17 x bezienswaardigheden in de Bourgogne streek bezoeken: wat zeker zien & doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

17 x bezienswaardigheden in de Bourgogne streek bezoeken: wat zeker zien & doen?

9 januari 2024 in Bourgogne0 reacties

De mooiste bezienswaardigheden Bourgogne. Tips en highlights in Bourgondië.

De Bourgogne loopt over van de prachtige landschappen, glooiende wijngaarden en karaktervolle steden. En de talloze historische en culturele bezienswaardigheden in de regio maken het plaatje compleet. Eén ding staat vast: tijdens je rondreis door Bourgondië zal je er zeker van genieten.

Benieuwd naar wat deze Franse regio allemaal te bieden heeft? Lees gerust verder en ontdek dé mooiste plekjes van de Bourgogne.

Tickets & tours voor je bezoek aan Bourgondië

Bourgondië bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours door Bourgondië.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke daguitstappen in Bourgondië

Inhoud artikel

Bourgogne: verschillende departementen

Bourgondië of Bourgogne was een van de 21 regio's van Frankrijk die in 2016 opgegaan is in Bourgogne-Franche-Comté. Zie ligging van de regio hieronder op de kaart

Yonne

Yonne is een prachtig departement in Bourgogne, vernoemd naar de rivier de Yonne die het departement doorsnijdt. Yonne wordt vooral gekenmerkt door de prachtige groene heuvels, bossen en rivieren. Verder kan je een van gezellige dorpjes bezoeken die overlopen van de mooie bezienswaardigheden. Zo moet je zeker een kijkje nemen in de hoofdstad Auxerre te midden van Yonne. Maar ook de stadjes Vézelay en Sens zijn echt de moeite waard om te bezoeken.

Daarnaast kan je in Yonne ook verschillende middeleeuwse kastelen bewonderen en er is een fijn meer, Lac de Bourdon, waar je kan zwemmen en verschillende watersporten kan beoefenen. Meer dan genoeg te doen in de Franse departement Yonne!

VERBLIJFTIP: Overnacht op de gezellige Camping Au Bois Joli. De bosrijke camping ligt tegen een heuvel midden in de natuur en is zeer geschikt voor gezinnen en rustzoekers. Vertaald heet de camping 'Het mooie bos' en de eigenaren bezorgen je graag een leuke en relaxte vakantie. Hier maken de vogeltjes je 's ochtends wakker! Meer info en boeken.

Côte-d'Or

De Côte-d’Or is een ander prachtig departement in de regio. Hier kan je genieten van gezellige stadjes zoals Dijon en Beaune, mooie natuur in de Morvan en grote kastelen en abdijen. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Abdij van Fontenay. Het is de oudste abdij van Frankrijk. Tijdens je bezoek leer je alles over het monnikenbestaan. Daarnaast moet je zeker eens de glooiende wijngaarden van Côte-d'Ôr bezoeken.

Saône-et-Loire

Departement Saône-et-Loire wordt vooral gekenmerkt door uitgestrekte wijngaarden, groene heuvels en leuke stadjes zoals Mâcon en Autun. Beide steden hebben een rijke en boeiende geschiedenis en je kan er enkele mooie historische bezienswaardigheden vinden. Op zoek naar een beetje natuur, weg van de drukte van de stad? Maak dan een wandeling naar de top van de Roche de Solutré, waar je een prachtig uitzicht op de omgeving hebt.

Nièvre

Als laatste heb je Nièvre, een van de 83 departementen die ontstond als gevolg van de Franse Revolutie. Nièvre is vooral een geliefde bestemming omwille van het prachtige natuurgebied Morvan dat voor het grootste deel in dit departement ligt. Andere leuke bezienswaardigheden in Nièvre zijn het kasteel van Bazoches of de indrukwekkende kathedraal van Nevers. In dit departement is genoeg te zien en te beleven voor zowel jong als oud!

  1. Dijon

Dijon is de hoofdstad van de Bourgogneregio van Frankrijk. De stad staat vooral bekend om de mosterd die in de regio wordt gemaakt, maar de historische stad heeft meer te bieden dan alleen dat. In het centrum wandel je langs de oude statige herenhuizen, mooie vakwerkhuizen, indrukwekkende palzeizen en gezellige restaurantjes. Zo moet je zeker naar de straat Rue des Forges, waar het altijd gezellig druk is op de terrasjes.

En breng ook zeker eens een bezoekje aan het Musée des Beaux-Arts uit de 18de eeuw en de vele renaissancewoningen rondom het Place François Rude. Niets missen van deze stad? Download onze stadswandeling door Dijon, de hoofdstad van Bourgondië.

