20 x mooiste bezienswaardigheden in Enkhuizen: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Koop de volledige gids voor € 7,5

20 x mooiste bezienswaardigheden in Enkhuizen: wat zien & doen tijdens je bezoek?

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Enkhuizen + verblijftips

Enkhuizen aan het IJsselmeer behoort tot de provincie Noord-Holland maar ligt in de regio West-Friesland. Naar Enkhuizen kom je vooral voor het Zuiderzeemuseum of … om te shoppen in het gezellige stadscentrum. Wie liever wat door de straten van Enkhuizen wandelt, geniet van het zicht op de monumentale panden die de rijkdom en de glorie uit de Gouden Eeuw weerspiegelen.

Ontdek in deze blogpost de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Enkhuizen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Kop van Holland

Duur1 - 3 dagen ()
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenEnkele aan te raden verblijven in Kop van Holland zijn:

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Enkhuizen

 1. Het Zuiderzeemuseum

Het begint al goed want je kan zowel binnen als op buitenlocatie het museumcomplex bezoeken. Best handig als je weet wanneer er buien voorspeld zijn en zo je tijdschema voor een uitstapje in Enkhuizen kan plannen. Het is maar een tip. Het jaar door zijn er wisselende evenementen. Meer over op de website.

Binnenmuseum

In het Binnenmuseum vind je onder meer een permanente expositie ‘De Reis rondom de Zuiderzee’ en worden wisselende tentoonstellingen opgezet. Hoe was het leven in het gebied van de Zuiderzee in de Gouden Eeuw? En erna? Toen de haven ging verzanden en welke invloed had de aanleg van de Afsluitdijk? Ontdek het via een boeiend parcours.

Je komt meer te weten over de walvisvaart die in de 17de en 18de eeuw heel wat mensen tewerkstelde. De Schepenhal staat volgestouwd met houten schepen (zeilschepen, visserssloepen, …). Doe er mee aan een kennisquiz en bekijk er een filmpje waarin het water de hoofdrol heeft enz.

Buitenmuseum

Het Buitenmuseum lijkt op zich wel een echt dorp, maar het is eigenlijk een kunstmatig gecreëerd buitenmuseum. Je wandelt er door de straten, tussen authentieke huizen en winkeltjes, er is ook een park en een kerk.. Alles werd netjes ontmanteld in dorpen in het Zuiderzeegebied en hier opnieuw opgebouwd.

Als bezoeker waan je je terug in de tijd toen het hier gonsde van de visserijactiviteiten. Van april tot oktober loopt het hier vol met mensen in typische klederdracht, ambachtslui tonen hun vaardigheden. Als bezoeker waan je je in de tijd van toen.

 • Ga er kijken naar een zeilmaker, een visroker, een touwenmaker.
 • Loop er een slagerij, een kruidenierswinkel binnen uit die tijd.
 • Ook het haventje is een ware kopie, namelijk van het ‘zeedorpje’ Marken dieper in Holland boven Amsterdam.

Praktische info over je bezoek aan het Zuiderzeemuseum

 • Openingsuren: binnenmuseum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
 • Het buitenmuseum opent op vrijdag 29 maart t/m zondag 3 november 2024.
 • Meer info op de website.
 1. Stadspoort Drommedaris

Wat heeft een dromedaris verloren in Enkhuizen? De opvallende gevel met de fraaie poort en de twee ronde torens is een plausibele verklaring voor de naam want heeft een dromedaris geen twee bulten? Nu zit in het gebouw een cultureel centrum de Drom maar tijdens de 16de eeuw was dit een vestingtoren als onderdeel van de stadswallen.

Vanaf deze plek moest de toegangsroute naar de haven in het oog worden gehouden. In de koepeltoren, toegevoegd halfweg de 17de eeuw, werd een beiaard met 44 klokken geïnstalleerd. De twee ankers aan de gevel zouden zijn buitgemaakt in 1537 toen de Enkhuizen vloot een aanslag van de vloot uit het hertogdom Gelre konden verijdelen. Tegenwoordig worden er verschillende workshops, festivals en andere evenementen georganiseerd en er zit ook een bar.

