Bezienswaardigheden in de Cotswolds? Wat is er te zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezienswaardigheden in de Cotswolds? Wat is er te zien en doen?

24 maart 2023 in Zuidwest-Engeland4 reacties

De Cotswolds wordt gezien als één van de mooiste regio's van Engeland, en dat is zeker terecht. Als je fan bent van idyllische dorpjes en prachtige landschappen zit je in de Cotswolds zeker goed. Wij hebben voor jou alvast een overzicht gemaakt van de mooiste bezienswaardigheden in de Cotswolds.

Inhoud artikel

 1. Belas Knap, een neolithisch graf

Belas Knap is een langwerpig, neolithisch graf met verschillende kamers. Het is gelegen op de heuvel Cleeve Hill en wordt beschouwd als een mooi voorbeeld van een lang graf met “valse” ingang en zijgraven. De historische site werd opgegraven in 1863-1865, waarbij de restanten van 31 mensen gevonden werden. Sindsdien is het graf gerestaureerd. Houd er wel rekening mee dat het graf op 800 m (0,5 mijl) van het parkeerterrein ligt, en dat je onderweg een stevige klim moet maken.


 1. Sudeley Castle

Sudeley Castle werd gebouwd in de 15de eeuw, maar er wordt aangenomen dat dit kasteel een ander kasteel uit de 12de eeuw heeft vervangen. Je kan hier onder andere het bekende schilderij Allegory of the Tudor Succession bewonderen, dat in opdracht van Elizabeth I werd geschilderd. Je vindt er ook zeldzame exemplaren van originele boeken van Katherine Parr, de 6de (en laatste) vrouw van Hendrik VIII en de eerste koningin waarvan werk gepubliceerd werd, alsook haar liefdesbrieven aan Thomas Seymour, en het ooggetuigenverslag van toen haar lichaam hier in 1782 gevonden werd. Je kunt er ook een film over haar leven en liefdes bekijken. In de tuinen wandel je letterlijk in de voetsporen van verschillende Engelse koninginen.

LEESIP: Ontdek dé mooiste plekjes van Wales en the Cotswolds met onze reisgids Wales en the Cotswolds.

 1. De ruïnes van Hailes Abbey

Hailes Abbey mag nu dan wel een ruïne zijn, het is nog steeds de moeite om deze plek te bezoeken. Van de abdij, die hier werd gebouwd in 1245 of 1246, blijft nog maar weinig over, maar de ruïnes, gelegen in het prachtig decor van de Cotswolds, geven toch een idee van hoe het er vroeger uitgezien moet hebben.


 1. Snowshill Manor en haar wonderbaarlijke collectie

Snowshill Manor was eigendom van Charles Wade. Hij was een verzamelaar en vulde zijn landhuis met allerlei vreemde en prachtige dingen je er vandaag nog kan bezichtigen. Zijn huis stond eigenlijk zo vol, dat hij zelf in de bescheiden woning tegenover het landhuis ging wonen, dat hij Priest's House noemde. De woning, die ook bezocht kan worden, is vroeger vanalles geweest, van een bakkerij en een brouwershuis tot een meer traditioneel boerderijgebouw.

 1. De bekende Hidcote Manor Garden

Hidcote Manor Garden is een van de bekendste tuinen in beheer van de National Trust. Het is een van de meest invloedrijke tuinen uit de Arts-and-craftsbeweging dankzij haar onderling verbonden “tuinkamers”. Deze tuin is voor velen een inspiratiebron geweest, en je zult haar invloed zeker merken in vele andere tuinen in het land.


 1. De Indisch-gotische Sezincote House and Garden

Sezincote House and Garden bevinden zich in het midden van een groot landgoed. Het huis is ontworpen door Samuel Pepys Cockerell. Het werd gebouwd in 1805 en is een opmerkelijk voorbeeld van architectuur in de Indisch-gotische stijl, erg populair in die tijd.

 1. Birdland Park and Gardens

Birdland Park and Gardens is een dierenpark dat in 1957 zijn deuren opende en in 1989 naar deze locatie verhuisde. Het is een populaire daguitstap voor gezinnen. Ontdek er heel wat verschillende dierensoorten en geniet van de Jurassic Journey, een attractie met dinosaurussen waar kinderen dol op zullen zijn.


