10 x bezienswaardigheden in Lourdes: Een bezoek aan deze heilige plaats

Koop de volledige reisgids voor € 10

10 x bezienswaardigheden in Lourdes: Een bezoek aan deze heilige plaats

7 november 2023 in Occitanië0 reacties

Lourdes ligt in het departement les Hautes Pyrenées aan de voet van de machtige Pyreneeën. Lourdes heeft geen beroemd verleden, geen boeiende geschiedenis, noch monumenten, maar werd natuurlijk plots bekend in 1858 toen de eerste goddelijke verschijning er werd gemeld. Lourdes werd daarop een van de grootste bedevaartsoorden ter wereld. Het aantal inwoners steeg er snel, er zijn meer dan 300 hotels en jaarlijks komen vele miljoenen pelgrims de stad bezoeken.

Inhoud artikel

 1. Bernadette Soubirous

Voordat Bernadette getuige was van de eerste verschijningen in Lourdes, werd ze beschouwd als het armste en domste meisje van het dorp. Ze was veertien jaar oud en kende de catechismus nog niet eens. Ze kon geen beleefd woord Frans spreken en haar familie had geen goede naam. Toen kwamen echter de verschijningen. Die zouden haar hele leven veranderen en een stempel drukken op de katholieke belevenis in de regio en ver daarbuiten.

Wie is Bernadette Soubirous?

Op 7 januari 1844 wordt Bernadette geboren, het eerste kind van François Soubirous en Louise Boly. Haar ouders leden aan een slechte gezondheid en heel wat ongeluk kruiste hun weg. Bernadette woonde daarom vaak bij een ander gezin in het nabijgelegen Bartrès. Op 14-jarige leeftijd woonde ze opnieuw in Lourdes en wilde ze naar school gaan en haar eerste communie doen, maar de middelen waren niet voorhanden.

De verschijning en de gevolgen ervan

De eerste verschijning aan Bernadette vond plaats op 11 februari 1858. In totaal zag ze 18 verschijningen van "een Dame" in een grot buiten Lourdes. Haar berichten wekten al snel belangstelling en verwondering op, maar de burgerlijke en kerkelijke verhoorders wilden haar eerst en vooral snel komen ondervragen. Tijdens de ondervragingen bleef ze kalm en hield ze voet bij stuk. Enige tijd later besloot ze om een religieus leven te leiden en zich aan te sluiten bij de Zusters van Nevers.

De verschijningen werden formeel erkend door de Kerk in januari 1862. Ondertussen had Bernadette haar eerste communie gedaan en bleef ze in het klooster van Lourdes in afwachting van haar verhuizing naar Nevers. Op 4 juli 1866 verliet ze Lourdes uiteindelijk voorgoed. Ondertussen waren de eerste missen al gewijd aan het nieuwe beeld in de grot waar Bernadette het Mariabeeld had gezien en in de nieuwe kapel (waar zich tegenwoordig de crypte bevindt).

Soeur Marie-Bernarde

In Nevers kreeg Bernadette de naam Soeur Marie-Bernarde. Aan het begin van haar noviciaat werd haar gevraagd het hele verhaal te vertellen en daarna mocht ze er niet meer over spreken. Ze was erg ziek door astma, tuberculose en had last van haar beenderen en liep vaak open wonden op. Elke dag volgde ze de instructies van de Maagd Maria: "Bid voor de zondaars, doe boete!"

Op 16 april 1879 stierf Bernadette op 35-jarige leeftijd. Ze werd op 8 december 1933 heilig verklaard. Haar lichaam, dat intact is gebleven, ligt in de kapel van haar klooster in Nevers.

 1. Musée Pyrénéen

Natuurlijk staat alles in Lourdes in het teken van de grot en de basiliek, maar je kan er ook een bezoek brengen aan de versterkte burcht boven op de 80 meter hoge kaap. Die burcht huist het Musée Pyrénées waar je heel wat bijleert over de verkenning van dit gebergte. Je kan de ingang bereiken via een lift.

Het huidige gebouw dateert uit de 13e eeuw en is daarna vele malen verbouwd en uitgebreid. Het was een staatsgevangenis in de 19e eeuw en werd in 1920 uiteindelijk omgebouwd tot een museum. Lees ook onze blog met alle info over de route met camper door de Franse Pyreneeën.

