13 x mooiste kerstmarkten in het Verenigd Koninkrijk 2024: alle info & data

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste kerstmarkten in het Verenigd Koninkrijk 2024: alle info & data

25 september 2023 in Zuidwest-Engeland0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkten in het Verenigd Koninkrijk + verblijftips

Het einde van het jaar komt dichterbij, het wordt weer kouder, overal zie je weer kerstversiering opduiken en jingle bells knallen weer door je speakers.

De kerstperiode is er, op veel plaatsen in het Verenigd Koninkrijk kan je dan ook de jaarlijkse kerstmarkten bezoeken. Een bezoek aan een kerstmarkt is dé ideale manier om in de kerstsfeer te komen, en aangezien de meeste kerstmarkten al in november van start gaan hebben we de mooiste kerstmarkten van Groot-Brittannië op een rijtje gezet.

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkten in UK

Duur1 - 5 dagen ()
TreinMet de trein naar Londen? Vanuit Brussel-Zuid (boek je ticket), of Amsterdam duurt de rit 4u10 (boek je treinticket)
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar het Verenigd Konikrijk? Boek je tickets online Rotterdam naar Hull.

Inhoud artikel

  1. Kerstmarkt in Cardiff

De kerstmarkt van Cardiff wordt meestal gehouden in het hart van de stad. Enkele bekende straten waar je kerstkraampjes zal vinden zijn Hayes, Trinity Street, St John Street en Working Street. In Cardiff legt men vooral de nadruk op lokaal vakmanschap en streekproducten. Zo vind je er meer dan 200 kraampjes met handgemaakte souvenirs en originele werken van lokale ambachtslieden en kunstenaars. Kraampjes met op maat gemaakte zilveren sieraden, prachtig gesmolten glaswerk, keramiek, handgemaakte quilts en textiel, om er maar een paar op te noemen.

Kerst in het Kasteel van Cardiff

Tijdens de kerstperiode wordt ook het kasteel van Cardiff versierd met traditionele kerstversieringen. Wandel langs de verlichte kerstkraampjes, woon een van de indrukwekkende shows bij of ga schaatsen overdekte ijsbaan. Het kasteel ligt op 10 minuten wandelen van het stadscentrum en kan bezocht worden tegen een toegangsprijs. Meer info op de website.

Mis niets tijdens je bezoek aan de hoofdstad van Wales, met onze stadswandeling door Cardiff.

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkt in Cardiff

  • 📅 9 november tot 23 december 2023
  • Waar? Stadscentrum van Cardiff, Hayes, Trinity Street, St John Street en Working Street.
  • Verblijftip: Parador 44 is ideaal gelegen in het stadscentrum, op wandelafstand van Cardiff Castle en Trinity Street/St John Street. Het hotel biedt moderne accommodatie en iedere ochtend een volledig Engels/Iers of vegetarisch ontbijt.
  • Actuele info over de kerstmarkt.

LEESTIP: Ontdek dé mooiste plekjes van Wales en the Cotswolds met onze reisgids Wales en the Cotswolds.

  1. Frankfurt Christmas Market Birmingham

De kerstmarkt van Frankfurt in Birmingham is de grootste authentieke Duitse kerstmarkt buiten Oostenrijk en Duitsland. Wandel langs de gezellige kerstkraampjes in alpinestijl die zich uitstrekken over het stadscentrum, terwijl je luistert naar live bands en kerstliederen. Daarnaast kan je genieten van de ijsbaan en een ritje op het reuzenrad voor een prachtig panoramisch uitzicht over de stad.

Wie nog op zoek is naar last-minute kerstcadeaus, zit hier zeker goed. De kerstmarkt biedt een breed scala aan producten, waaronder kerstversieringen, handgemaakte sieraden, uit hout gesneden speelgoed, zeep en kaarsen van lokale ambachtslieden. Proef ook zeker van de traditionele Duitse lekkernijen zoals pretzels, schnitzels en braadworsten, die je kan wegspoelen met een heerlijk glaasje Glühwein.

