14 x top bezienswaardigheden in Cardiff: Wat zeker zien & doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

14 x top bezienswaardigheden in Cardiff: Wat zeker zien & doen?

Cardiff is niet alleen de hoofdstad van Wales, het is ook de grootste stad van het constituerende land. Hier komt de National Assembly van Wales samen en het is ook de belangrijkste plaats voor de media, het bedrijfsleven en cultuur. In de loop van de 21ste eeuw is Cardiff getransformeerd tot een stad met internationale allure. Ontdek hieronder de leukste bezienswaardigheden van Cardiff.

Tickets & tours voor je bezoek aan Cardiff

Cardiff bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Cardiff.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Cardiff Castle

Cardiff Castle is een middeleeuws kasteel en een toonbeeld van de neogotische heropleving. Het originele “motte-and-bailey” kasteel werd gebouwd in de 11e eeuw door Normandische veroveraars. Het werd gebouwd op een ouder Romeins fort uit de 3e eeuw. Tijdens de 12de eeuw werd het kasteel herbouwd in steen. De structuren werden ook nog aangepast in de 13e en 15e eeuw. Net als vele andere kastelen werd het meermaals aangevallen en veranderde het doorheen de geschiedenis erg vaak van eigenaar.

Verplaats je gemakkelijk in Cardiff met een hop-on hop-off bustour, die brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden en onderweg krijg je uitleg van een gids! Boek je tour hier vanaf €16!

 • In de 18e eeuw kwam het kasteel in handen van de Stuart Dynastie en werd het eigendom van de Markiezen van Bute. Captain Brown en Henry Holland werden ingezet voor de renovatie.
 • Het kasteel werd omgevormd tot een Georgisch herenhuis en het terrein er rond werd aangelegd. Een groot deel van de oudere bouw werd in deze periode gesloopt.
 • De familie maakte een fortuin dankzij de kolenindustrie in de regio in het eerste deel van de 19e eeuw.
 • De 3e Markies van Bute transformeerde het kasteel in de huidige neogotische stijl.
 • De werken werden voortgezet onder de 4e markies van Bute in het begin van de 20e eeuw, maar de landerijen van Bute werden geleidelijk aan genationaliseerd of verkocht totdat het kasteel zo'n beetje alles was wat er nog overbleef van het imperium van de familie.
 • Het werd aan de stad Cardiff geschonken toen de 4e markies van Bute in 1947 stierf.
Als je het kasteel uitloopt en naar rechts gaat, loop je langs Animal Wall. Deze muur werd gebouwd in 1890 en er staan verschillende beelden van steen van bijzondere dieren op zoals een leeuw, zeeleeuw, beer en wolf.
 1. Cardiff Bay

Cardiff Bay was ooit een bruisende haven, maar vandaag is het vooral een chique buurt bij het water met heel wat moderne gebouwen en tal van bars en restaurants. Wandel rustig rond door het Cardiff Bay Wetlands Reserve op weg naar de oude havendokken. Van hieruit kan je ook een boottocht doen door Cardiff, ideaal om op een ontspannen manier de stad te ontdekken. Verken zelf Cardiff met onze stadswandeling Cardiff.

 1. Welsh National Assembly Building

De Welsh National Assembly Building (ook wel Senedd genoemd in het Welsh) is het parlementsgebouw van Wales. Het werd geopend door Queen Elizabeth II op St David's Day in 2006. Het ontwerp is van architect Richard Rogers, die de Pritzker Prize won. Het gebouw heeft tal van opvallende visuele kenmerken.

 1. Wales Millenium Centre

Het Wales Millennium Centre is een cultureel centrum waar opera, ballet, hedendaagse dansvoorstellingen, theater, komedie en musicals te zien zijn. In totaal huizen er acht kunstorganisaties.

 • Het iconische gebouw is ontworpen door Jonathan Adams, van het lokale architectenbureau Percy Thomas Architects.
 • Het was een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van Cardiff Bay.
 • Het gebouw werd in twee fases geopend, eerst in 2004 en daarna in 2009.
 • In het ontwerp werden lokale Welshe materialen gebruikt waaronder veel leisteen, metaal, hout en glas.
 • De buitenkant van het gebouw is bekleed met gekleurde Welshe leisteen en het heeft een opvallende bronskleurige koepel die bestaat uit staal dat is behandeld met koperoxide.

In de koepel boven de hoofdingang staat een inscriptie uit de Romeinse klassieke literatuur. Er staat in het Welsh: 'Creating truth like glass from inspiration's furnace' en in het Engels 'In these stones horizons sing'.

