Met de camper door de Franse Pyreneeën: mooiste route langs dé highlights + verblijftips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Met de camper door de Franse Pyreneeën: mooiste route langs dé highlights + verblijftips

12 januari 2024 in Pyreneeën0 reacties

Roadtrip door de Franse Pyreneeën met de camper: gebruik onze 10-daagse camperroute

De Franse Pyreneeën vormen een betoverende bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar avontuur, cultuur en adembenemende landschappen. Geen betere manier om deze regio te ontdekken dan met een camper. Je verkent de regio op je eigen tempo, stopt waar je wil en passeert charmante dorpjes en kruist bergpassen die je anders nooit ontdekt zou hebben.

Wil je wat hulp bij het uitstippelen van een route voor een reis met de camper door de Pyreneeën? Hieronder nemen we je mee op een 10-daagse roadtrip vanuit en terug naar Toulouse. Van bedevaartsoorden en middeleeuwse kastelen tot adembenemende watervallen en indrukwekkende bergtoppen, onze route combineert het beste van de Pyreneeën.

Inhoud artikel

Kaartje met camperroute door de Pyreneeën

Dag 1: Toulouse naar Lourdes

De reis begint in de bruisende stad Toulouse. Die prachtige Franse stad ligt op net geen 1000 kilometer van Brussel (bekijk hier de beste route naar het zuiden van Frankrijk). Het is een stevige tien uur rijden. Dat kan je doen met je eigen camper, of je kan naar Toulouse vliegen en daar een camper huren.

TIP: Wil je graag met de camper vanuit België of Nederland vertrekken? Dan kan je op voorhand een camper huren bij Goboony.

In Toulouse mag je de basiliek van Saint-Sernin niet missen, net als het indrukwekkende stadhuis en natuurlijk het Couvent des Jacobins, een gotisch klooster dat kunst- en geschiedenisliefhebbers in vervoering zal brengen.

TIP: Wil je graag zo veel mogelijk bezienswaardigheden bezoeken in Toulouse + gratis openbaar vervoer gebruiken? Koop je Toulouse City Card online, zo bespaar je gigantisch veel uit.

Van daaruit rijd je ongeveer 180 kilometer naar het beroemde bedevaartsoord Lourdes, aan de voet van de Franse Pyreneeën. Lourdes staat bekend om de heilige grot waar Maria verscheen aan Bernadette Soubirous in 1858. Je kan hier de grot bezoeken, kaarsen aansteken en eventueel zelfs deelnemen aan de dagelijkse processies. Gelovig of niet, het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is een indrukwekkende bezienswaardigheid op zich.

CAMPING: Camping De La Forêt een charmante gezinsvriendelijke camping op enkele minuten van de heiligdommen en de grot van Lourdes, omgeven door bergen en de vallei van de rivier de Gave.

Dag 2: Lourdes naar Cauterets

Na een spirituele start in Lourdes vervolg je je reis naar Cauterets, slechts 40 kilometer verderop. Onderweg ben je getuige van het spectaculaire berglandschap. Je bent onmiskenbaar in de Pyreneeën terechtgekomen. In Cauterets kan je ontspannen in de thermale baden van Les Bains du Rocher, die al sinds de 19e eeuw toeristen aantrekken (meer info hier).

Cauterets is ook de uitvalsbasis van het nationaal park Pyrénées, waar je fantastische wandelingen kan maken. Een populaire route is de wandeling naar de Pont d'Espagne, een brug die de Gave de Marcadau overspant en op zijn beurt het vertrekpunt vormt voor nog meer wandelpaden in de bergen. Meer info over het nationaal park Pyrénées.

CAMPING: De staanplaatsen van Camping Cabaliros bevinden zich op glooiende, open velden met bomen en hebben uitzicht op de bergen. Een ideale camping voor wandelaars en rustzoekers.

