Dé 17 x mooiste kastelen van Nederland: Kaartje met info + foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé 17 x mooiste kastelen van Nederland: Kaartje met info + foto's

25 januari 2024 in Nederland0 reacties

Ben jij een echte kasteelliefhebber? In Nederland kan je heel wat bijzondere kastelen en burchten bewonderen. Meestal heb je nog eens het voordeel dat niet alleen het kasteel een lust voor het oog is maar ook de natuurrijke omgeving waarin ze staan.

Verspreid over het hele land vind je ongeveer 700 kastelen, waarvan veel al dateren uit de Middeleeuwen. In dit blogartikel lees je meer over dé mooiste kastelen en burchten die een bezoekje waard zijn!

Inhoud artikel

 1. Kasteel de Haar Utrecht

In Haarzuilens, dichtbij Utrecht, vind je het monumentale negentiende-eeuwse kasteel De Haar. Het is het grootste kasteel van Nederland. Het neogotische bouwwerk werd ontworpen door de befaamde Nederlandse architect PJH Cuypers en is een reconstructie van het middeleeuwse huis De Haar. Het werd gebouwd op de ruïne van een ouder kasteel.

Je krijgt als bezoeker een mooi beeld van hoe het leven in die tijd eruit zag. Je ziet er diverse luxegoederen en kostbaarheden. Niet enkel het kasteel zelf is imposant, ook het park eromheen is de moeite waard. In de prachtige tuin staat onder meer een kapel en zijn er verschillende bijgebouwen te ontdekken. Zowel het kasteel als het park zijn dagelijks geopend voor publiek. Een prachtige omgeving om vast te leggen op je smartphone!

Onze tip: Download onze wandeling in Utrecht, en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

 1. Kasteel Twickel

Kasteel Twickel is een van de grootste privéterreinen van Nederland. Het strekt zich uit over meer dan 4000 hectare en de prachtige tuinen lokken heel wat natuurliefhebbers. De nauwkeurig aangelegde tuinen weerspiegelen de geschiedenis van de landschapsarchitectuur tot aan de renaissance en aan de noordkant van het kasteel vind je een formele tuin en een oranjerie. In de Engelse tuin mag je dan weer spiegelbaden en rododendrons verwachten. Naast het kasteel is er ook een tuin met art-nouveaubeelden die hinten naar de Franse barokstijl.

Het kasteel zelf is privébezit en wordt nog steeds bewoond. Het is bijgevolg niet regelmatig opengesteld voor bezoekers, maar tijdens de zomermaanden worden er wel rondleidingen georganiseerd. De tuinen zijn enkel open voor het publiek tussen april en oktober, maar het omliggende park is wel het hele jaar door open!

 1. Slot Loevestein

Samen een dagje ridder en soldaat (soldate) spelen? Dan moet je met de kids zeker eens een dagje naar Slot Loevestein trekken! Hier kan je ontdekken wat de geschiedenis is van dit meesterlijke pand en je kan er zelfs blijven slapen! Het is nog eventjes rijden vanuit Tilburg (als je logeert in het Eftelinghotel in Kaatsheuvel, is het nog dichterbij).

In het kasteel zelf, de voorburcht en in het soldatendorp ontdek je vanalles over de Middelleeuwen, wapens en hun kruit, het leven in de Middeleeuwse tijd en over Hugo de Groot. In dit landschap van Maas en Waal werd het kasteel in 1361 gebouwd. Deze locatie wordt ook regelmatig gebruikt voor trouwfeesten, fotoshoots en voor bedrijfsuitjes.

Ben je een echte kasteelliefhebber? Lees dan zeker ook ons blogartikel over de mooiste kastelen van België en trek er op uit!

 1. Kasteel Het Nijenhuis

Kasteel Het Nijenhuis mag ook echt niet ontbreken op het lijstje. Het kasteel is een van de best bewaarde herenhuizen in Overijssel. Het ligt tussen de dorpen Heino en Wijhe en wordt omgeven door een prachtig landschap. Het kasteel werd voor het eerst in geschriften vermeld in 1382 en heeft sindsdien verschillende uitbreidingen en restauraties ondergaan.

