15 x mooiste bezienswaardigheden in Modena: wat zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Modena: wat zien en doen tijdens je verblijf?

18 juli 2023 in Emilia Romagna0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Modena + verblijftips

In het zuiden van de Povlakte, langs de route tussen Parma en Bologna, vind je Modena. Voor autoliefhebbers is dit het mekka, omdat de jonge Enzo Ferrari hier het wereldberoemde sportmerk startte. Maar deze stad in Emilia-Romagna heeft echter nog heel wat andere troeven die ook niet-autoliefhebbers zouden moeten aanspreken.

Zo is Modena ook de stad waar de balsamicoazijn vandaan komt en verder zijn er heel wat overheerlijke culinaire specialiteiten om uit te proberen. Dit is tenslotte Emilia-Romagna en Modena ligt in de ‘food valley’ van Italië. Voeg daarbij nog enkele historische en culturele bezienswaardigheden en je hebt meteen een ideale bestemming voor een daguitstap.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Modena

Reisgids
Vliegtickets
 • 1u40 vliegen naar Bologna, richtprijs € 49 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Transavia (vanaf Eindhoven)
 • Vanuit Bologna kan je met het openbaar vervoer of een huurauto verder reizen naar Modena (50 min. rijden)
Met de autoDe afstand tot Modena is 1080 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 11 à 12 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Italië. Vignet nodig in Oostenrijk of Zwitserland, koop dit hier.

Liever een auto huren? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Verblijven
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (vanaf € 159) of Euroreizen (vanaf € 395)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Museo Casa Enzo Ferrari

Autofanaten kunnen hun hartje natuurlijk ophalen in het Museo Enzo Ferrari. De man die in 1898 in Modena werd geboren in een bescheiden gezin slaagde er in zijn jongensdroom waar te maken en racepiloot te worden. Sterker nog, hij stichtte het Ferrari raceteam en was ook nog eens verantwoordelijk voor het automerk dat vandaag nog steeds ontzettend veel autoliefhebbers doet wegdromen.

Aan de rand van de stad vind je daarom een museum gewijd aan het leven en werk van deze legendarische man. Het gebouw zelf opende een tiental jaar geleden de deuren en valt op door het bijzondere, kleurrijke en stijlvolle design (een ontwerp van de Tsjechische architect Jan Kaplický), net zoals de auto’s zelf dus.

Binnen in de grote hal kan je je vergapen aan heel wat verschillende legendarische modellen en er is ook voldoende videomateriaal om alles tot leven te laten komen. Daarnaast is er ook nog een kleine expo over motoren in het gebouw waar vroeger de werkplaats was van de vader van Enzo.

Tip: Kan je niet genoeg krijgen van Ferrari, dan kan je ook nog het Ferrari Museum in Maranello bezoeken. Dit museum ligt iets minder dan een halfuur rijden van Museo Casa Enzo Ferrari.
 • Beide musea zijn dagelijks geopend.

TICKETS: Bestel je tickets voor het Museo Enzo Ferrari online en ontdek een van 's werelds meest prestigieuze merken.

 1. Duomo di Modena

De bouw van de kathedraal, ook wel bekend als de Duomo di Modena, startte in 1099, maar uiteindelijk werd deze pas ingewijd door paus Lucius III in 1184. Een aantal zaken maken deze plek echt de moeite en hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat de kathedraal op de lijst met UNESCO-Werelderfgoed prijkt.

Wat zeker zien in de kathedraal van Modena?

 • Let bijvoorbeeld op het erg fraaie beeldhouwwerk van Wiligelmo, die Adam en Ava afbeeldde op een fries langs de westelijke façade en bedenk dat dit werk al bijna duizend jaar oud is.
 • Ook de andere taferelen langs de buitenzijde (het werk van Wiligelmo of een van zijn medewerkers) tonen een sterk staaltje vakmanschap.
 • Over het noordelijke portaal is waarschijnlijk al het meeste inkt gevloeid. Hier zou je namelijk een van de oudste sculpturen die het verhaal van Koning Arthur afbeeldt, kunnen zien. Hoe oud precies, dat is echter al voer voor heel wat discussie geweest onder specialisten.
 • Wanneer je de kathedraal binnengaat, let dan zeker op de preekstoel van Enrico da Campione (1322) en daal af naar de crypte, waar San Gemimianus (de patroonheilige van Modena) begraven ligt.
Weetje: Luciano Pavarotti, misschien wel de allerbekendste tenor aller tijden, werd hier begraven.
 1. Torre Ghirlandina

Wil je een uniek uitzicht over de stad, dan moet je de Torre Ghirlandina beklimmen, die grenst aan de Duomo. Met 89 meter steekt deze klokkentoren hoog uit boven de daken van het oude stadscentrum. Geen wonder dus dat dit gebouw het symbool van de stad is.