Dag 3: Cauterets naar Gavarnie

Vandaag rijd je naar het indrukwekkende Cirque de Gavarnie, dat op slechts 40 kilometer van Cauterets ligt. Het Cirque de Gavarnie is een natuurlijk amfitheater, omgeven door hoge bergtoppen. Een plek die je niet snel zal vergeten. De belangrijkste trekpleister is de Gavarnie-waterval, een van de hoogste watervallen in Europa. Het water stort hier maar liefst 422 meter naar beneden.

We raden je aan om de wandeling te maken naar de waterval, die je van dichtbij kan bewonderen. Er zijn verschillende wandelroutes, variërend in moeilijkheidsgraad, dus er is voor elk wat wils.

LEESTIP: Ontdek nog meer tijdens je roadtrip door de Pyreneeën, download onze reisgids Occitanië.

Dag 4: Gavarnie naar Bagnères-de-Luchon

Vandaag leg je nog meer kilometers af en reis je naar Bagnères-de-Luchon, dat ongeveer 250 kilometer ten oosten van Gavarnie ligt. Een stevige rit dus, maar onderweg zal je genieten van adembenemende uitzichten op de Pyreneeën. Eventueel kan je een tussenstop maken bij de Col du Tourmalet, de legendarische bergpas die vaak wordt opgenomen in de Tour de France.

Eenmaal in Bagnères-de-Luchon kan je ontspannen in de thermale baden van Luchon en genieten van de belle-époque-architectuur van de stad. Vergeet niet om een wandeling te maken langs de Esplanade des Thermes en door de stad om de prachtige gebouwen te bewonderen. Boek je staanplaats bij Camping des Thermes.

Dag 5: Bagnères-de-Luchon naar Foix

Na een ontspannende nacht in Bagnères-de-Luchon vervolg je je reis naar Foix, een historische stad die ongeveer 100 kilometer ten oosten van Bagnères-de-Luchon ligt. Op het programma: nog meer schilderachtige landschappen. Maak hier en daar een halte om foto’s te maken en te picknicken.

In Foix mag een bezoek aan het imposante kasteel niet ontbreken. Het kasteel domineert de stad en biedt een fascinerende kijk op de middeleeuwse geschiedenis van de regio. Verken de oude stad met zijn charmante straatjes, oude vakwerkhuizen en pleinen en geniet van de vakantiesfeer die hier hangt. Boek je staanplaats bij Camping de Foix.

Dag 6: Foix naar Montségur

Op dag zes reis je van Foix naar Montségur, een schilderachtig dorp dat op slechts 30 kilometer ten zuiden van Foix ligt. Amper een uurtje rijden dus. Dat betekent dat je veel tijd hebt in het prachtige Montségur. Het dorpje staat bekend om zijn rijke geschiedenis en het beroemde kasteel, dat bovenop een heuveltop pronkt en het symbool is van de Katharen.

Een bezoek aan het kasteel is dan ook een absolute must. De wandeling naar de top is steil, maar je wordt beloond met een panoramisch uitzicht op de omliggende bergen. In het dorp zelf hangt ook een leuke, middeleeuwse sfeer dankzij de stenen huizen en smalle straatjes.

Dag 7: Montségur naar Collioure

Na een ontspannen ochtend in Montségur vervolg je je reis naar Collioure, een karaktervol vissersdorp aan de Middellandse Zee. Je rijdt ongeveer 120 kilometer. Onderweg zie je hoe de steile bergpieken stilaan heuvels worden en uiteindelijk botsen op de zee.

Eenmaal in Collioure maak je een wandeling langs de kleurrijke gebouwen en de charmante haven. Het Château Royal de Collioure, gelegen aan de waterkant, is een must-see bezienswaardigheid. Het panoramische uitzicht over de kustlijn is adembenemend.

