Auto huren in Montenegro (vanaf € 5/dag): Alle praktische info + tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Auto huren in Montenegro (vanaf € 5/dag): Alle praktische info + tips

15 december 2023 in Montenegro0 reacties

Een roadtrip maken in Montenegro? Gelijk heb je. Met een huurauto kan je snel en eenvoudig op verschillende plekken komen. Wijk af van de toeristische route en ontdek de minder bekende plekjes!

In Montenegro zijn er verschillende autoverhuurbedrijven. In dit blogartikel lees je meer over de aanpak van een auto huren in Montenegro.

Vergelijk aanbieders van huurauto's, er zijn namelijk meerdere verhuurbedrijven van huurwagens. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal het verschil in prijs.

Inhoud artikel

 1. Waarom een auto huren in Montenegro?

Wil je graag zoveel mogelijk zien van het mooie Montenegro? Dan huur je best een wagen. Zonder een auto kom je namelijk niet op de mooiste verborgen plekjes en de veelzijdige landschappen. Bovendien heb je ook gewoon meer vrijheid met een auto. Je durft al eens sneller van de toeristische bestemmingen afwijken. Zo kan je ook gewoon onder de baan naar je eindbestemming stoppen wanneer en waar jij dat wilt.

Reizen door Montenegro met het openbaar vervoer

Verplaatsingen in Montenegro worden complexer en uitdagender door het ruige landschap. Over het algemeen raden we je dan ook aan om een auto te huren tijdens je bezoek. Het openbaar vervoer is goed geregeld, maar je zal niet alle bezienswaardigheden kunnen bezoeken als je geen eigen auto hebt. Een ander voordeel is dat je niet steeds hoeft te wachten op een goede busverbinding.

In vergelijking met het treinnetwerk is het busnetwerk van Montenegro veel uitgebreider. Busstations zijn te vinden in veel van de belangrijkste plaatsen waaronder de volgende plekken op de reisroute: Herceg Novi, Kotor, Tivat, Cetinje, Budva, Petrovac, Bar, Ulcinj, Podgorica, Kolasin, Žabljak en Nikšić. Tijdens het zomerseizoen zal je zien dat er naast de openbare bussen ook privé-minibussen rijden die passagiers naar veel van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van Montenegro brengen.

Als je buiten de gebaande paden wil gaan, de drukte wil ontvluchten of meer landelijke en minder bezochte delen van het land wil verkennen, dan is je beste gok meestal om een auto (of motor misschien) te huren voor je bezoek aan Montenegro.

TIP: Maak je een rondreis door Montenegro en verblijf je in Kotor, boek dan zeker een verblijf met parkeerplaats, ... er is immers zeer weining parking.

 1. Huur je auto best op voorhand

Meteen je vakantie beginnen

Je kan ter plekke een auto huren, maar het is natuurlijk wel handiger als je dit vooraf al doet. Zo kan je kiezen uit een breder gamma aan wagens en heb je vaker interessante kortingen dan wanneer je bij aankomst nog moet boeken. Bovendien staat je auto dan voor je klaar zodra je het vliegtuig uitstapt. Hoe handig is dat? Je kan onmiddellijk aan je vakantie beginnen.

 • Je kan bij de grote maatschappijen zoals Sixt, Europcar en Avis een wagen huren.
 • Bij het kleinere Sunnycars zijn alle verzekeringen inbegrepen in de prijs. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
 • Ben je op zoek naar de goedkoopste huurwagen? Kijk dan zeker eens bij EasyTerra.
 • Er is ook een Nederlandstalig noodnummer voorzien. Handig!
 1. Verkeersregels en autorijden in Montenegro

Voor je op vakantie vertrekt, kan je best even de verkeersregels van je bestemming raadplegen. Die kunnen namelijk verschillen met de verkeersregels die jij gewoon bent. Daarnaast ben je ook op stap met een wagen die niet van jou is. Dan wil je natuurlijk geen schade oplopen of boete betalen. De minimumleeftijd voor het huren van een auto 21 jaar met minstens 1 jaar rijervaring. Over het algemeen zijn de verkeersregels zoals je ze gewoon bent in België en Nederland.

Hieronder heb je alvast de belangrijke aandachtspunten bij autorijden in Montenegro

 • Autorijden in Montenegro is over het algemeen goed te doen, enkel in het ruige landschap kan het iets uitdagender zijn. Je kan op veel plaatsen bochtige en steile routes verwachten.
 • Het is ook belangrijk op te merken dat de kwaliteit van de wegen en infrastructuur enorm kan variëren en vaak slecht is. Misschien vind je op het platteland zelfs rotsachtige, stoffige wegen die niet geasfalteerd zijn.
 • Het bergachtige terrein betekent ook dat reizen vaak veel langer kan duren dan je zou denken.
 • Houd er ook rekening mee dat de Montenegrijnen soms ook tamelijk roekeloos rijden.
 • De maximaal toegestane snelheden worden altijd aangegeven en de bewegwijzering spreekt voor zich.
 • Op de autosnelwegen mag je tot 130km/u rijden, binnen de bebouwde kom mag je 50km/u en buiten de bebouwde kom 80km/u.
 • Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.
 • Winterbanden zijn verplicht in de winterse periode (tussen november en april).
 • Houd er rekening mee dat langs de snelwegen slechts een beperkt aantal tankstations aanwezig is. Bekijk hier de actuele brandstofprijzen in Montenegro.
Mis niets tijdens je verblijf met reisgids Montenegro, inclusief een uitgestippelde rondreis, stadswandelingen én verblijftips.
 1. Tol in Montenegro

Wanneer je naar Montenegro rijdt met de auto, doorkruis je Oostenrijk, Kroatië en Bosnië en Herzegovina waar je rekening moet houden met de tolwegen. Maar ook in Montenegro dien je op sommige plekken tol te betalen. Hieronder alvast de belangrijkste toltrajecten in Montenegro.

 • Er is in Montenegro een tolweg (A1, tussen Smokovac bij Podgorica en Mateševo) en een toltunnel (E65/E80, Sozinatunnel op de route tussen Podgorica en Bar).
 • De milieubelasting die een tijdlang aan de grens betaald moest worden voor voertuigen, is afgeschaft.
Wil je graag de toltarieven voor je route zelf berekenen? Dat kan met de routeplanner van ANWB.
 1. Welke auto huren voor je rondreis door Montenegro?

Op zich maakt het niet zoveel uit welke auto je huurt voor je vakantie in Montenegro. De wegen zijn in goede staat, dus je hebt niet per se een 4x4 nodig. Het hangt dus vooral af van je persoonlijke voorkeur en het aantal vakantiegangers. Ook de hoeveelheid bagage kan soms een rol spelen. Je wilt natuurlijk niet als sardienen in blik zitten.

Heb je het niet zo voor schakelen op steile hellingen? Dan kan je natuurlijk best op zoek gaan naar een automaat. Verblijf je graag in het centrum? Dan huur je natuurlijk best een kleinere auto. Zo kan je makkelijker parkeren en hoef je niet te manoeuvreren in de smallere straten.

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?

 1. Vergelijk aanbieders van huurauto's

Vergelijk aanbieders huurauto's, er zijn meerdere spelers op de markt. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal verschil in prijs.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Montenegro met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Montenegro? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Montenegro met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Montenegro met een gratis stadswandeling in Podgorica.

Montenegro

Gratis reisgids Montenegro downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?