Kunstverzamelaar Dirk Hannema overtuigde de Overijsselse overheid om het kasteel te redden en op zijn initiatief werd het ook gerestaureerd. Diverse schilderijen, tekeningen en andere elementen uit zijn collectie werden erin ondergebracht. Het landhuis wordt omgeven door bossen, siertuinen en gazons die aangekleed werden met zijn standbeelden.

 • Wie een toegangskaartje koopt, kan zowel de binnenkant van het kasteel bezoeken als rondwandelen in de beeldentuin. Meer info op de website.
 1. Slot Zuylen

Slot Zuylen ligt net buiten Utrecht is een van de oudste kastelen aan de Vecht en staat bekend om zijn karakteristieke kasteeltorens. Dit kasteel kent een lange geschiedenis. Een paar eeuwen geleden werd het slot bewoond door Belle van Zuylen, een achttiende-eeuwse schrijfster en componist, die onder andere novelles, pamfletten, opera’s en toneelstukken schreef.

Vandaag de dag kan je het slot op eigen gelegenheid bezichtigen en de rijke collectie bewonderen, welke onder meer bestaat uit antieke meubels, schilderijen en gebruiksvoorwerpen. Indien een bezoekje aan het kasteel niet perse hoeft, kan je ook enkel de tuin bezoeken. In de schitterende Engelse tuin vind je een 120 meter lange ‘slangenmuur’. Langs deze muur is een microklimaat gecreëerd en daardoor groeien er allerlei subtropische vruchtbomen. Denk bijvoorbeeld aan heerlijke perziken, abrikozen en morellen. Deze kan je meenemen naar huis voor € 3,50 p.p.

 1. Kasteel Heemstede

Trek je er graag een dag op uit om verschillende kastelen te bezichtigen? Dan passeer je best even bij Kasteel Heemstede. Hier kan je even pauzeren en je smaakpapillen verwennen in het Restaurant Kasteel Heemstede, op de onderste verdieping van het gelijknamige kasteel in Houten. Chef Ollie Schuiling en zijn team toveren de lekkerste gerechten op tafel. Meer info over dit restaurant en het kasteel vind je op de website.

 1. Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is vooral bekend geworden toen de televisieserie ‘De Zevensprong’, een Nederlands jeugdserie, er in de jaren ’80 zijn series ging opnemen. Het is een waterburcht, die onderdeel uitmaakt van de landgoederenzone Baakse Beek, wanneer deze juist gebouwd werd, is niet geweten. Vanaf de 15e eeuw was het eigendom van de adellijke familie Van Heeckerden en werd later ook gebruikt als gemeentehuis.

Het kasteel heeft verschillende bouwstijlen, waaronder een middeleeuws muurwerk, een 16e eeuwse toren en een 17e eeuwse toren. Naast het kasteel vind je er ook nog een Engelse landschapstuin en de Oranjerie, een theehuis, dat je kan afhuren voor speciale gelegenheden.

Museum MORE

Sinds 27 juni 2017 is de tweede locatie van het Museum MORE gevestigd in het kasteel. Het andere museum is gevestigd in Gorssel. Museum MORE geeft op een unieke locatie het leven en werk van modern realistisch kunstenaar Carel Willink weer. Breng zeker even een bezoekje! Meer info over het museum MORE.

Ontdek Kasteel Ruurlo aan de hand van onze fietsroute. Download onze fietsroute Achterhoek!

 1. Kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk is meer dan duizend jaar oud en is daarmee één van de oudste kastelen van Nederland. Het kasteel kent een bewogen geschiedenis en er zijn namelijk heel wat belegeringen en onderlinge ruzies uitgevochten om dit kasteel waarover je meer ontdekt tijdens je bezoek.

Tegenwoordig is in het kasteel namelijk een museum gevestigd waarin is te zien hoe de adellijke families vroeger het huis bewoonden. Ook is er een verzameling kunstwerken in het museum aanwezig die je kan bewonderen. De wapenzaal van het kasteel is een officiële trouwlocatie en in de keldergewelven van het kasteel kunnen feesten en recepties gehouden worden. Mocht je nu niet zoveel om de geschiedenis geven, dan kan je ook gewoon even rondwandelen op het landgoed, en genieten van een stukje appeltaart in het bijbehorende café.

Wil je graag meer ontdekken van deze omgeving? Download onze gratis preview reisgids Noord-Brabant en ontdek de mooiste plekjes!

