Rondreis door Polen met je auto of camper: Route, reisschema + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis door Polen met je auto of camper: Route, reisschema + kaart

21 oktober 2021 in Polen3 reacties

Op rondreis in Polen? Gebruik dan onze uitgestippelde rondreis met reisschema & tips!

Polen, charmante steden en wondermooie natuur! Met deze uitgestippelde rondreis kom je langs grote steden als Wroclaw, Poznań, de hoofdstad Warschau en uiteraard Krakau - waarschijnlijk de mooiste stad van Polen. We kozen er de must-see bezienswaardigheden en mooiste nationale parken uit maar ook de minder bekende plekjes komen zeker aan bod!

Inhoud artikel

Kaart met 21-daagse rondreis Polen

Dag 1: Poznań

Onze rondreis begint in het westen van Polen, in de stad Poznań. Poznán biedt een interessante mix van een middeleeuws stadscentrum, een bloeiende zakenwijk en enkele artistieke en eigenzinnige hotspots. Proef van de gezelligheid van de stad vanop een terrasje op het Oude Martkplein waar je zicht hebt op kleurrijke gevels van historische panden als het Nationaal Museum van Poznań en het mooiste stadhuis ten noorden van de Alpen, Ratusz Poznański. Maar ook de Sint-Stanislauskerk staat vandaag op de planning, een van de mooiste voorbeelden van barokke architectuur in Polen!

Verder bezoek je hier nog enkele boeiende musea als het Aardappelmuseum van Poznań, het Croissantmuseum, het Archeologisch Museum en het Chocolademuseum.

Wil jij ook graag deze rondreis door Polen maken? Download dan nu onze gratis preview reisgids Polen en ontdek alle highlights van het land!

Kathedraal-eiland

Poznań is rijk aan monumenten, die zich vooral in de Oude Stad bevinden en op Ostrow Tumski, het eiland van de kathedraal. Hier bewonder je prachtige gebouwen als het Koninklijk Kasteel waar je vanop de panoramische toren kan genieten van de omgeving.

Maar de Kathedraal van Poznań is hier de belangrijkste trekpleister: de kathedraal stond binnenin de versterkte stad die destijds enkel het eiland besloeg dat vandaag Kathedraal-eiland heet. De oorspronkelijke kathedraal werd ongeveer 70 jaar later herbouwd in de romaanse stijl. Na jarenlange restauraties en renovaties, besloot men uiteindelijk om terug te keren naar de gotische stijl en bouwden ze verder op de middeleeuwse restanten die door een brand werden blootgelegd.

Ben je geboeid door de geschiedenis van Kathedraal-eiland, dan is het moderne, interactieve erfgoedcentrum Brama Poznania een absolute must-see! Verder bezoek je hier ook nog het Aartsbisschoppelijk Paleis van Poznań, het Keizerlijk kasteel en het Moniuszko Theater (Groot Theater).

Nog geen verblijfplaats tijdens je vakantie in Polen? Verblijf in de buurt van Poznań in één van de gezellige accommodaties in de stad.

Verder bezoek je nog het Cytadela Park waar je eventjes tot rust kan komen. Je vindt er bovendien ook een militair museum, militaire begraafplaatsen en de overblijfselen van enkele oude vestingwerken. Of je kan ook een gezellige wandeling maken langs het Maltameer waarbij je geniet van de rust en stilte. Een geweldige plek om even te genieten van de mooie natuur.

"Verken de stad aan de hand van onze uitgestippelde stadswandeling in Poznań! Je komt langs de mooiste plekjes in de stad."

Dag 2 - 3: Poznań naar Gdańsk

Afstand 602 km

Dag 2 van je rondreis neemt je verder mee op pad door het wonderlijke Polen. Vooral als je enkele van de voorgestelde, optionele stops wil bezoeken, raden we je aan om de etappe van Poznán naar Gdańsk over twee dagen te spreiden!

