Jerez de la Frontera bezoeken? 11 x bezienswaardigheden en tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Jerez de la Frontera bezoeken? 11 x bezienswaardigheden en tips

22 augustus 2023 in Andalusië3 reacties

Jerez de la Frontera lijkt wel de vorm te hebben van een cirkel en staat gekend voor haar Sherry en paarden. Beide zorgen ervoor dat veel toeristen de weg naar Jerez de la Frontera vinden. Maar Jerez is ook bekend als bakermat van de flamenco al moet het die titel wel delen met Sevilla.

Het krioelt er van de straatjes en het lijkt wel op een doolhof. Je ziet er het ene mooie gebouw na het andere en je komt van het ene gezellige pleintje op een ander. Wij helpen je alvast met welke bezienswaardigheden je zeker moet gezien hebben bij een bezoek aan Jerez de la Frontera.

Inhoud artikel

Tickets en tours Jerez de la Frontera

 1. Sherry in het Palacio Domecq

De houten vaten van Sherry zie je bijna overal opduiken in Jerez de la Frontera. Om een goede sherry te bekomen is het juiste klimaat, de juiste bodemgesteldheid en de juiste druiven nodig. Die vind je in Jerez en omstreken dus.

Het Palacio Domecq heeft een barokke gevel uit de 18de eeuw, vooral het marmeren portaal springt in het oog. Eigendom sinds eeuwen van de Domecq familie,één van de vele geslachten die zich rijk maakten met het maken van wijnen, in casu sherrywijnen. Een overzicht van ng meer sherry bodega's in Jerez de la Frontera vind je hier.

Onze tip: Een Sherry proeverij doen samen met een rondleiding? Je kan dit eenvoudig online boeken.
 1. Kathedraal van Jerez de la Frontera

De imponerende Kathedraal van Jerez de la Frontera is niet alleen opvallend door de koepel maar eveneens door de steunberen. Zowel barok als gotische bouwelementen sieren de gevel. Binnen zijn de luchtbogen en ribgewelven bijzonder en je voelt je klein tegenover de massieve zuilen. Naast de kathedraal wedijvert de toren van het Palacio del Marqués de Bertemati om hoger dan de kathedraal uit te stijgen.

 1. Iglesia de San Miguel

De oudste delen van de majestueuze voorgevel van de Iglesia de San Miguel dateren uit eind 15de eeuw. De toren bestaat uit 3 verdiepingen. Het puntdak is bezet met azulejo’s. Indrukwekkend interieur grijs van kleur maar mooi versierd en gotische gewelven. Voorin een fraai retabel (renaissance) dat fel contrasteert met de grijze kleur van de kerk.

 1. Estación

Het stationsgebouw van Jerez de la Frontera krijgt behalve treinreizigers weinig toeristen over de vloer en dat is ten onrechte. De belle époque gevel van dit gebouw ‘straalt’ in de zon en is een echte aanrader voor architectuurliefhebbers.

 1. Plaza de la Asunción

Het Plaza de la Asunción is een erg aantrekkelijk plein (knap tegelmotief) met een prachtig gebouw Casa del Cabildo uit de 16de eeuw. Op de gevel kan je beelden vinden van Julius Caesar, Hercules. De linkerzijde van het gebouw bevat een zuilengalerij.

 1. Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre

Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre is een mond vol voor de benaming van de koninklijke rijschool van Andalusië. Hier worden paarden opgeleid naar het voorbeeld van de Weense rijschool. Je kan op sommige dagen in de week de trainingen van de paarden bijwonen of een rondleiding volgen in de boxen. Of ga er kijken naar een showspektakel (1 x per week) met de befaamde Andalusische paarden in de hoofdrol op muziek.

 1. Museo de Relojes - Palacio del Tiempo

Wie gek is van uurwerken zal het Museo de Relojes niet willen missen. Uurwerken voornamelijk uit een privé collectie verworven (een 300-tal). Het oudste uit de 17de eeuw. Het museum is ondergebracht in een voormalig paleis zodat je ook de schoonheid van dit 19de eeuws gebouw kan bekijken.

 1. Centro Andaluz de Flamenco

Een uitgebreid documentatiecentrum over flamenco met filmmateriaal, archieven, foto’s, schilderijen. Hier begrijp je beter de ziel van de dans. Jerez de la Frontera heeft al heel wat bekende flamenco-artiesten voortgebracht. De patio van het gebouw is een rustgevend plekje en daarom al de moeite om er eens binnen te gaan

 1. Iglesia de San Juan de los Caballeros

De Iglesia de San Juan de los Caballeros heeft een toren in verschillende geledingen met op de koepel azulejo’s. Het interieur van de kerk is mooi door zijn eenvoud. De absis dateert uit de 14de eeuw.

 1. Iglesia San Mateo, San Lucas, San Juan en San Marcos

Zowat centraal in de stad, op een zakdoek groot, staan een aantal kerken bijna broederlijk naast elkaar. Ze zijn vernoemd naar de wijken en naar vier evangelisten: de Iglesia San Mateo, de San Lucas, de San Juan en de San Marcos. Die laatste heeft een erg mooi 17de-eeuws retabel.

 1. La Cartuja klooster

Het La Cartuja klooster is een prachtig voorbeeld van late gotiek en renaissance. Gebouwd tussen 15de en 17de eeuw. De gevel lijkt wel een gigantisch altaarstuk met bloemmotieven versierd, met pilasters en zuilen, werkelijk het summum van barok in Andalusië.

 1. Waar overnachten in Andalusië (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Andalusië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Malaga, Sevilla en Granada. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 1 april 2024 - Piet de Vries

Handige reisgids en reistips. Leuke wandelroutes met de enige opmerking dat er meer straatnamen op het kaartje mogen, zeker in grote steden. Dan is het gemakkelijker zoeken op knooppunten.

- 9 juni 2023 - Gregor

Het is geweldig geschreven dat je al direct heen wilt en duidelijk aangegeven de bezienswaardigheden we nemen het zuidelijk gedeelte. Sevilla, de kathedraal en Real Alcazar en de vele parken Cadiz de oudste stad van Europa en Ronda gebouwd op een rots verbonden meet een van 100 meter diep.wat ik wel mist echte volks restaurants met zijn Spaans eten en muziek.

- 3 april 2019 - Peter Claes

Mooi en handig zodat iedereen zijn gading vindt . Luxe reis citytrip, rondtrekken of ter plaatsen blijven . Het kan allemaal. Enkel Jammer dat single ( 1 person ) niet alleen mee kan. Nieuwe bron van inkomsten want ze zijn met veel . Met vriendelijke groet Peter

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?