 1. Kasteel Duurstede

Kasteel Duurstede ligt op een sprookjesachtig kasteeleiland en is omringd door een gezellig park. Alleen al de ophaalbrug over de slotgracht aan de ingang, zorgt voor het échte kasteelgevoel. De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de vroege 13e eeuw.. Het begon allemaal met een woontoren die werd uitgebouwd tot het imposante gebouw dat je vandaag kan bewonderen. Bovendien kan je de locatie ook afhuren om je trouwfeest te organiseren, hoe fijn is dat?

 1. Kasteel Doorwerth

Vlakbij een stuwwal met een afwisselend heuvellandschap vind je Kasteel Doorwerth. Een waterburcht die voor het eerst genoemd werd in de 13de eeuw. Tijdens je bezoek aan het middeleeuwse kasteel, ervaar je hoe het geweest moet zijn om hier in die eeuwen te wonen. Er zijn meerdere vertrekken ingericht zoals ze er vele eeuwen geleden uit hebben gezien. Musea en exposities in het kasteel laten nog meer zien van de geschiedenis van Kasteel Doorwerth.

Kasteel Doorwerth staat onder meer bekend om het verhaal over een spookverschijnsel. Er zou een meisje rondspoken dat ooit is verhongerd binnen de muren van het kasteel. Ze is het meest gezien in de noordvleugel, waarvan het vaakst in de jachthal.

Weetje: Bij het kasteel vind je een monumentale robinia. Waarschijnlijk werd deze boom gepland in 1579, het is in elk geval de oudste robinia van Nederland. Het heeft een stamomvang van 7 meter.
 1. Muiderslot

Het Muiderslot is een charmant middeleeuws kasteel met een lange en rijke geschiedenis. Gelegen in Noord-Holland aan de monding van rivier de Vecht, werd het Muiderslot rond de 13e eeuw gebouwd door graaf Floris V als verdedigingsfort. Jammer genoeg werd het kort daarna verwoest, maar in 1380 werd er op de ruïnes van het oude kasteel alweer een nieuw exemplaar gebouwd.

Het kasteel wordt omgeven door prachtige water- en kasteeltuinen en vandaag de dag doet het dienst als Rijksmuseum. Je kan er onder meer harnassen, zwaarden, gebruiksvoorwerpen, meubels, schilderijen, beelden en nog veel meer bezichtigen.

Wil je graag je tickets voor een bezoek op voorhand bestellen? Bekijk de verschillende aanbiedingen voor een bezoek aan het Muiderslot. Boek bijvoorbeeld een privétour vanuit Amsterdam naar het Muiderslot! Ideaal voor een city-tripje Amsterdam!

 1. Kasteelruïne Valkenburg

Bezoek ook eens de kasteelruïne van Valkenburg aan de Geul! Overal zie je hier de resten van het oude kasteel. In het centrum zie je de ruïne boven het mergelstadje uitsteken en vanaf de Wilhelminatoren heb je een schitterend uitzicht over de ruïne.

Wanneer je een bezoek brengt aan de ruïne, ga je met een enthousiaste gids tussen de monumentale resten ronddwalen en zie je de verdedigingstoren, de vroegere kapel en de ondergrondse vluchtgangen. Deze leiden uiteindelijk naar de aangrenzende Fluweelengrot. Hier kan je door één van de oudste gangenstelsels van het land lopen.

 1. Kasteel De Doornenburg

Familiekasteel De Doornenburg, in Gelderland wordt omringd door een prachtige historische omgeving, een rivierengebied (de Betuwe) dat een belangrijke rol speelde in de Nederlandse geschiedenis. Het herbergt een hoofdkasteel en een voorkasteel, welke met elkaar verbonden zijn via een houten brug. Het is één van de fraaiste Nederlandse middeleeuwse kastelen.

TIP: Wist je dat je ook in het kasteel kan overnachten? Er is tevens een sterren restaurant gevestigd in het kasteel. Meer info vind je hier.

Bezoek ook zeker het museum in de hoofdburcht van het kasteel, een bijzondere belevenis! De rijke geschiedenis van de burcht en verhalen van het kasteel zijn er te zien en te horen. Naast het museum zijn er in de directe omgeving nog activiteiten als een speeltuin en prachtige wandel- en fietsroutes.