 1. Shoppen in Cardiff

Victorian Arcades

De Victorian arcades lokken al meer dan 100 jaar shoppers naar Cardiff. Er zijn verschillende sierlijke, overdekte winkelgalerijen te vinden in het centrum van de stad. De Royal Arcade is de oudste, die dateert uit 1858. Als je door de galerij loopt, neem dan zeker een kijkje bij Wally's Delicatessen dat hier al meer dan 60 jaar gevestigd is.

Ga verder naar het noorden voor meer overdekte galijeren in de buurt van Castle: Castle Arcade, High Street Arcade, en Duke Street Arcade. Hoewel deze winkelruimtes duidelijk zijn geëvolueerd en veranderd in de loop van de tijd, hebben ze nog steeds hun kenmerkende traditionele charme.

Queen Street

In Queen Street kan je terecht voor een meer hedendaagse shopervaring. Hier vind je alle bekende ketens, en er heerst bovendien een gezellige sfeer want er zijn verschillende straatmuzikanten en kermisattracties die de boel opvrolijken. Bij minder goed weer kan je ook terecht in het Saint-Davids-Centre, een overdekt winkelcentrum.

Cardiff Central Market

In een groot 18de eeuws Victoriaans marktgebouw vind je vandaag de Centrale Markt van Cardiff. Dit gebouw heeft twee winkelverdiepen die zich rond het centrale marktplein situeren. Loop rond op de markt en koop eventueel verse producten, streetfood en locale delicatessen.

Een erg populaire verkoper is ‘The Fishmongers’ die verse vis verkoopt en beweert hier al sinds 1866 te verkopen. In 2012 werd de verkoper erg bekend omdat hij het vlees van een gigantische haai verkocht hier.

Onze tip: proef hier zeker de lokale specialiteit Welsh Cakes!

Het National Museum and Art Gallery of Cardiff hoort bij het National Museum of Wales. De toegang is gratis, maar je kan altijd een donatie geven. Het National Museum of Wales werd in 1905 opgericht en kreeg twee jaar later een koninklijk charter. Het huidige gebouw werd vanaf 1912 gebouwd, maar door de Eerste Wereldoorlog ging het pas in 1922 open en werd het pas in 1927 officieel ingehuldigd.

Cardiff bezoeken vanuit Londen? Dat kan! Bekijk hier de trips van GetYourGuide vanaf €97.

 • Het museum heeft collecties archeologie, plantkunde, zoölogie, geologie en kunst. In 2011 werd het Clore Discovery Centre opgericht. Dit biedt bezoekers een praktisch overzicht van de 7,5 miljoen voorwerpen in het museum.
 • In 2011 werd ook het National Museum of Art geopend. Het herbergt een indrukwekkende collectie oude meesters, waaronder Rembrandts 'Portret van Catharina Hooghsaet'. Dat werd aangekocht in 2016 en wordt hier permanent tentoongesteld.
 • Er is een galerij gewijd aan het Britse mecenaat van de 18e eeuw en een uitgebreide collectie Franse kunst met werken van Monet, Cezanne en Honoré Daumier.
 • Natuurlijk zijn er ook werken te zien van beroemde Welshe kunstenaars.
 • Er hangt ook een werk van Picasso: 'Nature Morte au Poron'. Dat werd aangekocht in 2009.
 1. Bute Park

Bute Park is een park van 53 hectare met landschapstuinen. Het maakte vroeger deel uit van het kasteeldomein. Bij de oever van de rivier de Taff vind je recreatieterreinen, arboretums en bloementuinen. Verder vind je fraaie houtsnijwerken die zijn gemaakt van boomstronken. Aan de oostelijke kant van het park vind je het Dock Feeder Canal, en aan de zuidkant tref je de Gorsedd Stone Circle aan. Dat is een van de staande steencirkels die zijn aangelegd voor de National Eisteddfod van Wales.

Eisteddfod festival

De National Eisteddfod of Wales is een acht dagen durend festival dat beschouwd wordt als het grootste muziek- en poëziefestival van Europa. Het wordt traditioneel gehouden in de eerste week van augustus en de ceremonies en wedstrijden zijn in het Welsh. In de afgelopen jaren zijn er echter pogingen geweest om meer niet-Welsh-sprekers aan te moedigen om mee te doen aan het evenement.

De Eisteddfod vindt elk jaar plaats op een andere locatie, maar een aantal activiteiten gaan altijd door in Bute Park, waaronder 'Sparks in the Park', een jaarlijkse vuurwerkshow voor Guy Fawkes Night, en de jaarlijkse Royal Horticultural Society (RHS) Show Cardiff.

