bevindt zich binnen de Westfriese Omringdijk. Om samen te werken aan de versterking van welvaart en welzijn in de regio, hebben 7 gemeentes in 2013 het Pact van Westfriesland gesloten. Hieronder vallen Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec. Dit pact zorgt ervoor dat de regio beter samen kan werken om de ambities de realiseren.

  • Een groot deel van Westfriesland wordt gebruikt voor land- en tuinbouw. Je vindt hier bijvoorbeeld aardappelen, kolen, lelies en tulpen. Vooral wanneer de tulpenvelden in bloei staan trekt dit veel bekijks.
  • Ook is er prachtige natuur te vinden: water, bos en weilanden die in het voorjaar en de zomer vol met vlinders zitten.
  • In de regio Westfriesland liggen ook een aantal bekende gemeenten zoals Hoorn, Enkhuizen en Schagen. De steden worden gekenmerkt door een gezellig centrum en overal word je omringt door rivieren, sloten en havens.
  1. Enkhuizen

In Westfriesland vind je veel verschillende leuke en mooie steden. Elke stad heeft zijn eigen merkwaardige bezienswaardigheden en op een mooie dag zitten de terrassen overvol. Hieronder staan een aantal voorbeelden:

Enkhuizen is een echte historische havenstad. Vooral in de V.O.C. tijd heeft de stad een grote rol gespeeld. Vele invloeden hiervan zijn nog terug te vinden in de stad, zoals kerken, herenhuizen, havens en stadsmuren. Wil je Enkhuizen graag verkennen aan de hand van een georganiseerde tour? Ook dat kan! Verken Enkhuizen in 2 uur met deze tour en kom langs historische monumenten als het Zuiderzeemuseum.

Enkele top-bezienswaardigheden in Enkhuizen

  • Het Zuiderzeemuseum, een cultuurhistorisch museum over de geschiedenis van Enkhuizen en de voormalige Zuiderzee. Het museum bestaat sinds 1948. Meer informatie? Neem dan een kijkje op de website.
  • Het Snouck van Loosenpark, een van de eerste sociale woningbouwprojecten in Nederland. De bouw werd betaald door het Snouck van Loosenfonds, beheerder van de erfenis van Margaretha Maria Snouck van Loosen. In het testament van Margaretha was vermeld dat zij de wil had tot het bouwen en onderhouden van arbeiderswoningen. Tegenwoordig valt het park nog steeds onder ‘sociale woningbouw’.
  • Het Flessenscheepjes museum, de naam zegt het al: flessen gevuld met kleine scheepjes. In het museum bevinden zich ruim 1000 flessen uit verschillende periodes en uit verschillende delen van de wereld. Het museum is gevestigd in het voormalige ‘Spuihuisje’, een sluiswachtershuisjes die gebouwd is op een sluisdeur. Meer informatie? Bezoek dan even de website.
  • Sprookjeswonderland is een themapark dat geheel in het thema staat van sprookjes. Er is een sprookjesbos waarin sprookjes worden uitgebeeld en er zijn verschillende attracties. Het park is vooral geschikt voor kinderen tussen de 1 en 7 jaar, maar ook volwassenen kunnen er een leuke dag beleven. Meer informatie? Neem dan een kijkje op de website.

Wil je graag deze bezienswaardigheden bezoeken? Sommigen maken deel uit van de Enkhuizen: Walking Tour! Boek je tickets alvast op voorhand en ontdek zoveel mogelijk van deze gezellige stad!

De leukste verblijven in Kop van Holland?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of vakantie in Kop van Holland? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken de Kop van Holland
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Kop van Holland
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
Vakantiepark → Vakantiepark EuroParcs of kijk bij Landal Noord-Holland

  1. Medemblik

Medemblik is de oudste stad van Westfriesland. Het is een echte havenstad met maar liefst drie grote havens midden in het centrum. Hier liggen de moderne jachten en de historische schepen naast elkaar. De stadshaven is dan ook echt iets waar je graag een kijkje wilt nemen.