TIP SLAPEN: Verblijf tijdens je bezoek aan Dijon in Hôtel des Ducs. De makkelijkste manier om de omgeving te verkennen is om het "uilenpad" te volgen dat voor het hotel langsgaat. De kamers van het hotel zijn modern en ruim ingericht en 's morgens wacht je een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

  1. Autun

Autun is een indrukwekkend historisch erfgoed dat gelegen is aan de grens van de Morvan. Het stadje is zo'n 2000 jaar oud en werd gesticht door de Romeinen op een strategisch kruispunt van wegen en de rivier Arroux. Autun moest dienen als tegenwicht voor de grote Gallische hoofdstad Bibracte. Opmerkelijk is dat Autun zo populair werd bij de Galliërs dat ze bereid waren hun hoofdstad binnen enkele tientallen jaren te verlaten om hierheen te verhuizen.

Wat kan je allemaal zien en doen in Autun?

  • Het oude middeleeuwse gedeelte rond de kathedraal van Saint-Lazare, het justitiepaleis en het Musée Rolin kan je uitstekend te voet verkennen.
  • Een gedeelte van de oude stadsmuren met de Tour des Ursulines (de enige overgebleven toren van een middeleeuws kasteel) is duidelijk te zien aan de boulevard Mac Mahon en de boulevard des Résistants fusillés.
  • Beide 1e-eeuwse stadspoorten, Porte d'Arroux en Porte Saint-André, staan nog steeds overeind en zijn goed bewaard gebleven. Buiten de stadsmuren aan de andere kant van de rivier Arroux prijkt de Tempel van Janus. Het is niet helemaal duidelijk welke godheid hier werd aanbeden.
  • Tot slot kan je een bezoek brengen aan het Romeinse theater dat opgetrokken werd rond het jaar 70. Met een diameter van 148 meter is dit amfitheater een van de grootste van Europa. Jaarlijks voeren honderden vrijwilligers er een groots spektakel op over de geschiedenis van Augustodonum (de Romeinse naam voor Autun).
  • Autun ligt bovendien aan de voet van het natuurpark Morvan en is dus de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van het natuurpark.
  1. Wijnproeverij in Beaune

De ommuurde stad Beaune is het centrum van de wijnhandel in Bourgogne en wordt dan ook als de wijnhoofdstad van de regio gezien. In de stad is het Musée du Vin de Bougogne gevestigd waar je allerlei informatie krijgt over de bekende bourgondische wijnen en hoe deze gemaakt wordt. Een aanrader hier is een wijnproeverij of een tour langs de wijngaarden.

De stad zelf is natuurlijk ook erg mooi. Je loopt hier langs de vele historische gebouwen en gezellige pleinen waar je hier en daar een terrasje kan doen. Een van de bekendste bezienswaardigheden in Beaune? Dat is het Hôtel Dieu, een voormalig hospitaal voor de armen, dat nog stamt uit de 15e eeuw. Het gebouw oogt erg mooi van buiten dankzij de kleurrijke daken. Neem ook binnen eens een kijkje in de verschillende vertrekken, zoals de ziekenzaal, de kapel en de apotheek bezoeken. Daarnaast kan je er ook het bekende kunstwerk, Het Laatste Oordeel, van Rogier van der Weyden vinden.

TIP EXCURSIES: Wil je een échte unieke ervaring? Maak een fietstour door de wijnstreek Boek je fietstour door de wijnstreek hier

  1. Troyes

Troyes, in de Bourgogne, is een bijzondere middeleeuwse stad en is op en top Champagne. Het centrum heeft zelfs de vorm van een champagnekurk (of champignon). Slenter tussen de oude pittoreske vakwerkhuizen in pasteltinten en houten balken. Bezoek ook zekers eens de gotische Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul.

STADSWANDELING TROYES: Wil je graag de stad zo goed mogelijk verkennen? Ga dan op stap met onze uitgestippelde stadswandeling door Troyes, zo mis je niets!

  1. Abdij van Fontenay

De abdij van Fontenay moet je ook echt bezocht hebben als je in deze streek bent. De abdij van Fontenay is één van de bekendste bezienswaardigheden van de Bourgogne en wordt beschouwd als het ideologische centrum van de cisterciënzerorde en staat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In deze abdijgebouwen vind je alles waar de orde van de cisterciënzers voor staat: eenvoud, soberheid, gebed en werk. De abdij is zo gebouwd dat er veel licht binnenkomt en alles is er strak afgemeten en heeft mooie proporties. Om de abdij te vinden, moet je een flink stuk over landelijke wegen slingeren, maar dat is precies wat de cisterciënzers wilden. De abdij ligt goed verstopt in een vallei, afgezonderd en omgeven door een bos, langs de D32 tussen Marmagne en Touillon.

