Natuurpark Cabo de Gata in Almería bezoeken: wat zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Natuurpark Cabo de Gata in Almería bezoeken: wat zien en doen tijdens je verblijf?

31 mei 2022 in Andalusië0 reacties

Het Natuurpark Cabo de Gata in de provincie Almería (Andalusië) is de ideale plek om even te ontspannen en te genieten van de rust. Het natuurpark staat vooral bekend om zijn adembenemende landschappen, vulkanische kliffen en schilderachtige dorpjes en stranden bezoeken. Daarnaast is het natuurgebied nog vrij ongekend bij het massatoerisme.

Ontdek in dit artikel wat je allemaal kan zien en beleven in het natuurgebied Cabo de Gata.

Tours en tickets voor je bezoek aan Natuurpark Cabo de Gata-Nijar

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Natuurpark Cabo de Gata-Nijar bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een boottocht of excursie naar Cabo de Gata en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies in en naar Natuurpark Cabo de Gata-Nijar

Inhoud artikel

  1. Natuurpark Cabo de Gata bezoeken

Het Natuurpark Cabo de Gata is gelegen in het zuidoosten van de Spaanse regio Andalusië en kent een vulkanische oorsprong. Met een oppervlakte van meer dan 45 000 hectare is dit ook het grootste beschermde kustgebied van Andalusië. Het natuurgebied grenst aan de Tabernaswoestijn en in het oosten aan het witte dorpje Mojácar.

Het landschap wordt vooral gekenmerkt door de verschillende type landschappen met idyllische baaien, ongerepte stranden, prachtige rotsformaties en diepe kliffen. Verder geniet je hier ook van de mooiste uitzichten en kan je er bijzondere fauna en flora terugvinden.

Ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Natuurpark Cabo de Gata op de kaart

  1. Het witte dorpje Mojácar

Mojácar is gelegen op een heuvel, in het noorden van het natuurpark en wordt beschouwd als een van de meest pittoreske dorpjes in Almería en mooiste dorpjes in Spanje (in 2003 werd het zelfs uitgeroepen tot mooiste dorp van Spanje). En dat is natuurlijk niet voor niets.

Mojacár is een prachtig, typisch Arabische dorpje met witgeschilderde huizen. Je zal hier geen massatoerisme maar wel het echte Spaanse leven. Buiten een charmant centrum heeft Mojacár ook nog enkele rustige stranden zoals Playa de Mojácar waar je kan genieten van het zonnetje.

Bezoek er zeker eens het gezellige Plaza Nueva, de plek waar de lokale burgers vaak samenkomen. Ook de prachtige La Fuente Mora, een fontein met 12 waterstralen in Moorse stijl is de moeite waard om hier te bezichtigen.

VERBLIJFTIP: Wil je graag een dagje langer verblijven in Mojácar? Overnacht dan in het charmante vakantiehuis Casa Alta Mojacar Pueblo. Meer info en boeken.

  1. Torre del Pirulico

Op een klein halfuurtje rijden van Mojácar kan je de Torre del Pirulico bezoeken. Deze toren deed vroeger dienst als uitkijkpost. Zo kon men de vijandelijke aanvallen vanaf de zee goed in het oog houden. Vandaag de dag kan je de toren gratis beklimmen. Vanop de top geniet je van de mooiste uitzichten over de Middellandse Zee.

Je kan je auto achterlaten bij het nabijgelegen Playa del Sombrerico (bekijk de ligging) en vandaar een mooie wandeling maken naar de toren.

HUURAUTO: Ben je nog op zoek naar een huurauto voor tijdens je vakantie in Andalusië? Dan raden we een huurauto van Sunnycars aan.

  1. Torre de Macenas

Castillo Macenas, ook wel bekend als de Torre de Macenas is te vinden op het gelijknamige zandstrand "Playa de Macenas". Deze toren werd gebouwd in de 18e eeuw om de stad te beschermen tegen vijandelijke aanvallen van piraten.

Je kan de toren vandaag de dag gratis bezoeken. Je zal zien dat de ruimtes onderverdeeld zijn. Zo vind je op de benedenverdieping een ruimte waar het kruit en enkele reserveonderdelen bewaard werden. Op de tussenverdieping bevindt zich de keuken en de slaapkamer en op het boven- of dakterras bevinden zich de kanonnen.