Enkele hoogtepunten op weg naar Gdańsk

Gniezno, ook wel de bakermat van de Poolse staat genoemd, heeft net als heel wat andere steden op deze route een charmante oude binnenstad in petto. De smalle straatjes, omringd door kleurrijke gebouwen, kronkelen zich richting een idyllisch geplaveid plein waar een bekende kathedraal staat te pronken.

Daarna rijd je door naar de gotisch ommuurde stad Toruń, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit schattige stadje werd gesticht door Teutoonse ridders en is de ideale plek om even te ontsnappen aan drukkere Poolse steden.

Vervolgens kom je langs de oude stad Bydgoszcz. Hier bewonder je een mooie mix van prachtige, gotische gebouwen en Jugendstil-architectuur. Je kan natuurlijk gewoon door de eeuwenoude straatjes slenteren, maar maak ook zeker een boottocht op de schilderachtige rivier de Brda.

Nationaal park Słowiński

Ook Nationaal Park Słowiński staat nog op de planning vandaag. Het beslaat een prachtig kustgebied tussen Leba en Rowy vol zandduinen en uitgestrekte stranden. Het park beslaat iets meer dan 32 kilometer kustlijn en heeft een totale oppervlakte heeft van 186 vierkante kilometer. Hier kan je genieten van de mooie natuur en eventjes ontsnappen aan alle drukte.

"Nog meer nationale parken bezoeken in Polen? Lees ons artikel over de mooiste nationale parken in Polen en laat je verrassen door de wondermooie natuur."

Dag 4: Gdańsk

Vandaag houdt de rondreis door Polen halt in Gdańsk. De havenstad Gdańsk, draagt een lange geschiedenis met zich mee. Hier voorzien we een volledige dag zodat je alle must-see bezienswaardigheden rustig kan bewonderen. Vandaag getuigen nog steeds heel wat historische monumenten van dat turbulente verleden in de historische stadskern. Loop door de Gouden Poort door naar de Langstraat en begin de dag met een kopje koffie op een gezellig terrasje, ontdek alles met onze stadswandeling door Gdańsk.

Daarna kan je een bezoekje brengen aan de fascinerende rooms-katholieke basiliek van de Heilige Maria ten Hemelopneming, de grootste bakstenen kerk ter wereld en de imposante molen Wielki Młyn. Je eindigt de dag in de jachthaven van de stad. Een geweldige plek om af te sluiten met een etentje langs het water.

Nog meer Gdańsk? Lees ons uitgebreid artikel met alle must-see bezienswaardigheden in Gdańsk!

Dag 5 - 6: Gdańsk naar Bialystok

Afstand 620 km

Op dag 5 en 6 van de rondreis door Polen rij je van Gdańsk naar Białystok en verken je enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in het noordoostelijke deel van Polen. Volgende bezienswaardigheden en nationale parken kom je onderweg tegen:

 • Malbork met zijn bekende kasteel van de Duitse Orde. Een opmerkelijk stukje werelderfgoed én het grootste kasteel ter wereld in termen van grondoppervlakte. Na de voltooiing was het het grootste bakstenen kasteel ter wereld.
 • Daarna rijd je door naar Elblag waar je een van de opmerkelijkste Poolse ingenieurswonderen vindt: het Elbląg-kanaal.
 • Ook Olsztyn, de hoofdstad van het Poolse merengebied en ligt aan de rivier de Łyna komt aan bod. Het oude stadscentrum zal je zeker weten te bekoren. Begin je verkenningstocht bij de Hoge Poort, het enige element van de oude vestingwerken dat vandaag nog overeind staat.
 • Als je het wat levendiger wil, ga je best naar badplaatsen aan het meer van Mikołajki gaan. Het grootste meer in de regio en een favoriet bij Poolse gezinnen om watersporten te beoefenen, te gaan zwemmen en vanaf de houten steigers in het water te plonzen.
 • Maar Mazury mag ook zeker niet ontbreken. Het staat bekend als het 'land van de duizend meren'. Dit magische land wordt bedekt door dichte bossen en idyllische meren en doorkruist door verschillende rivieren. Hier kan je dagenlang kajakken!

