13 x mooiste bezienswaardigheden Perpignan: wat zien en doen + verblijftips

Koop de volledige reisgids voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden Perpignan: wat zien en doen + verblijftips

14 juli 2022 in Occitanië0 reacties

De mooiste highlights en bezienswaardigheden in Perpignan + verblijftips

Perpignan behoort tot het departement Pyrénées-Orientales en is van oorsprong een Catalaanse stad. De stad wordt gezien als een van de warmste en zonnigste steden van Frankrijk, onder meer door de ligging vlak bij de grens met Spanje.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek? Ontdek hier alvast de mooiste bezienswaardigheden van Perpignan.

Inhoud artikel

  1. Perpignan, een Catalaanse stad?

Vandaag de dag behoort Perpignan natuurlijk tot Frankrijk maar toch heerst er nog steeds een typische Catalaanse sfeer. Perpignan was namelijk rond de 13e eeuw de hoofdstad van het koninkrijk van Mallorca. In de 17e eeuw werd de stad veroverd door de Fransen en behoort sindsdien tot Frankrijk. Echter zal je tijdens je bezoek nog enkele elementen van de Catalaanse stad terugzien.

Zo zie je op de straatbordjes de straatnamen zowel in het Frans als Spaans vermeld staan. Daarnaast zijn er ook tal van historische gebouwen met Catalaanse elementen zoals het Palais de Majorque. Verder is Perpignan ook één van de zonnigste steden van Frankrijk. Er zijn hier maar liefst 300 zonnige dagen per jaar. De ideale stad dus voor een daguitstap tijdens je vakantie in Zuid-Frankrijk.

Wat is de ligging van Perpignan op de kaart?

Perpignan is gelegen in het departement Pyrénées-Orientales, in de regio Occitanië. De stad ligt op zo’n 30 kilometer ver van de Spaanse grens en wordt omringd door de middellandse Zee en de schilderachtige bergen van de Pyreneeën. De stad is zeker een bezoekje waard als je op vakantie bent in het zuiden van Frankrijk.

  1. Le Castillet

Le Castillet is de stadspoort en een van de mooiste bezienswaardigheden van Perpignan. De 14e-eeuwse stadspoort maakt deel uit van de stadsmuren die de stad vroeger omringden. Zo besloot Charles Quint en Vauban om de poort in de 16e eeuw uit te breiden om de verdediging van de stad te versterken.

De stadspoort heeft ooit dienst gedaan als staatsgevangenis maar vandaag de dag zit het museum ‘Casa Pairal’ erin gevestigd waar je meer te weten komt over de lokale cultuur en de geschiedenis van de stad. Beklim ook zeker eens de toren om van bovenaf te genieten van het prachtige uitzicht op de stad en omgeving. Je betaalt hiervoor slechts €2.

  1. Quartier Saint-Jacques

Wandel zeker eens door de bijzondere Quartier Saint-Jacques. Vroeger was het een joodse wijk maar sinds 1930 wonen hier de zogenaamde ‘gitans’, vooral mensen met een zigeuner-achtergrond. Eeuwen geleden heeft deze ethische groep zich hier gevestigd en leven ook net iets anders dan de rest van de bevolking. En dat zal je ook merken wanneer je door deze wijk wandelt. Zo zal je achter de kleurrijke gevels van de middeleeuwse huizen, heel wat armoede opmerken. Misschien niet meteen de mooiste plek van de stad, maar het hoort wel echt bij Perpignan.

VERBLIJFTIP: Hôtel De La Loge ligt in het centrum van Perpignan, op wandelafstand van de kathedraal van Perpignan. Sommige kamers bieden een balkon met uitzicht op het Place de la Loge of op de binnenplaats met mediterrane planten, palmbomen en cactussen. Meer info en boeken.

  1. Palais des Rois de Majorque

Wandel via het kanaal naar het Palais des Rois de Majorque. Dit indrukwekkende gebouw dateert uit de 13e eeuw wanneer Perpignan nog de hoofdstad was van het Koninkrijk Mallorca. Het werd hoog op een heuvel gebouwd in de stad door Koning James II van Majorca. Het paleis diende als verdediging van de stad.