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkt van Frankfurt Birmingham

  1. York Christmas Festival

York Christmas Market is een van de mooiste kerstmarkten in het Verenigd Koninkrijk. De kerstmarkt maakt deel uit van een groter kerstfestival, de St. Nicholas Fair, dat zes weken voor Kerstmis loopt. De kronkelige straatjes van het charmante York zijn omzoomd met houten chalets in alpine stijl waar men plaatselijk handwerk, kunst, eten en drinken verkoopt. Als je specifiek op zoek bent naar handgemaakte ambachten, dan ga je best naar Yorkshire Yuletide Village.

Het middelpunt van de kerstmarkt? Dat is ongetwijfeld Thor's Tipi, een enorme tipi-tent waar je kan genieten van een gezellig kerstinterieur, warme chocolademelk en cocktails bij het haardvuur. Verder vind je er ook nog een gigantisch versierde kerstboom.

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkt van York

  • 📅 18 november tot 23 december 2023
  • Verblijftip: The Grand, York is gevestigd in het iconische en monumentale voormalige hoofdkwartier van de spoorwegen, in het centrum van de stad. Het hotel biedt stijlvolle kamers en een luxe spa.
  • Actuele info over de kerstmarkt.

Duik alvast in de kerstsfeer met onderstaand filmpje

  1. Kerstsfeer proeven in het historische Bath

Elk jaar opnieuw organiseert Bath een van de mooiste kerstmarkten van het Verenigd Koninkrijk. Bath is niet alleen een van de mooiste steden van het Verenigd Koninkrijk vanwege de stijlvolle architectuur, maar tijdens de wintervakanties wordt het nog charmanter en sfeervoller. Bath ligt meer in het (zuid)westen, aan de rand van het pittoreske landelijke gebied genaamd de Cotswolds.

Meer dan 150 kraampjes staan in de geplaveide straten rond de Romeinse baden en de abdij van Bath. Naast de kerstmarkt bezoeken, kan je ook schaatsen op de Bath on Ice ijsbaan in het Royal Victoria Park, minigolven op de glow-in-the-dark minigolfbaan of een bezoek brengen aan Santa's Grotto op Milsom Place.

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkt van Bath

  • 📅 23 november tot 10 december 2023
  • Waar? Bath Street, Abbeygate Street, York Street, Union Street en Milson Street.
  • Verblijftip: Hotel Eight ligt op een steenworp afstand van de abdij van Bath en op 50 m van de Romeinse baden.
  • Actuele info over de kerstmarkt.

TIP: Zie het allerbeste van het historische Bath tijdens een georganiseerde stadswandeling met toegang tot de Romeinse baden (optioneel). Bezoek de indrukwekkende abdij van Bath in gotische stijl, de Romeinse baden, ontdek de Royal Crescent en wandel over de Pulteney-brug met het wereldberoemde Palladiaanse ontwerp. Boek je stadswandeling.

  1. Mooiste kerstmarkten in Londen

Uiteraard mogen de kerstmarkten in Londen niet ontbreken op deze lijst. Een bezoekje aan Londen tijdens de kerstperiode is een absolute aanrader. Overal in de stad hangt een aangename sfeer, de straten en gebouwen zijn prachtig verlicht en er zijn verschillende kerstmarkten die je kan bezoeken.

De bekendste kerstmarkten in Londen:

  • Een van de meest iconische kerstmarkten in Londen is Winter Wonderland in Hyde Park. Tijdens Winter Wonderland vind je in het Hyde Park niet alleen kraampjes met cadeaus en lekkernijen, maar ook een ijsbaan, kermisattracties, de grot van de Kerstman, shows/circussen en themabars met livemuziek. Tickets boek je hier.
  • Langs de oever van de Theems, vlakbij de London Eye, vind je de Southbank Centre Winter Market met kraampjes, een prachtig uitzicht op de rivier en de stad, en een scala aan handgemaakte en unieke cadeaus. Je vindt hier ook de Rekorderlig Cider Lodge, een enorm eet- en drinkkraam. (17 november 2023 – 1 januari 2024).
  • Op het Leicester Square vind je ook een kerstmarkt waar je kan genieten van een nostalgische kerstsfeer.
  • Ook in de historische wijk Greenwich kan je de Greenwich Christmas Market bezoeken.
Download onze reisgids Londen, inclusief 3 stadswandelingen langs de mooiste bezienswaardigheden.

