Welk ABC-Eiland kiezen voor je vakantie? De verschillen tussen Aruba, Bonaire & Curaçao

Volledige reisgids kopen voor € 10

Welk ABC-Eiland kiezen voor je vakantie? De verschillen tussen Aruba, Bonaire & Curaçao

26 december 2023 in ABC-eilanden0 reacties

ABC-eilanden in de Kleine Antillen (Caraïbisch gebied): welk eiland kiezen, welk is het mooist?

Je hebt ongetwijfeld al eens gehoord van de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao), met hun parelwitte zandstranden, leuke beachbars, prachtige natuurgebieden en kleurrijke onderwaterwereld. Hoewel de drie eilanden dit alles gemeen hebben, zal je tijdens je bezoek ontdekken dat elk eiland toch zijn eigen karakter en charmes heeft.

Op zoek naar een volgende vakantiebestemming, maar kan je maar niet kiezen? Lees dan gerust verder en ontdek welk eiland het best bij jou en jouw vakantieplannen past.

Inhoud artikel

  1. Wat zijn de ABC-eilanden?

De ABC-eilanden, Aruba, Bonaire en Curaçao, zijn de 3 meest westelijk gelegen eilanden van de Benedenwindse Eilanden (deel van de Kleine Antillen) in de Caribische Zee. Deze tropische eilanden hebben een gedeelde politieke geschiedenis en behoren tot Nederland, en dat al sinds het Engels-Nederlandse verdrag van 1814. Bonaire is een gemeente van Nederland, terwijl Aruba en Curaçao een aparte status binnen het Koninkrijk der Nederlanden hebben.

Deze 3 eilanden mogen dan wel veel gemeen hebben, tijdens je bezoek zal je ontdekken dat elk eiland zijn eigen karakter en charmes heeft. Of je nu van plan bent om ze alle drie te bezoeken of slechts tijd hebt om één van deze Caribische eilanden te ontdekken, je zal er zeker en vast van genieten

LEESTIP: Mis niets tijdens je vakantie op deze prachtige eilanden, download hier onze reisgids ABC-eilanden. Ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden, inclusief wandelingen.

Welk ABC-eiland is het mooist?

Alle drie de ABC-eilanden hebben hun eigen unieke schoonheid en charme, en het is moeilijk om te zeggen welk eiland het mooist is, omdat het afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en interesses.

  • Wil je graag duiken of wandelen? Dan is Bonaire de bestemming die jou het best zal bekoren.
  • Liever luieren op de adembenemende stranden? Dan kies je beter voor Aruba.
  • Wie houdt van een perfecte mix tussen de levendige cultuur en natuur, boekt best een vakantie naar Curaçao.
  • Hieronder sommen we alvast de typische kenmerken van de eilanden op. Voor een meer, gedetailleerde uitleg, lees gerust verder.

Wat zijn de verschillen tussen Aruba, Bonaire & Curaçao?

ArubaBonaireCuraçao
VerblijvenLuxe resortsBeach resorts en vakantiehuizenResorts, hotels en appartementen
SfeerExtreem Amerikaans beïnvloedDorps karakterCaribische kleuren en Nederlandse invloeden
NatuurParelwitte zandstrandenOngerepte natuurMix van levendige cultuur & natuur
OnderwaterBekend om duiken naar oude scheepswrakkenSnorkel- en duikparadijs van de ABC-eilandenKleurrijke onderwaterwereld met prachtige koraalriffen
Kostprijs€€€€€
  1. Aruba, one happy island

Aruba voor een relaxte vakantie aan idyllische stranden

Als je slechts één van de drie eilanden bezoekt en je houdt van resortvakanties, dan is Aruba het eiland voor jou. Aruba kan het hele jaar uitpakken met zon en een heldere hemel. Het dorre, met cactussen bezaaide landschap van Aruba onderscheidt zich van alle andere eilanden in het Caribisch gebied. Je kan dit prachtige eiland op alternatieve manieren ontdekken.

Aruba is voornamelijk gekend om de parelwitte zandstranden waar je kan genieten van een heerlijke cocktail onder de wuivende palmbomen. Om nog maar te zwijgen van de prachtige zonsondergangen die je hier kan meemaken.

