Teatro La Fenice in Venetië bezoeken: info, tips & wat te zien?

Volledige reisgids kopen voor € 5

Teatro La Fenice in Venetië bezoeken: info, tips & wat te zien?

29 maart 2022 in Venetië0 reacties

Het Teatro La Fenice is één van de beroemdste operahuizen van Europa. Sinds de opening van dit operahuis in de 18de eeuw, zijn hier dan ook veel opera’s in première gegaan. De naam ‘La Fenice’ betekent ‘de feniks’ en het theater doet die naam zeker eer aan, want het is doorheen de jaren wel 3 keer afgebrand en opnieuw opgebouwd, telkens in zijn oorspronkelijke glorie.

In dit prestigieuze muziektheater in Venetië kan je als bezoeker in alle rust het prachtige interieur en indrukwekkende ruimtes komen bewonderen. Alle tips voor je bezoek aan Teatro La Fenice + hoe online tickets te boeken!

Tickets voor Teatro La Fenice om wachtrijen over te slaan

Venetië is een fantastische stad voor een citytrip of weekendje weg. Maar je zal zien ... je bent er nooit alleen. Via de website van GetYourGuide kan je online tickets boeken voor je bezoek aan Teatro La Fenice in Venetië.

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een Venice Pass, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer & watertaxi's + toegang tot het Dogepaleis + gondelvaart + de belangrijkste musea. De Venice City Pass is er voor 24u, 48u of 72u (kan je kiezen na het invullen van je datum). Klik hier en boek je Venice Pass online.

Enkel openbaar vervoer boeken? Boek je Vaporetto bootticket voor het openbaar vervoer online.
Wil je liever een cruise doen in Venetië? Bekijk hier het deze rondvaart op het kanaal Grande.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Teatro la Fenice

Ruzie tussen de familie Venier en Nobile Società di Palchettisti

 • Tegen het einde van de 18de eeuw waren er 7 theaters actief in Venetië.
 • Voor lange tijd was het San Benedetto theater het belangrijkste operatheater totdat deze in 1774 afbrandde.
 • Het theater werd al snel herbouwd, waarna de eigenaren, de Venier familie, ruzie kregen met het bedrijf (Nobile Società di Palchettisti) dat de opera runde.
 • Naar aanleiding van de ruzie besloot dit bedrijf verder te gaan met een ander, nieuw operatheater, dat gebouwd zou worden op de Campo San Fantin, waarvan de grond in 1970 door het bedrijf werd gekocht.

Het nieuwe theater

 • Na een wedstrijd om het ontwerp, die gewonnen werd door Giannantonio Selva met een neoclassicistisch ontwerp, begon de opbouw van het nieuwe theater in 1791.
 • Op 16 mei 1792 werd dit nieuwe theater ingewijd met de opera “I Giochi di Agrigento” van Giovanni Paisiello.
 • Het theater werd La Fenice genoemd, als verwijzing naar de ruzie tussen het bedrijf en de Venier familie waar het bedrijf rijzend als een feniks uit gekomen is.

STADSWANDELING: Met onze stadswandeling door Venetië kom je langs tal van topbezienswaardigheden in Venetië.

De eerste brand in 1836

Al snel kreeg La Fenice een grote en goeie reputatie en werden er producties van Rossini, Bellini en Donizetti opgevoerd. In december 1836 werd het theater echter vernield door een brand, waarna het binnen een jaar herbouwd werd door Tommaso en Giambattista Meduna. Doordat het zo snel gebouwd werd, moesten er in 1854 wel alweer restauraties aan te pas komen.

Giuseppe Verdi

In 1844 werd “Ernani” van Giuseppe Verdi uitgevoerd in het theater, waarna Verdi een grote band met het theater kreeg. Vervolgens werden zijn 4 volgende producties voor de eerste keer in La Fenice uitgevoerd.

Het festival & publiekelijke openstelling

In 1930 werd er voor het eerst het Internationale Festival van Hedendaagse Muziek georganiseerd in La Fenice, waar sindsdien componisten als Stravinski en Bussotti hun nieuwe composities presenteerden. Een paar jaar later, op 23 juli 1935, werd het theater aan de Comune di Venezia gegeven en werd het operahuis publiekelijk opengesteld.

Nog een verwoestende brand

Op 29 januari 1996 werd het theater echter weer verwoest door een brand. 5 jaar later werden hiervoor de 2 elektriciens Enrico Carella en Massimiliano Marchetti veroordeeld die zich hierdoor aan zware boetes mochten verwachten. Eenmaal in 2001 werd pas aan de reconstructie van het theater begonnen, waarbij een team van 200 man binnen de 2 jaar een nieuw theater bouwde die de ambiance van het oude theater meenam.