Wat nog meer doen en zien in Londen tijdens de kerstperiode?

  • Schaatsen bij The Tower of London en Somerset House of Hampton Court Palace.
  • Bewonder de kerstversieringen van het spectaculaire Windsor Castle net buiten Londen.
  • Geniet van het uitzicht op de enorme spiegelballen en de kerstboom in het kerstdorpje Covent Garden, vanop het buitenbalkon van Punch and Judy pub.
  • Zie de imposante kerstboom die elk jaar door Noorwegen wordt geschonken als teken van dankbaarheid voor de Britse steun tijdens de Tweede Wereldoorlog op het Trafalgar Square.
  • De mooiste lichtshows vind je onder andere in Oxford Street, Carnaby Street en Regent Street.

Boek je kerstwandeling in Londen

  1. Kerstmarkt in Belfast

De Noord-Ierse hoofdstad is verrassend genoeg een van de mooiste kerststeden in het Verenigd Koninkrijk. De Belfast City Hall, een van de meest iconische gebouwen in de stad, vormt het prachtige decor voor de Belfast Christmas Market. Proef van zowel internationale als lokale lekkernijen van de foodcourt terwijl je rondwandelt langs de feestelijk versierde kraampjes met hun kerstsnuisterijen en geschenken, en geniet van een fantastisch uitzicht over Belfast vanaf de top van de helter-skelter.

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkt van Belfast

TOUR: Verblijf je meerdere dagen in Belfast? Dan kan je eventueel een van de boeiende daguitstappen boeken. Volg een rondleiding aan noordkust van Ierland en zie de wereldberoemde Giant's Causeway of waan je in een scène van HBO-serie Game of Thrones bij het bezoeken van enkele filmlocaties. Boek hier je dagtours vanuit Belfast.

  1. Winchester Cathedral Christmas Market

De kerstmarkt van Winchester Cathedral wordt erkend als een van de beste kerstmarkten in Europa. Een van de unieke dingen van Winchester Christmas Market is dat deze zich afspeelt op het terrein van de majestueuze kathedraal van Winchester, een prachtige locatie dus.

Rondom de kerk vind je meer dan 100 houten chalets met originele werken van getalenteerde ambachtslieden en kunstenaars die unieke, op maat gemaakte stukken aanbieden, zoals gebreide wollen plaids tot biologische etherische olie. De kids kunnen zich vermaken op de openluchtijsbaan op de grote binnenplaats van de kathedraal, terwijl de ouders zich verwarmen met glaasje jenever.

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkt van Winchester

  • 📅 17 november tot 21 december 2023
  • Waar? Bij de kathedraal van Winchester
  • Verblijftip: Wykeham Arms bevindt zich in een 18de eeuwse herberg, op slechts 5 minuten van de kathedraal van Winchester. Het verblijf heeft veel van haar originele kenmerken behouden en staat bekend om haar charme, voortreffelijk eten, goede wijnen en lokale bieren.
  • Actuele info op de website.
  1. Kerst vieren in Edinburg

De Edinburgh Christmas Market is een van de meest populaire en indrukwekkende kerstmarkten in het Verenigd Koninkrijk. De markt, die jaarlijks plaatsvindt in de Schotse hoofdstad, staat bekend om zijn gevarieerde selectie aan kraampjes: van Harry Potter-themageschenken, kerstdecoraties, kleding, sieraden en uiteraard ook Schotse lekkernijen, (live-)entertainment en een gezellige sfeer.

De kerstmarkt wordt gehouden op verschillende locaties in het stadscentrum, zoals East Princes Street Gardens en George Street. Deze locaties in het oude stadscentrum bieden ook een prachtig uitzicht op iconische bezienswaardigheden zoals Edinburgh Castle. Over prachtige uitzichten gesproken, maak zeker eens een ritje op de Star Flyer of het Big Wheel en zie de verlichte stad van bovenaf.

Neem ook zeker een kijkje bij het Edinburgh Castle, waar tijdens de kerstperiode het Castle of Light wordt gehouden. Tijdens dit kerstevenement worden op de eeuwenoude muren spectaculaire lichtshows geprojecteerd. Bestel je tickets hier.

