Volendam bezoeken? Bezienswaardigheden, tickets + verblijf tips

Koop de volledige gids voor € 7,5

Volendam bezoeken? Bezienswaardigheden, tickets + verblijf tips

22 januari 2024 in Nederland1 reactie

Volendam en de Zaanse Schans zijn twee van de bekendste bezienswaardigheden van Nederland. Deze toeristische hotspots liggen in Noord-Holland, iets boven Amsterdam, en zijn zeer goed samen vanuit de Nederlandse hoofdstad te bezoeken.

Beide locaties geven de bezoeker een mooi kijkje in het verleden van Nederland, dus bereid je voor op een dag vol oude molens, kleurrijke vissershuisjes en historische klederdracht.

Geograniseerde tours en tickets Volendam

Leuk activiteiten of tours doen in Volendam? Enkele van onze favorieten:

Inhoud artikel

 1. Volendam

Volendam is een dorp in Noord-Holland, gelegen aan het Markermeer, het zuidwestelijke deel van het IJsselmeer. Het traditionele vissersdorp is wereldberoemd om haar visserscultuur, de authentieke vissersboten en oude vissershuisjes, de traditionele klederdracht en de mooie dijk.

Verder staat het in de Lage Landen bekend om de palingsound, de muziek gemaakt door bekende muzikanten en popgroepen uit Volendam, vernoemd naar de palingvangst waar het dorp ook bekend om staat. Enkele bekende artiesten uit Volendam zijn The Cats, BZN, Jan Smit, Nick & Simon en de 3Js. Daarnaast onderscheidt het dorp zich van de rest van Nederland door het dialect dat er gesproken wordt.

Wat is de ligging van Volendam op de kaart?

Geschiedenis van Volendam

Volendam is in de 14de eeuw ontstaan toen de bewoners van Edam een nieuw, korter kanaal naar de Zuiderzee groeven en hier een nieuwe haven aan bouwden. De originele haven werd vervolgens ingedamd en dichtgemaakt. Boeren en vissers trokken naar deze locatie om zich te vestigen en zo ontstond het nieuwe dorp Follendam.

Aan het begin van de 20ste eeuw trokken verschillende kunstenaars zich terug in de omgeving van Volendam en raakten zij geïnspireerd door het vissersdorp. Volendam werd hierdoor vereeuwigd door beroemde schilders zoals Picasso en Renoir.

 1. Bezienswaardigheden Volendam

Tegenwoordig is Volendam een populaire toeristenattractie en wordt het dorp graag in combinatie met het schiereiland Marken en de Zaanse Schans bezocht vanuit Amsterdam. Het centrum van het dorp is dan ook erg toeristisch en druk.

De Dijk

Een van de grote bezienswaardigheden van Volendam die onmiddellijk opvalt is de Dijk, die langs het IJsselmeer is gelegen. Aan de Dijk zijn vele souvenirwinkels en horecagelegenheden te vinden, en je kan hier ook op de foto gekleed in de traditionele Volendamse klederdracht.

Dagelijks wandelen er vele toeristen over Noordeinde richting de haven, die aan de ene kant uitkijkt op de authentieke vissershuisjes en aan de andere kant over het Markermeer. Bij de haven kunnen bezoekers ook terecht voor een broodje paling of andere verse vis.

Het Doolhof

Als je richting Het Doolhof wandelt wordt het al een stuk rustiger. Het Doolhof omvat het oudste deel van het centrum van Volendam, bestaande uit nauwe straatjes waaraan authentieke huizen zijn gelegen, met ophaalbruggetjes over de wateren.

Vervolgens zijn er nog enkele fabrieken en musea die je in Volendam kan bezoeken. Zo kan je er een bezoek brengen aan een palingrokerij om te zien hoe de verse vangst verwerkt wordt, of een kijkje nemen in de kaasfabriek. Ook vind je in het dorp een klompenfabriek waar je verschillende soorten en maten klompen kan aanschouwen.

Musea

In het Volendams Museum vind je een uitgebreide tentoonstelling over het dorp.

Hier kan je een expositie bezichtigen over de klederdracht van Volendam, maar je krijgt ook een beeld van de interieurs van de oude vissershuisjes.

