7 x mooiste bezienswaardigheden in Chulilla: wat zien en doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

7 x mooiste bezienswaardigheden in Chulilla: wat zien en doen tijdens je bezoek?

15 mei 2024 in Valencia0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Chulilla + verblijftips

Ongeveer 60 kilometer ten noordwesten van de stad Valencia ligt Chulilla, een sfeervolle stad, gelegen langs de rivier de Turia en bij Charco Azul. Het middeleeuwse stadje kent een rijke geschiedenis en wordt omgeven door het prachtige landschap van het Valenciaanse platteland.

Ben je nog op zoek naar een leuke uitstap vanuit Valencia? Overweeg dan zeker een bezoekje aan Chulilla!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Chulilla

Reisgids
Vliegtickets2u vliegen naar Valencia, richtprijs € 90 vergelijk prijzen bij Transavia, Momondo of Cheaptickets
Met de wagenMet de auto dien je 1750 km te rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Spanje.
VerblijvenAan te bevelen overnachtingen in Chulilla:
Camper Zelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoWil je graag nog meer zien van de omgeving? Dan is een auto onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Chulilla

Chulilla is geen grote stad, eerder een klein middeleeuws dorpje met een landelijke en historische uitstraling. Je kan Chulilla makkelijk bereiken met de auto vanuit Valencia (op 50 minuten rijden) of je kan een georganiseerde dagtour boeken naar Chulilla.

Ligging van de mooiste plekjes in Chulilla op de kaart

  1. De oude binnenstad van Chulilla

Chulilla is een charmante met stad rijk aan geschiedenis. We raden je aan om je wagen net buiten het stadscentrum te parkeren (er zijn verschillende parkings voorzien) om van daar verder te wandelen. Eenmaal in het centrum, wandel je door een doolhof van smalle, kronkelende straatjes met witte huizen van Arabische oorsprong. Je zal merken dat in dit dorpje nog een echte middeleeuws stedelijke cultuur heerst.

Bezoek het mooiste dorp van Valencia: Chulilla

  1. Iglesia de Nuestra Señora de los Ángeles

Een interessante bezienswaardigheid is de barokke kerk van Chulilla met zijn hoge klokkentoren die boven de stad uitsteekt (kerk van Nuestra Señora de los Ángeles). Oorspronkelijk was deze kerk een moskee van islamitische oorsprong. Ooit waren er veel kapellen verspreid door het dorp en het omliggende platteland, maar helaas zijn er door oorlogen en branden slechts twee overgebleven.

  1. Plaza de la Baronia

Het doolhof van straatjes komt samen bij Plaza de la Baronia, het centrale plein van Chulilla. Het plein wordt omringd door enkele terrasjes en bankjes waar je even kan uitrusten. Wandel na een terrasje verder naar boven om het islamitische kasteel te bezoeken. Vlakbij het plein bevindt zich ook het toeristisch infokantoor van Chulilla.

  1. Castillo di Chulilla

Een ander hoogtepunt - letterlijk - tijdens je bezoek aan Chulilla is het eeuwenoude kasteel. Castillo di Chulilla werd gebouwd op de heuvel die de stad domineert, waardoor het een schitterend uitzicht biedt over het omliggende landschap en de kloof van de rivier de Turia.

Het kasteel heeft door de jaren heen verschillende heersers gekend. Echter diende het kasteel diende niet alleen als residentie, maar ook als kerkelijke gevangenis. Het fort werd in 1981 uitgeroepen tot Historisch-Artistiek Monument. Om het kasteel te bereiken volg je vanuit de stad het pad dat je naar de top van de heuvel brengt.

  1. Ruta de los Pantaneros

Chulilla wordt beschouwd als een van de meest bezochte toeristische attracties in de provincie Valencia en dat heeft het dorpje onder meer te danken aan het indrukwekkende pad dat je hier kan volgen aan de voet van de rivier de Turia genaamd “Ruta de los Pantaneros".

Deze route volgt de historische paden die vroeger in de jaren 50 gebruikt werden door de "pantaneros", arbeiders die werkten aan de bouw van de nabijgelegen stuwmeren. Inmiddels is de route uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische attracties in Chulilla en omgeving.

Dit lusvormige pad brengt je via de kloof van Hoces del Turia naar het Loriguilla-stuwmeer, waarbij je spectaculaire houten hangbruggen oversteekt. Om nog maar te zwijgen van de schitterende uitzichten. Kijk ook af en toe eens omhoog en spot de klimmers die tegen de rotsen hangen te bengelen.