 1. Flessenscheepjes Museum van Enkhuizen

Je kent die flessen en stolpen wel waar schepen en bootjes in zitten. Je vraagt je dan ook wel af hoe je zo’n kunstwerkje ín die fles krijgt. Het Flessenscheepjes Museum van Enkhuizen bied je het antwoord!

Op geregelde tijdstippen kan je in het echt zien hoe zo’n scheepje in die fles komt. Intussen méér dan 1000 ‘flessenscheepjes’ kan je hier bewonderen. Het museum is gevestigd in het voormalige ‘Spuihuisje’, een sluiswachtershuisjes die gebouwd is op een sluisdeur. Meer informatie op de website.

 1. Sprookjeswonderland

De naam alleen al doet vermoeden wat deze plek zo bijzonder maakt. Sprookjeswonderland is een themapark waar je sprookjes ‘tot leven’ komen. Er is een sprookjesbos waarin sprookjes worden uitgebeeld en er zijn verschillende attracties. Het park is vooral geschikt voor kinderen tussen de 1 en 7 jaar, maar ook volwassenen kunnen er een leuke dag beleven. Meer info op de website.

 1. Hoedenmuseum zet 'm Op

Hoedenmuseum "zet 'm Op" is een klein museum dat wordt uitgebaat door een hoedenmaakster die met trots haar verzameling van zo’n 400 hoeden tentoonstelt. Buiten hoeden vind je er alles wat er mee te maken heeft zoals hoedenspelden, dozen, platen, boeken en tijdschriften. Het hoedenmuseum is enkel geopend op vrijdag en zaterdag tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Meer info op de website.

LEESTIP: Mis niets tijdens je bezoek aan Enkhuizen met onze reisgids Holland boven Amsterdam.

 1. Oude Gouwsboom

De Oude Gouwsboom is een historische waterpoort uit het einde van de 16de eeuw. De poorten werden bij gevaar of bij hoog water afgesloten met stalen luiken. De benaming ‘boom’ komt van de boomstam die aan kettingen vastzat en voor de poort dreef. Deze werd weggehaald wanneer een schipper naar binnen mocht. De andere waterpoorten zijn de Boerenboom en de Koepoort.

 1. Snouck van Loosenpark

Het Snouck van Loosenpark is een van de eerste sociale woningbouwprojecten in Nederland. De bouw werd betaald door het Snouck van Loosenfonds, beheerder van de erfenis van Margaretha Maria Snouck van Loosen. Deze Nederlandse dame was van adel en werd vooral bekend door haar filantropische werken in en om Enkhuizen.

In haar testament werd vermeld dat zij de wil had tot het bouwen en onderhouden van arbeiderswoningen. Tegenwoordig valt het park nog steeds onder ‘sociale woningbouw’ en is het één van de mooiste plekjes van Enkhuizen, vol rust en groen. Wil je graag meer te weten komen over de familie Snouck van Loosen? Dan kan je het voormalige woonhuis Snouck van Loosenhuis bezoeken.

 1. De Oude Gevangenis

Breng ook eens een bezoekje aan de Oude Gevangenis van Enkhuizen. Gevangenen zaten mooi gehuisvest in dit in 1612 opgetrokken smalle gebouw. Alhoewel, er is nog een goed beeld op elke verdieping hoe het er toen moet hebben uitgezien en dan merk je dat er weinig licht en frisse lucht moet geweest zijn.

Vandaag de dag wordt het gebouw gebruikt als een tentoonstellingsruimte. Let er vooral eens op hoe scheef het gebouw staat. Volgens het infobordje tot 1 meter uit het lood.

ROADTRIP: Ontdek nog meer van Enkhuizen en omgeving aan de hand van onze uitgestippelde roadtrip Kop van Noord-Holland.

 1. Het stadhuis van Enkhuizen

Het stadhuis werd gebouwd aan het eind van de 17de eeuw in een classicistische stijl. Opmerkelijk, bij de voorgevel staat een kanon "Het Roode Paard" opgesteld, dat in 1622 tijdens een zeeslag werd veroverd. Een gedicht van de Nederlandse dichter Joost van den Vondel hangt er boven.

