Teatro La Fenice in Venetië bezoeken: info, tips & wat te zien?

Volledige reisgids kopen voor € 5

Teatro La Fenice in Venetië bezoeken: info, tips & wat te zien?

14 oktober 2021 in Venetië0 reacties

Het Teatro La Fenice is één van de beroemdste operahuizen van Europa. Sinds de opening van dit operahuis in de 18de eeuw, zijn hier dan ook veel opera’s in première gegaan. De naam ‘La Fenice’ betekent ‘de feniks’ en het theater doet die naam zeker eer aan, want het is doorheen de jaren wel 3 keer afgebrand en opnieuw opgebouwd, telkens in zijn oorspronkelijke glorie.

In dit prestigieuze muziektheater in Venetië kan je als bezoeker in alle rust het prachtige interieur en indrukwekkende ruimtes komen bewonderen. Mijn tips voor je bezoek + hoe online tickets te boeken!

Tickets Teatro La Fenice om wachtrijen over te slaan

Venetië is een fantastische stad voor een citytrip of weekendje weg. Maar je zal zien ... je bent er nooit alleen. Via de website van GetYourGuide kan je online tickets boeken voor je bezoek aan Teatro La Fenice in Venetië.

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een Venice Pass, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer & watertaxi's + toegang tot het Dogepaleis + gondelvaart + de belangrijkste musea. De Venice City Pass is er voor 24u, 48u of 72u (kan je kiezen na het invullen van je datum). Klik hier en boek je Venice Pass online.

Enkel openbaar vervoer boeken? Boek je Vaporetto bootticket voor het openbaar vervoer online.
Wil je liever een cruise doen in Venetië? Bekijk hier het deze rondvaart op het kanaal Grande.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis

1.1. De ruzie

Tegen het einde van de 18de eeuw waren er 7 theaters actief in Venetië. Voor lange tijd was het San Benedetto theater het belangrijkste operatheater van de stad, totdat deze in 1774 afbrandde. Het theater werd al snel herbouwd, waarna de eigenaren, de Venier familie, ruzie kregen met het bedrijf (Nobile Società di Palchettisti) dat de opera runde. Naar aanleiding van de ruzie besloot dit bedrijf verder te gaan met een ander, nieuw operatheater, dat gebouwd zou worden op de Campo San Fantin, waarvan de grond in 1970 door het bedrijf werd gekocht.

1.2. Het nieuwe theater

Na een wedstrijd om het ontwerp, die gewonnen werd door Giannantonio Selva met een neoclassicistisch ontwerp, begon de opbouw van het nieuwe theater in 1791. Op 16 mei 1792 werd dit nieuwe theater ingewijd met de opera “I Giochi di Agrigento” van Giovanni Paisiello. Het theater werd La Fenice genoemd, als verwijzing naar de ruzie tussen het bedrijf en de Venier familie waar het bedrijf rijzend als een feniks uit gekomen is.

1.3. De eerste brand

Al snel kreeg La Fenice een grote en goeie reputatie en werden er producties van Rossini, Bellini en Donizetti opgevoerd. In december 1836 werd het theater echter vernield door een brand, waarna het binnen een jaar herbouwd werd door Tommaso en Giambattista Meduna. Doordat het zo snel gebouwd werd, moesten er in 1854 wel alweer restauraties aan te pas komen.

1.4. Giuseppe Verdi

In 1844 werd “Ernani” van Giuseppe Verdi uitgevoerd in het theater, waarna Verdi een grote band met het theater kreeg. Vervolgens werden zijn 4 volgende producties voor de eerste keer in La Fenice uitgevoerd.

1.5. Het festival & publiekelijke openstelling

In 1930 werd er voor het eerst het Internationale Festival van Hedendaagse Muziek georganiseerd in La Fenice, waar sindsdien componisten als Stravinski en Bussotti hun nieuwe composities presenteerden. Een paar jaar later, op 23 juli 1935, werd het theater aan de Comune di Venezia gegeven en werd het operahuis publiekelijk opengesteld.