Onze tip: Een van de bekendste kajakroutes in Mazury is die van het dorp Sorkwity naar de stad Ruciane-Nida. Deze Krutynia Trail is één van de mooiste kajaktochten van Europa.

Genieten van de wondermooie natuur in Polen

Daarnaast kom je ook nog langs twee nationale parken waar je even kan ontsnappen aan alle drukte. Wij raden je aan om je picknick mee te nemen en te genieten van de rust en de mooie natuur!

 • Nationaal Park Wigierski (of Wigry) werd vernoemd naar een van de belangrijke troeven binnen het park, het Wigry-meer. Hier kan je in het bijzonder de drijvende eilanden op de meren zien. Die ontstaan als er veenmos groeit op de oevers van de middenbosmeren. Je kan hier naast mooie wandelingen maken ook verschillende watersporten uitproberen. Vooral kajakken en kanoën zijn hier populair!
 • Nationaal Park Biebrzański (of Biebrza) is het grootste nationaal park in Polen. Dit beschermde natuurgebied beslaat heel wat velden, veengebieden, weiden en moerassen. Vooral die moerassen zijn erg belangrijk vanuit een ecologisch perspectief. Ze vormen namelijk de habitat voor tientallen soorten zeldzame waterplanten en wilde dieren. Het moerasland is bovendien een belangrijk vogelobservatiegebied.

Als je nog tijd over hebt, kan je ook altijd een bezoekje brengen aan het Osowiec fort te midden van het park. Dit fort werd gebouwd tussen 1882 en 1892 om de westelijke grenzen van Rusland te beschermen tegen Duitsland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er hier hevig gevochten.

Dag 7: Bialystok naar Warschau

Afstand 323 km

De rondreis brengt je vandaag naar Bialystok, een vrij ongewone stad. Door de historische mengeling van Poolse, Joodse en Wit-Russische culturen hangt hier een andere sfeer dan in de vorige Poolse steden die je reeds bezocht hebt. Białystok kan je niet vergelijken met Poznán of Gdańsk wat betreft historische bezienswaardigheden, maar het Branicki-paleis in het Pałacowy-park is absoluut een bezoekje waard.

Andere leuke plekjes in Białystok zijn het Geschiedenismuseum en de Cytron-synagoge. En maak ook een uitje op het hoofdplein en bewonder de kathedraal, die dateert uit 1905!

Wil jij ook graag deze rondreis door Polen maken? Download dan nu onze gratis preview reisgids Polen en zie alle bezienswaardigheden.

Wat verder kom je langs 'het Land van Open Vensterluiken', een fascinerende vallei waarin drie kleine dorpjes langs de Narew-rivier genesteld zijn: Trześcianka, Sotse en Puchły. Deze dorpjes worden voornamelijk bewoond door orthodoxe Wit-Russen en je botst hier op een fascinerende mix van religie, kunst, taal en cultuur. Je voelt je meteen een tijdreiziger die uit de toekomst komt wanneer je door deze straatjes wandelt. Een bijzonder stukje Polen!

Nadien staat het verbazingwekkende Nationaal Park Białowieża op de agenda dat het best bewaarde deel van het laatste gematigde oerbos van Europa beschermt, het Białowieża-woud. Dit bos strekte zich ooit uit over een groot deel van de Europese vlakte. Het is de thuisbasis van een grote verscheidenheid aan dieren waaronder 's werelds grootste populatie Europese bizons, de zwaarste landdieren van het continent.

Als je de tijd hebt genomen om het nationaal park een beetje te verkennen, rijd je verder tot de heilige berg Grabarka, een van de best bewaarde geheimen in dit deel van het land. Het is een belangrijk bedevaartsoord voor orthodoxe Polen. Zo klimmen er elk jaar duizenden pelgrims naar de top om een nachtwake te doen.