  1. Ontspannen op de mooiste stranden in Cabo de Gata

Cabo de Gata heeft ook tal van mooie stranden waar je even kan uitrusten. Of je nu een liefhebber bent van kleine kiezelstranden of de uitgestrekte zandstranden, je vindt het hier allemaal. Bovendien geniet je er zo goed als het hele jaar door van aangename temperaturen. Hieronder vind je alvast enkele van de mooiste stranden in Cabo de Gata.

Playa de los Muertos

Playa de los Muertos, in de gemeente Carboneras, is een prachtig zandstrand in Cabo de Gata. Het strand betekent letterlijk "Strand der doden", best een akelige naam voor zo'n idyllische plek als deze. Ze zeggen wel eens dat de schippers die hier aanmeerden, vaak meer dood dan levend waren. Dit kwam zogezegd door de hevige stromingen op stormachtige dagen. Maar dat is natuurlijk een verhaaltje dat de ronde gaat, laat je er zeker niet door afschrikken.

Tijdens het hoogseizoen kan het hier behoorlijk druk worden. Het strand bestaat voornamelijk uit fijn grind en kristalhelder water. Het is een prachtige plek om een namiddag te vertoeven. Verder kan je bij Mirador de la Playa de los Muertos ook genieten van een prachtig uitzicht op de omgeving. Houd er wel rekening mee dat de wandelroute naar dit uitzichtpunt zeer stijl is. Goede wandelschoenen zijn dus zeker aangeraden.

Playa de Mónsul

Playa de Mónsul is een van de mooiste stranden van Cabo de Gata. Het zandstrand wordt omgeven door zwart vulkanisch gesteente en lava formaties. Dit bijzondere zandstrand heeft al meerdere keren gediend als filmdecor. Je herkent deze plek misschien vanuit enkele scènes uit de films van ‘Indiana Jones’.

Om dit strand te bereiken, moet je een wandelroute van ongeveer 4,5 kilometer volgen vanaf San José. Of je kan je auto achterlaten op de voorziene parkeerplaats op 200 meter van het strand (bekijk de ligging).

Playa de los Genoveses

Een ander strand dat je kan bezoeken is het Playa de los Genoveses. Dit is een van de langste stranden in het vulkanische landschap en wordt ook wel het verloren paradijs wordt genoemd. Het Playa de los Genoveses is een goudkleurig zandstrand met helderblauw water en wordt omringd door pittoreske duinen. Vooral in de zomermaanden kan het hier erg druk zijn.

  1. Vissersdorpje Agua Amarga

Een ander prachtig dorpje dat je kan bezoeken in Cabo de Gata is Agua Amarga. Het vissersdorpje bestaat voornamelijk uit witgeschilderde huizen die tegen elkaar aan liggen op de heuvels van het natuurpark. De pittoreske straten zijn op traditioneel Andalusische wijze gedecoreerd, met rozen, geraniums en bougainville die aan de balkons en terrassen hangen.

Verder vind je in het centrum enkele gezellige restaurants en leuke boetiekwinkeltjes die dit voormalige vissersdorp een moderne Boheemse sfeer geven. Na het verkennen van het stadscentrum kan je de zonsondergang spotten op het prachtige goudkleurig strand Playa de Agua Amarga.

  1. Cala de Enmedio

Cala de Enmedio is een pittoreske baai, op 25 minuten rijden van Agua Amarga, met een buitengewone schoonheid. Deze baai is afgelegen en wordt aan weerszijden omringd door versteende duinen met rotspoelen. Neem een verfrissende duik in het kristalheldere water en geniet van het prachtige uitzicht op de paradijselijke en rustige omgeving.

Je kan deze prachtige baai enkel en alleen per boot of te voet te bereiken. Er zijn twee verschillende paden vanaf het naburige Cala del Plomo en het dorpje Agua Amarga.

  1. Las Negras

Op een halfuurtje rijden van Agua Amarga ligt het dorpje Las Negras. In dit oude vissersdorpje hangt een ontspannen sfeer en barst het van de gezelligheid. Wandel door het pittoreske centrum met traditionele huizen en neem plaats op een van de terrasjes. Ondertussen geniet je van het uitzicht over de ruige kust en de vissersbootjes in het water. Ook het langgerekte strand van Las Negras is de moeite waard om te bezichtigen.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf in Las Negras? Het Cala Chica Cabo de Gata is gelegen op wandelafstand van het strand in een rustige omgeving. Het charmante hotel biedt kamers voorzien van een groot, gemeubileerd terras met uitzicht op zee, de bergen of de tuin. Meer info en boeken.