Maar er valt hier natuurlijk veel meer te zien dan resorts, beachbars en mooie zandstranden alleen. Denk maar aan unieke cactussen, bizarre rotsformaties en het Nationaal Park Arikok. Dit is een plek waar reizen eenvoudig is en waar Europese toeristen veel overeenkomsten zullen vinden met hun eigen cultuur thuis. Houd er wel rekening mee dat Aruba niet de goedkoopste bestemming is.

Inspiratie voor je vakantie op Aruba

  • Bezoek de kleurrijke hoofdstad Oranjestad. Maak een ritje op de historische tram, ga heerlijk (belastingvrij) shoppen en geniet van de bijzondere architectuur.
  • Geniet op de mooiste, parelwitte zandstranden waar Aruba om bekend staat. Enkele voorbeelden zijn Eagle- en Palm Beach, Tres Trapi Beach en Baby Beach.
  • Stap je huurauto in en rijd richting de iconische vuurtoren California, de Alto Vista kapel, de natural bridge en de Bushiribana-ruïnes (overblijfselen van een ouden, goudmolen).
  • Bezoek de struisvogelboerderij op Aruba en bewonder de dieren van dichtbij, of beter nog.. geef ze zelf te eten! Boek je tickets hier.
  • Zin in een leuke, avontuurlijke wandeling? Maak dan een daguitstap naar het verbazingwekkende nationaal park Arikok.
  1. Waar overnachten op Aruba?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie op het kleurrijke Aruba? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en resorts op Aruba.

  • Oranjestad: Renaissance Wind Creek Aruba Resort ligt op een privé-eiland en beschikt over stijlvol ingerichte kamers voorzien van alle luxe en comfort. Je hebt ook de mogelijkheid om je eigen "eilandje" te boeken. Verder is er een spa aanwezig, tal van restaurants en 3 prachtige zwembaden. Meer info en boeken.
  • Palm Beach: Azure Beach Residences biedt eenvoudig ingerichte appartementen, met een prachtig uitzicht op zee en hebben een eigen terrasje. Er is ook een buitenzwembad, een tuin en een tennisbaan. Meer info en boeken.
  • Santa Cruz: Mammaloe’s Bed & Breakfast is een B&B die een unieke Arubaanse ervaring biedt! Je wordt wakker in een van de kleurrijke pipowagens. Alle accommodaties zijn voorzien van gratis wifi en een eigen badkamer. Bezoek het Arikok National Park of ontspan op het rustige maar azuurblauwe strand van Mangel Halto. Meer info en boeken.
  • Noord: Barceló Aruba is een all-inclusive hotel met maar liefst 7 restaurants, een eigen casino, een 24-uursfitnessruimte, een spa en een kinderclub. Meer info en boeken.
  1. Bonaire, divers paradise

Bonaire place to be om te snorkelen en duiken

Bonaire is hét eiland bij uitstek voor ecovriendelijke en avontuurlijke natuurliefhebbers. Je kan op alle drie de ABC-eilanden genieten van Caribische natuur, maar de beschermde natuurgebieden van Bonaire zijn misschien wel de beste voor natuurliefhebbers. Bonaire is niet zo groot en heeft een dorps karakter.

De ideale uitvalbasis is Kralendijk, een levendig en kleurrijk Caribisch stadje. Je kan er het hele jaar door over de schattige straatjes wandelen, de Caribische architectuur bewonderen en winkelen in de centrale winkelstraat Kaya Grandi.

VERBLIJFTIP: The Hut Bonaire, gelegen achter de boulevard van Kralendijk, is een klein en intiem resort met een no nonsense vibe. Dit budgetvriendelijk verblijf heeft een relaxte huiskamersfeer waar je je meteen thuis voelt. Duik na een heerlijk ontbijtje in het buitenzwembad, geniet van het zonnetje in de tuin of ga lekker eten in het restaurant. Meer info en boeken.