Ook wordt er verteld over de visserij en zijn er verschillende modellen en replica’s van schepen te zien. Als laatste zijn er ook vele schilderijen en beelden die door de jaren heen van Volendam gemaakt zijn.

Een aparte ruimte in het museum beslaat het sigarenbandjeshuisje, een ruimte die geheel beplakt is met sigarenbandjes.

Daarnaast is er in Volendam een museum gericht op de Palingsound. Het Palingsoundmuseum besteedt aandacht aan de lokale muziek sinds het begin van de 20ste eeuw aan de hand van foto’s, beelden, platenhoezen, muziekprijzen, muziekinstrumenten en geluidsfragmenten.

Marken

Wanneer je nog tijd over hebt is het ook mogelijk om vanuit de haven van Volendam de boot naar Marken te nemen. Marken was tot 1957 een eiland maar is sindsdien met een dijk verbonden met het vasteland. Op het schiereiland is een voormalig vissersdorp terug te vinden vol houten huizen op palen, ophaalbruggen en andere bezienswaardigheden, zoals de vuurtoren het Paard van Marken. Wil je graag met de boot naar Marken? Boek hier je express boot ticket online.

Bezoek je liever de stad met een tour? Klik hier voor het aanbod aan tours of koop je Zaanse Schans Card online en bespaar geld en tijd.

 1. Een bezoekje aan Volendam

Volendam is niet groot en je kan er gemakkelijk in een paar uur doorheen wandelen.

 • Daarnaast kan je gebruik maken van de begeleide wandelingen die door het dorp gaan op woensdag, vrijdag en zaterdag om 14u.
 • Deze wandelingen worden door het VVV kantoor van Volendam georganiseerd en leiden de groepen langs de bezienswaardigheden van het dorp, waarbij de gids gekleed is in traditionele klederdracht.
 • Deze rondleidingen gaan door bij minstens 10 deelnemers en kosten €3 per persoon.

Openingsuren

 • De verschillende bezienswaardigheden in Volendam hanteren hun eigen openingsuren maar zijn over het algemeen dagelijks geopend van 9u of 10u tot 16u of 17u.
 • Het dorp wordt het drukst bezocht in het hoogseizoen tijdens het weekend, dus het is aan te raden om Volendam op een doordeweekse dag in het voor- of najaar te bezoeken.
In het hoogseizoen kan je echter wel de Volendammerdag meemaken. Dit evenement wordt jaarlijks op een zondag in juni gehouden, waarbij Volendammers de hele dag originele klederdracht dragen, oude ambachten getoond worden en er verschillende festiviteiten in de haven worden gehouden zoals optredens en een braderie.

Hoe Volendam bereiken?

 • Vanuit Amsterdam is het zo’n 25 minuten rijden naar Volendam via de N247.
 • Parkeren kan in Volendam gratis op het parkeerterrein aan de Parallelweg, op enkele minuten wandelafstand van de haven.
 • Daarnaast is Volendam ook goed met de bus te bereiken vanuit Amsterdam: Vanaf de IJ-zijde van het Centraal Station van Amsterdam rijdt de EBS bus 316 elke 15 minuten naar Volendam.

Wist je dat we ook een uitgestippelde autoroute hebben die langs Volendam en omgeving komt?

 1. De Zaanse Schans

Bij een bezoek aan Volendam kan je ook zeker de tijd nemen om naar de Zaanse Schans te gaan. Dit is een buurt ten noorden van Zaandam waar verschillende historische bouwwerken uit de Zaanstreek heen zijn verplaatst en als beschermd dorpsgezicht een goed beeld geven van de Nederlandse geschiedenis.

De Zaanse Schans was in eerste instantie opgezet als een woonbuurt maar trok al snel veel toeristen die de historische bouwwerken wilden aanschouwen, en tegenwoordig kan je hier niet alleen deze bouwwerken aanschouwen maar ook verschillende oude Hollandse ambachten aan het werk zien.

Geschiedenis van de Zaanse Schans

De Zaanstreek is een van de oudste industriegebieden van West-Europa. Vooral in de 17de en de 18de eeuw kende deze regio grote economische voorspoed, doordat er op een relatief klein oppervlak veel verschillende nijverheid te vinden was.

