23 mooiste bezienswaardigheden Warschau: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

23 mooiste bezienswaardigheden Warschau: wat zien & doen tijdens je bezoek?

13 maart 2024 in Polen7 reacties

Wat zeker zien en doen in Warschau? Alle top bezienswaardigheden Warschau + verblijftips

Op het eerste zicht is Warschau een bizarre mix van glimmende kantoorgebouwen en afbrokkelende appartementen uit de Sovjetperiode, afgewisseld met fascinerende bezienswaardigheden en trekpleisters.

In het noord ligt de Oude Stad (Stare Miasto), ten oosten liggen herinneringen aan het rijke, Joodse erfgoed dat werd uitgeroeid door de Nazi’s tijdens de WO II. Benieuwd naar meer? Lees gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Warschau.

Praktische info voor je bezoek aan Warschau

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Warschau

Duur1 - 3 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het ongeveer 1300 km, reken op 14 à 15 uur rijden.
Stedentrip boekenJe citytrip naar Warschau nu al boeken? Vergelijk prijzen bij Prijsvrij (v.a. € 120) en D-reizen (v.a. € 120)
VerblijvenAan te raden verblijven in Warschau zijn:
Tours en activiteiten
 • Volg een rondleiding door het koninklijke paleis van Warschau, €105 (boek je rondleiding)
 • Rondvaart op de Vistula rivier met de traditionele volksboot Galar, €14 (boek je rondvaart)
 • Ontdek de Dark Side van Warschau in het Praga district met een retrobusje, €30 (boek je bustour)
 • Bezoek de Koninklijke Lazienki Krolewskie en het paleis, €130 (boek je privétour)

Inhoud artikel

 1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Warschau

Warschau, de hoofdstad van Polen, ligt in het oosten van het land aan de rivier de Wisła (Vistula). Van Brussel naar Warschau doe je er met de auto ongeveer 15 uur over (1135 km) of je kan een vliegticket boeken naar Warschau Frederic Chopin Airport (WAW). De afstand van de luchthaven naar het stadscentrum is over het algemeen ongeveer 10 tot 15 km. De reistijd hangt af van het gekozen vervoermiddel en het verkeer.

De ligging van Warschau en de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

 1. Het prachtige Marktplein van de Oude Stad

Stare Miasto is ideale plek om je citytrip Warschau te starten, rond te hangen en de sfeer op te snuiven. Dit is het hart van de Oude Stad en tevens het oudste deel ervan. Haar oorsprong ligt in de 13de eeuw, en tot aan het einde van de 18de eeuw was dit de kern van Warschau.

De huizen rond het plein waren gebouwd in gotische stijl. Na de grote brand in 1607 werden ze heropgebouwd in late Renaissancestijl en uiteindelijk, in 1701, in late barokstijl door Tylman Gamerski (of Tylman van Gameran).

Na de Opstand van Warschau tijdens WOII, vernielden de Duitse troepen dit stadsdeel systematisch, maar het werd later heropgebouwd en gerestaureerd als een kopie van het vooroorlogse uitzicht. Vandaag de dag is het dé place to be om de lokale sfeer op te snuiven en een terrasje te doen.

WANDELING: Bezoek je de stad voor de eerste keer? Gebruik dan zeker onze stadswandeling door Warschau als leidraad.

 1. Barbakan Warszawski

De Barbakan Warszawski (Barbacane van Warschau) is een groot deel van een verdedigingsmuur met torens en dateert oorspronkelijk uit de 16de eeuw. Hij werd halverwege de 20ste eeuw heropgebouwd na zijn vernieling in de oorlog.

Deze populaire toeristische trekpleister maakte deel uit van een complex systeem van historische versterkingen die vroeger de Oude Stad omwalden. Vandaag de dag scheidt deze belangrijke bezienswaardigheid de Oude Stad van de nieuwe.

 1. Mały Powstaniec, de Kleine Opstandeling

Mały Powstaniec, het monument van de Kleine Opstandeling, is een beroemd bronzen beeldhouwwerk dat onthuld werd in 1983. Het standbeeld herdenkt de kindsoldaten uit de Tweede Wereldoorlog die vochten en stierven tijdens de Opstand van Warschau in 1944.