Maar op Bonaire kan je zowel boven als onder water op ontdekking gaan

Het eiland vooral bekend als een populaire snorkel- en duikbestemming. Dit vanwege de vele duikplekken aan de kust en de gemakkelijk bereikbare franjeriffen van het eiland. Bonaire heeft een warm, droog (maar vochtig) en winderig klimaat. Het wordt omzoomd door een koraalrif, dat voor duikers toegankelijk is vanaf de kust langs de luwe kant van het eiland (west-zuidwest gericht).

De hele kustlijn van het eiland werd in 1979 aangewezen als maritiem reservaat in een poging het kwetsbare koraalrif en het zeeleven dat ervan afhankelijk is te beschermen. Bonaire is ook beroemd om zijn flamingopopulaties. Wie graag de roze flamingo's wilt bezichtigen, kan terecht bij de zoutpannen van Bonaire.

Inspiratie voor je vakantie op Bonaire

  • Maak een uitstap naar Klein Bonaire, omgeven door een koraalrif. Geniet op de mooiste stranden van een zonsondergang, spot zeeschildpadden en bezoek de verschillende zoutpannen of zoutmeren.
  • Boek je een daguitstap naar het Nationaal park Washington-Slagbaai, het enige nationaal park op Bonaire. Het park herbergt een grote verscheidenheid aan habitats, zoals de bocas (inhammen), duinen aan de noordkust, zoutpannen, pos (bronnen), en berggebieden.
  • Beklim de Cruz Seru Largu voor een van de mooiste uitzichten op Kralendijk, Klein Bonaire en de zoutpannen.
  • Bij de historische slavenhutten in het zuiden van het eiland bij de zoutpannen, kom je meer te weten over het slavernijverleden op Bonaire.
  • Bezoek de ezels in het Donkey Sanctuary Bonaire. Boek hier je rondleiding.
  1. Waar overnachten op Bonaire?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie op het mooie Bonaire? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en resorts op Bonaire.

  • Het Delfins Beach Resort bevindt zich in Kralendijk en biedt moderne, gezellige accommodatie met een tuin, een buitenbad, een fitnesscentrum en gratis parking voor je huurwagen. Meer info en boeken.
  • Bamboo Bonaire Boutique Resort ligt op slechts 2 km van de hoofdstad en op een steenworp afstand van de zee. Alle huisjes van dit resort zijn ingericht met elegant Thais en Indonesisch houten meubilair en voorzien van een volledig uitgeruste keuken en een eigen balkon of terras met uitzicht op de omliggende tropische landschapstuinen. Meer info en boeken.
  • Een ander resort dat we kunnen aanraden is het Chogogo Dive & Beach Resort Bonaire. Deze accommodatie biedt ruime, moderne kamers, een buitenzwembad, een eigen privéstrand en een gezellige beachbar. Meer info en boeken.
  1. Curaçao, mix van cultuur & natuur

Curaçao met een bruisende kleurrijke hoofdstad, stranden en prachtige natuur

Curaçao omvat het hoofdeiland Curaçao en het veel kleinere, onbewoonde eiland Klein Curaçao. Curaçao is een culturele smeltkroes en de beste keuze voor wie op zoek is naar culturele activiteiten en historische bezienswaardigheden. En dat natuurlijk in combinatie met de schitterende natuur. Sommigen menen dat Curaçao de meest authentieke sfeer heeft van de drie ABC-eilanden.

Het is een semidroog eiland dat kan uitpakken met uitstekende musea over geschiedenis en kunst, exotische verborgen stranden, verbazingwekkende grotten en prachtige snorkel- en duikplekken. Daarbovenop kan je in het levendige Willemstad genieten van de prachtige, kleurrijke architectuur, gezellige straatjes met street art en hippe hotspots.

Curaçao is het meest veelzijdige eiland van de drie, maar ook het drukst. Maar hoewel het toerisme zich door de jaren heen zeker heeft ontwikkeld, vormen toeristen niet de belangrijkste bron van inkomsten. Er heerst hier dus meer authenticiteit dan op de naburige eilanden.

