11 x mooiste meren en watervallen in Kroatië: alle info voor je bezoek + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

11 x mooiste meren en watervallen in Kroatië: alle info voor je bezoek + foto's

22 december 2023 in Kroatië1 reactie

Kroatië is een topbestemming die heel wat te bieden heeft. Of je nu een natuurliefhebber bent of niet, je zal hier versteld staan van al het moois dat dit land te bieden heeft. Je wordt omringd door helderblauwe meren en adembenemende watervallen in prachtige landschappen. Echte pareltjes!

Wil je graag dit natuurschoon van dichtbij bewonderen? Wij hebben alvast de mooiste meren en indrukwekkende watervallen in Kroatië op een rijtje gezet.

Bezoek de meren en watervallen in Kroatië met tours en excursies

Wil je graag de meren en watervallen van Kroatië bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour of excursie? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek de leukste tours en excursies naar de meren en watervallen in Kroatië

Inhoud artikel

  1. De adembenemende Plitvicemeren

De Plitvicemeren zal je ongetwijfeld wel kennen of althans eens van gehoord hebben. En hoe kan dat ook anders? Het is een van de bekendste meren gelegen in het Plitvice Natuurpark. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst dankzij zijn 16 kristalheldere meren welke overgaan in sierlijke watervallen.

De kleur van het water verandert continue door de verschillen in het aantal mineralen, organismen en de zon. Het is hier heerlijk vertoeven! Alhoewel het er heel druk kan zijn, is het alsnog een bezoekje waard. Kan je haast niet wachten om een bezoekje te brengen aan deze meren? Bestel je tickets alvast online, zo vermijd je lange wachtrijen!

  1. Vransko Jerezo Meer

Het grootste natuurlijke meer van Kroatië? Dat is ongetwijfeld het Vransko meer! Het meer is gelegen tussen de historische steden Zadar en Šibenik. De regio rondom het meer is sinds 1999 een beschermd natuurgebied, omdat het een uniek moerasland is. Er leeft een unieke gemeenschap zeeorganismen in het lichtzoute water.

Maar het meest bijzondere aan dit prachtige natuurpark is, dat je in dit natuurreservaat heel wat vogels kan spotten! Ben je dus een vogelliefhebber? Dan moet je hier zeker eens langskomen! Het Vranskomeer is de thuisbasis voor maar liefst 234 verschillende vogelsoorten.

BESTE ROUTE NAAR KROATIE: Ga je moet de wagen op vakantie richting Kroatië? We hebben de verschillende opties in een overzichtelijk overzicht gezet. Lees onze uitgebreide reisblog met de beste route naar Kroatië en de leukste hotels en de mooiste stopplaatsen voor onderweg.

  1. Het Blauwe Meer

Nabij het stadje Imotski in het zuiden van Kroatië, ligt het Blauwe Meer (Modro Jerezo). Diep in een zinkgat dat hoogstwaarschijnlijk gevormd is door het instorten van een immense ondergrondse grot. Het Blauwe Meer van Modro, heeft zijn naam te danken aan de unieke blauwe kleur van het water. Het meer is zo’n 220 meter diep, maar die waterdiepte kan variëren per seizoen. Zo kan het water van het meer in de lente, wanneer de sneeuw van omliggende bergen smelt, zelf tot wel 90 meter diep zijn!

Het Blauwe Meer is vooral geliefd bij de toeristen om te zwemmen en te hiken! Liever wat meer uitdaging? Dan kan je ook altijd even van een 40m hoge klif duiken! Kijk wel goed uit of het meer niet droog staat.

Wanneer je het meer bezoekt, vergeet je best je camera niet om foto’s te maken! Wil je graag originele foto's maken met je smartphone? Lees onze blog met tips om mooiere foto's te maken.

  1. Het Rode Meer

Een ander meer nabij het Imotski stadje is het Rode Meer (Crveno Jezero) en dankt haar naam aan de rode kleur van de omliggende kliffen die gekleurd zijn door ijzeroxide. Verwacht dus niet dat je hier opeens rood water zal kunnen bewonderen.. Dit zinkgat met een waterdiepte van maar liefst 530 meter, is het diepste kartsmeer van Europa!

Verder staat het Rode Meer vooral bekend om de vele grotten en torenhoge rotsen die tot wel 280 meter boven het water uitsteken. De kliffen zijn zodanig steil dat je, tenzij je een ervaren bergbeklimmer bent, niet kan afdalen. Je kan het meer dus jammer genoeg enkel van bovenaf bezichtigen.

Leuk weetje: Er is een legende die beweert dat het niet mogelijk is om een steen in het diepe meer te gooien. Je kan het altijd zelf eens proberen om uit te testen of de legende al dan niet klopt! Lukt het je wel? Dan heb je voor eeuwig geluk!
  1. Het Zoutwatermeer Mir

Te midden van het Natuurpark Telašćica op het eiland Dugi, vind je het zoutwatermeer Mir. Dit meer heeft een temperatuur die in de zomer twee à drie graden warmer en in de winter kouder is dan de omliggende zee. Iets verder van het zoutwatermeer vind je de imposante rots ‘Stene’. Hier kan je met wat geluk enkele dolfijntjes spotten! Wil je graag het zoutwatermeer Mir bezoeken? Dan neem je best de ferry of een privé boot!

TIP RONDREIS: Altijd al eens een rondreis door Kroatië willen maken maar heb je niet veel tijd en zin om je route uit te stippelen? Geen probleem! Met onze 15-daagse rondreis door Kroatië kom je langs de mooiste plekjes!-

  1. Veliko en Malo Meren

In het Mljet Nationaal Park, vlakbij Dubrovnik vind je de zoutmeren Veliko Jereza en Malo Jereza. Deze twee zoutmeren zijn een waar natuurfenomeen, dit niet alleen omdat ze meer dan 10.000 jaar oud zijn, maar ook omdat ze in het verleden gewone meren waren gevuld met zoet water (ja hoor, je leest het goed 'zout water'). Je kan hier de dag van vandaag snorkelen, hiken, fietsen en wandelen!