Bezoek ook het Museum van de Opstand van Warschau

Wil je meer te weten komen over de Opstand van Warschau uit 1944? Breng dan zeker een bezoekje aan het Museum van de Opstand van Warschau in de Wolawijk. Dit museum omvat een aantal gedetailleerde tentoonstellingen over de strijd van Polen voor onafhankelijkheid. Het wordt vaak beschreven als één van de beste musea in de stad. Meer info op de website.

 1. Het Koninklijk Paleis van Warschau

Het Koninklijk Paleis (Zamek Królewski) is het gereconstrueerde paleis van de Poolse vorsten, identiek aan het oorspronkelijke exemplaar dat hier stond sinds de 14e eeuw. Het bevindt zich op het Slotplein, aan het toegangspunt tot Warschaus oude stad. Binnenin vind je een uitstekende kunstcollectie en je kan er een rondleiding door de koninklijke vertrekken volgen. Er worden ook regelmatig klassieke muziekconcerten gehouden.

Dit is één van de belangrijkste historische sites in de stad en je mag het dus zeker niet overslaan. Neem je tijd om deze plaats te ontdekken en laat je omver blazen door de prachtige reconstructies die hier uitgevoerd werden. Meer info op de website.

RONDLEIDING: Volg een rondleiding door het koninklijke paleis van Warschau, een van de hoogtepunten in de stad.

Geniet van de sfeer op het historische Slotplein

Het historische Slotplein (Plac Zamkowy) ligt voor het Koninklijk Paleis. Ook dit is een goede plek om de sfeer op te snuiven; het is populair bij zowel locals als toeristen. Het plein is driehoekig en wordt omringd door historische herenhuizen. Het duidt het begin van de levendige Koninklijke Route aan, die van hieruit vertrekt richting het zuiden. Dit was tevens het decor van vele dramatische gebeurtenissen in de stadsgeschiedenis.

 1. De hippe Powiśle wijk

Een ander stadsdeel dat je tijdens je stadswandeling door Centraal-Warschau tegenkomt, is het opkomende Powiśle. Deze levendige buurt heeft veel aangename bistro’s waar je kan verbroederen met studenten, jonge professionals en kunstzinnige medemensen terwijl je van de omgeving geniet. Hier kan je even een pauze nemen en iets drinken of een hapje eten vooraleer je de wandeling verderzet.

Elektrownia Powiśle

Als er één plek is die we kunnen aanraden in deze nieuwe opkomende wijk, is het Elektrownia Powiśle. Elektrownia Powiśle was ooit een van de grootste en modernste energiecentrales in Polen.

In 2001 werd stopte de centrale officieel met het produceren van energie, in 2015 werd het overgekocht om nieuw leven in te blazen en later in 2020 werd het opnieuw geopend. De energiecentrale werd stijlvol omgebouwd tot een winkelcentrum en je vindt er ook de foodhallen. Meer info op de website.

 1. Het Paleis van Cultuur en Wetenschap

Het Paleis van Cultuur en Wetenschap is het hoogste gebouw in Polen en het 8ste hoogste gebouw binnen de EU. Het werd gebouwd in de jaren 1950, en heeft een theater, sportveld en een terras op de 30ste verdieping met adembenemende uitzichten over de stad.

TICKETS: Boek je tickets voor Paleis van Cultuur en Wetenschap.

 1. Sint-Johanneskathedraal

De Sint-Johanneskathedraal (Katedra św. Jana) is één van de drie kathedralen in Warschau, maar de enige aartskathedraal (de zetel van een aartsbisschop). De kerk werd door UNESCO benoemd tot een plek van cultureel belang. Ze werd oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw in Mazovisch-gotische stijl, maar doorheen de geschiedenis verschillende keren heropgebouwd, meest recent na haar zo goed als volledige vernieling tijdens WOII. Een aantal oude delen van het interieur uit verschillende periodes werden bij de heropbouw gereconstrueerd.