  1. Faro de Cabo de Gata

In het natuurpark is ook de gelijknamige vuurtoren een bezoekje waard. De vuurtoren ligt op een 50 meter hoge klif aan het zuidelijkste uiteinde van het natuurpark Cabo de Gata. De vuurtoren werd gebouwd in 1863 op de ruïnes van het kasteel San Francisco de Paula dat verwoest werd tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog.

Vanaf de vuurtoren heb je een fenomenaal uitzicht over de kustlijn. Het is de ideale plek om een van de mooiste zonsondergangen in het natuurpark te spotten.

  1. Arrecife de las Sirenas

Een van de grote trekpleisters in het natuurpark is de Arrecife de las Sirenas. Arrecife de las Sirenas is een geologische formatie van vulkanische oorsprong. De scherpe silhouetten van de rotsen, die ontstonden na de kristallisatie van het magma, zullen meteen je aandacht vestigen.

Naast de vuurtoren van Cabo de Gata is er een uitzichtpunt vanwaar je prachtig zicht hebt op de Arrecife de las Sirenas (bekijk de ligging). Bekijk je dit natuurfenomeen liever van dichtbij? Volg dan het pad naar beneden tot bij het strand.

  1. San José

San José is een van de meest toeristische steden van Cabo de Gata. De baai van San José is bezaaid met gezellige bars en restaurants waar je lekker kan eten en drinken met uitzicht op de mooie haven. Je kan hier ook een boottocht boeken om de prachtige kust te verkennen. Wanneer je over de promenade wandelt, zal je heel wat kraampjes tegenkomen waar handgemaakte sieraden, tassen en andere mooie spullen te koop worden aangeboden.

BOOTTOCHT: Boek je georganiseerde boottocht van San José naar natuurpark Cabo de Gata-Nijar en dompel jezelf onder in de ongerepte natuur en vaar rond de mooiste maagdelijke stranden.

  1. Cala de San Pedro

Cala de San Pedro, net naast Las Negras, is een van de mooiste plekjes in Cabo de Gata. De baai is rustig gelegen tussen prachtige rotsformaties en heuvels. Het strand wordt al jaren beschouwd als "hippie strand" van Almería door de hippiegemeenschap die al meer dan 40 jaar op dit strand woont.

Neem een verfrissende duik in het helderblauwe water en geniet van het mooie uitzicht op de omgeving. Aan het ene uiteinde van de baai kan je ook het kasteel van San Pedro, een gebouw dat bedoeld was om Barbarijse piraterij en smokkel te voorkomen, bezoeken.

Cala de San Pedro is te bereiken via een 5 kilometer wandeling vanuit Las Negras. De baai is ook te bereiken per boot vanaf het strand van Las Negras, maar hiervoor dien je ongeveer 6€ per rit te betalen. Een boottochtje duurt ongeveer 15 minuten. Wil je toch liever te voet gaan? Vergeet dan zeker niet om voldoende water mee te nemen en je in te smeren met goede zonnecrème.

  1. Rodalquilar

Rodalquilar, tussen San José en Las Negras, is een voormalige mijnstad en één van de bekendste stadjes in Cabo de Gata. De stad bevindt zich in een vulkanische caldera, die zo'n 11 miljoen jaar geleden werd gecreëerd toen een magmakamer instortte. De goudmijn is al jaren gesloten maar je kan de overblijfselen ervan wel nog steeds bezoeken.

Ook het stadje zelf is de moeite waard om te bezichtigen. Wandel er door de wirwar van straatjes met witgeschilderde mijnwerkershuizen en geniet van de ontspannen sfeer die hier rond hangt. Verder kan je hier ook een bezoekje brengen aan het Ecomuseum La Casa de los Volcanes waar je meer te weten komt over de geologische geschiedenis van Rodalquilar en Cabo de Gata, evenals de geschiedenis van de mijnen.

Of zoek de rust en natuur op in de botanische tuin Albardinal met inheemse plantensoorten zoals zoals cactussen, palmbomen en tropische planten.