Praktische info over de Ruta de los Pantaneros

  • Je kan er voor kiezen om de korte route te wandelen (de bruggenroute) van 4 km.
  • Wie zin heeft in een lange wandeling, kan de volledige route wandelen van maar liefst 16 km lang (duur: 4u30).
  • Hoogtepunten tijdens de wandeling: stuwmeren, kloven, uitzichtpunten, hangbruggen, etc.
  • Breng zwemkledij mee zodat je even kan afkoelen in de Turia rivier en voorzie je ook van voldoende water en zonnecrème om je te beschermen tegen de zon.

DAGTOUR: Liever een georganiseerde tour naar de canyons en hangbruggen van Chulilla boeken? De Hanging Bridges & Canyon Private Hiking Day Tour is verdeeld in twee delen: eerst wandel je naar de hangbruggen en dan bezoek je het dorp Chulilla en het Charzo Azul-meer.

  1. Zwemmen in de Charco Azul

El Charco Azul, dat ook wel "de blauwe vijver" genoemd wordt, is misschien wel de meest idyllische plek in de buurt van Chulilla. Het kleine stuwmeer ligt verstopt in een diepe kloof met muren van meer dan 100 meter hoog. De Charco AZul is ontstaan door een 12e-eeuwse Moorse stuw die hier in de kloof werd gebouwd om de boomgaarden van de stad te irrigeren.

Het smaragdgroene water van de Charco Azul en de hoge kloofwanden die het omringen maken dit een ontspannen plekje vlakbij Chulilla. Neem een verfrissende duik in het water, leg je handdoek open op de rotswanden en geniet van het fenomenale uitzicht. Over het stuwmeer loopt er een steiger en rondom het meer zijn er verschillende uitkijkpunten waar je de mooiste foto's kan maken. Bekijk hier de wandelroute vanuit Chulilla.

BEREIKBAARHEID: Je kan er makkelijk heen wandelen via de Charco Azul-wandelroute die wordt aangegeven als SL-CV 74 of je kan ook meteen naar het stuwmeer rijden en je auto daar parkeren (bekijk ligging).

  1. Wat nog meer zien in de buurt van Chulilla?

Ook in de nabije omgeving van Chulilla valt er nog heel wat te zien:

  • Op 15 km van Chulilla ligt de Domeño-waterval, ook bekend als Salto de Domeño, een kunstmatige waterval. Hoewel de waterval niet natuurlijk gevormd is, is het zeker een bezoekje waard omdat het een van de grootste in de Valenciaanse Gemeenschap is - met een geschatte hoogte tussen 30 en 50 meter.
  • Nog iets verder, op zo'n 22 km, vind je het Romeins aquaduct “Peña Cortada", een van de belangrijkste van het land.
  • Nog meer mooie wandelingen maken? Rijd dan naar het Parque Natural Chera-Sot de Chera op 23 km van Chulilla. Enkele hoogtepunten hier zijn het Hoz-ravijn, Buseo stuwmeer en de spectaculaire landschappen. Meer info.
  1. Waar overnachten in Chulilla?

Wil je graag overnachten in Chulilla of in de nabije omgeving? Er zijn verschillende accommodaties gevestigd in het charmante stadscentrum of je kan er ook voor kiezen om net buiten de stad te verblijven. Hieronder hebben wij alvast enkele leuke adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Chulilla.

  • Casa El Cielo bevindt zich net achter de kerk in de oude binnenstad. Het gerestaureerde huis ademt een warme Spaanse sfeer uit met de moderne luxe van nu. De woning beschikt over drie slaapkamers (geschikt voor 8 personen), een volledig uitgeruste keuken en een dakterras met een schitterend uitzicht op de omgeving.
  • Casa Rural La Rocha bevindt zich in het oude centrum van Chulilla. De eigenaar heeft het huisje van zijn grootmoeder gerestaureerd tot een aangenaam verblijf met traditioneel ingerichte units. Alle units beschikken over een eigen terras of balkon met uitzicht op de bergen of de rivier.
  • Casa Loro Loco B&B wordt uitgebaat door de twee enthousiaste Vlaamse gastheren. Zij verwelkomen jou in hun mooie traditionele Spaanse villa met eigen terras, verwarmd zwembad en een tuin van 2.200m². Deze B&B bevindt zich in het charmante provinciedorp Pedralba op een halfuurtje rijden van Chulilla.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Valencia?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Valencia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Download je gratis stadswandeling Valencia ga zelf op ontdekking. Zin in nog meer Valencia? Koop onze volledige reisgids Valencia met een uitgewerkte rondreis die je langs meer dan 125 bezienswaardigheden brengt. Eerst uitproberen? Download alvast onze gratis reisgids Valencia.

Murcia Valencia rondreis

Gratis reisgids Valencia & Murcia downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?