Interessant weetje: De berg kreeg een mythisch karakter toen een oude man in het jaar 1710 een visioen kreeg tijdens een cholera-epidemie. Hij moest de plaatselijke bevolking naar de berg leiden, er een kruis bouwen en er bidden voor verlossing. Het volk baadde daarna in de nabijgelegen beek en plots kwam de epidemie abrupt tot een einde. Wonder bij wonder..

Dag 8: Warschau

Warschau, de ongetemde hoofdstad

Op het eerste zicht is Warschau een bizarre mix van glimmende kantoorgebouwen en afbrokkelende appartementen uit de Sovjetperiode, afgewisseld met fascinerende bezienswaardigheden en trekpleisters. Meer dan 3/4 van de stad werd vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog maar het historisch centrum werd zorgvuldig heropgebouwd waardoor het vandaag de dag bijna identiek is aan de middeleeuwse stad die hier vroeger stond. De wederopbouw was zelfs zo waarheidsgetrouw dat UNESCO de stad op de Werelderfgoedlijst heeft geplaatst.

Veel van de bezienswaardigheden in het centrum van de stad zijn gelukkig gemakkelijk te voet te bereiken en liggen dicht bij elkaar. Voor de bezienswaardigheden die iets verder van het centrum liggen, kan je eenvoudig gebruikmaken van het openbaar vervoer, ontdek hier onze stadswandeling Warschau.

De must-see's van de Poolse hoofdstad zijn toch wel:

 • Katedra Polowa Wojska Polskiego, de belangrijkste garnizoenkerk in Warschau.
 • Het Maria Skłodowska-Curie Museum dat gewijd is aan het leven en werk van de beroemde wetenschapster Marie Curie, geboren als Maria Skłodowska in het gebouw waar nu het museum is ondergebracht. Het is het enige museum ter wereld dat gewijd is aan de vrouw die polonium en radium ontdekte en die niet één, maar twee Nobelprijzen in ontvangst mocht nemen.
 • Bezoek het Mały Powstaniec, het monument van de Kleine Opstandeling. Een beroemd bronzen beeldhouwwerk dat de kindersoldaten herdenkt uit de WOII die vochten en stierven tijdens de Opstand van Warschau in 1944.
 • Even pauzeren doe je het beste op het marktplein van de oude stad. Hier kan je even rondhangen en de sfeer opsnuiven vanop een gezellig terras.
 • De bekende en opvallende Sigismundzuil die je van ver zal opmerken. Het is één van de belangrijkste herkenningspunten in de stad.
 • Verder heb je ook nog enkele boeiende musea: Museum van Warschau, Adam Mickiewicz Museum van Literatuur, Karikatuurmuseum.
 • Aanraders voor gezinnen zijn het Copernicus Wetenschapscentrum voor wie geïnteresseerd is in wetenschap en technologie en het Poppenhuismuseum waar je als het ware terug in de tijd reist en de mooie poppenhuiscollectie kan bewonderen.

Kan je maar niet genoeg krijgen van Warschau? Lees dan ons uitgebreide artikel over de mooiste bezienswaardigheden in Warschau en ontdek de hidden spots!

Dag 9 - 10: Warschau naar Lublin

Afstand 349 km

Nadat je de mooie stad Warschau hebt kunnen verkennen, brengt de rondreis door Polen je naar Lublin. Tijdens je weg hiernaartoe kom je langs enkele interessante plekken. De eerste plek die we tegenkomen is Lowicz. Meer dan 600 jaar lang was deze stad de zetel van de aartsbisschoppen van Gniezno, de hoogste kerkelijke autoriteit van het land. Een wandeling door het oude centrum is hier zeker de moeite waard. Plaquettes op alle oude gebouwen vertellen je over hun wervelende geschiedenis.