1.6. Nog een verwoestende brand

Op 29 januari 1996 werd het theater echter weer verwoest door een brand. 5 jaar later werden hiervoor de 2 elektriciens Enrico Carella en Massimiliano Marchetti veroordeeld die zich hierdoor aan zware boetes mochten verwachten. Eenmaal in 2001 werd pas aan de reconstructie van het theater begonnen, waarbij een team van 200 man binnen de 2 jaar een nieuw theater bouwde die de ambiance van het oude theater meenam.

1.7. Het huidige theater

Het nieuwe theater werd in een 19de eeuwse stijl gebouwd volgens een ontwerp van Aldo Rossi, die gebruik had gemaakt van oude filmbeelden waarin het theater te zien was. Hierbij werd nieuwe techniek toegevoegd aan het podium en werd de bezitting vergroot van 840 stoelen naar 1000. Op 14 december 2003 werd het theater feestelijk geopend onder begeleiding van muziek van Beethoven, Stravinsky en Wagner, maar de eerste opera werd pas in november 2004 uitgevoerd.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Teatro La Fenice

Het theater is door de laatste brand in 1996 grotendeels nieuw, maar er zijn ook nog steeds oude onderdelen van de eerdere theaters te zien.

2.1. De façade

De façade van het gebouw is het enige element dat de verschillende branden heeft overleefd. De façade stamt uit 1792 en was gemaakt volgens het ontwerp van Selva. Het theater is gelegen aan het plein van het Campo San Fantin. Dit theater is daarmee de enige in de geschiedenis van Venetië waarvan de ingang niet in een afgesloten plaats ligt. Op de façade is een wapen te zien van de feniks die uit de vlammen tevoorschijn komt, die in 1837 door Giambattista Meduna uitgehouwen werd. Ook zijn er 2 beelden te zien van Melpomone, de muze van de tragedie, en Terpsichore, de muze van de dans. Hierboven hangen nog eens 2 maskers van de komedie en de tragedie.

2.2. De foyer

De Foyer bevat naast de façade de meest oude elementen van het operahuis. De ruimte overleefde de eerste brand van 1836, waarna het uitgebreid werd. Hierbij werden verschillende kleine ruimtes tot een grote gemaakt, waarbij de rechterkant identiek werd aan de reeds bestaande linkerkant van de foyer. De ruimte bevat 2 identieke trappen met pilaren en een grote kroonluchter in het midden van de zaal.

2.3. De zaal van het theater

De zaal van het theater was geheel verwoest in de brand van 1966, waarbij alleen de buitenste muren overeind bleven. De zaal werd zo veel mogelijk nagebouwd aan de hand van de foto’s van de oude zaal en werd in een Rococo stijl gereconstrueerd. Op het plafond zijn verschillende vrouwelijke figuren met muziek instrumenten te zien, die onder andere Dans en Muziek uitbeelden.

Verder is de zaal gedecoreerd met natuurlijke motieven en versierd met 23-karaats goudbladeren. De verschillende rijen zijn versierd met figuren van cherubijnen, klassieke dichters, componisten van de opera’s en allegorische afbeeldingen die de Geschiedenis, de Dichtkunst, de Filosofie, de Comedie, de Tragedie en de Muziek representeren.

2.4. De koninklijke box

De koninklijke box in de zaal werd pas in 1807 toegevoegd aan het theater, om Napoleon een waardige plek in het theater te kunnen geven bij zijn bezoek in 1807. Na de brand werd de box in eerste instantie herbouwd, maar tegen het einde van maart 1848, nadat Venetië zich onafhankelijk van Oostenrijk had verklaard, werd deze box weggehaald en werden de originele rijen teruggezet. Een jaar later moest de koninklijke box echter wéér terug worden gezet, nadat de Oostenrijkse overheid opnieuw controle had gekregen over Venetië.

2.5. De Sale Apollinee

De Sale Apollinee zijn de 5 pauzeruimtes van het theater. De zalen zijn vernoemd naar de Griekse god Apollo, die de vader van de Muzen en de patroon van de kunsten was. Een deel van de ruimtes overleefde de brand van 1996 en er is hier een onderscheiding gemaakt tussen de nieuwe en de oude elementen.

