10 x leukste dingen om te doen aan de Loosdrechtse Plassen

10 x leukste dingen om te doen aan de Loosdrechtse Plassen

10 februari 2023 in Utrecht0 reacties

Wat te doen aan de Loosdrechtse Plassen, activiteiten + verblijftips

Gelegen tussen Rotterdam, Amsterdam en Utrecht ligt het Groene Hart. In dit gebied vind je de typische Hollande landschappen en een enorm waterrecreatiegebied, met de Loosdrechtse Plassen als één van de bekendste.

Het is de ideale bestemming als je vanaf de grote drukke steden een dagje, weekend of zelfs week volledig wilt ontspannen. Het is zeker een aanrader om de Loosdrechtse Plassen te bezoeken. Er is genoeg te doen en te verkennen in de omgeving. Je kan een boot huren aan de Loosdrechtse Plassen en op avontuur gaan. Zo kan je de mooiste plekjes in en rondom deze mooie Plassen vinden.

Inhoud artikel

  1. Waar liggen de Loosdrechtse Plassen op de kaart?

  1. Ontdek de geschiedenis van kasteel museum Sypesteyn

Eén van de meest indrukwekkende historische gebouwen in de omgeving van de Loosdrechtse Plassen is kasteel museum Sypesteyn. Het kasteel is gelegen ten westen van de Loosdrechtse Plassen. Rondom het kasteel is een schitterende tuin aangelegd, waar je heerlijke wandelingen kan maken en vele verschillende planten en bomen kan bewonderen.

Het kasteel museum is ook aan de binnenkant een plaatje om te zien. Wandel door de oude gangen en kamers en krijg een unieke inkijk in het levenswerk van jonkheer Henri van Sypesteyn. Meer info op de website

  1. Bezoek de recreatie-eilanden

In het midden van de Loosdrechtse Plassen zijn over de jaren heen 5 recreatie-eilandjes aangelegd; Markus Pos, Meent, Geitekaai, Weer en Bijltje. Deze eilandjes beschikken over alle voorzieningen die je nodig hebt om een heerlijke dag door te brengen. Meer aan bij jouw favoriete eiland en geniet van een picknick in de weides terwijl de kinderen op het strand kunnen spelen.

Als je een boot huurt voor meerdere dagen zijn dit de ideale plekken om aan te meren om de nacht door te brengen.

  1. Wandel het klompenpad Zoddenpad

Als je houdt van wandelen door mooie natuur moet je ook in de buurt van de Loosdrechtse Plassen zijn. Eén van de bekendste wandelpaden in deze omgeving is het klompenpad Zoddenpad (zie alle info over de wandeling hier).

  • Het Zoddenpad is een route van 13 kilometer, die optioneel verlengt kan worden tot een route van 18 kilometer.
  • Langs de route vind je een afwisselend, maar altijd typisch Hollands landschap.
  • Geniet van de rust en het uitzicht terwijl je het mooie buitengebied van Tienhoven en Westbroek verkent.

VERBLIJFTIP: Haven Lake Village in Kortenhoef biedt een oase van rust. Ontsnap aan de dagelijkse drukte in één van de prachtige, duurzame watervilla's. De villa's beschikken over luxe faciliteiten als een buitenbad, dubbele regendouches, een gezellig buitenterras én prachtig zicht op het water. Meer info en boeken.

  1. Vaar over de Loosdrechtse Plassen

Naast varen naar één van de eilandjes gelegen in de Loosdrechtse Plassen zijn er nog veel meer plekken waar je naar toe kan met een boot. Zo kan je bijvoorbeeld naar de rivier De Vecht varen. Vanaf hier kan je overal naar toe.

Vaar richting de Vinkeveense Plassen of zelfs naar het IJsselmeer via het IJmeer en Markermeer. Je zult in ieder geval de mooiste uitzichten hebben tijdens jouw avontuur op een boot.


  1. Doe mee aan een geweldige activiteit in de Avontuurfabriek

Als je tijdens jouw (vaar)vakantie op zoek bent naar een leuk avontuurlijk uitje is de Avontuurfabriek de ideale locatie. In de Avontuurfabriek bieden ze namelijk vele activiteiten aan; zo is er voor iedereen een leuke mogelijkheid, of je nu met het gezin, familie, vrienden of collega’s gaat. Een aantal van de aangeboden activiteiten zijn: bubbelvoetbal, escape room, lasergamen, paintball, survival track, 3D Fluorgolf en karten.