Taff Trail

Voor de actievelingen: vanuit Bute Park kan je de Taff Trail volgen. Dat kan al wandelend, maar ook met de fiets. De route start bij Bute Park en loopt het eerste stuk volledig langs het water. Officieel gaat het pad helemaal naar de Brecon Beacons (en telt 55 mijl), maar je kunt de route gelukkig inkorten. Je fietst of wandelt richting Cardiff Bay naar Parc Argae Caerdydd en via Penart Marina & Haven weer terug naar de stad. Een fiets kan je op verschillende plaatsen in de stad huren!

 1. Llandaff Cathedral

Llandaff Cathedral is een van de twee kathedralen in de stad. De andere is Cardiff Cathedral. Het huidige gebouw komt voort uit een eerdere kathedraal die in de 12e eeuw werd gebouwd. De kerk werd meermaals zwaar beschadigd tijdens de opstand van Owain Glyndŵr in 1400, tijdens de Engelse Burgeroorlog en opnieuw tijdens de Grote Storm van 1703.

Na nog meer zware stormen in de jaren 1720 werd de kathedraal vanaf 1734 gereconstrueerd. In de Tweede Wereldoorlog was er nog maar eens schade aan de kathedraal toen een parachutemijn in de buurt werd gedropt tijdens de Cardiff Blitz. Er kwamen grote reconstructiewerkzaamheden aan te pas. Opvallende kenmerken van het interieur van de kathedraal zijn een 10e eeuws Keltisch kruis en het triptiek, geschilderd door D.G. Rossetti.

Verplaats je gemakkelijk in Cardiff met een hop-on hop-off bustour, die brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden en onderweg krijg je uitleg van een gids! Boek je tour hier vanaf €16!

St. Teilo's Well

Ten zuiden van de kathedraal bevindt zich de St. Teilo's Well, een heilige bron die wordt geassocieerd met de Welshe heilige die in de 6e eeuw bisschop van de kathedraal was. Een stukje verder naar het zuiden liggen de ruïnes van de residentie van de bisschoppen van Llandaff. Het was een kleine middeleeuwse vesting waarvan nu alleen nog het poortgebouw bewaard is gebleven. Het hoofdgebouw zou door de bisschoppen tijdens de Owain Glyndŵr rebellie verlaten worden en tijdens de Engelse Burgeroorlog zijn verwoest.

 1. Norwegian Church

Vanaf de Norwegian Church heb je een mooi uitzicht over de baai van Cardiff. De bekende schrijver Roald Dahl (die geboren werd in Cardiff maar Noorse ouders had), werd in deze kerk gedoopt. Momenteel is het echter geen kerk meer maar wel een kunstcentrum met een leuk café.

Cardiff bezoeken vanuit Londen? Dat kan! Bekijk hier de trips van GetYourGuide vanaf €97.

 1. Proef Welshe specialiteiten

Er is veel te zien in Cardiff maar zeker ook te proeven! Laat je verleiden door de Welshe specialiteiten bij onze favoriete adresjes. Je kan ook meegaan met deze foodtour, zo ontdek je Cardiff en alle culinaire specialiteiten. Boek hier online vanaf €78.

Afternoon Tea

Een bezoek aan Wales is niet compleet zonder te genieten van een Afternoon Tea. En waar kan dat beter dan in Cardiff? Naast Cardiff Castle, aan de rand van Bute Park, vind je Pettygrew Tea. Dit is één van de beste plekken om te genieten van kop English tea, sandwiches en scones. Het interieur én servies is op en top Brits, en bovendien enorm fotogeniek (en zeker instagramwaardig ).

Probeer zeker de Welsh scones, die zijn niet zoet zoals normale scones maar hartig! De Welsh scone is overheerlijk in combinatie met (room)kaas, chilisaus en chutney.

Welsh Rarebit

Eigenlijk is de Welsh Rarebit zo wat de croque monsieur van Wales. Je krijgt een dik stuk geroosterd brood met gesmolten kaas, mosterd, worcestershire saus en groentjes. Perfect als lunch of na een avondje uit. De lekkerste Welsh Rarebit vonden wij die bij Madame Fromage.

Welsh Cake

De bekende Welshe Cakes zijn zoete, ronde cakejes die wel iets weghebben van American pancakes. Ze zijn in verschillende smaken te verkrijgen. De Welsh Cake is in heel Cardiff te koop, maar bij Fabulous Welshcakes zijn ze het allerlekkerst.