Nadien kom je in het Radom. De stad wordt verrassend weinig bezocht, hoewel het heel wat te bieden heeft. Spring zeker eens binnen in het Skansen Museum, een openlucht dat je meeneemt door de geschiedenis van de stad en het lokale vakmanschap. Je vindt hier onder andere een gereconstrueerd dorp met oude houten windmolens.

Vooraleer je Lublin bereikt, rijd je nog langs Kazimierz Dolny. Dit is een van de charmantste steden in Polen en ligt aan de oevers van de rivier de Wisla. Het hoofdplein telt verschillende schilderachtige steegjes vol galerijen, winkeltjes en gezellige plekjes om iets te eten of te drinken. Al meer dan een eeuw is deze oude havenstad een toevluchtsoord voor vrije denkers en kunstenaars. Hoewel Kazimierz Dolny tamelijk druk bezocht is, hangt er toch steeds een rustige sfeer. Geen wonder dat dit stadje zoveel kunstenaars heeft geïnspireerd!

Lublin

In de charmante, oude stad van Lublin ontbreekt dan misschien wel de glans van sommige van de bekendere en meer toeristische steden van Polen, maar dit verborgen Poolse pareltje zal je zonder twijfel verbazen. De oude stad ligt op een lage, afgeronde heuvel die de stad een charmant karakter geeft. In het hart Lublin wandel je tussen historische gebouwen en imposante monumenten. Het ziet eruit als een middeleeuwse filmset!

 • Bezoek er het openluchtmuseum van Lublin Village.
 • En het pakkende Staatsmuseum van Majdanek dat je meer vertelt over hoe de Joden hier werden gedood tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dag 11 - 13: Lublin naar Krakau

Afstand 805 km

Na het charmante Lublin staat Krakau op de planning. Aangezien dit deel van de reis iets meer dan 800 kilometer bedraagt, raden we je aan om er enkele dagen voor uit te trekken!

Zamość is een UNESCO-werelderfgoed stad dat ook wel eens het 'Padua van het noorden' en de 'parel van de renaissance' wordt genoemd. De stad wordt gekenmerkt door zijn renaissancistische stadsplanning en die is onveranderd gebleven sinds de stad in de 16e eeuw werd opgetrokken.

In Bełżec verdiep je je in de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Hier vind je een van de vernietigingskampen van de SS, Vernietigingskamp Bełżec. Hier werden tussen de 430.000 en 500.000 Joden vermoord.

Ook Sanok waar de zogenaamde Molotovlinie, een reeks vestingwerken die door de nazi's zijn gebouwd te vinden zijn en Tarnów liggen op je baan. Tarnów is een charmante, goed gerestaureerde stad met veel historische bezienswaardigheden waar elke dag iets nieuws te beleven valt. De kronkelende kasseistraatjes leiden naar het grote middeleeuwse plein in het hart van de oude stad waar het indrukwekkende 14e-eeuwse stadhuis met zijn grote toren en rode bakstenen gevel staat te pronken. Ook in deze 'parel van de renaissance' pronken veel mooie monumenten uit de renaissancetijd.

Maak een daguitstap van Krakau naar Zulipie, ongetwijfeld één van de mooiste dorpjes van het land. Reserveer je tickets voor je daguitstap Zalipie online en ontdek dit idyllische dorpje dat bekend staat om zijn kleurrijke, geschilderde huizen en gevels met volkse bloemmotieven.

Koninklijke zoutmijnen

De Wieliczka Zoutmijn biedt een fascinerend inzicht in de levens van mijnwerkers doorheen de geschiedenis. Het is één van de meest indrukwekkende toeristische bezienswaardigheden in dit deel van Polen en je mag hem eigenlijk niet missen. De menselijke geschiedenis van de mijn gaat meer dan 700 jaar terug, maar de geologische/minerale geschiedenis keert zelfs nog veel verder terug in de tijd. Lees ook ons blogartikel over Wieliczka.

