15 x mooiste bezienswaardigheden in Hoorn: wat moet je zeker zien tijdens je bezoek? + foto's

Koop de volledige gids voor € 7,5

15 x mooiste bezienswaardigheden in Hoorn: wat moet je zeker zien tijdens je bezoek? + foto's

28 januari 2024 in Nederland0 reacties

Op zoek naar een leuk dagje weg in Noord-Holland? Wat dacht je van Hoorn?

Hoorn is een van de mooie steden in de buurt van Amsterdam en hier is meer dan genoeg te doen! Hoorn is een prachtige havenstad in Noord-Holland en zit vol met gezellige authentieke straatjes, winkeltjes, galerijen, terrassen en restaurants. Maar je vindt er ook een historische haven, pakhuizen, herenhuizen en de stoomtrein Hoorn Medemblik!

Bezoek Hoorn vanuit Amsterdam, of verblijf in een gezellig hotel in de buurt van Hoorn. Zo kan je de hele dag in Hoorn doorbrengen en genieten van alles wat Hoorn te bieden heeft.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Zaanse Schans

Reisgids
AdresParkeerplaats Zaanse Schans: Schansend 7 in Zaandam (€ 15 betaalde parking) (zie ligging hier)
Tickets
Openingsuren
 • De verschillende attracties op de Zaanse Schans hebben afwijkende openingstijden, de meeste attracties en bezienswaardigheden zijn dagelijks van 9u tot 17u geopend.
 • Zaandam en de Zaanse Schans is vrij te bezoeken, het ganse jaar rond (musea betaalde toegang).
Bestel hier je Zaanse Schans Card
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Verblijven

Inhoud artikel

 1. Stadswandeling door Hoorn

WANDELTIP: Maak een stadswandeling door Hoorn, ontdek de mooiste bezienswaardigheden van de stad en proef de sfeer van de stad. Het is de beste manier om Hoorn te ontdekken. Binnen een paar uur kan je per voet de stad zien. Je kan de stad in je opnemen en zien wat moois Hoorn te bieden heeft.

 1. Slenteren door het centrum van Hoorn

Slenter door de straten van Hoorn en het historische stadscentrum van Hoorn. Niet te missen in het centrum is de Roode Steen, dit is het centrale plein in het centrum van Hoorn en het middelpunt van de oude stad. Hier kan je terecht voor een lekker hapje en een drankje terwijl je de sfeer van de stad op snuift en geniet van de mooie gebouwen en gevels.

Jan Pieterszoon Coen

Te midden van de Roode Steen zal je een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen opmerken (1587-1629). De laatste jaren wordt er over de bewindvoerder van de VOC en veroveraar van voormalig Nederlands Indië veel besproken. Was hij een nationale held of was hij een oorlogsmisdadiger?

Dichtbij de sokkel van het standbeeld ligt een grote rode steen. Dit is de plek waar in het verleden veel terechtstellingen zijn voltrokken waarbij er veel bloed vloeide. De originele rode steen ligt de dag van vandaag in het Westfries Museum.

 1. Oosterpoort

De Oosterpoort is de enige overgebleven stadspoort van Hoorn. Dit prachtig stukje stadsgeschiedenis werd opgetrokken in 1578 en maakte deel uit van een omwalling rond de binnenstad. Waar nu een stenen boogbrug over de Draafsingel is gespannen, lag vroeger een houten brug (tot 1763).

Tot 1957 was de Oosterpoort komende van Enkhuizen de enige toegangsweg tot de stad langs de oostzijde. Bemerk dat de doorgang niet rechtdoor loopt, er zit een bochtje in. Ook opvallend, het poortwachtershuisje boven de toren dat er in 1601 bijgebouwd werd. Het achthoekige torentje uit 1913 dat toegang verleende tot de poortwachterswoning.

 1. Hoofdtoren van Hoorn

De Hoofdtoren diende om de toegangsweg tot de haven te controleren. Deze karakteristieke verdedigingstoren werd gebouwd in 1532 in baksteen en kalksteen. De halfronde toren aan de stadszijde kreeg een rechte gevel in laat-gotische stijl. Vanaf 1614 nam de Noordse Compagnie haar intrek in de toren waarmee ook een einde kwam aan de controlefunctie.