Op het hoogtepunt waren er maar liefst 600 molens in de omgeving te vinden, waarnaast er ook veel weverijen, smederijen, en andere werkruimtes te vinden waren. Ook was de scheepsbouw hier groot, en konden er door de vele houtmolens in de omgeving schepen in 3 weken gebouwd worden waar dit elders 3 maanden zou duren. Ook de zeevaart, handel en veeteelt was erg groot in deze regio.

Vernieuwing van de Zaanse Schans

Door de industrialisatie in de 19de eeuw verdwenen vele molens uit het landschap van de Zaanstreek en werden veel ambachten overgenomen door grote fabrieken. In 1925 werd de vereniging de Zaansche Molen opgericht om de nog bestaande molens te kunnen behouden, en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de bewustwording van het Zaans erfgoed alleen maar groter.

In 1949 werd gekeken naar het opzetten van een aparte buurt waar de houten huizen uit de Zaanstreek bewaard konden blijven, en een paar jaar later werd er een maquette opgezet voor het Zaans Buurtje.

Ondanks dat dit eerste plan niet werd goed gekeurd werd al snel een nieuw plan wel goedgekeurd. Vanaf 1963 werden houten gebouwen en molens naar de Zaanse Schans verplaatst. De Monumentenzorg had wel als voorwaarde gesteld dat de panden bewoond zouden worden. In 1982 werd de regio een beschermd dorpsgezicht, waarbij de Zaanse Schans zelf in 2010 een beschermd dorpsgezicht kreeg.

Onze tip: boek je tickets voor een rondvaart online (€ 10). Wie ook enkele musea wil bezoeken kan best een Zaanse Schans Card kopen online, zo bespaar je alvast veel geld.

 1. Bezienswaardigheden van de Zaanse Schans

De Zaanse Schans is geen openluchtmuseum maar een daadwerkelijke woonwijk. Desondanks wordt de buurt druk bezocht door toeristen, die er niet alleen de historische bouwwerken kunnen aanschouwen maar ook demonstraties van oude ambachten kunnen bijwonen en meer kunnen leren over de geschiedenis van de streek.

In de Zaanse Schans zijn zo’n 10 molens terug te zien die nog steeds gebruikt worden voor het malen van specerijen, het malen van meel, het zagen van hout en voor andere functies. Daarnaast zijn er verschillende oude woningen te zien. Een groot deel van deze panden zijn bewoond, maar enkele zijn opengesteld voor het publiek. Ook vind je verschillende musea op het terrein van de Zaanse Schans.

De molens van de Zaanse Schans zijn waarschijnlijk de grootste toeristentrekker van de buurt. De molens zijn gelegen aan de oevers van de Zaan. Enkele van de molens zijn te bezoeken en geven je een beeld van het leven en werk in de molens.

Zo kan je een kijkje nemen in de molen de Kat, waar nog steeds verf wordt gemaakt, en de molen Het Jonge Schaap, een replica van een houtzaagmolen uit de 17de eeuw.

Ambachten

Ook kan je bij de Zaanse Schans verschillende demonstraties van ambachten aanschouwen. Zo kan je een bezoek brengen aan de klompenmakerij, waar nog steeds dagelijks blokken hout tot schoeisel gemaakt worden. Verder vind je een scheepswerf en kan je een bezoek brengen aan de kaasmakerij de Catherinahoeve, waar je niet alleen kan zien hoe kaas wordt gemaakt maar deze ook kan proeven.

Musea

Daarnaast zijn er verschillende musea op het terrein te vinden. Het belangrijkste museum is het Zaans Museum. Hier wordt de geschiedenis van de streek getoond aan de hand van documenten, foto’s, schilderijen en memorabilia, waarnaast je ook kleding en fabrieksmaterialen terug kan zien. In het Zaans Museum vind je ook het Verkade Paviljoen, waar verteld wordt over de geschiedenis van de koekjes van Verkade.

Ook vind je op de Zaanse Schans een bakkersmuseum, waar typische Hollandse producten nog steeds op traditionele wijze geproduceerd worden, maar je kan ook een bezoek brengen aan het klokkenmuseum.