Boek je kerstwandeling door Edinburgh met een lokale gids en ontdek de Schotse hoofdstad in de meest magische tijd van het jaar.

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkt van Edinburgh

  • 📅 24 november 2023 tot 3 januari 2024.
  • Waar? Mound Precinct, Princes Street Gardens en George Street richting St Andrew Garden.
  • Verblijftip: Market Street Hotel bevindt zich op 5 minuten wandelen van zowel East Princes Street Gardens als George Street, een ideale uitvalbasis.

REISGIDS: Op rondreis door Schotland? Download dan zeker onze reisgids Schotland met een compleet uitgewerkte route, met meer dan 150 bezienswaardigheden !

  1. Nottingham Winter Wonderland

Nottingham Winter Wonderland speelt zich voornamelijk af rond het Oude Marktplein. Hier vind je werkelijk alles: van leuke kermisattracties en versierde kerstkraampjes tot gezellige bars en eet-kraampjes. Geniet van een panoramisch zicht over de stad vanuit het reuzenrad, terwijl de kinderen een ritje maken op de draaimolen of op glijbaan. Te midden van het plein staat er ook ieder jaar een ijsbaan.

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkt van Nottingham

  1. Kerstmarkt in Glasgow

Ervaar de magie van Kerstmis in Glasgow met twee betoverende kerstmarkten in het stadscentrum: St Enoch Square en George Square. Op het George Square kan je de mooiste bezienswaardigheden van Glasgow bewonderen vanaf het 33 meter hoge reuzenrad – en rond George Square vliegen in Venetiaanse vliegende stoelen. Verder vind je er ook een kerstboom van 15 meter hoog, een Beierse schommelgrill – en een sneeuwbol waar je de leukste foto's kan maken.

Op het St Enoch Square kan je dan weer terecht voor thrill rides met The Blizzard, de 6 meter hoge ijsklimmuur beklimmen of een ritje maken met de op hol geslagen trein van de Kerstman. Oh ja, opwarmen kan met de overheerlijke warme chocolademelk, heerlijke pannenkoeken en lekkere braadworsten. Of misschien rooster je liever je eigen marshmallows rond de vuurplaats?

Wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan deze stad? Download dan zeker onze stadswandeling door Glasgow en zie highlights als de kathedraal van Glasgow, George Square met het stadhuis én de kerstmarkt.

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkten van Glasgow

  • 📅 Kerstmarkt St Enoch Square: 18 november tot dinsdag 3 januari 2024
  • 📅 Kerstmarkt George Square: 1 december 2023 tot 7 januari 2024
  • Verblijftip: The Z Hotel Glasgow ligt op wandelafstand van George Square en biedt moderne accommodatie en een continentaal ontbijt.
  1. Victoriaanse kerstmarkt in Stratford-upon-Avon

Stratford-upon-Avon vormt een magische setting voor een kerstmarkt met een historisch tintje: de stad verandert namelijk in een Victoriaans winterwonderland. In het centrum van het pittoreske Stratford-upon-Avon vind je traditionele marktkraampjes met standhouders die uitgedost zijn in prachtige Victoriaanse klederdracht. Kijk naar live-entertainment op het podium in Henley Street en bezoek de traditionele kermis in Wood Street, met een originele Victoriaanse carrousel.

Praktische info voor je bezoek aan de Victoriaanse kerstmarkt van Stratford-upon-Avon

  • 📅 7 tem 10 december 2023
  • Waar? In het stadscentrum van Stratford-upon-Avon, voornamelijk rond Waterside, Bridge Street, Henley Street, High Street, Meer Street en Wood Street.
  • Verblijftip: The Townhouse ligt in het hart van Stratford upon Avon. Dit charmante herenhuis zit gevestigd in een 400 jaar oud, monumentaal pand tegenover de school van Shakespeare.
  • Actuele info over de kerstmarkt.

TIP: Verken Stratford-upon-Avon, de geboorteplaats van Shakespeare, tijdens een privéwandeling met lokale gids. Boek je wandeling hier.