Leuk weetje: Televisieserie Floris uit de jaren ’60 is op deze locatie opgenomen.
 1. Kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen in de provincie Gelderland is één van de best bewaarde typische Hollandse waterburchten uit de middeleeuwen. Het indrukwekkende kasteel werd rond 1350 gebouwd (de exacte datum is nog onbekend) langs een zijtak van de Maas. Een aantal jaar later werd de rivier omgeleid en werd het kasteel omringd door een pittoreske gracht. Kasteel Ammersoyen moest oorspronkelijk dienen als verdedigingsfort.

Het kasteel is vandaag de dag open voor publiek zodat je met je eigen ogen de prachtige architectuur kan bewonderen. Daarnaast worden er ook nog verschillende leuke activiteiten en evenementen georganiseerd en er is een kasteelwinkel aanwezig waar je enkele souvenirs kan aankopen.

Maak je bezoek nog specialer en verblijf in de gezellige B&B kasteel Ammersoyen gevestigd in het koetshuis! Dat is pas genieten. Meer info en boeken.

 1. Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek in Zuid-Limburg is een lust voor het oog, zowel binnen als vanbuiten. Wat ooit begon als een versterkt huis, werd uitgebouwd tot een van de grootste kastelen in Nederland. De gunstige ligging op de handelsroute naar Maastricht heeft daar ongetwijfeld een grote rol in gespeeld.

Je kan het kasteel vrijwel het hele jaar bezoeken. Tijdens je bezoek, ontdek je de mysterieuze kerkers of waan je je even als prinses in de extravagante balzaal. Ook voor kinderen zijn er verschillende speurtochten voorzien door het kasteel. Daarnaast worden er ook enkele workshops, rondleidingen en evenementen georganiseerd.

Graag Maastricht bezoeken? Met onze stadswandeling door het centrum van Maastricht kom je onder meer langs de mooiste bezienswaardigheden van Maastricht.

 1. Kasteel Duivenvoorde

Kasteel Duivenvoorde ligt vlakbij Den Haag. De naam Duivenvoorde komt van de rivieren de Duve en de Voor waar het kasteel tussen lag. Het kasteel is één van de oudste in Zuid-Holland. Oorspronkelijk was het een 13e-eeuwse woontoren met een gracht er omheen. De verdedigende rol werd echter steeds minder belangrijk en het kasteel werd een plek voor rijke, adellijke families om tijdens de zomermaanden te vluchten aan het drukke stadsleven.

Alleen al bij aankomst word je betoverd door de lange, met bomen omzoomde laan. Je kan bij het kasteel het hele jaar door genieten van de omliggende Engelse landschapstuin. En tijdens het museumseizoen (april tot en met oktober), is het kasteel toegankelijk voor publiek. Je kan hier een unieke collectie familieportretten, kostuums, zilveren voorwerpen, Delfts Blauw aardewerk en Chinees en Europees porselein bewonderen.

Je kan een bezoekje aan Kasteel Duivenvoorde combineren met een bezoekje aan Den Haag. Op een halfuurtje rijden ben je al in het centrum. Je kan ook eventueel overnachten in Den Haag om de omgeving op eigen tempo te verkennen!

 1. Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is een van de grootste kastelen van Nederland en heeft een bouwgeschiedenis die teruggaat tot het begin van de 12e eeuw. Het is gelegen op een oud versterkt eiland in 's-Heerenberg en was ooit een machtig fort in turbulente tijden. Zo zorgde de mooie brede gracht die rondom het kasteel ligt, ervoor dat de indringers vroeger op afstand bleven.

Je wordt hier onder andere verrast met een portrettengalerij, Noord-Europese kunstwerken, vroege Italiaanse meesterwerken, middeleeuwse boeken, een arsenaal en een muntenverzameling. Maar tegenwoordig dient het kasteel ook als sfeervolle trouw- en feest locatie.

Altijd al eens willen overnachten in een kasteel? Het kan in Kasteel Huis Bergh! De suites van Kasteel Huis Bergh zijn gevestigd in twee oude torens in de buitenste vestigingswal van het kasteel. Meer info en boeken!

 1. Kaartje met mooiste kastelen in Nederland

 1. Gratis reisgidsen en routes in Nederland

Op reis in Nederland? Download dan zeker onze reisgidsen en routes!

Noord-Brabant

Gratis reisgids Noord-Brabant downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?