Zowel de kerk als het klooster zijn te bezichtigen:

  • De kerk werd voltooid in 1147 en is een typisch voorbeeld van een Romaans gebedshuis bestaande uit 3 schepen.
  • In één ervan vind je het sobere beeld van de Madonna van Fontenay met kind. Het dateert uit de 13e eeuw.
  • Het altaar, uit diezelfde periode, valt op dankzij de eikenhouten kapconstructie in de vorm van een omgekeerde scheepskiel. Ook het dormitorium (slaapgedeelte), de refter en het gastenverblijf verkeren in uitstekende staat, net als de kapittelzaal waar 2 schoorstenen verraden dat dit de plaats was om zich op te warmen (de enige van de hele abdij).
  • Je kan ook de kruidentuin, de voormalige smederij (waar de monniken de kracht van de rivier gebruikten om de machines draaiende te houden), de bakkerij en de ziekenboeg bezoeken. Je ziet ook een duiventil en een kennel.
  • De abdij is het hele jaar door te bezoeken. Trek daar bij goed weer minstens 2 uur voor uit. Meer info over abdij van Fontenay.
  1. Prachtige wijngaarden van Côte d'Or

In de Bourgogne vind je een aantal prachtige wijnstreek die de Côte d’Or wordt genoemd. Deze regio wordt ook wel eens de "Schatkamer van Bourgogne" genoemd en dat is niet voor niets! In Côte d'Or worden namelijk allerlei lekkere witte en rode wijnen geproduceerd, waarvan de Pinot Noir en Chardonnay ongetwijfeld de bekendste zijn. Het landschap van de Côte d’Or is echt de moeite waard, of je nu een wijnliefhebber bent of niet. Je komt lang prachtig met uitgestrekte wijngaarden, gezellige kleine stadjes, groene heuvels én prachtige kastelen.

5 wijnroutes die je te voet, met de fiets of met de auto kan afleggen

Elke route leid je langs verschillende wijngaarden en geven je de mogelijkheid om zoveel mogelijk verschillende wijnen te proeven bij een van de beroemde wijnkastelen. De bekendste wijnroute? Dat is zonder twijfel de Route des Grands Crus. Deze neemt je mee van Dijon naar Santenay en onderweg kom je langs de beste wijnen van de Côte de Nuits en de Côte de Beaune.

TIP: Op rondreis in de Bourgogne streek? Download dan zeker onze reisgids Bourgondië met de route des Grand Crus, 3 stadswandelingen + tips en verborgen pareltjes.

  1. Natuurpark Morvan

Het beschermde natuurpark Morvan is een prachtig gebied aan zo'n 285.000 hectare bos, meren en traditionele landbouwgrond middenin de regio Bourgogne-Franche-Comté in Midden-Frankrijk. Het mysterieuze bergachtig massief dat het gebied beschermt, strekt zich uit over de 4 departementen. Binnen de parkgrenzen blijft een sterk gevoel voor geschiedenis en lokale traditie bestaan. Er valt heel wat te voor zowel natuur- als geschiedenisliefhebbers.

Dé perfecte plek in de Bourgogne voor de avonturier en wandelaar

  • In het natuurpark vind je hoge bergen, grillige dalen, steile rotsen, uitgestrekte bossen, diepe meren en wild stromende riviertjes.
  • Je kan er uitstekend wandelen en er zijn dan ook veel routes zoals de GR13 en de GR de Pays die je door het afwisselende landschap leiden!
  • Zo kan je naar de hoogste top van het park wandelen, Bois-du-Roi op zo'n 902 meter. Vanaf deze top geniet je van een prachtig uitzicht op de groene omgeving.
  • Liever iets actiever dan wandelen? Wat dacht je van bergbeklimmen, mountainbiken, kanoën of zwemmen?

NATUUR: Wil jij ook graag deze rondreis maken door het natuurpark van de Morvan? Download hier onze uitgewerkte route door de Morvan.

  1. Roche de Solutré

Roche de Solutré is een iconische kalksteenhelling tussen de wijngaarden bij Mâcon. De bijzondere berg staat bekend om zijn interessante geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. Het werd beroemd in de jaren '80 toen de toenmalige Franse president François Mitterand één keer per jaar een rituele beklimming naar de top maakte.