  • Gemaal Lely is een elektrische aangedreven gemaal en werd gebruikt voor het bemalen van het Wieringermeer. Het gemaal is genoemd naar Cornelis Lely. Hij was initiatiefnemer tot de uitvoering van de Zuiderzeewerken. Het ontwerp van Gemaal Lely is ontworpen door Dirk Roosenburg.
  • In 1288 werd Kasteel Radboud gebouwd als een van de 5 dwangburchten die gebruikt werd om de opstandige Westfriese bevolking onder bedwang te houden. De burchten werden in een rap tempo gebouwd door graaf Floris V. Kasteel Radboud is de enige die nog is overgebleven. Meer informatie? Neem dan een kijkje op website.
  • Tegenover de Bonifaciuskerk, aan de Heerensteeg, staat een rij aan Weduwenhuisjes. Lage woninkjes met rood-wit gekleurde luiken voor de ramen. Deze huisjes werd gebouwd en stonden onder toezicht van de gasthuisvoogden en waren bedoeld voor ‘eerzame weduwvrouwen’. Tegenwoordig worden de woningen verhuurt aan alleenstaanden.
  • Op dezelfde plek waar in 1591 al bier werd gebrouwen, zit nu Stadsbrouwerij Radboud. Je kan hier bier proeven, borrelen of een feestje vieren.
  • Het voormalige Stadhuis van Medemblik is in 1939 gebouwd naar een ontwerp van de architect A.J. Korpholler. Het stadhuis staat op de rijksmonumentenlijst en wordt gekenmerkt door de statige uitstraling.
  • Het Nederlandse Stoommachinemuseum waar je wordt meegenomen in de wereld van de grote en krachtige stoommachines en waar je kennismaakt met de geschiedenis ervan. Meer informatie? Neem dan een kijkje op de website.
  1. Hoorn

Hoorn is de hoofdstad van de regio Westfriesland. Net zoals in Enkhuizen vind je hier veel invloeden uit de voormalige V.O.C. tijd. Daarnaast is Hoorn een echte winkelstad. Ontdek het rijke zeevaartverleden met onze uitgestippelde wandeling door Hoorn.

  • De Hoofdtoren is een van de laatst overgebleven verdedigingswerken in Hoorn. De toren werd gebruikt om de toegangsweg tot de haven te controleren. In 1614 trok de Noordse Compagnie in de Hoofdtoren en verloor het zijn verdedigingsfunctie.
  • De Roode Steen is een centraal plein in de binnenstad van Hoorn. Tegenwoordig is het een locatie voor evenementen en horeca, maar vroeger was het hier minder gezellig. Het plein werd namelijk gebruikt voor executies. De Roode Steen is dan ook vernoemd naar een steen waarop deze executies plaatsvonden.
  • Het Oostereiland is een kunstmatig eiland en werd destijds aangelegd om de havencapaciteit te vergroten. Daarna kreeg het eiland nog veel andere bestemmingen: een kazerne, gevangenis, bedelaarshuis en huisvesting voor asielzoekers. Voor een aantal inwoners van Hoorn staat het Oostereiland nog steeds bekend als het gevangenis-eiland. Zij noemen het ook wel ‘De Krententuin’. Sinds 2012 vind je op het eiland een bioscoop, het museum van de 20ste eeuw, een hotel en een brasserie.
  • Het Baadland is een kunstmatig schiereiland. Het eiland werd aangelegd om Hoorn van de open Zuiderzee af te schermen. Tegenwoordig vind je er een mooie groene omgeving en heb je uitzicht op de binnenhaven, de grote sluis en de Hoofdtoren.
  • De Oosterpoort is de laatste stadspoort die Hoorn nog bezit. De stadspoort ligt aan de Draafsingel. Dit was oorspronkelijk een verdedigingsgracht en loopt rondom het centrum van Hoorn.
  • In 1508 werd De Mariatoren gebouwd als verdedigingstoren en kruitopslag. De naam heeft de toren te danken aan het voormalige Mariaklooster. Het terrein waarop de toren is gebouwd was in het bezit van het klooster. Ook heeft het Mariaklooster meebetaald aan de bouw.