2.6. De Sala Grande

De Sala Grande is de hoofdzaal van de Sale Apollinee en is een balzaal met 3 grote ramen aan de kant van de façade.

2.7. De Sala Dante

De Sala Dante bevat de grote bar van het theater. De zaal is vernoemd naar de fresco’s die ooit de zaal versierden en die de “Goddelijke Komedie” van Dante Alighieri weergaven. In 1867 werden deze fresco’s overgeschilderd door Virgillio Guidi, maar na de brand kwamen de oude beelden van Giacomo Casa weer terug, die gerenoveerd en afgemaakt werden tijdens de heropbouw van het theater.

 1. Openingstijden

 • In het theater worden nog continue opera’s gespeeld, maar daarnaast worden er ook dagelijks rondleidingen door het theater gehouden.
 • De standaard openingstijden zijn van 09:30 tot 18:00 uur, maar deze tijden kunnen nog wel eens verschillen in verband met evenementen en voorstellingen die in het theater gehouden worden.
 • De actuele openingstijden zijn te vinden op de website van La Fenice.
 1. Tickets boeken

 • Tickets om het operahuis te bezoeken zijn zowel ter plekke als online te koop.
 • Kinderen tot 6 jaar kunnen gratis mee naar binnen.
 • Bij de prijs zit een audiogids inbegrepen, welke te verkrijgen is in het Italiaans, Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees en Russisch.
 • Wanneer je foto’s wilt maken, dien je een fotopas voor €3 aan te schaffen.
 • Deze pas is alleen te verkrijgen wanneer er geen repetities gaande zijn. Klik hier voor de mogelijkheden en verschillende tickets.
 1. Vermijd de wachtrijen

De rijen bij het operahuis zijn niet erg lang en je zal dus niet lang hoeven te wachten voor je naar binnen kan. Desondanks is het aan te raden om buiten het hoogseizoen om een bezoek te brengen aan het theater, wanneer er minder toeristen in de stad zijn.

Onze tip: Koop je tickets online, dan ben je zeker dat je binnen kan en wachtrijen kan overslaan.

 1. Wegbeschrijving

6.1. Lopend

Het operahuis La Fenice is redelijk centraal gelegen in de stad en is vanaf veel punten lopend te bereiken. Zo is het vanaf de Madonna dell’Orto kerk een klein halfuur lopen, en ook vanaf het station van Venetië is het theater binnen een klein halfuur te bereiken.

6.2. Met het openbaar vervoer

Het operahuis La Fenice is te bereiken met de Vaporetti lijn 1 naar de S. Maria del Giglio of de San Marco Vallaresso halte, vanwaar het nog maar 5 minuten lopen naar het theater is. Ook is het met dezelfde Vaporetti lijn 1 binnen 10 minuten te bereiken vanaf de S. Angelo en de Rialto haltes.

6.3. Met de auto

Auto’s zijn niet toegestaan in het centrum van Venetië. Het is dan ook aan te raden om je auto buiten het centrum te parkeren en met het openbaar vervoer of te voet verder te gaan. De Piazzale Roma parkeerplaats is de laatste parkeerplaats voor het centrum en is op 20 minuten lopen gelegen van het operahuis La Fenice.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Er mag niet gefotografeerd worden in het theater, tenzij je in het bezit bent van een fotopas die ter plekke aangeschaft kan worden.
 • Je kan zelf ook operavoorstellingen, balletvoorstellingen of concerten bijwonen in Teatro La Fenice. Zorg dat je hiervoor van te voren de planning bekijkt en je ticket aanschaft.
 1. Filmpje: operavoorstelling in Teatro La Fenice

In dit filmpje kan je meekijken naar een indrukwekkende operavoorstelling in Teatro La Fenice. Zo kan je meteen een kijkje nemen in het theater en krijg je ook een idee van hoe zo'n voorstelling eruitziet. Ideaal om helemaal in de sfeer te komen voor je bezoek!

 1. Waar overnachten in Venetië (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Venetië? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).
Bekijk ook onze selectie van favoriete hotels Venetië (van goedkoop tot luxe)

Booking.com

 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?