De Noordse Compagnie bestond uit steden die zich verbonden om de walvisvaart, die erg in trek was tijdens de 17de eeuw in Noord-Holland, te commercialiseren. De schepen vaarden uit in juni naar Groenland om pas in september terug te keren. Het ging hem niet om het vlees maar om de winning van traan uit het walvisspek.

Aan de voet van de toren vind je 'De Scheepsjongens van Bontekoe’, een bronzen standbeeld. De scheepsjongens zijn personages uit een jeugdboek van Johan Fabricius. Tegenwoordig kan je in de toren terecht voor een lekkere lucnh of diner, een bijzondere historische omgeving!


 1. Oosterkerk

De Oosterkerk is de op een na oudste kerk in Hoorn, heel bijzonder aan deze kerk is de overhangende klok. Het is een Nederlands Gereformeerde Kerk. De renaissancegevel dateert uit het begin van de 17de eeuw. Hier vinden de dag van vandaag nog culturele evenementen in plaats.

TIP: Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Hoorn met onze gratis preview reisgids Holland boven Amsterdam.
 1. Westfries Museum

Op het plein Roode Steen, zo genoemd omdat er vaak nogal wat bloed vloeide bij het terechtstellen van veroordeelden, bevindt zich Het Westfries Museum. Het West Fries Museum in Hoorn is een museum dat alle aandacht schenkt aan de 17e eeuw (de Gouden Eeuw). Wanneer je het museum binnen stapt, stap je als het ware de Gouden Eeuw in.

Meer dan 30.000 objecten bezit het museum.. In de vaste collectie van het museum kan je meer leren over de geschiedenis van de VOC. Verder zijn er ook nog de tijdelijke tentoonstellingen waar het heden en het verleden worden gespiegeld.

 1. Museum van de 20ste Eeuw

Ga terug in de tijd en beleef hoe onze voorouders leefde

Enerzijds heb je het museum dat je terug brengt naar de 17de eeuw (Westfries Museum) anderzijds heb je het Museum van de 20e Eeuw! Dit museum vertelt je aan de hand van honderden voorwerpen en tientallen interieurs over het leven in de vorige eeuw.

Hoe woonden onze (groot)ouders? Met welk speelgoed speelden kinderen? Wat voor winkels waren er? Hoe werd er in die tijd gekookt? Wat deed men in hun vrije tijd? Wat was er op televisie of radio te beleven? In dit nostalgisch museum krijg je antwoord op al deze vragen.

De leukste verblijven in Kop van Holland?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of vakantie in Kop van Holland? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken de Kop van Holland
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Kop van Holland
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
Vakantiepark → Vakantiepark EuroParcs of kijk bij Landal Noord-Holland

 1. Stiltewandeltuin van het Weeshuis

De Stiltewandeltuin van het Weeshuis, is de tuin van een voormalig weeshuis die je in stilte kan bewandelen. Weeskinderen uit Hoorn werden in het huis op huisnummer 4 in de Korte Achterstraat opgevangen van 1574 tot 1958. De periode daarvoor was dit een klooster waar nu nog de kapel uit 1508 kan bezichtigd worden.

Het was ook hier dat graaf Bossu, de Spanjaard die bij de Slag op de Zuiderzee (1573) werd verslagen, drie jaar gevangen zat. Een gedenksteen herinnert aan die hechtenis.

 1. De Waag van Hoorn

De Waag dateert uit 1609 en werd gebouwd in blauwsteen door Hendrick de Keyser. Het gebouw was het centrale punt van de kaasmarkten die vanaf de tweede helft van de 17e-eeuw wekelijks werden gehouden. Toen was Hoorn als zeehaven minder belangrijk, maar had het als handelscentrum een grotere rol.

Vandaag de dag zit er een gezellig cafeetje in gevestigd. Hier kan je even pauzeren en genieten van een koffietje. Binnenin worden nog enkele oude materialen en gereedschappen tentoongesteld.

