9 x mooiste bezienswaardigheden in Assisi: Wat zeker zien & doen tijdens je bezoek?

9 x mooiste bezienswaardigheden in Assisi: Wat zeker zien & doen tijdens je bezoek?

8 juli 2021 in Umbrië2 reacties

Ben je op vakantie in Umbrië? Dan moet je zeker eens een bezoekje brengen aan het gekleurde stadje Assisi. Het stadje staat in het teken van de beroemdste inwoner die Assisi gekend heeft, de Heilige Franciscus.

Het ommuurde centrum van het middeleeuwse stadje ligt op de top van een heuvel en is één van de meest pittoreske plekken in Italië. De stad staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst! Benieuwd? Lees hier de must-see’s van de stad.

Tours en excursies boeken in Assisi

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Assisi bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Via San Francesco

Via San Francesco is zo goed als een van de mooiste straat van Assisi. Hier slenter je tussen een aantal pittoreske huizen en gezellige boetiekjes. Ook kom je in deze straat het “Oratorio die Pellegrini” tegen, dat een aantal fraaie fresco’s bevat.

Op het einde van deze straat bereik je het “Piazza del Comune”, waar enkele wereldse paleizen uit de middeleeuwen staan.

Wil je graag Assisi bezoeken aan de hand van een georganiseerde wandeling? Dat kan! Deze stadswandeling door Assisi dompel je onder in de schoonheid van Assisi.

 1. Basilica di San Francesco

Zonder twijfel is de San Francesco Basilica, een van de mooiste basilieken van Italië. De basiliek is de voornaamste reden dat Assisi overspoeld wordt door pelgrims. Men begon aan de bouw van de kerk, slechts twee jaar na de heiligverklaring van Franciscus, twee jaar na zijn dood. Het gebouw bestaat uit twee boven elkaar gebouwde kerken.

Of je nu de beneden- of de bovenkerk bezoekt, je bewondert er prachtige fresco’s. De bovenste kerk, ook wel gekend als de Basilica Superiore, is bezaaid met levendige scènes uit het leven van de heilige Franciscus. Deze werd geschilderd door Giotto.

In de benedenkerk, ook wel de Basilica Inferiore genoemd, herbergt enkele fresco’s van Cimabue. Verder kan je hier ook nog de Cripta di San Francesco bezichtigen, het monumentale graf van Franciscus van Assisi.

Wil je ook graag deze Basiliek bezoeken? Reserveer je tickets voor je bezoek aan de San Franciscus Basiliek nu online, zo vermijd je lange wachtrijen!

 1. Piazza Santa Chiara

Wanneer je het Piazza Santa Chiara oploopt, kom je als het ware ogen te kort! Hier vind je onder meer de achthoekige Fontana di Santa Chiara. De nieuwste fontein van Assisi.

Verder biedt het plein ook prachtig zicht op het kasteel die staat te pronken hoog boven de stad, de Rocca Maggiore. Aan de andere kant van het plein kijk je dan weer uit over de Valle Umbra. Bij helder weer kan je zelfs Perugia in de verte zien.

 1. Basilica di Santa Chiara

Een andere basiliek die je moet gezien hebben is de Santa Chiara Basiliek. Deze basiliek is gewijd aan de heilige Clara van Assisi, een van de vele volgelingen van de heilige Franciscus van Assisi. De basiliek werd gebouwd tussen 1257 en 1265 en is na de San Francesco Basiliek, de belangrijkste religieuze plek van Assisi.

Wanneer je de gotische kerk bezoekt, moet je zeker even een kijkje nemen naar de crypte, waar de overblijfselen van Santa Chiara bewaard worden. Ook kan je hier een aantal relieken van de heilige Clara en heilige Franciscus bewonderen.

Wil je graag nog meer steden als Assisi ontdekken? Bekijk onze rondreis Umbrië en ontdek de mooiste plekjes van deze prachtige regio.

 1. Piazza del Comune

Een ander plein dat de moeite waard is, is het Piazza del Comune, het middelpunt van Assisi. Hier vind je enkele belangrijke monumenten van de stad waaronder het Gemeentehuis. Maar ook andere gebouwen als het Palazzo del Capitano del Popolo en de 13e eeuwse Torre del Popolo kan je hier bewonderen.

 1. Cattedrale di San Rufino

Een andere bezienswaardigheid die door heel wat pelgrims bezocht wordt, is de San Rufino kathedraal. Deze kathedraal is gewijd aan, hoe kan het ook anders, de heilige Rufino. Het was deze man die in 238 na Christus het stadje Assisi tot christendom heeft bekeerd.