Ontdek de hotspots van de Poolse hoofdstad tijdens een begeleide wandeltour

 1. Bezoek de verschillende musea in Warschau

Museum van Warschau

De collectie van het Museum van Warschau,ondergebracht in 11 gerestaureerde huizen in het hart van de oude stad, omvat een reeks artefacten daterend van de 14e eeuw tot nu. De huizen die uitkijken op het marktplein dateren oorspronkelijk uit de jaren 1300. Door een brand in 1607 moest alles echter heropgebouwd worden, maar de huizen die hier vandaag de dag staan, weerspiegelen de huizen uit die periode uitstekend.

Dit museum is een onderdeel van het Nationaal Museum. De eerste tentoonstelling werd hier gehouden in de jaren 1950, nadat de huizen heropgebouwd waren. Meer info op de website.

Maria Skłodowska-Curie Museum

Het Maria Skłodowska-Curie Museum is gewijd aan het leven en werk van de beroemde wetenschapster Marie Curie, geboren als Maria Skłodowska in 1867 in het gebouw waar nu het museum is ondergebracht.

Het museum, dat gesponsord wordt door de Poolse Chemische Vereniging (Polish Chemical Society), is het enige museum ter wereld dat gewijd is aan de vrouw die polonium en radium ontdekte en die niet één, maar twee Nobelprijzen in ontvangst mocht nemen. Meer info op de website.

Frédéric-Chopin-Museum

Het hoogtechnologische Fryderyk Chopin Museum, dat het werk tentoonstelt van Frédéric Chopin, de beroemdste componist van het land, is een must-see voor elke muziekliefhebber en eigenlijk gewoon voor iedereen die Warschau bezoekt. Het museum bevindt zich in een barok landhuis dat werd opgericht in 1954. In 2010 werd het gerenoveerd ter ere van de 200e verjaardag van de componist. De uitgebreide collecties bevinden zich in 15 kamers, verspreid over 5 verdiepingen.

CONCERT: Geniet van een Chopin-concert door bekroonde artiesten in het Koninklijk Kasteel. Boek hier je Chopin-concert.

Copernicus Wetenschapscentrum

Het Copernicus Wetenschapscentrum (Centrum Nauki Kopernik) is een must-see voor gezinnen en iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap en technologie. In dit grote, moderne bouwwerk vind je een wetenschapscentrum met verschillende interactieve tentoonstellingen, een roboticatheater en een planetarium. Het museum bevindt zich op de oever van de Wisła. Reken zeker 2 uur voor een bezoek hier. Meer info op de website.

Nog meer musea bezoeken in Warschau?

 • Het indrukwekkende Poolse Legermuseum met tentoonstelling over de geschiedenis van het Poolse Leger van in de middeleeuwen tot nu.
 • Poppenhuismuseum, waar je als het ware terug in de tijd reist en de mooie poppenhuiscollectie kan bewonderen. Er zijn meer dan honderd poppenhuizen, winkels en kamers voor poppen, maar ook ander uniek speelgoed wordt er tentoongesteld.
 • Het Museum van Moderne Kunst dat meer dan 200 werken van hedendaagse Poolse en internationale kunstenaars omvat.
 • Pawiak-gevangenis Museum in 1965 is gebouwd op de funderingen van het ondergrondse deel van de vroegere gevangenis die in 1944 door de Duitsers werd opgeblazen.
 1. Het Keret Huis

Het Keret Huis is een kunstinstallatie en gebouw dat het smalste huis ter wereld zou zijn. Op z’n smalst meet het 92 cm, op z’n breedst 152 cm. Het huis is genoemd naar filmmaker en bewoner Etgar Keret, die van plan is het huis te schenken aan een collega, wanneer hij zelf verhuist.

Het eigenaardige huis werd ontworpen door Jakub Szczesny van het architectenbedrijf Centrala. Het werd opgetrokken uit ijzer en heeft twee verdiepingen met één slaapkamer, een keuken, een badkamer en een woonkamer. Je geraakt enkel op de bovenverdieping via een ladder.

 1. De Heilig Kruiskerk (Kościół św. Krzyża)

Warschau telt veel indrukwekkende kerken, maar de Heilig Kruiskerk (Kościół św. Krzyża) stijgt er toch boven uit. Niet alleen is ze een mooi voorbeeld van een barokkerk, het is ook de laatste rustplaats van het hart van Chopin, dat sinds 1882 in een urne in de kerk ligt, verzegeld achter een tablet met zijn afbeelding, gegraveerd door Leonardo Marconi.

