Lucera en omgeving: Welke 8 x bezienswaardigheden moet je zien?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Lucera en omgeving: Welke 8 x bezienswaardigheden moet je zien?

23 december 2023 in Puglia0 reacties

Lucera staat bekend voor haar historisch centrum en interessante geschiedenis. Ooit een belangrijk centrum van de vroegere Dauniërs en later een bondgenoot van Rome, werd de stad door de jaren heen meer dan eens overvallen. Elke overheerser drukte zijn stempel op zowel cultuur als architectuur. Het historisch centrum van de stad krioelt van de boeiende plekken zoals paleizen en kerken, en is een aangename plek voor een wandeling.
Er is veel te doen in en rond Lucera. Wij geven je hieronder een overzicht met de hoogtepunten.

Inhoud artikel

  1. Het Romeinse amfitheather met 18.000 plaatsen

Volgende in het overzicht zijn de indrukwekkende overblijfselen van een Romeins Amfitheater dat tijdens de laatste dagen van de Romeinse republiek werd gebouwd, voor gevechten tussen gladiatoren. Tot 18.000 mensen konden het spektakel bijwonen.

Het amfitheater werd in 1932 opgegraven.

  1. De kathedraal van Lucera

De kathedraal van Lucera is gewijd aan de Hemelvaart van Maria. Het huidige gebouw dateert grotendeels uit de 14de eeuw, en het is een van de weinige gebouwen in Puglia waar de gotische stijl van de middeleeuwse Franse overheersers kan gezien worden in een zo goed als ongeschonden staat.

De huidige kerk staat bovenop een oudere kerk die in de periode van Keizer Frederik II omgebouwd was naar een moskee en gebruikt werd door de Saracenen uit Sicilië. De Saracenen werden grotendeels tot slaven gemaakt of afgeslacht in 1300 onder Karel II van Napels, en ook de moskee werd vernietigd. Karel II gaf vervolgens bevel tot het bouwen van een nieuwe kerk: de huidige kathedraal.

  1. De geschiedenis van Lucera in het Museo Civico G. Fiorelli

Het lokale historische museum, Museo Civico G. Fiorelli, is een andere interessante plek om de rijke en lange geschiedenis van de stad te ontdekken. De collectie werd begonnen in 1905 als een gemeentelijk antiquariaat, en is genoemd naar Giuseppe Fiorelli (1823-1896), een archeoloog die onder meer als eerste de systematische opgravingen in Pompeï organiseerde. Sinds 1934 bevindt de collectie zich in het 18de-eeuwse De Nicastri-Cavalli Paleis. Ze overspant de belangrijkste fases uit de geschiedenis van de stad, vanaf de vroegste eeuwen.

LEESTIP: Mis niets tijdens je rondreis door Puglia met onze gratis reisgids Puglia.

  1. De ruïnes van het Kasteel van Lucera

De ruïnes van het Kasteel van Lucera gaan terug tot de 13de eeuw. Slechts enkele delen van het kasteel en zijn muren schieten nog over. De muren werden pas later toegevoegd, tussen 1269 en 1283, door Karel I van Anjou, die het kasteel van een keizerlijk paleis veranderde naar een fort en militair garnizoen. De meeste stenen waren afkomstig van Romeinse gebouwen die hier nog steeds staan, en het kasteel bevindt zich op de plaats van de Acropolis van de oude Romeinse stad.

Het complex werd beschadigd door een aardbeving in 1456 en bijna volledig verwoest in de 18de eeuw, toen het gebruikt werd als bouwmateriaal voor andere constructies. Restauratiewerken gingen van start in de 19de eeuw.

  1. Geschiedenis en lokale producten in Foggia

Enkele afstand van Lucera: 18 km

Foggia is de voornaamste stad op de vlakte van Tavoliere en staat bekend als de ‘graanschuur van Italië’. Hoewel hier waarschijnlijk al sinds het neolithicum mensen woonden en er een Griekse kolonie was genaamd Argos Hippium, wordt de stad pas voor het eerst vernoemd rond het jaar 1000. Volgens de lokale legende waren de eerste bewoners boeren die een paneel van de Madonna vonden waarop drie vlammen brandden.