Je ziet ook een open boek boven de toegangsdeur. Te hoog om te kunnen lezen, maar het ligt open op een bladzijde van een oorkonde lezen waarin Willem V aan Enkhuizen de stadsrechten verleent.

 1. Vaar door Enkhuizen en omgeving

Een van de leukste manieren om deze stad te verkennen is door een rondvaart te maken over de sfeervolle grachten van grachten van de stad. Stap aan boord van een robuuste sloep, vaar door de schilderachtige binnenstad van Enkhuizen langs eeuwenoude theehuisjes, stolpboerderijen en vestingwallen met monumentale verdedigingspoorten.

Kortom, huur je een bootje bij een van de bootverhuurders zoals Rondvaart Enkhuizen en verken Enkhuizen en de omliggende dorpen of ga het IJsselmeer op. Een gids vertelt je graag wat meer achtergrondinformatie over de plekjes waar je voorbij vaart.

De leukste verblijven in Kop van Holland?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of vakantie in Kop van Holland? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken de Kop van Holland
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Kop van Holland
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
Vakantiepark → Vakantiepark EuroParcs of kijk bij Landal Noord-Holland

 1. De Waag van Enkhuizen

De Waag is een van de weinige gebouwen in de noordelijke Nederlanden uit de renaissancetijd die door de jaren heen bewaard is gebleven. Op de begane grond van de Enkhuizer Waag vond het wegen van de goederen plaats. In de weeghal kan je het originele weegmechanisme nog steeds bezichtigen.

In 1636 werd op de bovenverdieping de chirurgijnskamer, vergaderruimte en collegezaal voor het chirurgijnsgilde gevestigd. In de gebrandschilderde ramen zie je de namen in de wapens van de chirurgijns en doctoren die hier tussen 1639 en 1654 werkzaam waren.

 1. Museum Stoomtram Medemblik - Hoorn

Samen met de naburige steden Medemblik en Hoorn, vormt Enkhuizen de historische driehoek. Met een historische stoomtram kan je een mooi ritje maken tussen deze steden. Onderweg ontdek je het verhaal over de stoomtram in Nederland, geniet je van mooie uitzichten over het platteland en kom je langs boerendorpjes zoals Opperdoes.

Er zijn drie mogelijkheden om een ritje te maken met de stoomtram:

 • Je kan een enkele reis boeken of een retourtje met de museumtram.
 • Het leukste is echter door de combinatie van een boot- en tramreis te boeken!
 • Bij de laatste optie stap je op in Enkhuizen op het museumschip MS Friesland. Je vaart over het IJsselmeer naar Medemblik, de oudste stad van West-Friesland. Daar stap je op de museumtram en reis je verder richting Hoorn. Meer info op de website van de Stoomtram.

Stap zelf aan boord van de Museumstoomtram Hoorn Medemblik

 1. Westerkerk Enkhuizen

De Wester- of St. Gomaruskerk behoort tot de 100 mooiste rijksmonumenten van Nederland. In de kerk vind je een aantal mooie bezienswaardigheden zoals de houten koorhek uit 1547, de preekstoel en een schitterend orgel uit 1549. Je kan de kerk in de zomermaanden bezoeken van dinsdag tot en met zondagmiddag.

Bijzonder is ook het 20 meter hoge houten klokhuis van de Westerkerk dat wit is geschilderd en werd opgetrokken met afgekeurde scheepsmasten.

 1. Terrasje met zicht op het water

Enkhuizen stadje staat ook bekend om zijn verschillende havens. Zo heb je de buitenhaven, de krabbershaven en de compagniehaven. Een absolute aanrader is neerploffen bij de Mastenbar aan de Compagnieshaven (bekijk ligging). Vanaf dit terras heb je een schitterend uitzicht op de voorbijvarende bootjes over het IJsselmeer.

OVERNACHTINGSTIP: Ben je op zoek naar een bijzondere verblijfplaats? Dan kan je een nachtje of twee boeken in de Boot & Breakfast - slapen op het water.