Reserveer je ticket voor de Wieliczka Zoutmijnen online en sla de wachtrijen over, of boek je georganiseerde tour met ophaaldienst in je hotel.

Dag 14: Krakau

Krakau is veruit de enige stad in Polen die WO II relatief ongeschonden is doorgekomen. Je vindt hier nog een goed bewaarde stadskern en boeiende, historische monumenten. Als universiteitsstad heeft Krakau ook een levendig nachtleven dat de nogal statige parade van kerken en paleizen doorbreekt. Kortom je zal je hier niet vervelen. We voorzien hier een dag zodat je heel wat bezienswaardigheden kan bewonderen.

Gelukkig liggen de meeste sites op wandelafstand van elkaar. Meer zelfs, met onze stadswandeling door Krakau heb je de ideale manier om de stad te leren kennen! Je begint je verkenningstocht hier aan de Grote Markt, het grootste middeleeuws stadsplein in heel Europa. Hier kan je trouwens niet naast de indrukwekkende Lakenhal en de Raadshuistoren kijken.

Historische bouwwerken en tal van musea

 • Het Polonia Wax Museum, misschien ongelooflijk kitsch, maar wel amusante trekpleister. Je vindt hier wassen beelden van een aantal beroemdheden, maar ook van historische figuren uit het Poolse verleden.
 • Picknicken kan je in het Planty Park, één van de grootste parken in Krakau. Het loopt rond de oude stad op de plek waar ooit de middeleeuwse muren stonden.
 • Bezoek architecturale plaatjes als het Juliusz Słowacki Theater, de Mariakerk en Kasteel van Wawel.
 • Verder zijn er nog talloze kerken die je kan bewonderen: romaanse Sint-Adalbertkerk met een barokke koepel, de Franciscanenkerk met haar glas-in-loodramen, muurschilderingen en de kopie van de Lijkwade van Turijn en de imposante Sint-Petrus-en-Pauluskerk, het eerste gebouw in Krakau dat volledig in barokstijl werd opgetrokken.

Allemaal zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen. Meer hulp nodig bij het plannen van je citytrip naar Krakau? Bekijk hier dan zeker onze tips voor je bezoek aan Krakau!

Dag 15: Krakau naar Katowice

Vandaag laat je Krakau achter je en baan je je een weg naar het zuiden. Op het programma staan zowel natuurlijke schoonheid als menselijke wreedheid (in Auschwitz-Birkenau) voordat je de dag in Katowice beëindigt. Je kan er ook voor kiezen om andere attracties links te laten liggen en rechtstreeks van Krakau naar Auschwitz-Birkenau te gaan om daar meer tijd door te brengen.

Op de weg naar Katowice ligt Niedzica, een badplaats dat vooral bekend staat om zijn kasteel. Ook de 'winterhoofdstad van Polen' Zakopane houdt het hele jaar door zijn troeven achter de hand. De bergstad is ideaal om te genieten van de natuur en enkele sporten uit te oefenen.

Bezoek het Auschwitz Birkenau

Tijdens je bezoek aan Polen is dit eigenlijk wel een must-see! Het is belangrijk dat we getuigen van een duistere periode in de Europese geschiedenis en dat we eer betonen aan degenen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben geleden. Je kent ongetwijfeld wel het verhaal achter Auschwitz Birkenau, maar of je nu goed over het onderwerp bent ingelezen of je nog niet veel weet over het onderwerp, het bezoeken en het zien van deze horrorplek is een must voor iedereen met een sociaal geweten en een verlangen om te leren van de fouten uit de geschiedenis en om ervoor te zorgen dat ze zich niet herhalen.

Lees meer over deze gruwelijke plek in ons uitgebreid artikel over Auschwitz Birkenau en ontdek wat je er allemaal kan zien + enkele tips.

