15 x mooiste bezienswaardigheden Kaysersberg in de Elzas: wat zien & doen? + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden Kaysersberg in de Elzas: wat zien & doen? + kaartje

27 december 2023 in Elzas - Vogezen0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden bezoeken in Kaysersberg, een gezellig dorpje in de Elzas + verblijftips

Kaysersberg is een schatkist vol geschiedenis en cultuur. Van de indrukwekkende kasteelruïnes tot de betoverende oude stad en de erfenis van Albert Schweitzer, deze stad heeft voor elk wat wils. De charme van de Elzas, de heerlijke keuken en de gastvrije sfeer maken het plaatje compleet.

Maar wat mag je nu echt niet missen wanneer je een bezoekje brengt aan het pittoreske Kaysersberg? We vertellen het je in deze blogpost.

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden in Kaysersberg

Kaysersberg ligt in het departement Haut-Rhin, gelegen in het noordoosten van Frankrijk, op 12 km van Colmar (ongeveer 20 minuten rijden) en 79 km van Straatsburg (ongeveer 1 uur rijden).

Een roadtrip maken? Dan reken je best op een 5u30 rijden vanuit Brussel, wie liever met het vliegtuig gaat, kan een vliegticket boeken naar Straatsburg en vandaar verder reizen met een huurauto of met de trein.

TIP: Maak het jezelf gemakkelijk, en volg onze rondreis door de Elzas en Vogezen, en ontdek Kaysersberg en tal van andere mooie steden en dorpen in deze regio.

Ligging met de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Kaysersberg op de kaart

  1. Château de Kaysersberg

Een van de absolute topbezienswaardigheden in Kaysersberg in ongetwijfeld het kasteel, een indrukwekkend middeleeuws fort dat boven de stad uittorent en een adembenemend uitzicht biedt op de omgeving. Château de Schlossberg dateert uit de 13e eeuw en werd gebouwd op een strategische locatie met uitzicht op de vallei van de rivier de Weiss. Het is hét symbool van de rijke geschiedenis van de stad.

Je kan vandaag de overblijfselen van het kasteel verkennen, zoals de torens, wallen en binnenplaatsen. De panoramische vergezichten vanaf het kasteel zijn werkelijk verbluffend. Je ziet ook hoe de wijngaarden zich als een deken rond de stad uitstrekken.

Vanaf de brug over de Weiss (bekijk ligging), heb je een zeer mooi uitzicht over de stad en het kasteel.
  1. Wandel over de stadsmuren van Kaysersberg

Een andere must-see zijn de torens van de middeleeuwse stadsmuur. Van de oorspronkelijke zes torens van de middeleeuwse stadsmuur staan er vandaag de dag nog vijf overeind: "Kesslertum" (1407), de toren van de Bovenpoort (15e eeuw), de Porte des Pucelles (Meisjespoort, 15e eeuw), de Hospitaaltoren en de Junker Haus Toren (bekend als de Toren van de Dieven). Je kan de oude stadsmuren langs de buitenkant afwandelen. Een aanrader!

Verken Kaysersberg aan de hand van onderstaande georganiseerde tours

  1. De historische wijk: Vieille Ville

De historische wijk van Kaysersberg, ook wel bekend als de Vieille Ville, is een doolhof van geplaveide straten en kleurrijke vakwerkhuizen. Dit deel van de stad is bijzonder levendig en sfeervol. Je wordt omringd door historische gebouwen met bloemrijke gevels, gezellige boetiekjes en ambachtelijke restaurants. Verdwaal hier in de straatjes en geniet van al het moois. Ons favoriete plekje is de Place de l'Église, waar je de prachtige Sint-Martinuskerk kan bewonderen, een gotisch juweel met karakteristieke spitsbogen.

Enkele idyllische straatjes om door te wandelen? Het smalle Rue des Forgerons en Rue du Général de Gaulle waar het voelt alsof je terug in de tijd wandelt.

TIP: Ontdek de mooiste plekjes van deze pittoreske stad tijdens een privéwandeling door Kaysersberg.

  1. De versterkte brug van Kaysersberg

De beroemde versterkte brug (1514) verving een oude houten structuur. De Pont Fortifié is uniek in de Elzas en overspant het riviertje de Weiss, dat de oude stad en het hoger gelegen deel van de stad van elkaar scheidt. De brug is aan beide kanten voorzien van borstweringen en schietgaten om vijanden snel te kunnen uitschakelen.