Wil je graag Hoorn verkennen aan de hand van een georganiseerde tour? Dat kan ook! Ontdek Hoorn in 2 uur met deze walking tour langs historische monumenten, zoals de belangrijkste toren en Westfries Museum, en verborgen juweeltjes zoals de liefde kapel.

Buiten deze drie steden zijn er natuurlijk nog een aantal andere steden en dorpen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan Schagen, Heerhugowaard en Wognum. Ook een gedeelte van de gemeente Alkmaar valt binnen de Westfriese Omringdijk, alleen de binnenstad Alkmaar behoort niet tot Westfriesland.

  1. Sloep varen

Liever eens wat anders doen dan steden bezoeken? Westfriesland is de ideale omgeving om met een bootje of sloep op ontdekking te gaan. Er ligt een groot vaarnetwerk waarop je een uitgestippelde route kan varen of zelf een vaarroute kan uitzetten. Ben je zelf niet in het bezit van een boot? Geen zorgen, er zijn meer dan voldoende bootverhuurders in Westfriesland.

Op volgende adressen kan je al vast terecht:

  1. Ontdek Westfriesland vanop de fiets

Op de fiets is toch wel de beste manier om Westfriesland te ontdekken. Je kan op plekken komen waar je bijvoorbeeld met de auto niet in mag. Om je op weg te helpen hebben wij een fietstocht voor jou uitgezet. Bij deze fietstocht ga je door het centrum van Enkhuizen, over de Westfriese Omringdijk, door Andijk, door Hoogkarspel en door Stede Broec.

De fietsroute start bij Enkhuizen en heeft een afstand van ongeveer 35 km. De fietsroute bestaat voornamelijk uit knooppunten, alleen het laatste gedeelte wijkt hiervan af. Kan je haast niet wachten? Ontdek de fietsroute door Westfriesland.

Tijdens de fietstocht kom je langs verschillende bezienswaardigheden:

  • Drommedaris, een voormalige vestingtoren die onderdeel uitmaakte van de stadswallen. Vanaf hier werd de toegangsroute naar de haven in de gaten gehouden. Tegenwoordig is het een cultureel centrum voor theater, evenementen en er zit een bar.
  • Zuiderzeemuseum, Flessenscheepjes museum en Sprookjeswonderland in Enkhuizen.
  • Vuurtoren de Ven, een witte vierkante vuurtoren, gelegen in het dorp Oosterdijk. In 1700 werd de vuurtoren gebouwd en is hiermee een van de oudste vuurtorens van Nederland. Meer informatie? Neem dan een kijkje op de website.
  • Hoedenmuseum Zet ‘m Op, een klein museum met een verzameling van zo’n 400 hoeden. Buiten hoeden vind je er alles wat er mee te maken heeft. Zoals hoedenspelden, dozen, platen, boeken en tijdschriften.
  • De Weelen is een natuurgebied van 350 hectare en ligt tussen Andijk en Enkhuizen. Het gebied heeft zijn naam te danken aan de zogenaamde ‘weelen’. Dit zijn kolken die na een het doorbreken van de Kadijk achterbleven in het landschap.
  • De Oude Gouwsboom, een historische waterpoort uit het einde van de 16e eeuw. De poorten werden bij gevaar of bij hoog water afgesloten met stalen luiken. De benaming ‘boom’ komt van de boomstam die aan kettingen vastzat en voor de poort dreef. Deze werd weggehaald wanneer een schipper naar binnen mocht.
  1. De bollen- en tulpenvelden

Bepaalde periodes van het jaar staan de bollen- en tulpenvelden in bloei. Het platteland verandert daardoor in één grote gekleurde vlakte. In Westfriesland zijn veel van deze velden te vinden en trekken dan ook jaarlijks veel bekijks. Op de hoogte van Schagen en Medemblik vind je het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland. Het duingebied biedt de perfecte grond en daarom groeien de bloemen hier zeer goed. Ook zijn er prachtige bollenvelden te vinden rondom Andijk. Enkhuizen, Bovenkarspel en Hoorn.

