17 bezienswaardigheden Warschau: Wat te zien en doen tijdens je bezoek + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

17 bezienswaardigheden Warschau: Wat te zien en doen tijdens je bezoek + verblijftips

29 augustus 2022 in Polen7 reacties

Wat zeker zien en doen in Warschau? Alle top bezienswaardigheden Warschau + verblijftips

Op het eerste zicht is Warschau een bizarre mix van glimmende kantoorgebouwen en afbrokkelende appartementen uit de Sovjetperiode, afgewisseld met fascinerende bezienswaardigheden en trekpleisters.

In het noord ligt de Oude Stad (Stare Miasto), ten oosten liggen herinneringen aan het rijke, Joodse erfgoed dat werd uitgeroeid door de Nazi’s tijdens de WO II.

Bespaar met de Warschau Pass

Nog meer musea bezoeken in Warschau? Koop een Warsaw Pass, zo krijg je toegang tot +20 musea voor slechts 2 EUR/stuk

Leuke tours of bezienswaardigheden met gids bezoeken, bekijk hieronder de mogelijkheden

Inhoud artikel

 1. Het Maria Skłodowska-Curie Museum

Het Maria Skłodowska-Curie Museum is gewijd aan het leven en werk van de beroemde wetenschapster Marie Curie, geboren als Maria Skłodowska in 1867 in het gebouw waar nu het museum is ondergebracht.

Het museum, dat gesponsord wordt door de Poolse Chemische Vereniging (Polish Chemical Society), is het enige museum ter wereld dat gewijd is aan de vrouw die polonium en radium ontdekte en die niet één, maar twee Nobelprijzen in ontvangst mocht nemen.

 1. De Barbakan Warszawski

De Barbakan Warszawski (Barbacane van Warschau) is een groot deel van een verdedigingsmuur met torens en dateert oorspronkelijk uit de 16de eeuw. Hij werd halverwege de 20ste eeuw heropgebouwd na zijn vernieling in de oorlog.

Deze populaire toeristische trekpleister maakte deel uit van een complex systeem van historische versterkingen die vroeger de Oude Stad omwalden. Vandaag de dag scheidt deze belangrijke bezienswaardigheid de Oude Stad van de nieuwe.

 1. Mały Powstaniec, de Kleine Opstandeling

Mały Powstaniec, het monument van de Kleine Opstandeling, is een beroemd bronzen beeldhouwwerk dat onthuld werd in 1983. Het standbeeld herdenkt de kindsoldaten uit de Tweede Wereldoorlog die vochten en stierven tijdens de Opstand van Warschau in 1944.

 1. Het prachtige Marktplein van de Oude Stad

Stare Miasto is ideale plek om je citytrip Warschau te starten, rond te hangen en de sfeer op te snuiven. Dit is het hart van de Oude Stad en tevens het oudste deel ervan. Haar oorsprong ligt in de 13de eeuw, en tot aan het einde van de 18de eeuw was dit de kern van Warschau.

De huizen rond het plein waren gebouwd in gotische stijl. Na de grote brand in 1607 werden ze heropgebouwd in late Renaissancestijl en uiteindelijk, in 1701, in late barokstijl door Tylman Gamerski (of Tylman van Gameran).

Na de Opstand van Warschau tijdens WOII, vernielden de Duitse troepen dit stadsdeel systematisch, maar het werd later heropgebouwd en gerestaureerd als een kopie van het vooroorlogse uitzicht.

 1. Het Koninklijk Paleis (Zamek Królewski)

Het Koninklijk Paleis (Zamek Królewski) is het gereconstrueerde paleis van de Poolse vorsten, identiek aan hetgeen hier stond sinds de 14de eeuw. Het bevindt zich op het Slotplein, aan het toegangspunt tot Warschaus Oude Stad.

 1. De hippe Powiśle wijk

Deze levendige buurt heeft veel aangename bistro’s waar je kan verbroederen met studenten, jonge professionals en kunstzinnige medemensen; terwijl je tijdens je citytrip in Warschau van de omgeving geniet. Hier kan je even een pauze nemen en iets drinken of een hapje eten vooraleer de wandeling verder te zetten.

 1. Warschau Fotoplastikon

Warschau Fotoplastikon is het oudste stereoscopisch theater in Europa. Het heeft 24 kijkgaten met 3D-foto’s van over de hele wereld. Foto- en filmliefhebbers zullen gefascineerd zijn door deze 19de-eeuwse voorloper van de cinema.

 1. Het Paleis van Cultuur en Wetenschap

Het Paleis van Cultuur en Wetenschap is het hoogste gebouw in Polen en het 8ste hoogste gebouw binnen de EU. Het werd gebouwd in de jaren 1950, en heeft een theater, sportveld en een terras op de 30ste verdieping met adembenemende uitzichten over de stad. Ontdek nog meer bezienswaardigheden in Polen in onze blogpost.

 1. Het Keret Huis

Het Keret Huis is een kunstinstallatie en gebouw dat het smalste huis ter wereld zou zijn. Op z’n smalst meet het 92 cm, op z’n breedst 152 cm. Het huis is genoemd naar filmmaker en bewoner Etgar Keret, die van plan is het huis te schenken aan een collega, wanneer hij zelf verhuist.

Het eigenaardige huis werd ontworpen door Jakub Szczesny van het architectenbedrijf Centrala. Het werd opgetrokken uit ijzer en heeft twee verdiepingen met één slaapkamer, een keuken, een badkamer en een woonkamer. Je geraakt enkel op de bovenverdieping via een ladder.