In het midden van de brug zal je een nis zien staan, het is een zogenaamde aedicula. Hier werden vroeger inwoners opgesloten die kleine misdaden hadden gepleegd. Zo kon de hele stad hen zien en werden ze met schaamte gestraft. De brug is versierd met het wapenschild van het Duitse Heilige Roomse Rijk en dat van de stad.

  1. Musée Historique de Kaysersberg

Wil je je graag verdiepen in de geschiedenis van de stad? Dan mag een bezoekje aan het Musée Historique de Kaysersberg niet ontbreken. Musée Historique de Kaysersberg is een klein museum gevestigd in een van de typerende patriciërshuizen van de stad (bekijk ligging). Je vindt er exposities die de geschiedenis van de keizerlijke stad Kaysersberg weergeven, collecties gewijd aan religieuze kunst van de 16e tot de 18e eeuw, sculpturen en archeologische vondsten.

  1. Het geboortehuis van Albert Schweitzer

Kaysersberg is de geboorteplaats van de beroemde humanitaire arts en filosoof Albert Schweitzer. Het huis waar hij werd geboren is nu een museum gewijd aan zijn leven en werk. Het museum biedt inzicht in het opmerkelijke leven van Schweitzer, zijn bijdrage aan de geneeskunde en zijn filosofische overtuigingen. Je kan er persoonlijke bezittingen, documenten en memorabilia van Schweitzer bewonderen en de kamers werden er ingericht zoals ze er in de tijd van Schweitzer zouden moeten hebben uitgezien.

  1. Het Badhus

Het Badhus dateert uit 1600 en diende oorspronkelijk als hotel, later in 1872, kreeg het gebouw echter een nieuwe functie. Er werden toen openbare toiletten en een washuis in het bouwwerk ondergebracht. Zo ontstond het Badhus, waar mensen allerhande samenkwamen.

Vandaag is het een van de meest herkenbare gebouwen van de stad. De enorme witte gevel trekt de aandacht. Je kan er wel niet langer gaan baden; het gebouw doet nu dienst als evenementlocatie en er zijn twee tentoonstellingsruimtes en ook een theaterzaal.

Vele kleurrijke vakwerkhuisjes zijn omgetoverd tot gezellige appartementen waar je kan overnachten tijdens je bezoek aan deze stad. Boek hier je verblijf in Kaysersberg.
  1. Hôtel de ville de Kaysersberg

Het stadhuis, gebouwd in steen in 1521 in de lokale renaissancestijl, is een must-see. De gevel is versierd met een erker die zich over twee verdiepingen uitstrekt en links zie je een traptorentje. Als je de tijd hebt, wandel dan ook even naar binnen. De grote Raadszaal is versierd met een cassettenplafond en straalt macht en luxe uit. Je ziet ook rijkelijk gedecoreerde zuilen en mooie kunstwerken.

Het stadhuis domineert de centrale marktplaats van Kaysersberg, de Place de la Mairie. Dit is het bruisende centrum van de stad waar de lokale bewoners samenkomen. Op de hoek is de toeristische dienst gevestigd en vlakbij zie je de Église Sainte-Croix opduiken.

  1. De Eglise Sainte-Croix

De parochiekerk van Kaysersberg is gewijd aan het Heilig Kruis. De bouw van de kerk werd gestart in 1230, maar het duurde tot de 16e eeuw alvorens de kerk afgewerkt werd. Het westportaal, uit de 13e eeuw, is in romaanse stijl opgetrokken. Dat zie je aan de bogen en halfronde rijen zuilen, versierd met palmen en zeemeerminnen. De zijkanten dateren uit de 15e en 16e eeuw en hebben daardoor een gotische stijl.

Mis binnenin het opmerkelijke houten altaarstuk niet, gebeeldhouwd door Jean Bongartz uit Colmar (1518). De veertien panelen beelden het lijdensverhaal van Christus uit. Voor de kerk staat Fontaine Constantin. Deze werd gebouwd in de 16e eeuw en is door de jaren heen goed bewaard gebleven.

  1. Maison Loewert

Maison Loewert (bekend als het Maagdenhuis) is een van de mooiste vakwerkhuizen in de stad. Het werd opgetrokken uit de 16e eeuw en je herkent het bouwwerk meteen aan de spitse hoekerker. De muren werden beschilderd, je herkent Maria, en binnenin is tegenwoordig een bakkerij gevestigd (Boulangerie Pâtisserie Loewert J.Marc). Ga hier een lekker gebakje of een croissant kopen en kijk binnenin je ogen uit!