Dag 16: Katowice naar Wrocław

Afstand 277 km

Katowice groeide in de 19e eeuw uit tot een grote mijnstad dankzij de rijke kolenlagen diep in de Poolse bodem. Het stadje is een interessante plek om het industriële erfgoed en de geschiedenis van het land te leren kennen. Je kan hier het bijzondere Silezische museum bezoeken, gevestigd in de oude mijngangen. Verder moet je ook zeker tijd proberen maken om de kathedraal te zien. Dit eerder moderne kerkgebouw is zelfs de grootste kathedraal van Polen.

Andere bezienswaardigheden en attracties die het mijnpatrimonium van de stad in de verf zetten, zijn de arbeidersdorpjes van Nikiszowiec en Giszowiec. De mijnwerkers en hun gezinnen genoten er van een hoge levenskwaliteit. Nikiszowiec werd in 1918 opgetrokken voor de mijnwerkers van de Giesche-mijn en ziet er bijna net zo uit als een eeuw geleden en het is een fascinerende plek om rond te wandelen en de geschiedenis in te duiken.

Ontdek ook deze wandelingen met gids en excursies in Katowice


Dag 17: Wrocław

Wrocław is de grootste stad in het westen van Polen. Het is in sommige opzichten een minder drukke en overzichtelijkere versie van Krakau, maar dan wel met een andere, unieke culturele samenstelling. Door de jaren heen heeft deze stad verschillende Boheemse, Oostenrijkse en Pruisische invloeden geabsorbeerd die Wrocław tot de eigenzinnige en vermakelijke plek van vandaag gemaakt hebben. En dat zal je ontdekken tijdens je bezoek aan de stad.

Zo zijn er enkele gezellige pleinen als Plac Wolności, Plac Solny en het oude Marktplein waar je de sfeer kan opsnuiven vanop een terrasje. De kleurrijke gevels, de knusse bloemenwinkeltjes en de historische gebouwen zullen je zeker bekoren. Zo is het oude gotische stadhuis echt wel de moeite waard om even aan halt te houden.

TIP: Zie de mooiste bezienswaardigheden van de stad met onze stadswandeling door Wrocław.

Verder heb je nog de befaamde 'loversbrug': de Tumski Bridge, de Sint-Elisabethkerk, een van de oudste kerken in Wrocław en een van de meest iconische gotische monumenten van de stad die omringd wordt door de Hans en Grietje huizen, de overdekte Markthal en het Koninklijk Paleis waarin het Nationaal Museum gevestigd zit.

Nog meer Wroclaw? Lees ons artikel met de mooiste bezienswaardigheden in Wrocław

Dag 18 - 19: Wroclaw en omgeving

In de omgeving van Wrocław vallen er nog enkele bezienswaardigheden te ontdekken. We raden je aan om twee dagen lang een lus te maken om ten minste enkele van de volgende plaatsen en bezienswaardigheden te bezoeken.

Wat valt er te bezichtigen in de omgeving van Wroclaw

 • Eerst en vooral passeer je langs Klodzko. Het is een toeristische stad in de schaduw van het Sudety-gebergte die doorsneden wordt door de rivier Nysa Kłodzka. Naast de schilderachtige omgeving biedt deze stad ook verschillende kuuroorden en er staan tal van historische gebouwen op je te wachten. De grootste trekpleisters zijn de vesting, het grote stadhuis en een stenen brug die naar verluidt de oudste van Polen is.
 • Breng een bezoekje aan de griezelige Schedelkapel. Dit is een ossuariumkapel die binnenin versierd is met de schedels en botten van meer dan 3000 mensen. Nog eens 21.000 skeletten bevinden zich in de crypte van de kerk beneden. Niet voor gevoelige kijkers.
 • Natuurwonder Błędne Skały ligt ook in de omgeving van Wroclaw en is een niet te missen natuurwonder in het Stołowe-gebergte. Hier kan je een reeks natuurlijke rotsformaties ontdekken die een enorm labyrint vormen.
 • In Silezië bevindt zich het Kasteel Książ. Het is meteen het grootste van de provincie (Silezië) en draagt een fascinerende geschiedenis met zich mee.