Een van de belangrijkste plekken in Foggia is de kathedraal van Santa Maria de Fovea, met zowel voorwerpen in romaanse als barokstijl. Het hoger gelegen barokke gedeelte werd na de aardbeving die een groot deel van het historisch centrum verwoestte, gebouwd. Palazzo Dogana, dat eeuwenlang een belangrijke rol speelde in culturele uitwisselingen, werd in 2013 door de UNESCO verkozen als ‘Boodschapsmonument voor de Vredescultuur’. Andere sites zijn de Chiesa delle Croci (Kerk der Kruisen), de ‘Drie Bogen’, de Arco di Federico II, en het Archeologisch Park van Passo di Corvo. Landbouw is nog steeds de steunpilaar van de plaatselijke economie. Foggia is dan ook de perfecte plek om lokale producten te proeven.

  1. Romaanse architectuur in de Basilica Cattedrale di Santa Maria Assunta van Troia

Enkele afstand van Lucera: 20 km

Troia's Basilica Cattedrale di Santa Maria Assunta werd in het eerste kwart van de 12de eeuw gebouwd. De kathedraal wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van romaanse architectuur in Puglia en het wordt vooral gewaardeerd voor haar indrukwekkende rozetraam en de bronzen deuren aan de westgevel. Vroeger stond hier een Byzantijnse kerk, die waarschijnlijk met stenen van Romeinse overblijfselen werd gebouwd.

  1. Het pittoreske en historische Pietramontecorvino

Enkele afstand van Lucera: 23 km

Het pittoreske Pietramontecorvino ligt in het midden van de Daunia-heuvels ten westen van Lucera. Je vindt er het Castello Ducale dat in de Zwabische periode werd gebouwd. In de vroegere gevangenis loopt een tentoonstelling over de boerenmaatschappij, en elders in het kasteel vind je de 12de eeuwse kerk van Santa Maria Assunta.

Het historisch centrum van het dorp, Terravecchia, is helemaal op zijn plaats in de omgeving. Ooit stond er ter verdediging een ring torenhuizen langs de heuvelrug, maar daar staat nu maar één meer van rechtop. Andere gebouwen die je zeker moet bezoeken zijn de Chiesa Madre (Kerk van Santa Maria Assunta), met een majolica-koepel bedekt met groene en gele tegels, en het Palazzo Ducale met een Normandische toren.

  1. Een labyrinth aan middeleeuwse straatjes in San Severo

Enkele afstand van Lucera: 22 km

Volgens een lokale legende zou San Severo een van de laatste heidense dorpen van Italië geweest zijn: pas in het jaar 536 bekeerde Sint-Laurens van Siponto de inwoners tot het christendom. Het was ook hij die de stad haar naam gaf, naar de gouverneur, Severus.

Het huidige San Severo werd gesticht door Benedictijnermonniken van Montecassino die hier in de 11de eeuw een kleine kerk bouwden. San Severo breidde al snel uit tot een handelsstadje en werd een belangrijke plek van import voor Venetiaanse, Florentijnse, Saraceense en joodse handelaars.

In 2006 werd San Severo erkend als kunststad. Het centrum van de stad is een labyrint van middeleeuwse straatjes en heeft een omwallingsmuur met 7 historische poorten. Barokke paleizen liggen verspreid doorheen de oude stad, en er zijn ook een aantal oude kloosters. In het midden van de stad vind je de romaanse kerk van San Severino, gewijd aan de patroonheilige van de stad.

  1. Waar overnachten in Puglia?

Een gouden tip: zoek een verblijf buiten de toeristische steden. Daar vind je vaak uitstekende mogelijkheden om te overnachten voor democratische prijzen. Als je met de auto op vakantie gaat, kan je perfect verblijven in de charmante kleinere dorpjes. Sommige onbekende dorpen liggen zelfs maar op een steenworp van de populaire plaatsen.

Wil jij ook graag authentiek overnachten in Puglia? Wel dan hebben we enkele leuke suggesties voor jou. Geniet van het authentieke Italië in een typische masserie trulli of agritourismo. We maakten een lijstje van de verblijven die we ten zeerste kunnen aanbevelen (zelf getest en goedgekeurd !).

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Puglia met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Puglia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Puglia met meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Puglia.

Puglia

Gratis reisgids Puglia downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?