De constructie ervan werd gestart in 1179 en de toenmalige machtshebbers maakten er geen geheim van dat ze hiermee hun rivalen van Bologna en hun twee torens naar de kroon wilden steken.

Die rivaliteit kwam overigens tot een hoogtepunt tijdens de zogeheten ‘Emmeroorlog’ van 1325, waarbij beide steden tegenover elkaar stonden in wat meteen ook de enige veldslag van die oorlog was, de Slag bij Zappolino. Oorzaak was naar verluidt een Modenees die een emmer had gestolen uit een waterput van een Bolognees.

De werkelijkheid is altijd wat minder spectaculair. In feite ontstond de oorlog nadat Modena een kasteel had veroverd dat aan Bologna toebehoorde. Daarnaast was het ook zo dat beide partijen respectievelijk de paus (Bologna) of de keizer van het Heilige Roomse Rijk (Modena) steunden tijdens een langdurig conflict.

Na het beklimmen van de 200 trappen en het passeren van een replica van de befaamde gestolen emmer kan je even uitblazen terwijl je uitkijkt over de stad.

 • De toegang kost amper een paar euro en de Torre is op maandag gesloten.

VERBLIJFTIP: La Maison du Charme Modena – Een gezellige Bed and Breakfast in het centrum van de stad, in een gezellige burgerwoning ingericht met antiek meubilair. Meer info en boeken.

 1. Piazza Grande

Al sinds de twaalfde eeuw vormt het Piazza Grande (toen nog Piazza Duomo) het hart van de stad. Zo werd het religieuze leven bepaald vanuit de kathedraal die zich op dit plein bevindt en vormde het Palazzo Comunale dan weer de kern van het politieke bestuur van de stad.

Op Piazza Grande werd vroeger ook het lot beslecht van misdadigers, die er in het slechtste geval werden opgehangen of onthoofd.

Een ietwat verscholen aandenken aan de vele functies van het plein vind je in de vorm van de Pietra Ringadora. Deze ‘Pietra’ is een grote, rechthoekige steen waarvan recht werd gesproken, maar die ook diende als plek om de lijken van misdadigers na hun terechtstelling ‘tentoon te stellen’.

Samen met de kathedraal en de Torre Ghirlandina staat het plein sinds 1997 op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed.

 1. Piazza XX Settembre

Een ander gezellig plein in Modena, is het gerestaureerde Piazza XX Settembre. Dit grootste plein wordt omzoomd door kleurrijke historische gebouwen en gezellige cafeetjes. Op het plein worden ook vaak markten en evenementen gehouden.

 1. Galleria Estense

Op de bovenverdieping van het Palazzo dei Musei vind je sinds 1894 de uitgebreide kunstcollectie van de familie d’Este. Zij waren de heersers van Modena (en ook van het nabijgelegen Ferrara en Reggio Emilia) van eind 13e eeuw tot eind 18e eeuw. Kortom: ze hadden best wel wat tijd om goede kunst te verzamelen.

Naast schilderijen van heel wat Italiaanse kunstenaars hangen hier ook grote namen zoals Diego Velázquez (die een schitterend portret van Francesco I d’Este maakte) en El Greco. Een hoogtepunt is de marmeren buste van Francesco I d’Esta door Gian Lorenzo Bernini, de vermaarde barokbeeldhouwer die ook bekend staat als de ontwerper van het Sint-Pietersplein in Rome.

Ben je een kunstliefhebber, dan is een bezoekje aan deze Galleria Estense dus zeker iets voor jou. Het museum is gesloten op maandag. Meer info op de website.

Mis niets tijdens je bezoek tijdens onze stadswandeling door Modena.
 1. Palazzo Ducale di Moderna

Op het Piazza Roma, pronkt het Palazzo Ducale di Moderna met een barokke façade. Dit imposante paleis dateert uit 1634. Er is nu een Italiaanse militaire academie in gevestigd. Binnenin liggen een indrukwekkend trappenhuis en een barokke binnenplaats verstopt.

 1. Aceto di balsamico

Nog een ‘claim to fame’ van Modena (naast het bekende automerk Ferrari) is de aceto di balsamico of balsamicoazijn, een smaakvolle kookazijn die wordt gemaakt van trebbianodruiven.