 1. Het Wilanówpaleis

Het Wilanówpaleis is een gerestaureerd 17de-eeuws koninklijk paleis waarin ook een museum voor fijne kunsten is ondergebracht. Er is ook een barokke tuin, en het paleis bevindt zich te midden van een aangelegd park. Binnenin het paleis vind je ook het Muzeum Plakatu, ‘s werelds oudste postermuseum, dat opgericht werd in 1968.

TICKETS: Bezoek het prachtige Wilanow Koninklijk Paleis en de tuinen met een privégids. Boek hier je skip-the-line tickets voor het Wilanówpaleis.

 1. Veldkathedraal van het Poolse Leger

Katedra Polowa Wojska Polskiego, of de Veldkathedraal van het Poolse Leger, is de belangrijkste garnizoenkerk in Warschau. In het verleden heeft dit kerkgebouw ten dienste gestaan van verschillende gemeenschappen en heel wat functies gehad. Alle belangrijke militaire/religieuze feesten in Warschau vinden hier plaats.

In de lobby hangen er een aantal schilderijen van gevechten en ook op de bronzen toegangspoort staan oorlogen afgebeeld. Binnen herdenken verschillende gedenktekens de slachtoffers van grote gebeurtenissen doorheen de turbulente geschiedenis van de stad.

 1. Boottocht over de rivier de Vistula

Wat dacht je van een mooie rondvaart langs de stad met een traditionele volksboot Galar? Deze Galar-boot is een replica van oude historische schepen gebouwd volgens de principes van de lokale scheepsbouwtradities. Stap aan boord, maak een cruise over de rivier de Vistula en ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Warschau vanop het water.

 1. Ontdek het Praga district met een retrobusje

Ben je op zoek naar de iets minder bekende plekken in Warschau, waar geen hordes toeristen rondlopen? Dan raden we deze privétour door het Praga district in Warschau aan. Met een historisch Jelcz-busje rijd je door de beruchte wijk Praga, een plek dat lang werd beschouwd als het gevaarlijkste deel van Warschau.

Dit deel van Warschau kwam wat minder verwoest uit de oorlog en is daardoor eigenlijk authentieker dan de oude stad. Inmiddels is het een hippe en alternatieve plek vol street-art, restaurants en musea zoals het Neon Museum en Poolse Vodka Museum.

Ontdek het authentieke Warschau tijdens deze bustour

 • Zo kom je langs een marktplaats waar je bijna alles kon kopen, van broeken en diploma's tot Kalashnikovs.
 • Ook leuk is dat je langs een chocoladefabriek dat al sinds het midden van de 19e eeuw in Warschau chocolade produceert. Hier kan je een heerlijke kop chocolademelk proeven.
 • De Basiliek van het Heilig Hart van Jezus, een van de meest indrukwekkende religieuze gebouwen in Warschau.
 • Je ziet ook de voormalige wodkadistilleerderij Koneser. Hier kom je meer te weten over de delicatessen die er vroeger werden gemaakt en waarvoor de site nu dient.
 • Onderweg zie je voorbeelden van authentieke, vooroorlogse architectuur met prachtige binnenplaatsen en kleurrijke altaartjes.
 1. Warschau Fotoplastikon

Warschau Fotoplastikon is het oudste stereoscopisch theater in Europa. Het heeft 24 kijkgaten met 3D-foto’s van over de hele wereld. Foto- en filmliefhebbers zullen gefascineerd zijn door deze 19e-eeuwse voorloper van de cinema. Voor de lokale bevolking overstijgt deze plek het louter frivool amusement.

Het theater overleefde namelijk de nazi’s en de periode van Sovjetcontrole en het was een ontmoetingsplek voor dissidenten en revolutionairen. Ook vandaag nog is dit theater, dat eigendom is van de kleinzoon van de oorspronkelijke eigenaar, een populaire ontmoetingsplaats in de stad. Meer info op de website.