 1. Stoomtrein Hoorn Medemblik

Misschien heb je het al opgemerkt, maar tussen Hoorn en Medemblik rijdt er een speciaal voertuig, namelijk een museumstoomtram! Deze historische en unieke rit over het platteland tussen de twee plekken in Noord-Holland, leert je alles over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. Een leuke activiteit voor zowel jong als oud! De spoorweg van 20 kilometer tussen Hoorn en Medemblik stamt uit 1887, en de stations zijn nog de oorspronkelijke stations!

 • De stoomtrein Hoorn Medemblik rijdt jammer genoeg niet het hele jaar door, maar wel tijdens de zomermaanden en vakanties.
 • Bekijk alle info hier
 1. Julianapark Hoorn

Even ontsnappen aan alle drukte en zin om even te relaxen in het park? Het Julianapark is de ideale plek hiervoor! Hier kan je je picknick op eten in een mooie groene omgeving, zonnebaden op het nabije strandje, mooie wandelingen maken en een bezoekje brengen aan het hertenkamp. Op warme zomerdagen kan je ook altijd de verfrissing opzoeken in het Markermeer.

 1. De Bossuhuizen

Aan de Slapershaven liggen drie prachtige huizen met heel sierlijke gevelstenen die gebouwd zijn rond 1612. De gehele breedte van deze panden is voorzien van gevelstenen die samen een soort stripverhaal vormen over de slag op de Zuiderzee. Telkens wordt er een korte uitleg gegeven onder de afbeeldingen.

De Slag op de Zuiderzee was een zeeslag in 1573 die de West-Friezen leverden tegen de Spaanse vloot o.l.v. admiraal en graaf Bossu. De Spanjaarden moesten het onderspit delven. Bossu werd gevangengenomen.

 1. Oostereiland

Oostereiland brengt je pas echt terug in de tijd. Met de prachtige natuur die Hoorn te bieden heeft, ligt Oostereiland aan de Grashaven in Hoorn. Het grote gevangenisgebouw is dan ook een echte blikvanger, je kan er haast niet naast kijken. Neem hier even de tijd om rond te lopen en te genieten van het uitzicht dat het Oostereiland te bieden heeft.

Een beetje geschiedenis:

 • Oostereiland werd aangelegd tussen 1662 en 1668 om de havencapaciteit te vergroten. Toen was Hoorn een belangrijk centrum van de VOC.
 • Direct na de aanleg van het eiland kreeg koopman Cornelis Janszoon Schuijt toestemming om woningen en pakhuizen op deze plek te laten laten bouwen.
 • Na zijn faillissement, in 1677 vestigde de Admiraliteit zich op Oostereiland. Zij bouwden vervolgens nieuwe kantoren, werkplaatsen en scheepswerven.
 • Na het opheffen van de Admiraliteit door de Franse bezetting (1795), kreeg het Oostereiland verschillende andere bestemmingen.
 • De gebouwen hebben vervolgens dienstgedaan als kazerne, bedelaarshuis, gevangenis en huisvesting voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Voor de oudere inwoners van Hoorn staat het Oostereiland nog steeds bekend als gevangenis-eiland ‘De Krententuin’.
 • Sinds 2012 biedt het Oostereiland plaats aan een bioscoop, het museum van de 20ste eeuw, een kleinschalig hotel en brasserie, verschillende bedrijven en 25 woningen en appartementen.
 1. Mariatoren of Kruittoren

De Mariatoren of ook Kruittoren genoemd bestaat uit een halfronde toren uit 1508. De toren maakte deel uit van een verdedigingsgordel rond Hoorn. Langs beide kanten van de toren zie je nog waar de omwallingsmuur moet hebben gestaan. Waarom Maria in de naam? Het Mariaklooster zou mee helpen gefinancierd voor de bouw.

Wil je graag in de Mariatoren verblijven? Dat kan! Tegenwoordig doet dit unieke monument dienst als Bed & Breakfast! Ga terug in de tijd en loop door de verdedigingsgang waar de schietgaten in de dikke muren nog steeds zichtbaar zijn. Deze gang bevindt zich rondom de slaapkamer; de plek waar je uitgerust ontwaakt in het comfortabele bed! Meer info over B&B De Mariatoren.