Inspiratie voor je vakantie op Curaçao

  • Lekker languit relaxen op de bruisende stranden, Jan Thiel Beach en Mambo Beach, slechts twee van de mooiste stranden op Curaçao.
  • Doe je boodschappen bij de Floating Market.
  • Bezoek de verschillende oude landhuizen op Curaçao, waar slaven gedwongen werden om hard te werken op de omringende plantages.
  • Voor een mooie wandeling raden we de baai van Santa Martha aan, een prachtige baai met helderblauw water, omgeven door kliffen en rotsformaties die een spectaculair uitzicht bieden.
  • Avontuurlijke wandeling door de natuur? Dan is het Christoffelpark en Shete Boka nationaal park iets voor jou.
  • Of boek je een dagtocht naar Klein Curaçao, een onbewoond eiland voor de kust, omringd door kristalhelder blauw water met een rijke onderwaterwereld.
LEESTIP: Op vakantie met kinderen naar Curaçao? Ontdek hier de meest kindvriendelijke activiteiten op Curaçao.
  1. Waar overnachten op Curaçao?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie op het kleurrijke Curaçao? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en resorts op Curaçao.

  • Willemstad: Boho Bohemian Boutique Hotel is een knus boetiekhotel in het Pietermaai wijk, het opkomende deel van de stad. Geniet in van het heerlijke zonnetje in de knusse tuin, neem een duik in het kleine zwembad met jacuzzi, sip van je cocktail en geniet van een heerlijke nachtrust in de Boho style kamer. Meer info en boeken.
  • Jan Thiel Baai: Papagayo Beach Resort biedt prachtige villa's in tropische stijl op wandelafstand van het strand. Verder beschikt het resort ook over een strandclub, een buitenbad, een gezellige lounge en een weelderige tuin. Boek je verblijf.
  • Westen van het eiland: Mondi Lodge beschikt over een buitenzwembad, tropische tuinen en houten bungalows met airconditioning en gratis wifi. Iedere ochtend kan je genieten van een gratis ontbijt en je hebt de mogelijkheid om gezellig samen te barbecueën. Meer info en boeken.
  1. Welk ABC-eiland is het goedkoopst?

Alle 3 de eilanden hebben natuurlijk hun charme en zullen je één voor één weten te verbazen. Ben je niet zo kieskeurig maar eerder op zoek naar het goedkoopste eiland? Dan raden we Bonaire of Curaçao aan. Over het algemeen zijn deze twee eilanden vaak goedkoper dan Aruba, vooral als het gaat om accommodatie en eten. Aruba is meestal duurder vanwege de populariteit als toeristische bestemming. Na Aruba, volgt Curaçao.

Houd er echter rekening mee dat de prijzen op elk eiland kunnen variëren, afhankelijk van het specifieke gebied, het type accommodatie of het seizoen waarin je boekt. Bekijk hier voordelige aanbiedingen bij Corendon.

Boek je op voorhand de beste tours of excursies, en bespaar

  1. Hoe eilandhoppen op de ABC-eilanden?

Kan je na het lezen van dit blogartikel nog steeds niet kiezen tussen deze 3 prachtige eilanden? Dat is op zich niet zo erg. Je kan namelijk ook eilandhoppen tussen Aruba, Bonaire en Curaçao. Zoals reeds aangehaald, hebben de ABC-eilanden heel wat met elkaar gemeen, maar zijn daarnaast ook erg verschillend.

Proeven van de schoonheid dat elk eiland te bieden heeft

  • Aruba met haar parel zandstranden
  • Curaçao met het monumentale, kleurrijke Willemstad
  • Bonaire met haar relaxte sfeer.

Welk eiland je ook kiest, op de ABC-eilanden is eilandhoppen hoe dan ook een aanrader.

Hoe reis je tussen Aruba, Bonaire en Curaçao?

De makkelijkste en snelste manier om tussen de eilanden te reizen is met het vliegtuig. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die meerdere vluchten per dag aanbieden tussen de eilanden, waaronder Divi Divi Air, Aruba Airlines en EZ Air. Boek je vliegtickets online

  • Bonaire – Curaçao: afstand 80 km, vliegtijd 30 minuten.
  • Bonaire – Aruba: afstand 190 km, vliegtijd 45 minuten.
  • Aruba – Curaçao: afstand 113 km, vliegtijd 30 minuten.
  • Je kan de eilanden niet bezoeken met de boot (behalve met een cruiseschip) omdat de zee hiervoor te wild is.
  1. Hoe een auto huren op de ABC-eilanden?