Vandaag de dag kan je het paleis in gotische stijl met hier en daar wat Catalaanse elementen, nog steeds bezoeken. Tijdens je rondleiding kom je langs kapellen, prachtige kasteeltuinen en de woonvertrekken met mooie kunstwerken en antieke meubels uit de tijd dat de koning van Mallorca hier verbleef. Maar geniet vooral even van het mooie uitzicht dat je hebt over Perpignan en omgeving. Zo kan je bij helder weer zelfs de mythische berg Canigou in de verte zien liggen.

  1. Hôtel Pams

Hôtel Pams is een 19e-eeuws herenhuis gevestigd in de binnenstad van Perpignan. Het werd gebouwd tussen 1852 en 1872 door Pierre Bardou, de oprichter van de sigarettenpapierfabriek. Enkele jaren later besloot de Bardou-familie het gebouw om te toveren tot een elegant herenhuis en een ontmoetingsplek voor de elite van Perpignan.

Het gebouw op zich oogt misschien wat sober maar loop even door naar de luxueuze binnentuin en de kamers met het extravagant interieur. Het geeft je een mooi beeld van de artistieke smaak van de rijke bourgeois aan het begin van de 20e eeuw en hoe men leefde.

RONDREIS: Wil je graag nog meer zien van het zuiden van Frankrijk? Ontdek onze 15-daagse rondreis door Zuid-Frankrijk.

  1. Cathédrale Saint-Jean-Baptiste

De kathedraal van Saint-Jean-Baptiste is een van de mooiste bezienswaardigheden in de stad en een van de mooiste kerken. De rooms-katholieke kerk werd gebouwd rond de 14e eeuw in Catalaanse gotische stijl. Kijk zeker even naar de opvallende gietijzeren klokkentoren wat typisch is voor deze streek. Wandel ook even binnen en bewonder het rijke interieur met de mooie kunstwerken in de glas-in-lood-ramen.

  1. Campo Santo Perpignan

Niet ver van de kathedraal ligt het middeleeuwse kloosterkerkhof Campo Santo. Campo Santo dateert uit het einde van de 13e eeuw en is daarmee de oudste en grootste middeleeuwse begraafplaats van Europa. Echter wordt het terrein vandaag de dag gebruikt om evenementen te organiseren. Je vindt er naast de voormalige kloostergang ook nog een sobere kapel.

  1. Bezoek een van de boeiende musea in Perpignan

Daarnaast zijn er in Perpignan ook enkele boeiende musea te bezichtigen.

Ga zeker eens een kijkje nemen bij volgende musea:

  • Musée Hyacinthe Rigaud is een kunstmuseum gewijd aan de Catalaanse schilder Hyacinthe Rigaud. Hier kan je werken bewonderen uit de 15e tot 20ste eeuw van zowel lokale als beroemde artiesten. Zo zie je er werken van onder andere Picasso en Dufy. Meer info op de website.
  • Het Musée des Monnaies et Médailles Joseph Puig herbergt een grote collectie hedendaagse en antieke munten en penningen. Zo kan je er munten bezichtigen die gespaard werden door Joseph Puig en geven je een kijkje in de muntgeschiedenis van Frankrijk en Catalonië. Meer info op de website.
  • Het Museum Sant Vicens is ook een absolute aanrader. Het museum zit gehuisvest in een 100 jaar oud wijnhuis. Er worden tapijten, kunst, keramiek en meubilair, kramieken kunstwerken tentoongesteld. Daarnaast kan je er ook workshops volgen.
  1. Les Halles Vauban

Een bezoekje aan de Les Halles Vauban is een absolute aanrader als je Perpignan bezoekt. De overdekte markthallen zijn gevestigd aan de kanalen van de stad. Hier kan je terecht voor lekkere (streek)producten, vers fruit, lekkere kazen, olijven, souvenirtjes enzoverder. Honger gekregen door al dat lekkers? Proef dan zeker ter plekke van de lekkere gerechten en tapas van over de hele wereld die hier worden aangeboden.