Het huidige theater

Het nieuwe theater werd in een 19e-eeuwse stijl gebouwd volgens een ontwerp van Aldo Rossi, die gebruik had gemaakt van oude filmbeelden waarin het theater te zien was. Hierbij werd nieuwe techniek toegevoegd aan het podium en werd de bezitting vergroot van 840 stoelen naar 1000.

Op 14 december 2003 werd het theater feestelijk geopend onder begeleiding van muziek van Beethoven, Stravinsky en Wagner, maar de eerste opera werd pas in november 2004 uitgevoerd.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Teatro La Fenice bezoeken

Het Teatro La Fenice is gevestigd in de San Marco wijk in het centrum van Venetië. Het theater oogt iets minder imposant dan veel van de andere historische panden in Venetië. Het theater is door de laatste brand in 1996 grotendeels nieuw, maar er zijn ook nog steeds oude onderdelen van de eerdere theaters te zien. Maar eens je het operahuis binnenwandelt, kom je als het ware terecht in een feeërieke wereld. We geven je alvast een beeld over wat je mag verwachten van je bezoek aan Teatro La Fenice.

De façade

De façade van het gebouw is het enige element dat de verschillende branden heeft overleefd. De façade stamt uit 1792 en was gemaakt volgens het ontwerp van Selva. Het theater is gelegen aan het plein van het Campo San Fantin. Dit theater is daarmee de enige in de geschiedenis van Venetië waarvan de ingang niet in een afgesloten plaats ligt.

 • Op de façade is een wapen te zien van de feniks die uit de vlammen tevoorschijn komt, die in 1837 door Giambattista Meduna uitgehouwen werd.
 • Ook zie je twee beelden van Melpomone, de muze van de tragedie, en Terpsichore, de muze van de dans.
 • Daarboven hangen nog eens 2 maskers van de komedie en de tragedie.

De foyer van het operahuis

De foyer van het operahuis bevat naast de façade de meest oude elementen van het operahuis. De ruimte overleefde de eerste brand van 1836, waarna het uitgebreid werd. Hierbij werden verschillende kleine ruimtes tot een grote gemaakt, waarbij de rechterkant identiek werd aan de reeds bestaande linkerkant van de foyer. De ruimte bevat twee identieke trappen met pilaren en een gigantische kroonluchter in het midden van de zaal.

De zaal van het theater

De zaal van het theater was geheel verwoest in de brand van 1966, waarbij alleen de buitenste muren overeind bleven. De zaal werd zo veel mogelijk nagebouwd aan de hand van de foto’s van de oude zaal en werd in een Rococo stijl gereconstrueerd. Op het plafond zijn verschillende vrouwelijke figuren met muziek instrumenten te zien, die onder andere Dans en Muziek uitbeelden.

Verder is de zaal gedecoreerd met natuurlijke motieven en versierd met 23-karaats goudbladeren. De verschillende rijen zijn versierd met figuren van cherubijnen, klassieke dichters, componisten van de opera’s en allegorische afbeeldingen die de Geschiedenis, de Dichtkunst, de Filosofie, de Comedie, de Tragedie en de Muziek representeren.

De koninklijke box van het operahuis

De koninklijke box in de zaal werd pas in 1807 toegevoegd aan het theater, om Napoleon een waardige plek in het theater te kunnen geven bij zijn bezoek in 1807. Na de brand werd de box in eerste instantie herbouwd, maar tegen het einde van maart 1848, nadat Venetië zich onafhankelijk van Oostenrijk had verklaard, werd deze box weggehaald en werden de originele rijen teruggezet.

Een jaar later moest de koninklijke box echter wéér terug worden gezet, nadat de Oostenrijkse overheid opnieuw controle had gekregen over Venetië.

De Sale Apollinee

De Sale Apollinee zijn de 5 pauzeruimtes van het theater. De zalen zijn vernoemd naar de Griekse god Apollo, die de vader van de Muzen en de patroon van de kunsten was. Een deel van de ruimtes overleefde de brand van 1996 en er is hier een onderscheiding gemaakt tussen de nieuwe en de oude elementen.

De Sala Grande

De Sala Grande is de hoofdzaal van de Sale Apollinee en is een balzaal met 3 grote ramen aan de kant van de façade.

De Sala Dante

De Sala Dante bevat de grote bar van het theater. De zaal is vernoemd naar de fresco’s die ooit de zaal versierden en die de “Goddelijke Komedie” van Dante Alighieri weergaven. In 1867 werden deze fresco’s overgeschilderd door Virgillio Guidi, maar na de brand kwamen de oude beelden van Giacomo Casa weer terug, die gerenoveerd en afgemaakt werden tijdens de heropbouw van het theater.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je citytrip in Venetië? Download dan zeker onze reisgids Venetië en geniet ten volle van je verblijf.