Dit ‘zwarte goud van Modena’ is samen met parmezaan en olijfolie een van die typische ingrediënten die je in Italiaanse restaurants over heel de wereld terugvindt. En net als die laatste twee kent deze azijn zijn oorsprong in de streek van Modena.

We raden je aan om tijdens je bezoek aan Modena, een korte proeverij te doen. Zo kom je meer te weten over het productieproces van dit bijzonder goedje én proef je natuurlijk in combinatie met lokale producten.

TIP: Geniet van een rondleiding en proeverij in Modena en proef van de lokale gerechten gecombineerd met azijn en lokale wijn.

 1. Mercato Storico Albinelli

De Mercato Albinelli voorziet de inwoners van Modena al sinds 1931 van al het lekkers dat Emilia-Romagna en bij uitbreiding de rest van Italië te bieden heeft.

65 sympathieke verkopers op een oppervlakte van 1200 vierkante meter proberen je te verleiden met hun lekkere koopwaren. Dit is dan ook dé plek om een aantal streekproducten zoals 60 maanden gerijpte parmezaan of 25 jaar oude balsamicoazijn uit te proberen.

Hou je van fijne vleeswaren, dan moet je hier zeker eens op zoek gaan naar de zampone, een zeer bijzondere, smaakvolle en pikante worst. Waarom ‘bijzonder’? Wel, de gehaktvulling wordt geserveerd in een varkenspoot. Iets voor de culinaire avonturiers dus.

Ben je eerder een zoetebek? Probeer dan de Amarene Brusche di Modena, een kersenconfituur met een zure toets. Mocht geen van beide opties je aanspreken: geen paniek, Mercato Albinelli heeft voor elk type foodie wel wat in petto.

Wil je graag nog meer zien van de regio? Bekijk dan ook onze roadtrip door Noord-Italië.
 1. Casa Museo Luciano Pavarotti

Die andere grootheid uit Modena (naast Enzo Ferrari) was niet minder dan de operazanger Luciano Pavarotti. Net zoals Ferrari slaagde hij erin om een persoon met wereldfaam te worden.

De Drie Tenoren

Tijdens de jaren negentig vormde hij samen met de Spanjaarden Placido Domingo en José Carreras de ‘Drie Tenoren’ en zorgde hij voor de popularisering van het operagenre. In die mate zelf dat het eerste album van de Drie Tenoren het best verkopende klassieke album aller tijden werd.

Casa Museo Luciano Pavarotti

In het Casa Museo Luciano Pavarotti kom je meer te weten over het boeiende leven van deze extreem getalenteerde man, die het levenslicht zag in Modena in 1935 en er ook overleed op 71-jarige leeftijd. Misschien heb je in eerste instantie niet bijzonder veel met opera of Luciano Pavarotti, maar het museum slaagt erin je mee te slepen in het levensverhaal van waarschijnlijk een van de grootste operasterren ooit.

Alvast een weetje: het favoriete gerecht van Pavarotti was spaghetti carbonara, wat dan weer een typisch Romeins gerecht is, al vind je het ongetwijfeld ook wel in Modena.
 • Het museum (dagelijks geopend) bevindt zich overigens in een huis dat Pavarotti zelf liet bouwen en waar hij heel wat tijd spendeerde.
 • Let wel: vanuit het centrum van Modena is het een kwartiertje rijden.
 1. Gesù Redentore kerk

In Italië kan je geen stad of dorpje bezoeken zonder dat er een eeuwenoude kerk je pad kruist. Italië is echter ook nog steeds een toonaangevend land op het gebied van (modern) design en architectuur, en daar is de Gesù Redentore uit 2008 het bewijs van.

De Milanese architect Mauro Galentino ontwierp dit minimalistische gebouw waarbij licht en schaduw de hoofdrol spelen in plaats van tientaal beelden, schilderijen en kleurrijke glasramen.

Ben je een fan van moderne architectuur? Dan moet je dit pareltje aan de rand van de stad zeker eens bezoeken. De kerk is elke dag geopend.

WANDELTIP: Wil je niets missen tijdens je bezoek aan Modena? Boek dan een gegidste rondleiding door Modena en kom langs dé topbezienswaardigheden van de stad en geniet van de uitleg van de lokale gids.

 1. Lambrusco proeven

De wijn waarvoor Modena en de regio rond de stad bekend staat is Lambrusco, een rode schuimwijn. Deze wijn wordt gedronken over de hele wereld, maar wordt enkel in deze streek geproduceerd.