 1. Het doolhof van Dragonfly Maze

The Dragonfly Maze is een traditioneel doolhof dat gevormd wordt door een taxushaag. Het doel is om het midden te bereiken, en er zijn 14 aanwijzingen onderweg verborgen die je op weg helpen. Als je de antwoorden weet, dan zou je de Golden Dragonfly in het midden moeten kunnen vinden.


 1. Bourton-on-the-Water, maar dan in het klein

Model Village is een schattige replica op 1/9de schaal van Bourton-on-the-Water en bevat alle elementen in miniatuur, dus ook kleine tuinen met bloemen en bomen. Het duurde vijf jaar om deze miniatuurversie te maken. Hij werd officieel aan het publiek getoond op de kroningsdag van koning George VI en koningin Elizabeth, de ouders van koningin Elizabeth II, in 1937.


 1. Op bezoek bij de Romeinen in de Chedworth Roman villa

De Chedworth Roman Villa is een van de grootste Romeinse villa’s in Groot-Brittannië. De villa werd in verschillende fasen gebouwd doorheen de 2de tot de 4de eeuw. Aan het einde van deze periode omvatte de villa een eetkamer (triclinium) met een indrukwekkende mozaïekvloer en twee aparte badzones, met vochtige en droge warmte. Dit is een goede plek om meer te weten te komen over hoe de Romeinen in deze regio leefden.

 1. Great Witcombe Roman Villa

De Great Witcombe Roman Villa is een overblijfsel van een grote en luxueuze Romeinse woning. Deze villa zou gebouwd zijn in de 1ste eeuw na Christus en was waarschijnlijk tot rond de 5de eeuw bewoond. Deze data zijn grotendeels gebaseerd op munten die hier werden gevonden. Het gebouw is op een ongewone plek gebouwd omdat het terrein oneffen is. Wat de reden ook was om hier te bouwen, de topografie heeft zeker het uitzicht van de villa bepaald, want deze ziet er anders uit dan andere woningen uit dezelfde periode. Je vindt er mozaïeken en een achthoekige ruimte, waarvan het precieze doel nog onbekend is.

 1. De benedictijnenabdij van Prinknash Abbey

Prinknash Abbey is een benedictijnenabdij te midden van de schitterende omgeving van de Cotswolds. Bezoekers zijn welkom om de abdij en het terrein te verkennen of om er een evenement of dienst bij te wonen. Er zijn ook een winkel en een cafe.


 1. De theatrale Painswick Rococo Gardens

De theatrale, grillige Painswick Rococo Gardens verrassen je om elke hoek. De tuin werd in 1740 gecreëerd in de rococostijl, die in deze periode in heel Europa enorm populair was. Het is de ideale plaats om inspiratie op te doen voor jouw eigen tuin.

 1. Uley Long Barrow (Hetty Pegler's Tump)

Uley Long Barrow, ook bekend als Hetty Pegler’s Tump, dateert uit de neolithische periode. Het is een grafheuvel en zou meer dan 5000 jaar oud zijn. Tussen de 15 en 20 skeletten werden hier naar boven gehaald en het is onbekend waar deze nu zijn. Uley Barrow heeft in de loop der jaren last gehad van vandalisme en toevallige opgravingen: de site werd geopend tijdens de Romeinse tijd en werd waarschijnlijk opnieuw geschonden in de middeleeuwen en in de 19de eeuw.

 1. Berkeley Castle

Berkeley Castle stamt uit de 11de eeuw en het is een kasteel van Graad I. Dit houdt concreet in dat het wordt gezien als een gebouw met uitzonderlijk erfgoedbelang. De familie Berkeley woont hier al langer dan 850 jaar, behalve toen het kasteel tijdens de Tudors even koninklijke eigendom werd. Het kasteel is vermoedelijk het toneel van de gruwelijke moord op koning Edward II in 1327. De cel waar hij gevangen zou gezeten hebben en gedood werd, kun je vandaag bezoeken, samen met de aangrenzende kerker.