  1. Verrerie d'Art de Kaysersberg

Heb je tijd en interesse, bezoek dan zeker eens een glasblazerij tijdens je verblijf in Kaysersberg zoals Verrerie d'Art de Kaysersberg. Bij deze ambachtelijke glasfabriek wordt nog dezelfde werkwijze toegepast als die uit de 17e en 18e eeuw. Toen vierde het glasblazen als nijverheid hoogtij in Elzas-Vogezen en vooral in Kaysersberg. Bekijk actuele info en openingsuren op de website.

  1. De geschiedenis van Kaysersberg

Kaysersberg is een prachtig stadje in de Elzas in het noordoosten van Frankrijk. Het heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd.

  • In de 13e eeuw werd Kaysersberg verheven tot de status van een vrije keizerlijke stad, wat betekent dat het niet direct onderworpen was aan de heerschappij van lokale vorsten of de adel. Dat schonk de stad aanzienlijke onafhankelijkheid en betekende de start van een periode vol welvaart die vele eeuwen duurde. Kaysersberg ontwikkelde zich tot een belangrijk handelscentrum dankzij de gunstige ligging langs handelsroutes en de bloeiende wijnproductie in de Elzas.
  • Doorheen die geschiedenis wisselde de heerschappij over Kaysersberg meermaals tussen Frankrijk en Duitsland, wat typerend is voor de Elzas. Die mengelmoes van Duitse en Franse cultuur is wat Kaysersberg zo bijzonder interessant maakt.
  • Tijdens je bezoek zal je niet kunnen ontsnappen aan Albert Schweitzer, een beroemde humanitaire arts en filosoof die hier in Kaysersberg geboren werd in 1875.
  • Tegenwoordig is Kaysersberg vooral beroemd als een toeristische bestemming.
  1. De Wijnroute van de Elzas (Route des Vins d'Alsace)

Geen Elzas zonder wijn. Wijnliefhebbers hebben het geluk dat Kaysersberg langs de Route des Vins d’Alsace ligt. En we raden je ook aan om die route nog wat verder te volgen. De regio rondom Kaysersberg ligt bezaaid met wijngaarden. Hier worden enkele beroemde wijnen geproduceerd, vooral de geprezen Riesling.

De Wijnroute van de Elzas slingert langs pittoreske dorpjes en gerenommeerde wijnkelders. Je kan proeverijen regelen in lokale wijnhuizen, genieten van de wijnfeesten – als je geluk hebt – en bijleren over de kunst van het wijnmaken. Vergeet achteraf niet enkele flessen van je favoriete flessen mee naar huis te nemen! Meer info over Route des Vins d'Alsace.

LEESTIP: Nog meer ontdekken van de Elzas? Download dan zeker onze reisgids Elzas & Vogezen.
  1. Waar overnachten in Kaysersberg?

Verblijf je meerdere dagen in Kaysersberg of wil je graag de omgeving verkennen? Dan boek je best een overnachting in de stad. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Kaysersberg.

  • Le Grenier du Photographe, een oud huis dat kenmerkend is voor de Elzasser architectuur, biedt moderne accommodatie in een appartement met atypische charme. Het appartement is ideaal gelegen in het hart van de oude stad. Er zijn ook gratis fietsen ter beschikking gedurende jouw verblijf.
  • La Cour du Vignoble is gevestigd in een typisch Elzasser huis en biedt ruime appartementen nabij het stadscentrum van Kaysersberg. Ieder appartement is voorzien van alle moderne faciliteiten die je kan wensen; een volledig uitgeruste keuken, gezellige woonkamer, slaapkamer, eigen badkamer enzoverder.
  • Eerder op zoek naar een romantisch luxeverblijf? Dan is het Le Chambard · Hôtel Restaurants Spa Alsace ongetwijfeld iets voor jou. Pure verwennerij.
  1. Mis niets met onze reisgids Elzas - Vogezen

Ben je van plan wat langer te verblijven in de Elzas en wil je niets missen? Koop onze volledige reisgids Elzas & Vogezen met 3 uitgewerkte autoroutes, 4 stadswandelingen, tips en verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Elzas & Vogezen om in de stemming te komen en ga op pad!

Elzas-Vogezen

Gratis reisgids Elzas & Vogezen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?