CAMPING: Camping Les Amandiers is een terrassencamping in Collioure, gelegen in een bos, aan de zee. Mogelijkheid tot het huren van staanplaatsen, stacaravans en bungalows/chalets. In de nabije omgeving kan je zwemmen in de zee, snorkelen, windsurfen en wildwatervaren/kajakken/raften.

Dag 8: Collioure naar Perpignan

Vanuit Collioure rijd je slechts 30 kilometer naar Perpignan, de hoofdstad van de regio Pyrénées-Orientales. Zo kom je na een week in de natuur door te brengen, terug in een grote stad waar van alles te zien en beleven valt. Cultuur en geschiedenis staan hier centraal. Een bezoek aan het Paleis van de Koningen van Mallorca, een indrukwekkend middeleeuws paleis, is het hoogtepunt. Wandel door de oude binnenstad en ontdek de charmante pleinen en straatjes met een ijsje in de hand.

WANDELTOCHT: Zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan één van de zonnigste steden van Frankrijk? Boek je dan een begeleide wandeltocht door Perpignan met gids. Duik in de fascinerende stadsgeschiedenis en ontdek verborgen schatten.

Dag 9: Perpignan naar Carcassonne

Je hebt de Pyreneeën nu doorkruist en je kan vanuit Perpignan terug naar de Lage Landen rijden, maar je kan ook terugkeren naar Toulouse via Carcassonne, een aanrader. Carcassonne ligt op ongeveer 100 kilometer ten noorden van Perpignan en staat bekend om zijn prachtig bewaarde middeleeuwse vestingstad, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Bezoek tijdens onze stadswandeling door Carcassonne het kasteel en de stadsmuren, en geniet van het uitzicht over de omliggende vlaktes. Dit is een van de mooiste plekjes van Frankrijk.

TICKETS: De oude stad kan je vrij bezoeken. Voor het kasteel en de omwallingen zelf heb je een ticket nodig. Elk jaar bezoeken meer dan 4 miljoen toeristen het kasteel, in het hoogseizoen is het er zeer druk. Er kunnen dan ook flinke wachtrijen ontstaan om binnen te gaan. Reserveer vooraf je tickets online en voorkom dat je veel tijd verliest met wachten in de brandende zon.

Dag 10: Ternug naar Toulouse

Op de laatste dag van de reis keer je terug naar Toulouse en maak je de reis compleet. Daar kan je de campervan terug inleveren indien je met een huurauto reist. Neem de tijd om uit te blazen om zo met volle batterijen terug te reizen naar huis.

TIP: Heb je nog wat vakantiedagen over? Of wil je gewoon nog niet naar huis? Dan kan je eventueel je rondreis uitbreiden. Bekijk hier alvast de mooiste plekjes in Zuid-Frankrijk. Enkele leuke bestemmingen in de buurt van Toulouse zijn onder andere Albi en Montauban.

Waar overnachten met de camper in de Pyreneeën?

Wildkamperen is verboden, je moet dus overnachten op een camping. Er zijn gelukkig heel wat campings waar je terechtkan. De ene al wat luxueuzer dan de andere. Neem in het hoogseizoen zeker vooraf contact op met de camping om een plaatsje te reserveren. Hieronder heb je alvast enkele leuke adresjes of bekijk het volledige aanbod campings in de Pyreneeën.

  • Camping La Ribère, in Barèges, tussen Lourdes en Cauterets. Er is een zwembad en de ligging is fantastisch, tussen de bergen en aan de oever van de rivier.
  • Camping Ariège La Roucateille is een camping in Montgaillard op 10 minuten van Foix. De camping is gelegen in een bos en aan een rivier/beek.
  • Camping Mun. Les Rives du Lac ligt in Villeneuve-de-la-Raho, op 10 minuten van Perpginan. De camping ligt op wandelafstand van het meer waar je kan zwemmen en kajakken.

Mis niets met onze reisgids Occitanië

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Occitanië met een uitgewerkte autoroute, 3 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Occitanië

Gratis reisgids Occitanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?