Dag 20 - 21: Wroclaw naar Poznań

Afstand: 478 km

Zelfs op de laatste dagen van je rondreis door Polen wachten je nog een paar mooie bezienswaardigheden op. Vooraleer je terugkeert naar Poznań, kom je nog langs Legnica, Stalag Luft III, Żagań, Wolsztyn, Łagów en Miedzyrzecki Fortified Region.

Legnica is niet zo bekend onder de internationale toeristen waardoor je hier niet overrompeld wordt met de enorme drukte. Nochtans heeft de stad wel een mooie, historische kern die gesierd wordt door eerbiedwaardige rode bakstenen gebouwen. De belangrijkste bezienswaardigheid hier is de Kerk van de Maagd Maria, een van de oudste kerken in Silezië.

Verken Poznań met onze stadswandeling Poznań en zie alle top bezienswaardigheden van de stad.

Żagań is het bekendst als de locatie van het Stalag Luft III. In dit kamp werd tijdens de Tweede Wereldoorlog personeel van de Westerse Geallieerde Luchtmacht gevangen genomen. Het complex werd opgericht in 1942 en is beroemd om twee vluchtplaatsen van geallieerde krijgsgevangenen, waarvan er één de inspiratiebron was voor de fictiefilm The Great Escape (1963).

Voor wie van stoomtreinen houdt, is dit wel een absolute place to be. In Wolstyn worden namelijk regelmatig excursies met stoomtreinen georganiseerd. Je vindt hier een locomotiefopslagplaats en een zogenaamd roundhouse waar treinen konden omkeren. Je kan er een aantal oude stoomlocomotieven gaan bewonderen.

Als laatste hebben we nog de versterkte regio Miedzyrzecki die bestaat uit een reeks betonnen verdedigingswerken die hier tussen 1934 en 1944 door de nazi's werden gebouwd en het kleine gehuchtje Łagów, parel van Lubuskië.

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats tijdens je rondreis door Polen? Bekijk de mooiste accommodaties in Polen op Booking.com.

FAQ - Veelgestelde vragen rondreis Polen

Wat is de beste periode voor een rondreis door Polen?

 • Polen wordt gekenmerkt door flink koude winters en gematigd warme zomers.
 • De beste reistijd voor Polen is dus van mei tot en met september en oktober.
 • Afhankelijk van je vakantiedoeleinden.

Is een rondreis door Polen duur?

Polen is over het algemeen een goedkoop land in vergelijking met andere landen in West-Europa. Uiteraard zal je merken dat het in grotere steden als Krakau, net iets duurder kan zijn omwille van de toerisme. Dit geldt met name voor hotels en eten en drinken in de supermarkt. restaurants en cafés ben je wel een stuk goedkoper uit dan in andere landen. In Polen betaal je trouwens met de Poolse Zloty. Er zullen ook enkele plekken zijn waar je kan betalen met de Euro maar we raden je aan om op voorhand wat geld in te wisselen.

Waar staat Polen bekend om?

Polen is een zeer veelzijdig land en staat vooral bekend om de vele oude stadjes als Stare Miasto van Warschau, de 23 prachtige natuurparken en de aardige kustlijn gelegen aan de Oostzee. Je zou het misschien niet direct denken maar ook in Polen kan je uitstekend aan wintersport doen

Mis niets tijdens je vakantie in Polen met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Polen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Polen met meer dan 195 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Polen.

Polen

Gratis reisgids Polen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 9 mei 2024 - Blom

Super dik pak aan informatie en ideeën

- 5 januari 2024 - Tjeu

reisgids overzichtelijk en leuk zeer bruikbaar

- 17 oktober 2023 - K.Gerritsen

Wat een mooie werkzame reisgids met vele tips. De kaart met reisschema is erg handig en heel duidelijk.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?