 1. Saxontuin

De Saxontuin is het oudste openbare park in de stad. Het beslaat een gebied van 15,5 hectare en werd in de late 17e eeuw opgericht. Het werd geopend voor het grote publiek in 1727 en was zo één van de eerste, publieke parken ter wereld. Initieel was het een barokpark in Franse stijl, maar in de 19de eeuw werd het omgevormd tot een romantische Engelse landschapstuin. De tuin werd deels vernield tijdens de Opstand van Warschau, maar gereconstrueerd na de oorlog.

 1. Łazienkipaleis

Het Łazienkipaleis betekent in het Nederlands zoveel als ‘Badpaleis’. Het is een classicistisch gebouw op een meereiland in het Koninklijk Łazienkipark, het grootste parkgebied in de stad.

 • Vanaf 1674 behoorde het landgoed toe aan graaf Lubomirski die er een barok badhuis bouwde. Hoewel het nadien vernield werd, blijven er nog steeds een aantal decoratieve en architecturale details van het gebouw over.
 • In 1766 werd het domein gekocht door koning Stanisław August Poniatowski. Hij bouwde het badhuis om tot een groots, classicistisch zomerverblijf.
 • De Duitsers maakten gaten in de muren ter voorbereiding van de nakende vernieling, maar ze kwamen gelukkig niet toe aan de effectieve uitvoering van die plannen.

Binnenin het paleis vind je een collectie schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en verzamelmunten van Stanisław August. Breng in het park rond het paleis ook zeker een bezoekje aan het standbeeld van de Poolse componist Chopin.

TICKETS: Bezoek de Koninklijke Lazienki Krolewskie en het paleis, ontdek de prachtige natuur en indrukwekkende architectonische monumenten, verken het parkgebied en geniet van een gondelcruise. Boek hier je privétour Lazienki Park & Palace.

 1. Wat en waar eten in Warschau?

Het zal je misschien verbazen, maar de Poolse keuken bestaat uit meer dan enlel kool en aardappels! Vooral in de grote steden kent Polen een heerlijk gevarieerde keuken, met lekkere Poolse specialiteiten. Hieronder volgen een aantal delicatessen die je tijdens je citytrip Warschau zeker eens moet proeven:

Bezoek een melkbar (Bar Mleczny)

Deze unieke soort cafés kom je in het hele land tegen, maar het fenomeen startte hier in Warschau, toen in 1896 de eerste bar Mleczny geopend werd. De melkbars zijn populair, vooral dankzij de eenvoudige, traditionele, Poolse gerechten die hier geserveerd worden tegen ongelooflijk lage prijzen. Drie iconische melkbars in Warschau zijn Prasowy en Bambino.

Pączek, het perfecte Poolse dessert

De pączek (meervoud: pączki) is een zoet gebakje, vergelijkbaar met een gevulde donut. Het is een iconisch Pools dessert verkrijgbaar in zo goed als elke Poolse bakkerij. Wanneer je in Warschau bent, ga dan zeker eens langs bakkerij Zagoździński (bekijk ligging), beschouwd als de beste van de stad.

Zapiekanka

Net als in Krakau kan je je in Warschau wagen aan een zapiekanka (een groot stuk stokbrood doormidden gesneden en gevuld met lekkers). Bij Zapiexy in Centraal-Warschau (bekijk ligging) vind je bij de lekkerste van de stad. De porties zijn er gigantisch en de ingrediënten van uitstekende kwaliteit.

CULINAIRE TOUR: Wil je graag zoveel mogelijk van de Poolse keuken proeven? Dan kan je ook altijd een culinaire wandeltocht boeken. Tijdens deze georganiseerde wandeltochten bekijk je de historische oude binnenstad én geniet je van de traditionele gerechten. Win-win! Bekijk hier de culinaire wandeltochten in Polen.

 1. Uitstap naar het Kampinos Nationaal Park

Kampinos Nationaal Park, op ongeveer 40 km van het stadscentrum van Warschau, is een must-see voor natuurliefhebbers. Het gebied omvat het oude Kampinoswoud, dat in 2000 werd toegevoegd aan UNESCO’s lijst van biosfeerreservaten.