Maar ook de prachtige natuurlijke omgeving is een absolute trekpleister. Bij mooi weer, kan je kijken over de glooiende wijngaarden en zelfs tot aan de Mont Blanc. Klim ook zeker zelf eens naar de top en neem de unieke natuurlijke omgeving, het zogenaamde pelouse calciole-grasland, helemaal in je op!

  1. Châteauneuf-en-Auxois

Het middeleeuwse dorpje Châteauneuf-en-Auxois staat op de lijst met mooiste dorpen in Frankrijk. Het is vooral het kasteel dat al van verre te bewonderen dat alle aandacht opeist (zie meer info op de website). Het dankte zijn bloei en welvaart in de middeleeuwen vooral aan zijn strategische ligging langs oude Romeinse wegen en handelsroutes. Het kasteel en stadswallen zorgden ervoor dat kooplieden veilig handel konden drijven op de (jaar)markten, waar vooral wijn, houtsnijwerk, granen en vee werden verhandeld. Bovendien trok Châteauneuf-en-Auxois veel pelgrims, aangezien het op de route naar Santiago de Compostela lag.

In het 15de-eeuwse kerkje van Saint-Philippe en Saint-Jacques kan je het houten beeld van "Onze-Lieve-Vrouwe" gaan bewonderen. Chateauneuf en Auxois is tevens een ideale stop langs de Route du Soleil naar het zuiden. Vlakbij kan je verkoeling zoeken aan het 242 km lange kanaal Canal de Bourgogne.

Wie op zoek is naar een heerlijke wijn kan zich hier tegoed doen aan de wijngaarden van de Côte d’Or, wat dacht je van een Pinot Noir of Chardonnay. Volg de bekende wijnroute Route des Grands Crus, deze tussen loopt van Dijon tot Corgoloin.

OVERNACHTINGSTIP: Op zoek naar een appartement suite in Châteauneuf? Dan kan je terecht bij Châteauneuf Suites, met ontbijtservice.

  1. Kasteel van Cormatin

Het kasteel van Cormatin is een prachtig kasteel gesitueerd in het hart van Zuid-Bourgogne, tussen Tournus en Cluny. Oorspronkelijk was het een burcht, maar in de zeventiende eeuw werd het door Antoine du Blé volledig omgebouwd tot een indrukwekkend kasteel. Sindsdien weet het renaissancekasteel, steeds weer opnieuw mensen te imponeren met het prachtige interieur in de stijl van Louis XIV.

Zo komen mensen van over de hele wereld hierlangs om een blik te werpen op de prachtige plafonds, plechtige trappen, indrukwekkende schilderijen en het antieke meubilair. Ben je rond in het kasteel? Dan kan je nog altijd even rustig ronddwalen in het omliggende park van zo'n 12 hectare. Hier kom je langs groene tuinen met de mooiste bloemperken, volières en fonteinen.

  1. Cluny

Het charmante stadje Cluny is ontstaan rondom een abdij. Veel mensen komen elk jaar hierheen om die abdij te bezoeken. Het is namelijk een van de belangrijkste abdijen van Frankrijk en werd gesticht in 910. Totdat de Sint-Pietersbasiliek in Rome werd gebouwd, was de basiliek die hier stond de grootste ter wereld. De kerk is nu verdwenen, maar de overgebleven elementen van de abdij zijn interessant en zeker een bezoek waard. Ze geven een goed beeld van de oorspronkelijke grootsheid van de site.

  1. Semur-en-Auxois

Semur-en-Auxois is een van de populairste toeristische trekpleisters van de regio. Als je dit charmante stadje binnenwandelt, zie je meteen waarom. Het is een prachtige plek die gebouwd werd op een uitloper van roze graniet boven een rivier en het wordt bewaakt door de 4 ronde, stevige torens die overblijven van wat ooit een kasteel was. Onder die torens strekt de oude, historische stad zich uit. Je wandelt er tussen oude huizen, gezellige winkeltjes en achter elke hoek liggen historische monumenten verstopt.

  1. Vézelay

Vézelay is een stadje aan de rand van de prachtige groene omgeving van de Morvan. Vroeger bood deze stad ook onderdak aan de pelgrims die op bedevaartstocht waren. De stad bevindt zich dan ook op de belangrijke pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Tegenwoordig kan je hier prima wandelen door de historische straatjes en steegjes, langs de stadsmuren en mooie pleinen. Maar het hoogtepunt van deze stad is echter de Sainte-Madeleine basiliek.

Deze basiliek werd gebouwd in de 9e eeuw en is gewijd aan Maria Magdalena, wiens relieken ook in de kerk worden bewaard. De mooie basiliek is absoluut een bezoekje waard en je kan hem van zowel binnen als buiten bewonderen.