Tijdens een rondleiding in een wijnkelder leer je hoe deze opmerkelijk gekleurde schuimwijn wordt gemaakt en proef je ook verschillende soorten. Zo kan je het op einde van deze activiteit toch al een bescheiden woordje meepraten over de verschillen tussen bijvoorbeeld de Lambrusco di Sorbara en Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Boek je wijntour in Modena online op voorhand.

 1. Salse di Nirano natuurreservaat

Op een halfuurtje rijden Modena vind je Salse di Nirano, een beschermd natuurgebied met heel ongewone geologische fenomenen. Over het park verspreid vind je namelijk kleine vulkaanachtige structuren, die gevormd worden door een mix van modder, zout water en verschillende gassen.

In dit park dat meer dan 200 hectaren groot is, kan je een aantal wandelroutes volgen die je toelaten dit bijzondere natuurlijke fenomeen van dichterbij te bewonderen.

Heb je zin om de stad even achter je te laten of om even de natuur in te trekken? Dan is een uitstap naar dit natuurgebied zeker een goede activiteit.

 1. Zelf pasta maken bij een local

Omdat Modena in een regio ligt die misschien wel dé foodie-bestemming van Italië is, vind je er natuurlijk heel wat deskundige koks die je kunnen introduceren in de wondere wereld van de Italiaanse pasta.

Modena is overigens de plek waar de pastasoorten tortellini en tortelloni hun oorsprong vinden, twee gelijkaardige maar toch wel verschillende deegwaren.

Je kan tijdens je bezoek aan Modena altijd een privé-sessie bijwonen. Leer zelf drie authentieke, lokale pastagerechten maken die je natuurlijk achteraf ook zelf kan proeven. Een prima gelegenheid dus om je kookkunsten eens uit te testen in het bijzijn van een local.

WORKSHOP: Boek je workshop in Modena op voorhand en leer zelf deze authentieke pastagerechten maken.

 1. Uitstap naar Carpi vanuit Modena

Heb je tijd genoeg en zin in een leuke activiteit? Dan kan je overwegen om een uitstapje te maken naar Carpi, 18 kilometer ten noorden van Modena. Dit is een juweeltje uit de renaissance en de oude thuisbasis van de familie Pio. Er staan hier nog veel overblijfselen uit de middeleeuwen en een mooie romaanse kerk genaamd La Sagra. Er is ook het Deportatiemuseum, gewijd aan de slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de fascistische regering werden gedeporteerd.

 1. Leuke adresjes om te eten in Modena

Hoeft het te verbazen dat je in Modena uitstekend kan lunchen of dineren? Hieronder vind je alvast vier uitstekende adresjes voor elk budget.

 • L'Or-Ma CrescenteriaIdeaal voor een snelle hap. Je kan hier lekkere crescentine (ook wel tigelle) eten. Deze broodjes zijn hét street food bij uitstek van Modena. (gesloten op zondag)
 • Osteria ErmesHét populairste restaurant bij de locals. Traditionele, simpele en eerlijke keuken aan democratische prijzen. (enkel ’s middags geopend – gesloten op zondag)
 • Da DaniloRuime keuze aan primi en secondi met al het lekkers dat Emilia-Romagna te bieden heeft. (gesloten op zondag)
 • Osteria FrancescanaWereldberoemd restaurant van chef Massimo Bottura met drie Michelinsterren. (elke dag open, maar je moet bijna een half jaar op voorhand reserveren).
 • Franceschetta58 – Lukt het je niet om bij Osteria Francescana te reserveren, of vind je dit restaurant veel te duur, dan kan je hier toch nog genieten van de creativiteit en inventiviteit van chef Massimo Bottura. Deze moderne, trendy bistro biedt menu’s en gerechten à la carte aan, maar aan veel lagere prijzen. (gesloten op zondag)
 1. Waar ligt Modena op de kaart?

 1. Waar overnachten in Modena?

Als je besluit om ’s avonds te dineren in Modena (wat overigens een zeer goed idee is), dan kan het natuurlijk handig zijn dat je niet te ver meer moet rijden. Nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Modena? Ontdek hier alvast drie accommodaties in en rond Modena.

 1. Mis niets: download onze reisgids Emilia-Romagna

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Emilia-Romagna? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Emilia-Romagna met 110 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Emilia-Romagna en Gardameer.

Emilia-Romagna en Gardameer

Gratis reisgids Emilia-Romagna downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?