 1. Woon een kaasmarkt bij in Hoorn

Hoorn staat niet alleen bekend om zijn belangrijke positie voor de VOC, maar was ook een belangrijke stad in tijden van kaashandel. De kaasmarkt van Hoorn was ooit het belangrijkste kaashandelscentrum in heel Noord-Holland.

Het 'Roode Steen', het centrale plein van Hoorn, was in die tijd zelfs officieel vernoemd naar de kaasmarkt en de kaas die men verkocht werd gewogen in “de Waag”, die je vandaag de dag ook nog kan bezoeken.

Ben je van plan Hoorn te bezoeken in de periode van 18 juni tot en met 27 augustus? Dan raden we je aan om toch even langs de kaasmarkt te gaan. Je kan elke dinsdag, de kaasmarkt in Hoorn bezoeken. Hierbij geniet je tevens van volksdans en de kaasdragers.

 1. Bollen- en tulpenvelden in de buurt van Hoorn

Tijdens je bezoek aan Hoorn mogen de bollen-en tulpenvelden zeker niet ontbreken! Hoorn en de omliggende regio ‘West-Friesland’, staan namelijk bekend om de mooiste tulpenvelden. Je kan zelfs de Stoomtram pakken en genieten van de verschillende tulpenvelden, terwijl je ook nog eens geniet van een iconische treinreis.

Wil je meer te weten komen over waar je de mooiste tulpenvelden in Nederland kan vinden? Lees ons uitgebreid blogartikel met de mooiste tulpenvelden in Nederland en ontdek wanneer deze in volle bloei staan!

 1. Waar overnachten in Hoorn?

Voor je bezoek aan het charmante Hoorn, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Hoorn online bekijken.

Van der Valk Hoorn

Net buiten het centrum van Hoorn, bevind zich het Van der Valk Hotel Hoorn. Het hotel beschikt over ruime, moderne kamers voorzien van al het nodige comfort om je reis onvergetelijk te maken. Indien je even wilt ontspannen kan je terecht in de sauna en het zwembad of de gezellige tuin van het hotel. 's Avonds geniet je van een heerlijk diner en 's ochtends word je verwend met een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

Hotel Oostereiland

Graag uniek overnachten? Dat kan in het Hotel Oostereiland. Een gerenoveerde gevangenis met een unieke ligging aan het Markermeer. Voormalige gevangeniscellen zijn omgetoverd tot comfort hotelkamers met een eigen badkamer. De kamers hebben nog de originele celdeuren en zijn van binnen gezellig en modern ingericht. Op het terras van het restaurant kan je genieten van een drankje en een diner. Dit terras bevindt zich op de binnenplaats van de gevangenis. Meer info en boeken.

Ysbrantsz Boutique Hotel

In het hartje van Hoorn aan het plein de Roode Steen is het Boutique Hotel Restaurant Ysbrantsz gevestigd. Alle kamers van het hotel zijn uniek en hebben hun eigen karakteristieke details en inrichting. Of je nu kiest voor de royale kamer met bad en uitzicht op de tuin of de kamer met het hoge plafond en mooie houten balken, iedere kamer is met oog voor detail ingericht.

In het restaurant kan je terecht voor een kopje koffie, lunch, een borrel of diner. Op de regelmatig wisselende kaart zijn verfijnde gerechtjes te vinden, er wordt zoveel mogelijk gewerkt met producten uit het seizoen en uit de omgeving. Meer info en boeken.

 1. Mis niets in Holland boven Amsterdam met onze reisgids

Verken de regio van Holland boven Amsterdam met onze compleet uitgewerkte rondreis. Download de reisgids preview hieronder. Wil je graag de volledige rondreis maken, koop je reisgids Holland boven Amsterdam met een complete autoroute en zie de mooiste plekjes.

Holland boven Amsterdam

Gratis reisgids Holland boven Amsterdam downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?