Bloeiperiode van de bollen- en tulpenvelden

Helaas kunnen we niet het hele jaar van de prachtige bollenvelden genieten. De bloeiperiode loopt namelijk van half maart tot half mei. Vaak zijn de velden midden april het mooist. Lees meer over de bloeiperiode van de tulpenvelden!

Bollenvelden bereiken

De bollenvelden zijn goed te bereiken met de auto, maar ook met de fiets kan je makkelijk langs de bollenvelden rijden.

Loop mee met een tulip tour!

Er zijn verschillende tulpen en -bloembollen bedrijven die een zogenoemde ‘Tulip Tour’ doen. Tijdens deze tour nemen bedrijven je mee in hun proces van het kweken van de tulpen. Ze laten de tulpen op het veld zien, de tulpen in de kas en vertellen vaak de geschiedenis van hun bedrijf.

Maak je uitstap nog leuker en ga tulpen plukken

Je eigen gekozen bos tulpen plukken? Dat kan! Net zoals de Tulip Tour, zijn er ook verschillende bedrijven waar je terecht kan voor het zelf plukken van tulpen. Hier mag je dan je eigen bos bloemen samenstellen voor een klein bedrag per bloem.

Wil je graag de bollen- en tulpenvelden ontdekken? Lees ons uitgebreid blogartikel over de mooiste tulpenvelden van Nederland! Ontdek alles wat je moet weten voor je bezoek.

  1. Extra tip: Afsluitdijk

De Afsluitdijk ligt niet in Westfriesland, maar er is wel een grote kans dat je er voorbijkomt als je naar de regio toegaat. De afsluitdijk is onderdeel van de Zuiderzeewerken en beschermt grote delen van Nederland tegen overstroming vanuit zee. Daarnaast vormt het ook een belangrijke wegverbinding tussen Noord-Holland/Westfriesland en Friesland.

Een beetje geschiedenis..

  • Al uit de 17e eeuw dateren plannen voor het afsluiten van de Zuiderzee, maar daar was toen nog niet voldoende kennis en techniek voor. In 1891 werkte ingenieur Lely opnieuw plannen uit voor de Afsluitdijk en in 1913 kwamen ze op de agenda van het kabinet. Uiteindelijk werden deze plannen toch op de lange baan geschoven.
  • In 1916 ging het goed mis en er vond een overstroming plaats in het Zuiderzeegebied. Er vielen doden, gewonden en veel mensen raakten hun huis kwijt.
  • Pas vanaf dit moment kwam de bouw van de Afsluitdijk in een stroomversnelling. In 1920 werd gestart met de eerste werkzaamheden. Duizenden mensen hebben met man en macht aan de Afsluitdijk gewerkt en in 1932 werd het laatste gat gedicht.
  • Tegenwoordig doet de Afsluitdijk al vele jaren dienst. Het heeft Nederland veiliger gemaakt en we hebben extra land gewonnen. In deze jaren is er echter veel gebeurd en is de dijk aan vernieuwing toe. De sluizen zijn verouderd en door klimaatverandering stijgt het zeewater. Het plan in nu om de dijk sterker te maken door de buitenkleding te vernieuwen met speciaal ontworpen betonblokken: Levvel-blocs. Ook worden de spuisluizen versterkt en willen ze het achterland beschermen met nieuwe keersluizen.

Afsluitdijk Wadden Center

Op Kornwerderzand is in 2018 het Afsluitdijk Wadden Center geopend. Hier wordt het verhaal van de historie en vernieuwing van de Afsluitdijk, UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, het IJsselmeer, de Vismigratierivier en Windpark Fryslân verteld. Op een interactieve manier kom je hier langs alle belangrijke onderdelen van de dijk en leer je hoeveel invloed het water heeft op mens en natuur.