 1. Newark Park en haar prachtige uitzichten

Newark Park is een jachthuis uit de Tudor periode dat ligt op een landgoed van 283 hectare. Je kunt er genieten van prachtige uitzichten over de vallei, van Servern tot het Severn Estuarium. Het gebouw werd oorspronkelijk gebouwd tussen 1544 en 1556 voor Sir Nicholas Poyntz. Het werd later verkocht aan de familie Low uit Londen, die het in 1672 verder heeft uitgebreid. In 1790 werd het omgebouwd en werden er een hertenpark en enkele aangelegde terreinen toegevoegd. In de 19de eeuw schonk de toenmalige eigenaar, ene mevrouw Power-Clutterbuck, het huis en landgoed aan de National Trust die het eerst verhuurde als verzorgingstehuis. Later heeft Bob Parsons, een Amerikaanse architect, het huis gered en reparaties uitgevoerd.


 1. De indrukwekkende bomencollectie van Westonbirt Arboretum

De verbazingwekkende collectie van Westonbirt Arboretum bevat bomen van over heel de wereld. Het is een van de beste plekken in het Verenigd Koninkrijk voor liefhebbers van bomen en bossen. Je kan er een wandeling maken die je letterlijk tot in de kruinen van de bomen brengt. Er zijn ook genoeg leuke familieactiviteiten om de kinderen te entertainen.


 1. Rodmarton Manor

Rodmarton Manor, een voorbeeld uit de Arts-and-Craftsbeweging, was een van de laatste landhuizen die in deze laat 19de - vroeg 20ste eeuwse stijl gebouwd werden. De structuur, inrichting en het meubilair werd met de hand gemaakt door lokale ambachtslieden die lokale materialen gebruikten. Ernest Barnsley en de ambachtslieden van Cotswold die het huis vanaf 1909 bouwden en inrichtten, hielpen zo om vele traditionele ambachten te doen herleven die anders dreigden uit te sterven. De bouw van het huis duurde 20 jaar.

 1. Cirencester, grootste stad van de Cotswolds

Het charmante Cirencester is de grootste stad van de Cotswolds. Het was ooit het Romeinse stadje Corinium, een naam die afgeleid is van de rivier de Churn, die door de stad loopt. De vroegst bekende verwijzing naar de stad was van Ptolemaus in 150 n.C. Bezoek hier het Corinium Museum, met een grote verzameling van plaatselijke vondsten uit de Romeinse periode. Ook de St John the Baptist kerk en het grote buitenhuis van Cirencester Park, thuisbasis van de graven van Bathurst, zijn het vermelden waard.

 1. Waar overnachten in de Cotswolds?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Cotswolds? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Cheltenham, Gloucester en Cirencester. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Download onze reisgids Zuidwest-Engeland en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zuidwest-Engeland? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuidwest-Engeland met 128 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zuidwest-Engeland.

Zuidwest-Engeland

Gratis reisgids Zuidwest-Engeland


Geschreven door

Wouter Coppens

- 4 december 2022 - Eric-Maarten Edixhoven

Zeer volledig en gestructureerd weergegeven. Misschien wat meer B&B's toevoegen/vermelden? Wij hebben er veel aan gehad! Klasse!

- 28 augustus 2022 - Ben Nuininga

Overzichtelijke gids met veel toeristische tips en uitgebreide beschrijvingen!Deze gids gaan we zeker volgende week gebruiken om het gebied goed te leren kennen!

- 3 januari 2022 - Geudens Jef

De reisgids Bezienswaardigheden in de Cotswolds geeft mij heel veel zin om dit jaar toch naar Engeland te reizen. Die streek heeft zo'n geweldige aantrekkingskracht op me door de schilderachtige landschappen, de sfeer, de huizen, de taal, ... Een totaal ander gevoel dan op het West-Europese vasteland. Hopelijk komt het daar snel goed met Corona. Zo jammer dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is gegaan!

- 19 oktober 2021 - wieger

kan hier voldoende info uit halen om de reis voor te bereiden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?