Bier, rum & gin

Lokaal gebrouwen bier, rum en gin: In Groot-Brittanië houden ze wel van een drankje en dat is in Wales natuurlijk niet anders! Het land staat bekend om de lokaal gebrouwen bier, rum en gin. Ga daarom zeker een pub of bar proeven, óf shop de lekkerste varianten voor thuis. Een fijne speciaalzaak voor de lekkerste (en mooiste) flesjes is Wally’s.

 1. St Fagans National Museum of History

Het St Fagans National Museum of History is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de traditionele Welshe manier van leven. Hier vind je een scala aan oude gebouwen die opnieuw zijn opgetrokken om een klassiek Welshe dorp te creëren. Veertig gebouwen werden hierheen gebracht vanuit verschillende locaties in Wales. Het openluchtmuseum bevindt zich op het terrein van St Fagan's Castle, een Elizabethaans landhuis. In 2018 werd een verbouwing van 30 miljoen pond aan de site voltooid.

Naast de oude gebouwen, kan je ook demonstraties van traditionele ambachten zien. Er is een werkende smederij, een pottenbakker, een wever, een molenaar, een klompenmaker en er zijn meel- en wolmolens. Er is ook een kleine boerderij met vee. Leuk dus om met kinderen te doen!

 • Het museum is elke dag geopend van 10 tot 17 uur.
 • De toegang is gratis, voor de parking betaal je wel £6.
 • Vanuit het centrum van Cardiff is het wel zo’n 20 minuten rijden naar het museum.
 1. Castell Coch

Castell Coch is een fantasievol brouwsel uit de levendige verbeelding van William Burgess, die door de 3e Markies van Bute vrij spel kreeg om deze zomerresidentie voor de familie in de 19e eeuw te creëren. Castell Coch is een fantastische, kleurrijke creatie van hooggotische weelde en middeleeuwse nabootsing. Over the top is het zeker, maar de opzichtige en extravagante vertoning heeft toch fraaie elementen zoals de geschilderde plafonds, marqueterie en meubels.

 • Castell Coch is elke dag geopend, standaard van 9.30 tot 17 uur, maar de openingsuren verschillen per seizoen.
 • Voor een volwassenticket betaal je £7.
 • Het kasteel ligt op zo’n 20 minuten rijden van het stadscentrum van Cardiff.

LEESIP: Ontdek dé mooiste plekjes van Wales en the Cotswolds met onze reisgids Wales en the Cotswolds.

 1. Caerphilly Castle

Caerphilly Castle is het grootste kasteel in Wales en een van de grotere middeleeuwse kastelen van West-Europa. In de 13e eeuw was het een staaltje van militaire techniek. Voor zijn tijd was het revolutionair in het gebruik van water als verdedigingsmiddel. Het was ook het eerste echt concentrische kasteel in Groot-Brittannië. Aangezien er weinig latere verbouwingen zijn geweest, is dit een zeer zuiver voorbeeld van de militaire architectuur van het einde van de 13e eeuw.

 • Omdat het ook maar kort dienst heeft gedaan voor militair gebruik, kunnen toeristen vandaag de dag genieten van een grotendeels authentiek kasteel.
 • Het kasteel is dagelijks open van 9.30 tot 17 uur, in de zomermaanden zelfs tot 18u.
 • Een ticket voor een volwassene kost £9.
 • Het ligt op een half uur rijden van het centrum van Cardiff.
 1. Rhondda Valley

Tot de late 20e eeuw was Rhondda valley een van de belangrijkste steenkoolgebieden ter wereld. In een gebied dat slechts 26 km lang is, waren er ooit meer dan 53 actieve kolenmijnen. Rhondda Heritage Park is een van de ankerpunten van de Europese Route van het Industrieel Erfgoed. Het ligt op het terrein van de voormalige Lewis Merthyr Colliery en biedt bezoekers rondleidingen aan door een van de oude mijnschachten.

 • De rondleidingen worden gegeven door voormalige mijnwerkers. Zij werpen graag een licht op het leven van de mijnbouwgemeenschap die hier tot in de jaren 80 van de vorige eeuw heeft bestaan.
 • Rhondda Heritage Park is van dinsdag tot zaterdag open 9 tot 16.30 uur.
 • Het ligt op een half uur rijden van het centrum van Cardiff.
 1. Filmpje: Ontdek Cardiff

Benieuwd wat je mag verwachten van Cardiff? In dit filmpje krijg je wat ideetjes over hoe je een leuke dag kan spenderen in Cardiff. Als je zelf de sfeer wilt opsnuiven zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar Wales!

 1. Download onze reisgids Wales & the Cotswolds en mis niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Wales en the Cotswolds? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Wales en the Cotswolds met 120 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Wales en the Cotswolds.

Wales & the Cotswolds

Gratis preview reisgids Wales downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?