  1. Las Salinas de Cabo de Gata

In het natuurpark Cabo de Gata kan je de enige, nog werkende zoutpannen van West-Andalusië bezichtigen. De zoutwinning was altijd een belangrijke inkomstenbron voor de regio. Op een afgescheiden deel van het meer wordt nog steeds zout gewonnen. Naast het zoutmeer vind je een 7 km lang zandstrand waar je kan wandelen en voor het mooiste uitzicht moet je bij Mirador Las Salinas zijn!

Dé ideale plek om vogels te spotten

Vogelliefhebbers zijn hier bovendien ook aan het juiste adres! De zoutpannen zijn namelijk een ideale locatie om verschillende soorten vogels te spotten. Het is zowel de rust- als broedplaats voor een aantal trekvogels, waaronder de roze Flamingo. Neem dus zeker je verrekijker en fototoestel mee!

Wil je graag nog meer zien van Andalusië? Download dan zeker onze reisgids Andalusië.
  1. Cortijo del Fraile

Cortijo del Fraile is een vervallen 18e eeuwse boerderij niet ver van Nijar. De boerderij is vooral bekend omwille van de zogenaamde "Níjar-misdaad" dat plaats vond in 1928. Een jonge vrouw genaamd Francisca Cañadas woonde in Cortijo del Fraile. Haar vader beloofde de hand van zijn dochter aan een arbeider, maar zij zag een georganiseerd huwelijk niet zitten. Ze was namelijk verliefd op haar neef en besloot dan ook om samen te verdwijnen. Hun reis werd onderbroken door de broer van de gekwelde bruidegom. Hij schoot Francisco in het hoofd en Francisca werd in elkaar geslagen. Nadien leefde ze een triest en eenzaam leven tot ze in 1987 overleed.

Dit rampzalige liefdesverhaal heeft enkele prachtige werken uit de Spaanse literatuur geïnspireerd, zoals Bodas de Sangre van Federico Garcia Lorca en Puñal de Claveles van de schrijver Carmen de Burgos. Het complex bestaat uit een grote centrale binnenplaats waarrond het hoofdgebouw staat en enkele huizen. Verder is er ook een openbare kapel, een patio en een belfort. Cortijo del Fraile staat ook op de lijst van beschermde monumenten.

Het gebouw en haar afgelegen locatie diende door de jaren heen ook als decor voor enkele films waaronder de westernklassiekers van Clint Eastwood zoals de The Good, the Bad and the Ugly (bekijk hier de scène).
  1. Geniet van de mooiste uitzichten over Cabo de Gata

Er zijn verschillende plekken vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het natuurgebied Cabo de Gata en de pittoreske dorpjes die er verspreid liggen. Onderstaande uitzichtpunten zijn alvast de moeite waard:

  • Mirador de la Amatista vanwaar je uitzicht hebt over de kleine baaien.
  • Mirador Punta de los Muertos biedt, zoals de naam al doet vermoeden, uitzicht op het adembenemende Playa de Los Muertos.
  • Mirador de la granatilla vanwaar je geniet van een panoramisch uitzicht over de ongerepte natuur van Cabo de Gata.
  • Mirador del Arrecife de las Sirenas is waarschijnlijk het bekendste en misschien wel mooiste uitzichtpunt. Vanaf hier kijk je uit over de prachtige Arrecife de las Sirenas. Dit uitkijkpunt bevindt zich naast de vuurtoren van Cabo de Gata.
  1. Hoe bereik je Natuurpark Cabo de Gata?

Cabo de Gata is eenvoudig te bereiken met de auto of het vliegtuig:

  1. Waar overnachten in Cabo de Gata?

Van plan om het natuurpark te verkennen en ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie? Dan raden we een verblijf aan in grotere steden als San José, Las Negras en Mojácar. Ontdek hieronder alvast onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en b&b's in Cabo de Gata en omgeving.

  • Camping La Caleta in Nijar wordt omringd door prachtige bergen en is de ideale camping voor gezinnen die aan de Spaanse kust willen verblijven. De camping beschikt over zwembaden, een buitenspeeltuin en fitnessvoorzieningen. Meer info en boeken.
  • Finca Maltes del Fraile ligt in El Pozo de los Frailes op 10 minuten rijden van San José. Geniet van een heerlijk ontbijt met zicht op de prachtige omgeving en neem nadien een verfrissende duik in een van de buitenzwembaden. Meer info en boeken.
  • La Almendra y El Gitano gelegen in het stadscentrum van Agua Amarga. Alle kamers hebben een stijlvolle inrichting en genieten van uitzicht op de vallei vanaf het eigen terras. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?