  • Dicht bij het Wadden Center vind je ook lunchroom ‘’Het Monument’ en het Kazemattenmuseum. Dit is een oorlogsmuseum waar verteld wordt over de vestingwerken op de afsluitdijk.

Standbeeld Cornelis Lely

Vlak bij Het Vlietermonument staat een standbeeld van Cornelis Lely, die het ontwerp maakte voor de afsluiting van de Zuiderzee. Op 23 september 1954 werd het standbeeld onthuld door koningin Juliana. Aanvankelijk stond het standbeeld eerst aan de kop van de dijk, waar Cornelis uitkeek over zijn levenswerk. Tegenwoordig kijkt hij uit over het IJsselmeer.

Het Vlietermonument

Op de Afsluitdijk vind je een monument genaamd het ‘Vlietermonument’. Het is een man die stenen opstapelt op de dijk. Het monument staat centraal voor ‘de strijd tegen het water’.

  1. Waar overnachten in Westfriesland?

Voor je bezoek aan West-friesland, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf? Wij hebben alvast onze favorieten geselecteerd! Of bekijk het volledige aanbod hotels in West-friesland en haal het beste uit je vakantie!

Hotel Medemblik

Hotel Medemblik ligt in een leuk stadje op het IJsselmeer, een van de grootste meren van Europa. Het is ideaal gelegen in het centrum van de stad: je kan je wagen gratis bij het hotel parkeren en een wandeling door de stad maken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en voorzien van koffie- en theefaciliteiten en een eigen badkamer. Sommige kamers bieden uitzicht over de haven, weer anderen over het stadscentrum. Elke ochtend wordt een heerlijk ontbijt geserveerd. Meer info en boeken.

Bungalowpark Zuiderzee

Ontdek de prachtige omgeving, faciliteiten en ruime bungalows van Bungalowpark Zuiderzee en beleef een heerlijk verblijf! De bungalows zijn gelegen aan het water en zijn voorzien van een privé aanlegsteiger. Of je nu op zoek bent naar ontspanning of actie, je vindt het hier allemaal! Van waterpret in het binnenzwembad tot aan relaxen op het zandstrand of juist sportieve activiteiten ondernemen. Meer info en boeken.

Natuurhuisje in Oosterblokker

Gelegen in een grote tuin aan een mooie visvijver vind je dit natuurhuisje midden in de natuur van Oosterblokker! Dit natuurhuisje beschikt qua voorzieningen over ruime kamers, een televisie, magnetron, gaskookplaat, koelkast, serviesgoed, douche, toilet en gedeeltelijk overdekt terras. Bij mooi weer heb je de mogelijkheid tot barbecueën.

Het natuurhuisje ligt op twee kilometer vind je een midgetgolfbaan en op één kilometer van een tennisbaan. In de buurt heb je mooie fiets- en wandelroutes en je vindt er Molen De Krijgsman, die erg leuk is om te bezichtigen! Vlakbij ligt de mooie stad Hoorn met vele musea en activiteiten. Meer info en boeken.

Natuurhuisje in Wijdenes

Ook dit natuurhuisje in Wijdenes is zeker een aanrader! Deze vrijstaande en gelijkvloerse lodge staat op het kleinschalige, autoluwe Resort Wijdenes in een natuurrijke omgeving, direct aan het Markermeer. De lodge is van alle gemakken en comfort voorzien. Zo is er een woonkamer met smart-TV, een open keuken en gezellige ruime slaapkamers. Buiten kan je genieten van een heerlijk ontbijt en kopje koffie op het overdekt terras met tuinmeubilair. Je kan je wagen parkeren op de centrale parkeerplaats. Meer info en boeken.

  1. Mis niets in Holland boven Amsterdam met onze reisgids

Verken de regio van Holland boven Amsterdam met onze compleet uitgewerkte rondreis. Download de reisgids preview hieronder. Wil je graag de volledige rondreis maken, koop je reisgids Holland boven Amsterdam met een complete autoroute en zie de mooiste plekjes.

Holland boven Amsterdam

Gratis reisgids Holland boven Amsterdam downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?