 1. Bedevaarten en heiligdommen

Het gebied rond de Grot van Lourdes veranderde na de verschijningen omdat Lourdes geleidelijk aan een bedevaartsoord werd. Naast de grot ontstonden al snel tal van heiligdommen. In de tijd van Bernadette lag de grot in een desolaat landschap en waren de steile hellingen bedekt met bomen en struiken. Het terrein was drassig en bezaaid met keien. De grot en zijn directe omgeving werden in het plaatselijke dialect zelfs "Massabielle" of "oude massa" genoemd.

 • Bernadette zag de verschijningen in de nis rechtsboven, waar nu het Mariabeeld staat. Een leuk weetje: Bernadette heeft dat beeld ook zelf gezien - het is gemaakt volgens haar beschrijvingen - maar het voldeed niet aan haar verwachtingen.
 • Links achterin de grot is de bron te zien die meer dan 100.000 liter water per dag levert. Velen hebben vertrouwen in de geneeskrachtige werking ervan. De eerste mis werd gevierd in 1866 en Bernadette was erbij.
 • Meer naar voren staat een "kaarsenboom" - daar zette Bernadette haar kaars neer toen Maria haar naam zei.
 • Links voor de grot is een gedenksteen die de plaats markeert waar Bernadette knielde tijdens de verschijningen.
 • In 1958 schonk de burgemeester van Lourdes een nieuw altaar voor de grot.
 1. De crypte

Wandel een lange gang naar beneden en je komt bij de crypte, die boven de grot ligt. Het bouwwerk werd voltooid in mei 1866, acht jaar na de verschijningen. In 1972 werd de crypte aangewezen als een plaats van "continue verering". Een kleine zustergemeenschap in Lourdes ziet erop toe dat er voortdurend gebeden wordt.

 1. De Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis

Deze kerk werd gebouwd om tegemoet te komen aan het verzoek van Bernadette aan de pastoor na de dertiende verschijning. Ze wilde dat er op die plek een kapel gebouwd werd. De vader van Bernadette droeg bij aan de bouw en de neogotische kerk werd in 1873 ingewijd.

 1. Het Rozenkransplein

Dit plein kan plaats bieden aan ongeveer 100.000 gelovigen. Het is de ideale schuilplaats voor de zieken tijdens de Corpus Christi-processie, want ze kunnen er vertoeven in de schaduw die de bomen op hen werpen. De glooiende wegen zijn als open armen die uitnodigen tot een bezoek aan de kerk, waar Jezus centraal staat.

 1. De Esplanade

Deze boulevard naar de kerken is in totaal 130 meter lang. Vooraan staat een Bretonse calvarieberg, een geschenk van vier Bretonse bisdommen. De Calvarieberg is 12 meter hoog en het werk van de beeldhouwer Hernot (1900). Het kruis is gesneden uit Finistère-graniet. De andere afbeeldingen stellen Maria, Johannes, Maria Magdalena en Longinus voor, de soldaat die Jezus' zijde doorboorde. De Sacramentsprocessie en de Kaarsprocessie vinden elke dag plaats, als het weer het toelaat.

Het is ook mogelijk om het molenhuis te zien waar Bernadette is geboren en de huizen te bezoeken waar haar verarmde familie tijdens haar kindertijd woonde. De tijd nemen om gewoon door de geheime steegjes en gangen van Lourdes te slenteren, is een echte aanrader.

 1. De ondergrondse Basiliek van Pius X

Links van de esplanade is het langwerpige dak van de Basiliek van Pius X zichtbaar boven de grond. Deze kerk werd in 1958 na achttien maanden bouwen voltooid. Niet iedereen was blij met deze moderne en ietwat koude kerk, maar de basiliek komt helemaal tot zijn recht tijdens pontificale missen die door tientallen of honderden priesters worden opgedragen. En als het weer te slecht is voor buitenceremonies zoals de processie van het Corpus Christi, worden deze gevierd in de basiliek die plaats biedt aan maximaal 30.000 mensen.

 1. Kabelbaan Pic du Jer

De berg Pic du Jer, die op de top gekroond wordt met een kruisbeeld, stijgt uit tot een hoogte van 900 meter boven de stad. Bezoekers kunnen de top bereiken na een magische rit op de kabelbaan. Het is de ideale manier om een frisse neus te halen en natuurlijk om te genieten van het adembenemende uitzicht over Lourdes, de vallei van de Gaves en de Pyreneeën. Bezoekers kunnen ook hun fiets meenemen op de kabelbaan om bij de top een aantal mountainbikeroutes te volgen.

 1. Wat is de ligging van Lourdes op de kaart?

 1. Mis niets met onze reisgids Occitanië

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Occitanië met een uitgewerkte autoroute, 3 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Occitanië

Gratis reisgids Occitanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?