 1. De Heilig Kruiskerk (Kościół św. Krzyża)

Warschau telt veel indrukwekkende kerken, maar de Heilig Kruiskerk (Kościół św. Krzyża) stijgt er toch boven uit. Niet alleen is ze een mooi voorbeeld van een barokkerk, het is ook de laatste rustplaats van het hart van Chopin, dat sinds 1882 in een urne in de kerk ligt, verzegeld achter een tablet met zijn afbeelding, gegraveerd door Leonardo Marconi.

 1. Het Wilanówpaleis

Het Wilanówpaleis is een gerestaureerd 17de-eeuws koninklijk paleis waarin ook een museum voor fijne kunsten is ondergebracht. Er is ook een barokke tuin, en het paleis bevindt zich te midden van een aangelegd park. Binnenin het paleis vind je ook het Muzeum Plakatu, ‘s werelds oudste postermuseum, dat opgericht werd in 1968.

 1. Frédéric Chopin in het dorpje Żelazowa Wola

Op 50 km van het centrum van Warschau ligt Żelazowa Wola, een pittoresk dorpje vooral bekend als de geboorteplaats van Frédéric Chopin. je vindt hier een kleine muziektentoonstelling, samen met de favoriete piano van de pianist/componist.

Het huis/museum wordt omringd door een aangenaam, rustig park met een riviertje, en overal weerklinkt live Chopinmuziek. Zelfs als je geen groot liefhebber bent van klassieke muziek, is dit sowieso een ontspannende plek om wat tijd door te brengen buiten de stad.

Toegang is betalend en het museum is gesloten op maandag. Van aan het Chopin Museum in het centrum van Warschau kan je een directe bus nemen naar Żelazowa Wola.

 1. Het Kampinos Nationaal Park

Kampinos Nationaal Park, op ongeveer 40 km van het stadscentrum van Warschau, is een must-see voor natuurliefhebbers. Het gebied omvat het oude Kampinoswoud, dat in 2000 werd toegevoegd aan UNESCO’s lijst van biosfeerreservaten.

Het woud alleen al, dat voornamelijk uit dennenbomen bestaat, is goed voor zo’n 70% van de oppervlakte van het park en vormt de habitat van verschillende dieren, waaronder de eland, het symbool van het park. Ideaal als je een langere citytrip Warschau maakt en even aan de stad wil ontsnappen.

 1. Filmpje: een eerste impressie van Warschau

Wat mag je verwachten bij een bezoek aan Warschau? In dit filmpje Kan je alvast een eerste impressie opdoen.

 1. Wat en waar eten in Warschau?

Het zal je misschien verbazen, maar de Poolse keuken bestaat uit meer dan enlel kool en aardappels! Vooral in de grote steden kent Polen een heerlijk gevarieerde keuken, met lekkere lokale specialiteiten. Hieronder volgen een aantal delicatessen die je tijdens je citytrip Warschau zeker eens moet proeven:

Bezoek een melkbar (Bar Mleczny)

Deze unieke soort cafés kom je in het hele land tegen, maar het fenomeen startte hier in Warschau, toen in 1896 de eerste bar Mleczny geopend werd. De melkbars zijn populair, vooral dankzij de eenvoudige, traditionele, Poolse gerechten die hier geserveerd worden tegen ongelooflijk lage prijzen. Drie iconische melkbars in Warschau zijn Prasowy, Bambino en Sady.

Pączek, het perfecte Poolse dessert

De pączek (meervoud: pączki) is een zoet gebakje, vergelijkbaar met een gevulde donut. Het is een iconisch Pools dessert. Je moet er zeker eentje proberen als je in de stad bent! Je vindt deze in zo goed als elke Poolse bakkerij, maar in Warschau worden de pączki van bakkerij Zagoździński beschouwd als de beste van de stad.

Zapiekanka

Net als in Krakau kan je je in Warschau wagen aan een zapiekanka. Bij Zapiexy in Centraal-Warschau vind je bij de lekkerste van de stad. De porties zijn er gigantisch en de ingrediënten van uitstekende kwaliteit.

 1. Waar overnachten in Warshau?

Waar overnachten in Warshau? Overzicht van de hotels en prijzen.

Wij verbleven in het Hotel Rialto ingericht met authentiek Art Deco meubilair. Het hotel ligt op wandelafstand van het centrum. Attent personeel. Geweldig mooie kamer, goede matras en alle comfort. Fijne sauna. Meer info en prijzen.

 1. Nog meer zien in de omgeving van Warschau

 1. Mis niets tijdens je citytrip naar Warschau

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip naar Warschau? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Warschau met 2 stadswandelingen, toeristische info, praktische info + alle daguitstappen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview stadsgids ga op pad!

Krakau & Warschau

Gratis reisgids Krakau & Warschau downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 28 juli 2023 - Hedwig Thibaut

Zoals steeds prachtige organisatie en tips. We plannen deze reis voor binnenkort.

- 3 februari 2023 - Jan Jaspers

Zeker handig om op zak te hebben. Gaat over het gedeelte waar ik zal verblijven en wat ik allemaal wil bezoeken. Echt top ! Dikke merci !

- 2 april 2021 - Rene Willocx

De gids geeft een goed beeld van wat er te zien is in Warschau

- 25 november 2019 - Amal

Erg prettige en handige reisgids. Top

- 20 november 2019 - Paula Klee

Erg goed

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?