  1. Ga kajakken of suppen in Vuntus

Aan de westelijke kant van de Loosdrechtse Plassen kom je het gebied Vuntus tegen. In dit gebied zijn motorboten niet toegestaan. Hierdoor is het een gebied waar je volledig tot rust kan komen en kan genieten van de stilte en de mooie omgeving. Als je op zoek bent naar een relaxte, maar sportieve activiteit is dit het perfecte gebied om te gaan suppen of kajakken. Vaar over de verschillende kanalen en sloten en bekijk het unieke landschap. Meer info hier


  1. Verken de prachtige kasteeltuin en kamers van Slot Zuylen

Dit oude slot ligt wel een eindje van de Loosdrechtse Plassen, maar is alsnog zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen. Als je De Vecht richting het zuiden volgt, kom je uiteindelijk bij het slot uit. Slot Zuylen heeft een programma vol van interessante tentoonstellingen en voorstellingen. Daarnaast zijn ook de tuin en de binnenkant van Slot Zuylen de moeite waard om te bekijken.

Het slot bezit over een unieke collectie van antieke meubels, schilderijen en gebruiksvoorwerpen. Ook de geschiedenis is goed bewaard gebleven. Door de route door het slot te lopen kom je steeds meer te weten over deze unieke historie van wel 750 jaar oud.

TIP: Wil je graag nog meer kastelen bezoeken? Ontdek hier onze blogpost met de 17 mooiste kastelen in Nederland.

  1. Verken de omgeving met de fiets

Als je op zoek bent naar een typisch Hollands uitje, blijft dat natuurlijk wel het gebied op de fiets te ontdekken. In en rondom de Loosdrechtse Plassen vind je een schitterend landschap en prettige fietspaden. Er zijn vele routes in de omgeving beschikbaar, dus je kunt alle kanten op. Zo kan je over de Hilversumse hei fietsen, maar ook over de wegen die door de meren heen lopen. Je kan ook naar Slot Zuylen fietsen vanuit de Maarsseveense Plassen of de authentieke molens bekijken via het Groenedijkse pad.

Er is in ieder geval meer dan genoeg te doen in en rondom de Loosdrechtse Plassen. Er zijn veel verschillende soorten activiteiten, er zijn genoeg opties voor iedereen. Zo kan jij samen met je familie/vrienden genieten van deze mooie omgeving en heerlijk ontspannen tijdens jouw dagje, weekendje of weekje weg. Wij wensen je in ieder geval veel plezier.


  1. Waar overnachten in de buurt van de Loosdrechtse plassen?

Wil je graag meerdere dagen doorbrengen aan de Loosdrechtse Plassen? Dan raden we aan om een verblijfplaats in de buurt te zoeken. Je boekt deze best op voorhand zodat je in alle rust kan genieten van je bezoek en ben je zeker van een overnachtingplaats. Bekijk hieronder onze favorieten of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in de buurt van de Loosdrechtse Plassen.

  • Haven Lake Village in Kortenhoef biedt een oase van rust. Hier kan je ontsnappen aan de dagelijkse drukte in één van de prachtige, duurzame watervilla's. De villa's beschikken over luxe faciliteiten als een buitenbad, dubbele regendouches, een gezellig buitenterras én prachtig zicht op het water. Meer info en boeken.
  • Of verblijf in het gezellige natuurhuisje in Breukelen. Dit natuurhuisje is het enige stenen huisje op de eilandjes in de Loosdrechtse plassen. Het huisje beschikt over moderne faciliteiten, een gezellig terras en een volledig uitgeruste keuken. Vanuit de woonkamer kijk je ook uit over het water. De accommodatie biedt een verblijfplaats voor maximum 6 personen. Meer info en boeken.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Utrecht met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Utrecht? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Download onze compleet uitgestippelde wandeling door Utrecht en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

Utrecht stadswandeling

Gratis reisgids Utrecht downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?