  1. Auxerre

Een ander gezellig stadje dat je moet bezocht hebben is Auxerre. De kronkelige geplaveide straatjes van de stad en haar rijke erfgoed maken het dé hoofdstad van ‘Basse-Bourgogne'. Het is een stad vol kunst en geschiedenis op enkele kilometers van de wijngaarden van Chablis. De ideale bestemming dus om eens uitgebreid te proeven van de heerlijke wijnen.

  1. Mâcon

Mâcon is een charmant stadje iets zuidelijker aan de Saône. Het is een heel andere stad dan degene die je in het noorden van Bourgondië bezocht hebt. De beroemde glazen daken en vakwerkhuizen van de streek maken hier plaats voor de minder sierlijke, maar daarom niet minder mooie, pastelkleurige gevels die in het zuiden van Frankrijk vaker voorkomen. Dit is misschien wel de eerste plaats op deze reis waar je het gevoel krijgt dat je de Middellandse Zee nadert.

  1. Street-art La Karrière in Villars-Fontaine

In het dorp Villars-Fontaine, ontstond in de 19e eeuw de steengroeve die de kalksteen Calcaire de Comblanchien produceerde. Deze kalksteen werd gebruikt voor het bouwen van huizen in gebouwen in de omliggende dorpen. In de 20ste eeuw raakte de steengroeve in verval en ging in het begin van de jaren 2000 failliet. De gemeente Villars-Fontaine kocht de steengroeve en nam het initiatief om de kalksteengroeve een nieuw leven in te blazen als cultureel podium genaamd La Karrière.

De steengroeve biedt ruimte aan diverse kunstvormen, waaronder theater, rock, jazz, klassieke muziek, circus, film en indrukwekkende graffiti en street art kunstwerken. De steengroeve dient niet alleen als podium, maar ook als kunstwerk op zichzelf, met immense graffitikunst op de hoge rotswanden. Villars-Fontaine, op zo'n 5 km ten westen van Nuits-Saint-Georges, organiseert jaarlijks rond half augustus het Karrière festival. Meer info op de website.

La Karrière is daarmee uitgegroeid tot dé plek voor alle kunsten, en van april tot november is de steengroeve open voor bezoekers die willen genieten van de bijzondere street art.

  1. Rondvaart op het Kanaal van Bourgogne

Laat even de drukte achterwegen, en ga lekker wandelen langs het prachtige kanaal van Bourgogne. De sfeer van vroeger is hier nog erg goed bewaard gebleven. Zo kom je langs verschillende stenen bruggen bochtjes en pittoreske dorpen op de oever. Nog leuker is om een rondvaart te maken met een speciaal kanaalbootje. Zo kan je zelf de prachtige omgeving rond het kanaal vanaf het water verkennen.

In totaal is de waterweg 241 kilometer lang en als je het volledige kanaal wilt afvaren, dan zal je voorbij zo'n 189 sluizen moeten. Je passeert in dit geval langs prachtige trekpleisters als het Hôtel-Dieu de Tonnerre, de kastelen van Tanlay en Ancy-le-Franc en het dorpje Montbard.

  1. Waar overnachten in Bourgogne?

Voor je bezoek aan Bourgogne, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Bourgogne online bekijken.

Hôtel des Ducs (Dijon)

Hôtel des Ducs is gelegen in het historisch centrum van Dijon, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het Paleis van de hertogen van Bourgondië ligt op zo'n 50 meter. De gemakkelijkste manier om de omgeving te verkennen is om het "uilenpad" te volgen dat voor het hotel langsgaat. De kamers van het hotel zijn modern en ruim ingericht en 's morgens wacht je een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

Brit Hotel Mâcon Centre Gare (Mâcon)

In het centrum van Mâcon, ligt het Brit Hotel Mâcon. Het hotel biedt ruime, moderne kamers en zijn voorzien van alles wat je maar nodig hebt tijdens een verblijf in Bourgondië. In de eetzaal van het Brit Hotel wordt er dagelijks een ontbijtbuffet geserveerd in een verfraaide zaal met heel wat verzorgde planten. Ontbijt je liever op je kamer? Dan kan dat ook! Meer info en boeken.

  1. Mis niets met onze reisgids Bourgondië

Herkenbaar: Op rondreis in Bourgondië en je wil er zeker van zijn dat je niets mist? Koop onze volledige reisgids Bourgondië met de route des Grand Crus, 3 stadswandelingen+ tips en verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Bourgondië om in de stemming te komen en ga op pad!

Bourgogne (Bourgondië)

Gratis reisgids Bourgondië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?