Als laatste kan je nog langs bij de Museumwinkel van Albert Heijn. De allereerste kruidenierswinkel van de supermarktketen was ontstaan in Oostzaan, en in de Zaanse Schans is de oorspronkelijke inrichting en de inventaris uit 1887 is er nog steeds te zien.

 1. Een bezoek aan de Zaanse Schans

De Zaanse Schans ligt wat verspreid maar is zeker niet groot en kan dus gemakkelijk gedaan worden op een half dagje. Over het terrein lopen verschillende wandelroutes en fietsroutes, waardoor je de bezienswaardigheden te voet kan bezoeken of ervoor kan kiezen om ter plekke een fiets te huren en langs de molens te fietsen. Daarnaast varen er ook boten over de Zaan die je langs de verschillende bezienswaardigheden brengen vanaf het water.

De Zaanse Schans is geen openluchtmuseum maar een bewoonde wijk en is hierdoor altijd geopend, maar uit respect voor de bewoners wordt gevraagd om je aan de openingstijden van de bezienswaardigheden te houden.

 • De verschillende attracties hanteren ook andere openingstijden maar zijn over het algemeen dagelijks van 9u tot 17u geopend.
 • Er zijn geen toegangskosten voor het gebied zelf maar enkele bezienswaardigheden vragen wel entree.
 • Daarnaast kan je een Zaanse Schans Card kopen voor €15 per persoon, waarbij je toegang krijgt tot de verschillende musea en een van de molens, waarnaast je ook korting krijgt op de demonstraties, in de souvenirwinkels en bij de horecagelegenheden. Deze kaart kan je hier online kopen.

Waar ligt de Zaanse Schans en hoe geraak ik er?

 • Vanuit Amsterdam is het zo’n 20 minuten rijden naar de Zaanse Schans via de A10.
 • Parkeren kan op de parkeerplaats op Schansend 7 in Zaandam. Hier betaal je €10 voor een dag parkeren.
 • Het is ook mogelijk om gratis te parkeren voor de brug in Zaandijk.
 • Daarnaast is de Zaanse Schans ook goed met het openbaar vervoer te bereiken: Vanaf Amsterdam Centraal vertrekt elk kwartier een trein naar het station Zaandijk – Zaanse Schans.
 • Hier kun je ook regelmatig de Rnet bus naar de Zaanse Schans nemen.
 1. Volendam en de Zaanse Schans bezoeken

Volendam en de Zaanse Schans liggen zowel dicht bij elkaar als op een kleine afstand van Amsterdam en zijn daardoor goed in combinatie te bezoeken. De handigste manier om beide plaatsen op te zoeken is met de auto. Volendam en de Zaanse Schans liggen op zo’n 25 minuten rijden van elkaar verwijderd via de N244 en de A7, en beide locaties liggen op nog geen half uur rijden van Amsterdam vandaan.

Opgelet! Met het openbaar vervoer is er echter geen directe verbinding tussen de Zaanse Schans en Volendam en zal je eerst terug moeten reizen naar Amsterdam.

Echter is het wel mogelijk om met een georganiseerde dagtour mee te gaan. Bezoek bijvoorbeeld Volendam, Edam en de Zaanse Schans vanaf €65 per persoon, waarbij je ook een bezoek brengt aan de stad ten noorden van Volendam, Edam.

Je kunt daarnaast ook een toch maken in combinatie met een andere grote bezienswaardigheid van Nederland, Giethoorn. Deze tour boek je al vanaf €95 per persoon.

Of combineer Volendam en de Zaanse Schans met zowel Edam als Marken vanaf €35 per persoon.

 1. Mis niets in Holland boven Amsterdam met onze reisgids

Verken de regio van Holland boven Amsterdam met onze compleet uitgewerkte rondreis. Download de reisgids preview hieronder. Wil je graag de volledige rondreis maken, koop je reisgids Holland boven Amsterdam met een complete autoroute en zie de mooiste plekjes.

Holland boven Amsterdam

Gratis reisgids Holland boven Amsterdam downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 juli 2023 - Clem

Volendam is zeker de moeite waard om te bezoeken in combinatie met een boottocht naar Marken. Wel heel druk deze tijd van het jaar (juli)

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?