 1. Brouwerij de Werf

Dorst gekregen na een mooie rondvaart op het water of wandeling door de oude binnenstad? Tijd voor een pauze! Bij Brouwerij de Werf, gevestigd in een oude scheepswerf kan je proeven van heerlijke lokale biertjes zoals de Wahja Weizen, Porno Blond en Vonkel IPA. Bij mooi weer kan je in de biertuin aan de oude binnenhaven heerlijk vertoeven met je speciaalbiertje. Laat het je smaken! Meer info op de website.

 1. Winkelen in de Westerstraat

Enkhuizen is ook een heerlijke winkelstad. De winkels leegplunderen of op zoek naar een leuk souvenirtje? In Enkhuizen zit je meer dan goed! In het centrum vind je tal van winkels, variërend van boetiekjes tot bekende winkelketens vaak verscholen in een van de monumentale panden. De bekendste winkelstraat van Enkhuizen is de Westerstraat, een voetgangersgebied.

 1. Ontspannen op het Enkhuizer Zand

Verder kan dit Noord-Hollandse stadje ook uitpakken met een stadsstrand. Het Enkhuizerzand ligt direct aan het IJsselmeer en is een openbaar recreatiegebied met een gezellig zandstrand, lig- en speelweide en een strandpaviljoen waar je kan genieten van een hapje of drankje.

OVERNACHTINGSTIP: Direct aan het water van het IJsselmeer ligt het Vakantiepark EuroParcs Enkhuizer Strand. Wakker worden in een modern ingericht beach house of toch liever glamping? Het kan hier allemaal! Er zijn ook kampeerplaatsen voor wie met de camper komt. Meer info en boeken.

 1. De Weelen

De Weelen is een natuurgebied van 350 hectare en ligt tussen Andijk en Enkhuizen. Het gebied heeft zijn naam te danken aan de zogenaamde ‘weelen’. Dit zijn kolken die na een het doorbreken van de Kadijk achterbleven in het landschap.

 1. Vuurtoren De Ven

Vuurtoren De Ven is een witte vierkante vuurtoren, gelegen in het dorp Oosterdijk op 5 km van het stadscentrum. In 1700 werd de vuurtoren gebouwd en is hiermee een van de oudste vuurtorens van Nederland. De 15 meter hoge toren moest de schepen waarschuwen die van de Waddenzee naar Amsterdam voeren en omgekeerd.

 1. Waar overnachten in Enkhuizen?

Heb je na het zien van al dat moois dat dit Noord-Hollands stadje te bieden heeft, zin om een weekendje door te brengen in Enkhuizen? Dan ben je vast op zoek naar een aangename verblijfplaats. In het stadscentrum van Enkhuizen zijn talloze accommodaties gevestigd, of je kan ook in de nabije omgeving overnachten zoals bij het strand. Hieronder vind je alvast enkele leuke adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Enkhuizen.

 • Boetiekhotel De Koepoort bevindt zich in het oude centrum op slechts 6 minuten rijden van het Zuiderzeemuseum. Het hotel heeft een kunstcollectie en biedt kamers met gratis WiFi, een dakterras, een fitnessruimte en een heerlijk ontbijt.
 • Op zoek naar een bijzondere overnachting? Wat dacht je van slapen op het water? Boot & Breakfast is een luxe boot in de haven van Enkhuizen met twee
 • Breng het weekendje door in een van de beach houses van Vakantiepark EuroParcs Enkhuizer Strand.
 • Kijk bij Landal Beach Resort Ooghduyne in Julianadorp aan Zee. Het vakantiepark bestaande uit villa’s en appartementen beschikt over uitgebreide binnen- én buitenfaciliteiten. Bekijk hier meer
 1. Mis niets in Holland boven Amsterdam met onze reisgids

Verken de regio van Holland boven Amsterdam met onze compleet uitgewerkte rondreis. Download de reisgids preview hieronder. Wil je graag de volledige rondreis maken, koop je reisgids Holland boven Amsterdam met een complete autoroute en zie de mooiste plekjes.

Holland boven Amsterdam

Gratis reisgids Holland boven Amsterdam downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?