De meren bieden meer dan alleen waterplezier. In het grootste van de twee ligt namelijk een eilandje, Islet Melita. Hier kan je een 12de eeuws Benedictijnen klooster bezoeken. En dat is absoluut de moeite. Je kan er ook even pauzeren en je dorst lessen in het restaurant of de bar.

  1. De Grote Waterval (Veliki Slap)

In het natuurpark Plitvicemeren moet je niet alleen de Plitvicemeren gezien hebben, maar ook zeker de Grote Waterval. Het is één van de mooiste natuurmonumenten van Europa. Je bereikt de waterval langs de vlonderpaden. Je zal de waterval meteen opmerken, ze is maar liefst 79 meter hoog! Het water dondert hier langs de kalkstenen rots naar beneden en bezorgt je een adembenemend uitzicht. De Grote Waterval is één van de meest bezochte plekken in het park.

Bestel je tickets voor het Nationaal Park Plitvice meren en bezoek de Grote Waterval

  1. Skradinski Buk Waterval

Een van de meest bijzondere watervallen in het Nationaal Park Krka is de Skradinski Buk. De Skradinski waterval is eigenlijk een grote waterval die bestaat uit meerdere kleine watervallen en verschillende meertjes. Ze staat vooral bekend om haar breedte van bijna 90 meter!

Wil je graag een frisse duik nemen? Dat kan! Vlak voor de waterval mag je zwemmen dus vergeet zeker niet je zwemkledij mee te nemen. Verder kan je hier ook de mooiste vogels spotten en heerlijk wandelen over de houten vlonderpaden terwijl je geniet van de adembenemende natuur.

TIP TICKETS: Wil je graag deze waterval bezoeken? Je kan ze vinden aan het einde van het natuurpark. De prijs van een toegangsticket hangt af van het seizoen. Wanneer je ook gaat, het park is het hele jaar door de moeite van een bezoek waard. Bestel je tickets voor een bezoek aan het Nationaal Park Krka best op voorhand, zo vermijd je lange wachtrijen!

  1. De Mrežnica Watervallen

Ook de watervallen van de rivier Mrežnica zijn een bezoekje meer dan waard! Je kan ze zeker niet vergelijken met de watervallen in het Krka Park of de Plitvicemeren maar ze hebben ook zeker hun charme. Het mooie groen en blauw van het water en de ongerepte natuur trekken heel wat bezoekers aan. en terecht.

Je wordt hier verrast door een mozaïek van schitterende meren, groene oevers en wervelende watervallen. Zoek een rustig plekje uit om even te pauzeren met een lekkere picknick of ga zwemmen in het kristalheldere water. Toch liever een avontuurlijkere activiteit? Deze rivier leent zich ook uitstekend om te kajakken. Terwijl je aan het peddelen bent, kan je genieten van het prachtige landschap!

TIP KAJAKTOUR: Wil je graag een kajaktour maken op deze schitterende meren? Dat kan! Bekijk het volledige aanbod kajaktours en raftingtochten op de Mrežnica-rivier.

  1. Rastoke Watervallen

Rastoke is een schilderachtig dorpje in de Bergen van Kroatië, waar zowel de Slunjčica als de Korana rivier samenkomen. Wanneer er in de 17e eeuw molenaars in de stad kwamen wonen, groeide Rastoke een stuk sneller. In het dorpje zie je hoe de mensen zich hebben aangepast aan de natuur en welke technologieën men heeft ontworpen om de natuur optimaal te kunnen gebruiken!

Maar daarom zijn we hier natuurlijk niet.. Het idyllische Rastoke heeft namelijk nog meer te bieden. Wat dacht je van de grotten, rivierkloven en de prachtige natuur? Misschien vind je de watervallen hier minder spectaculair maar ze zorgen zeker voor de nodige charme aan dit sprookjesachtige landschap.

  1. De Zrmanja Watervallen

De Zrmanja watervallen worden ook wel eens de ‘verscholen juwelen’ genoemd met haar prachtige grotten, watervallen en imposante kloven. De Zrmanja rivier heeft, al kronkelend op weg naar de Adriatische zee, de kalkbodem zodanig geslepen dat het vandaag de dag een van de mooiste kloven in heel het land is.

De ongerepte natuur en het smaragdgroene water maken dat deze rivier een uitstekende bestemming is voor natuur- en cultuurliefhebbers. De stroomversnellingen zijn namelijk ideaal om te raften en de 200 meter diepe kloof is ook ideaal voor wie graag eens wil kajakken. Maar het is vooral Visoki Buk waterval die hier de show steelt. De schoonheid en de kracht van de natuur zal iedereen hier verbazen.

TIP EXCURSIE: Wil je graag de Zrmanja watervallen verkennen met een kano of kajak? Met deze excursie kano je langs de Kroatische Zramanja rivier, terwijl je watervallen en rustige stroomversnellingen, verborgen zwembaden en een steile kloof tegenkomt! Je profiteert van een dag in dit perfect heldere warme water dat door een spectaculaire kloof stroomt. Bekijk hier het volledige aanbod excursies naar de Zrmanja watervallen.

  1. Waar overnachten in Kroatië? Onze favorieten

Voor je vakantie in Kroatië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Kroatië online bekijken.

Onderstaande blogartikels kunnen ook alvast als inspiratie dienen:

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 4 maart 2022 - Janssens

Tips zullen zeker gebruikt worden . Nu zijn ze nuttig bij het uitstippelen van een rondreis in de zomer.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?