Wil je graag zoveel mogelijk zien op de ABC-eilanden? Dan huur je best een auto. Met een huurauto kan je snel en eenvoudig op verschillende plekken komen. Je wijkt al sneller af van de toeristische route en ontdekt de minder bekende plekjes van de eilanden.

Je kan ter plekke een auto huren, maar het is natuurlijk wel handiger als je dit vooraf al doet. Zo kan je kiezen uit een breder gamma aan wagens en heb je vaker interessante kortingen dan wanneer je bij aankomst nog moet boeken.

Vergelijk aanbieders van huurauto's, er zijn namelijk meerdere verhuurbedrijven van huurwagens. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal het verschil in prijs.

  1. Praktische info voor je vakantie op de ABC-eilanden

  1. FAQ’s vakantie op de ABC-eilanden

Waar liggen de ABC-eilanden?

De ABC-eilanden maken onderdeel uit van de Kleine Antillen en liggen in het zuidelijke deel van de Caraïbische Zee, voor de noordkust van Venezuela. Vanaf Amsterdam Schiphol kan je meermaals per week naar Aruba en Curaçao vliegen, deze vlucht duurt circa 10 uur. Bonaire is ook rechtstreeks te bereiken, eventueel met een tussenstop op Aruba.

Hoe betalen op de ABC-eilanden?

  • De officiële lokale munteenheid op Aruba is de Arubaanse florijn (AWG), maar Amerikaanse dollars worden algemeen geaccepteerd.
  • Op Curaçao is de munteenheid de Antilliaanse gulden (ANG). Ook hier wordt de Amerikaanse dollar geaccepteerd.
  • Op Bonaire is de Amerikaanse dollar sinds 2011 de officiële munteenheid.

Welke taal spreken ze op de ABC-eilanden?

De officiële talen op de ABC-eilanden zijn Nederlands en Papiaments (lokale Creoolse taal), hoewel veel mensen ook Engels en Spaans spreken. Je zal je hier dus zeker uit de nood helpen.

Wat is de beste reisperiode voor de ABC-eilanden?

Eigenlijk kan je de ABC-eilanden het hele jaar door bezoeken en genieten van heerlijke temperaturen rond de 30°C. De beste tijd om naar de ABC-eilanden te gaan is tussen december en april, wanneer het droog seizoen is en de temperaturen iets koeler zijn dan in de rest van het jaar.

Welke reisdocumenten heb ik nodig om naar de ABC-eilanden te reizen?

Om naar de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) te reizen, heb je als Belg of Nederlander volgende reisdocumenten nodig:

  • Uiteraard een geldig vliegticket.
  • Een geldig paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst.
  • Een visum is niet nodig voor een toeristisch verblijf van maximaal 180 dagen.
  • Bij aankomst op de ABC-eilanden moet je kunnen aantonen dat je overnachtingen hebt geboekt (bekijk onze tips hier).
  • Bonaire: Wie vanaf 1 juli 2022 naar Bonaire vliegt, dient een visitor entry tax te betalen. De juiste website voor het betalen van de visitor entry tax is www.bonaireisland.com.
  • Let op, regels voor reisdocumenten en visa kunnen regelmatig wijzigen. Raadpleeg best de website FOD Buitenlandse Zaken met info per bestemming.
  1. Filmpje: Droom alvast over een vakantie op de ABC-eilanden

Ben je benieuwd naar een vakantie op een van de ABC-eilanden? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Aruba, Bonaire of Curaçao (of allemaal 😊).

  1. Download onze gratis reisgids ABC-eilanden

Mis niets tijdens je vakantie op de ABC-eilanden met onze gratis reisgids. Deze bevat info over de belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlights + leuke weetjes en uitleg. Koop onze reisgids ABC-eilanden met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids ABC-eilanden.

ABC eilanden

Gratis reisgids ABC-eilanden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?