  1. Manchester Christmas Market

Tijdens de feestdagen vind je in het centrum van Manchester meer dan 300 kerstkraampjes verspreid over verschillende locaties en elk met een eigen thema. De grootste markt bevindt zich op het Albertplein, tegenover het prachtige stadhuis. Wandel van het Albert Square langs King Street die wordt omringd door typisch Britse winkeltjes, omhoog naar de houten chalets op Exchange Square en de ijsbaan bij Cathedral Gardens.

Ook in de Piccadilly Gardens kan je een kerstmarkt vinden met een enorme LED-verlichte kerstman en een globebar waar je kan genieten van overheerlijke warme drankjes.

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkt van Manchester

  • 📅 11 november tot 22 december 2023
  • Waar? Albert Square, St. Ann's Square Christmas Market, King Street, Exchange Square, Cathedral Gardens en Piccadilly Gardens.
  • Verblijftip: The Gardens Hotel biedt uitzicht op Piccadilly Gardens en beschikt over lichtrijke kamers met houten meubilair en een Engels of continentaal ontbijt in de ochtend.
  1. Kerstmarkt in Newcastle

Van half november tot half december kan je ook in het stadscentrum van Newcastle aan kerstshoppen doen. Geniet van de feestelijke sfeer terwijl je langs de kraampjes in Grainger Street rond snuistert. Je vindt er een uitgebreid aanbod van lokaal gebrouwen bieren, versgebakken kersttaarten en handgemaakte cadeaus zoals sieraden en aardewerk. Bij Grey’s Monument kan je genieten van een Duitse bratwurst of een lekkere Belgische wafels met warme chocomelk.

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkt van Newcastle

  • 📅 18 november tot 23 december 2023
  • Waar? Grainger Market, de top van Gray Street en Old Eldon Square Grey's Monument, Grainger Street, Blackett Street en Northumberland Street, Newcastle City
  • Verblijftip: Motel One Newcastle ligt op 2 minuten wandelen van het historische centrum en 5 minuten van het centraal station.
  • Actuele info over de kerstmarkt.
  1. Tips voor je bezoek aan een kerstmarkt

  • Boek je een magische kerstwandeling door de stad. Zo zie je niet alleen de sfeervolle kerstkraampjes maar kom je ook nog eens langs enkele belangrijke bezienswaardigheden
  • Neem altijd voldoende contant geld mee. Bij sommige kraampjes accepteren ze geen kaartbetalingen.
  • Kerstmarkten bevinden zich voornamelijk in de stadscentra. Overweeg om met het openbaar vervoer te reizen, zo verlies je ter plekke geen tijd bij het zoeken van een geschikte parking.
  • Vooral tijdens weekenden en drukke tijden is het verstandig om vroeg te komen om de drukte te vermijden (of de beste souvenirs te scoren).
  • Als je flexibel bent in je planning, overweeg dan om op een doordeweekse dag te gaan.
  • Het kan behoorlijk koud zijn tijdens de wintermaanden, dus kleed je warm aan.
  • Probeer altijd eens een lokaal gerechtje dat typerend is voor de bestemming.
  • Op zoek naar een leuk en origineel kerstcadeau? Ga dan zeker op zoek naar de kraampjes met handgemaakte ambachten en geschenken.
  • Als je van stad naar stad reist voor een kerstmarkt, kan je best een overnachting overwegen. Boek je verblijf best op voorhand, tijdens de kerstperiode zijn de hotels vaak snel volboekt.
  • Download onze reisgidsen en mis niets tijdens je verblijf!
  1. Download onze gratis reisgidsen Groot-Brittanië

Wil jij ook graag Groot-Brittanië zo goed mogelijk verkennen tijdens je vakantie of rondreis? Dat kan! Download zeker onze gratis reisgidsen inclusief rondreizen, uitgestippelde wandelingen en leuke weetjes en mis niets van je verblijf op één van deze prachtige bestemmingen.

SchotlandWales & The CotswoldsZuidwest-Engeland(Noord)-Ierland
Reisgids SchotlandReisgids Wales & The CotswoldsReisgids Zuidwest-EngelandReisgids (Noord)-Ierland
Zuidwest-Engeland

Gratis reisgids reigids Zuid-West Engel downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?