  1. Wandelen langs de kanalen van Perpignan

Na je bezoek aan de Markthallen van Perpignan kan je een mooie wandeling maken langs de pittoreske kanalen van de stad. Wandel naar de Pont Magenta naast Le Castillet en geniet van het uitzicht over de stad. Nadien kan je neerploffen op een van de gezellige terrasjes langs het water en genieten van het zonnetje.

  1. Les Orgues d’Ille-sur-Têt (in de buurt van Perpignan)

Op een halfuurtje rijden van Perpignan liggen Les Orgues d’Ille-sur-Têt, letterlijk vertaald “de orgelpijpen van Ille-sur-Têt". Deze prachtige okergele rotsen zijn als het ware een bijzondere bezienswaardigheid. Ze werden miljoenen jaren geleden gevormd door natuurlijke erosie en hebben daardoor de vorm van orgelpijpen. De rotsen worden ook wel eens de "schoorstenen van de elfen" genoemd.

  • Om in dit landschap te wandelen moet je een entreeticket (van slechts een paar euro) kopen in het bezoekerscentrum.
  • Voor een bezoekje aan Les Orgues d’Ille-sur-Têt reken je best op een uurtje van je tijd.
  • Goede wandelschoenen zijn aangeraden.
  1. Kasteel van Peyrepertuse

Kasteelliefhebbers kunnen het Château de Peyrepertuse bezoeken, op een uurtje rijden van Perpignan. Peyrepertuse is een van de grootste kastelen in het departement Aude, dat deel uitmaakt van de regio Languedoc-Roussillon. Het kasteel bevindt zich hoog bovenop een heuvel en heeft prachtig uitzicht over de landschappen rondom. Door de hooggelegen locatie was deze burcht vroeger van essentieel belang voor de verdediging van het Franse koninkrijk.

Bij het kasteel kan je bovendien genieten van een adembenemend mooi uitzicht over de omliggende groene heuvels. Als je hier bent in de maand augustus, mis dan zeker niet het jaarlijks middeleeuws festival georganiseerd in het dorp Duilhac-sous-Peyrepertuse.

  1. Ontdek de omgeving van Perpignan

Perpignan is op zich niet zo groot. Je kan alle bezienswaardigheden makkelijk in één dag gezien hebben. Heb je nog tijd over? Verken dan ook zeker eens de omgeving van Perpignan. Zo ben je op 30 minuten rijden al voorbij de Spaanse grens en ook in Frankrijk zijn er nog enkele leuke steden die een bezoekje waard zijn. Hieronder vind je alvast onze aan te raden uitstappen vanuit Perpignan.

Fort van Salses

Op 20 minuten rijden van Perpignan vind je het indrukwekkende Fort van Salses. Het fort bevindt zicht tussen de wijngaarden en zal je meteen opvallen dankzij de rode bakstenen. De vesting werd in de 15e eeuw gebouwd door de Spaanse architect Francisco Ramiro Lopez. Het fort had een strategische defensieve positie tussen Catalonië en Frankrijk.

Je kan het fort bezoeken samen met een deskundige gids die je meer verteld over de geschiedenis van het fort en het leven van de bewoners. Ook kinderen zullen zich hier zeker weten te vermaken. Er worden namelijk ook bezichtigen gegeven in de vorm van een spel. Een bezoek aan het Fort van Salses is zeker de moeite waard!

  • Frankrijk veroverde het fort uiteindelijk in 1642.
  • Sinds het verdrag van de Pyreneeën in 1659 behoort het Fort bij Frankrijk.
  • En sinds 1886 is het fort een beschermd monument.

TICKETS: Wil je graag het fort bezoeken? Bestel je tickets voor het Fort van Salses online op voorhand.

Carcassonne, ongeveer 1u20 rijden van Perpignan

De stad Carcassonne ligt in het midden van de denkbeeldige horizontale lijn tussen Toulouse en Narbonne, diep in het zuiden van Frankrijk. Carcassonne is wereldberoemd omwille van de ommuurde, middeleeuwse stad die zich in het centrum van Carcassonne bevindt, een stad in een stad dus. Die zogenaamde ‘Cité’ of ‘Ville haute’ staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Toch hoeft je bezoek aan Carcassonne zich geenszins te beperken tot die middeleeuwse enclave. De andere wijk, de ‘Bastide’ of ‘Ville basse’, aan de overkant van de Aude, heeft ook veel te bieden. De bezienswaardigheden zijn daar vooral religieus van aard, maar is de pracht en praal van Zuid-Franse kerken en kapellen niet altijd de moeite waard? Het water stroomt de stad in vanuit zowel de Aude als het Canal du Midi (dat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat).