 1. Openingsuren van Teatro La Fenice

 • In het theater worden nog continue opera’s gespeeld, maar daarnaast worden er ook dagelijks rondleidingen door het theater gehouden.
 • De standaard openingstijden zijn van 9u30 tot 18u, maar deze kunnen afwijken door evenementen en voorstellingen die in het theater gehouden worden.
 • De actuele openingstijden zijn te vinden op de website van La Fenice.
 1. Tickets boeken voor Teatro La Fenice

 • Tickets om het operahuis te bezoeken zijn zowel ter plekke als online te koop.
 • Kinderen tot 6 jaar kunnen gratis mee naar binnen.
 • Bij de prijs zit een audiogids inbegrepen, welke te verkrijgen is in het Italiaans, Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees en Russisch.
 • Wanneer je foto’s wilt maken, dien je een fotopas voor €3 aan te schaffen.
 • Deze pas is alleen te verkrijgen wanneer er geen repetities gaande zijn. Klik hier voor de mogelijkheden en verschillende tickets.
 1. Vermijd de wachtrijen voor Teatro La Fenice

De wachtrijen bij het operahuis zijn over het algemeen niet erg lang en je zal dus niet lang hoeven te wachten voor je naar binnen kan. Desondanks is het aan te raden om buiten het hoogseizoen om een bezoek te brengen aan het theater, wanneer er minder toeristen in de stad zijn.

TICKETS: We raden je aan om je tickets voor het Teatro La Fenice online te kopen. Zo kan je meteen aan je rondleiding beginnen.

 1. Wegbeschrijving naar het Teatro La Fenice

Wandelen naar het Teatro La Fenice

Het operahuis La Fenice is redelijk centraal gelegen in de stad en is vanaf veel punten lopend te bereiken. Zo is het vanaf de Madonna dell’Orto kerk een klein halfuur lopen, en ook vanaf het station van Venetië is het theater binnen een klein halfuur te bereiken.

Liever met het openbaar vervoer?

 • Het operahuis La Fenice is te bereiken met de Vaporetti lijn 1 naar de S. Maria del Giglio of de San Marco Vallaresso halte.
 • Vanaf hier is het nog zo'n 5 minuten wandelen naar het theater.
 • Ook is het met dezelfde Vaporetti lijn 1 binnen 10 minuten te bereiken vanaf de S. Angelo en de Rialto haltes.

Of beschik je over een eigen wagen?

Auto’s zijn niet toegestaan in het centrum van Venetië. Het is dan ook aan te raden om je auto buiten het centrum te parkeren en met het openbaar vervoer of te voet verder te gaan. De Piazzale Roma parkeerplaats is de laatste parkeerplaats voor het centrum en is op 20 minuten lopen gelegen van het operahuis La Fenice. Lees ook ons uitgebreid blogartikel met 'hoe je makkelijk verplaatsen in Venetië'.

 1. Praktische info voor je bezoek aan Teatro La Fenice

 • Er mag niet gefotografeerd worden in het theater, tenzij je in het bezit bent van een fotopas die ter plekke aangeschaft kan worden.
 • Voor een fotopas betaal je €3 extra.
 • Je kan zelf ook operavoorstellingen, balletvoorstellingen of concerten bijwonen in Teatro La Fenice. Zorg dat je hiervoor van te voren de planning bekijkt en je ticket aanschaft.
 1. Filmpje: operavoorstelling in Teatro La Fenice

Benieuwd naar je bezoek aan het operahuis van Venetië? In onderstaand filmpje kan je alvast een kijkje nemen bij het indrukwekkende Teatro La Fenice. Ideaal om helemaal in de sfeer te komen voor je bezoek!

 1. Waar overnachten in Venetië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je vakantie in Venetië? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Venetië.

 • Venetië: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.
 • Venetië: Genieten van een drankje op terras in hartje Venetië? Bij B&B Ca' San Rocco kan dat! Deze charmante accommodatie is omringd door planten en tuinen: de perfecte plek voor natuurliefhebbers om te ontspannen. Meer info en boeken.
 • Lido: Wandel langs het uitgestrekte strand van het eiland Lido en rust nadien lekker uit in het historische Hotel Byron. Je kan genieten van de schoonheid van de nabijgelegen Venetiaanse lagune, of volledig ontspannen in de smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op het terras in de tuin. Meer info en boeken.
 • Burano: Wil je graag op het eiland overnachten? Boek dan een verblijf in het vakantiehuis Night Galleria - bed & art gevestigd in een van de gekleurde huisjes. De accommodatie biedt ook uitzicht op de lagune van Venetië. Meer info en boeken.
 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?