Men bezoekt de kathedraal vaak vanwege de verbintenis met de heilige Franciscus. Zowel Franciscus als Clara van Assisi werden hier namelijk gedoopt. Je zal ook zeker versteld staan van de mooie romaanse façade met drie roosvensters. Bezoek er ook zeker de crypte met archeologische vondsten.

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Assisi? Bekijk het volledige aanbod hotels in Assisi.

 1. Chiesa Nuova

Niet zo ver van het Piazza del Comune, is de Chiesa Nuova gebouwd. Op deze plek zou ooit het ouderlijk huis van Franciscus gestaan hebben. Van het huis is jammer genoeg weinig overgebleven, maar de houten deur is wel nog steeds de originele deur! Voor de kerk, zal je op het Piazza Chiesa Nuova nog een mooi bronzen standbeeld van Franciscus’ ouders opmerken.

De Chiesa Nuova heeft als vloerplan een Grieks kruis, met een kleine koepel op ieder arm van het kruis en een grotere koepel in het centrum. Het gebouw is geïnspireerd op dat van Raphaël voor de Sant’Eligio degli Orafi in Rome.

 1. Rocca Maggiore

Graag een mooi uitzichtje over de stad? Dan moet je de Rocca Maggiore even bezoeken. De Rocca Maggiore torent namelijk hoog boven de stad uit. Het 14e-eeuwse kasteel werd gebouwd door Kardinaal Albornoz en is door de verschillende jaren heen uitgebreid, geplunderd en terug heropgebouwd.

Vanaf de Rocca Maggiore heb je niet alleen uitzicht over Assisi maar ook over het nabijgelegen stadje Perugia in het noorden en de omliggende valleien.

 1. Romeinse Forum en het Archeologisch Museum

Onder het huidige Piazza del Comune, dat wordt gedomineerd door de Tempel van Minerva, kan je het oude Romeinse Forum bezoeken. Het Romeinse Forum werd ontdekt tijdens opgravingen in 1836. Het werd in de 1ste helft van de 1ste eeuw gebouwd en bestaat uit twee rijen tribunes, die nog gedeeltelijk bewaard zijn gebleven.

Tegenwoordig herbergt het een archeologisch museum waar je de archeologische schatten van de stad kan bezichtigen. Zo kan je er onder meer grafstenen, marmeren beelden en urnen, en de oude muur waarop de Minerva-tempel is gebouwd bewonderen.

Ontdek hieronder alle leuke tours en excursies in Assisi

 1. Waar overnachten in Assisi?

Voor je bezoek aan Assisi in Umbrië , ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze 10 favoriete verblijven voor je opgelijst in Assisi. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Assisi online bekijken.

Vakantieboerderij Borgo Antichi Orti Assisi

Borgo Antichi Orti is een charmante vakantieboerderij die gebouwd werd tussen 1400 en 1600 op de hellingen van Assisi. Ooit was het een klein klooster van benedictijnse monniken die hier de productie van geneeskrachtige kruiden uitvoerden.

De kamers van deze vakantieboerderij zijn ruim en voorzien van een eigen badkamer. ’s Ochtends kan je genieten van een ontbijtbuffet of een Italiaans ontbijt! Nadien kan je nog even nagenieten in de gezellige tuin met zwembad. Meer info en boeken.

Castello Di Petrata

Ook het Castello Di Petrata is een absolute aanrader! Het hotel ligt net buiten de stad, op 5 km van Assisi en beschikt over ruime, sfeervolle kamers die landelijk zijn ingericht met mooie stoffen en antiek meubilair.

Na een dagje verkennen van de omgeving kan je ontspannen in de spa en genieten van Umbrische gerechten in het restaurant. En oh ja, in het buitenbad heb je uitzicht op de omliggende valleien. Meer info en boeken.

B&B La Zuppa Inglese

La Zuppa Inglese ligt in het centrum van Assisi en biedt elegante studio’s en kamers met stenen muren en plafonds met houten balken. Iedere kamer is gevestigd in een ruim appartement met uitzicht op het Palazzo del Capitano del Popolo. Meer info en boeken.

 1. Mis niets: download onze gratis reisgids Umbrië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Umbrië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis rondreis Umbrië, een complete route langs alle bezienswaardigheden gedurende 8 dagen.

Umbrië en Toscane autoroute

Gratis reisgids Umbrië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 17 maart 2024 - Van Maele Patrick

Mooie gids ,we gaan er zeker gebruik van make.

- 9 februari 2023 - Ans

Leuke tips en zeker de moeite waard

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?