Het woud alleen al, dat voornamelijk uit dennenbomen bestaat, is goed voor zo’n 70% van de oppervlakte van het park en vormt de habitat van verschillende dieren, waaronder de eland, het symbool van het park. Ideaal als je een langere citytrip Warschau maakt en even aan de stad wil ontsnappen. Meer info op de website.

 1. Hop-on Hop-off bussen in Warschau

Je kan ook gebruik maken van de handige hop-on-hop-off bus

 • Zie je eruit als een echte toerist? Ja! Zijn dat soort bussen erg handig wanneer je veel wil bezoeken? Ook ja!
 • Maak een ritje met de hop-on hop-off bus en ontdek alvast het beste van Belfast.
 • Geniet van een panoramisch uitzicht op Warschau vanuit de bus met open dak.
 • Tijdens deze busrit kom je langs topbezienswaardigheden als het Koninklijk Paleis, de Oude Stad en het Lazienki Koninklijk Park.
 • Er zijn twee routes (rood en blauw). Onderweg kom je langs meer dan 10 waar je kan op- en afstappen.
 • De kaartjes zijn de hele dag geldig, zodat je ruim de tijd hebt om de rondleiding door de stad te voltooien.

TICKETS: Boek je tickets voor een hop-on-hop-off bus in Warschau online en vertrek zorgeloos op reis. Een ticket is 24 uur geldig.

 1. Nog meer zien in de omgeving van Warschau

 1. Waar overnachten in Warschau?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je stedentrip Warschau? In Warschau heb je een ruime keuze aan hotels, hostels en appartementen. Bekijk het volledige aanbod hotels en hostels in Warschau hier of overweeg een van onderstaande leuke adresjes.

 • De oude stad is het populairste gedeelte, wat betekent dat dit jammer genoeg ook niet goedkoopte plek is om te overnachten. Wil je graag vlakbij de bekendste bezienswaardigheden overnachten? Dan is dit absoluut een aanrader.
 • Voor hostels of budgethotels kan je naar de Praga-wijk tegenover de oude stad aan de andere kant van de Vistula rivier.

Onze favoriete verblijven in Warschau

 • Moxy Warsaw Praga, gelegen in de bruisende Zabkowska-straat van de oude wijk Praga. Moxy maakt deel uit van het gloednieuwe complex dat van oudsher bekend staat als een 19e-eeuwse Poolse wodkadistilleerderij. Proef tijdens je verblijf zeker van de Moxy-cocktail.
 • Bez Katów Boutique Rooms ligt in de oude binnenstad van Warschau, op 200 meter van het presidentieel paleis. De B&B is gevestigd in een ruim appartement omgebouwd tot een klein hotel. Je vindt er een combinatie van modern design en meubilair uit de jaren 50, 60 en 70. De kamers zijn versierd met schilderijen gemaakt door jonge Poolse schilders.
 • Liever je eigen appartement? SleepWell Apartments Nowy Świat ligt aan de beroemde straat Nowy Świat, omgeven door populaire cafés en restaurants. Je verblijf in moderne designkamers ingericht met originele stoffen en decoraties.
 1. Filmpje: een eerste impressie van Warschau

Ben je benieuwd naar je bezoek aan Warschau? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de Poolse hoofdstad.

 1. Mis niets tijdens je citytrip naar Warschau

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip naar Warschau? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Warschau met 2 stadswandelingen, toeristische info, praktische info + alle daguitstappen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview stadsgids ga op pad!

Krakau & Warschau

Gratis reisgids Krakau & Warschau downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 28 juli 2023 - Hedwig Thibaut

Zoals steeds prachtige organisatie en tips. We plannen deze reis voor binnenkort.

- 3 februari 2023 - Jan Jaspers

Zeker handig om op zak te hebben. Gaat over het gedeelte waar ik zal verblijven en wat ik allemaal wil bezoeken. Echt top ! Dikke merci !

- 2 april 2021 - Rene Willocx

De gids geeft een goed beeld van wat er te zien is in Warschau

- 25 november 2019 - Amal

Erg prettige en handige reisgids. Top

- 20 november 2019 - Paula Klee

Erg goed

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?