De oude stad kan je vrij bezoeken. Voor het kasteel en de omwallingen zelf heb je een ticket nodig. Elk jaar bezoeken meer dan 4 miljoen toeristen het kasteel, in het hoogseizoen is het er zeer druk. Er kunnen dan ook flinke wachtrijen ontstaan om binnen te gaan. Reserveer vooraf je tickets online en voorkom dat je veel tijd verliest met wachten in de brandende zon.

Onze tip: Met een skip-the-line ticket voor € 9,5 kan je gewoon doorlopen en het kasteel meteen bezoeken. Hierdoor spaar je een pak wachttijd uit. Je kan annuleren tot 24u voor aankomst met 100% geld terug garantie.

Pic du Canigou, op 2 uur rijden van Perpignan

Op 70 kilometer van Perpignan ligt le Pic du Canigou, de bergtop van le Massif du Canigou. Deze berg wordt ook wel eens de mythische berg van de Catalanen genoemd. Met een hoogte van 2478 meter is het weggelegd voor echte bergbeklimmers.

Op de top van de Pic du Canigou vind je een magisch uitkijkpunt vanwaar je geniet van een adembenemend 360° panorama over de Middellandse Zee en de prachtige omgeving. Vergeet zeker je beste paar wandelschoenen niet aan te trekken en je fototoestel mee te nemen.

Abbaye de Fontfroide, op een uurtje rijden van Perpginan

Frankrijk kent verschillende prachtige kloosters die een bezoek waard zijn. De bekendste abdij van de Languedoc-Roussillon is de Abbaye de Fontfroide. Dit oude cisternenklooster dateert uit de 11de-eeuw en is nog altijd een van de grootste abdijen van Europa. Het klooster is zeer goed bewaard gebleven en is in de 20ste-eeuw groots gerestaureerd.

  • Neem een kijkje in het prachtige interieur vol indrukwekkende bogen en pilaren en wandel door de uitgebreide tuinen vol rozen.
  • Rondom de abdij liggen vele lavendelvelden, wijngaarden, olijfgaarden en groene bossen, en bij de abdij kan je heerlijk genieten in het restaurant van het klooster
  • Breng een bezoek aan de wijnkelder om de lokale wijnen te proeven.
  • Meer info op op de website.
  1. Waar overnachten in Perpignan?

Voor je bezoek aan Perpignan, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Perpignan online bekijken.

  • Op 4km van de stad vind je het Pension Mas Latour Lavail. Dit pension biedt een oase van rust, omringd door wijngaarden. Het pension is gevestigd in een oude boerderij en biedt elegant ingerichte kamers en een seizoensgebonden buitenbad. 's Ochtends geniet je van een heerlijk ontbijtje. Meer info en boeken.
  • Hôtel De La Loge ligt in het centrum van Perpignan, op wandelafstand van de kathedraal van Perpignan. Sommige kamers bieden een balkon met uitzicht op het Place de la Loge of op de binnenplaats met mediterrane planten, palmbomen en cactussen. Meer info en boeken.
  • Mag het iets luxueuzer zijn? Verblijf dan in de Villa Duflot Hôtel & Spa Perpignan. Het boetiekhotel beschikt over uniek ingerichte kamers in art-decostijl met balkon of terras, een buitenzwembad, een Nuxe-spa en een gastronomisch restaurant. Meer info en boeken.
  1. Download onze gratis reisgidsen Zuid-Frankrijk

Wil jij ook graag Zuid-Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

Ardèche & DrômeProvenceZuidwest-FrankrijkOccitaniëCôte d'Azur en Marseille
Reisgids Ardèche & DrômeReisgids ProvenceReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids Côte d'Azur

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Occitanië

Gratis reisgids Occitanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?