Dé 9 mooiste nationale parken van Polen: Onze favorieten

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 9 mooiste nationale parken van Polen: Onze favorieten

9 juli 2021 in Polen0 reacties

Bij Polen denk je misschien niet meteen aan mooie natuur. Toch is Polen een van de weinige landen in Europa waar zoveel verschillende ongerepte landschappen en natuurgebieden voorkomen.

Polen heeft maar liefst 23 nationale parken, drie bergketens, talloze meren. Deze gebieden worden goed beschermd en zijn voor een groot deel ongerept. Wij hebben alvast de mooiste nationale parken van Polen voor je op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

 1. Nationaal Park Słowiński

Het nationaal park Słowiński ligt aan de Baltische kust van Noord-Polen en is niet alleen een nationaal park, maar werd ook door UNESCO geclassificeerd als een biosfeerreservaat.

 • Het ruim 300.000 km² grote Slowiński wordt ook wel de Poolse Sahara genoemd.
 • Het park bestaat dan ook veelal uit uitgestrekte stranden en duinen met wat lichte bebossing. De duinen worden constant door de wind en de golven vervormd en kunnen tot wel 40 m hoog worden.
 • Hierdoor wordt dit nationale park gezien als een van de mooiste en meest bijzondere natuurgebieden van het land.
 • Ga zeker naar het uitkijkpunt Rowokół dat 115 meter boven de zeespiegel ligt. We hoeven je niet te vertellen dat je er een uitstekend uitzicht hebt over het nationaal park en de zee.
 • Wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. Er werd maar liefst 140 kilometer aan wandelpaden aangelegd waarvan de meeste makkelijk begaanbaar zijn. Hier en daar zijn er enkele bankjes voorzien.
 • Je kan er ook vogels spotten waarnaast je vlak bij het park in het dorp Kluki ook een openluchtmuseum over het Slovincy volk kan bezoeken.
 • Meer info vind je op de website.
 1. Nationaal park Wigierski

Het Nationaal Wigierski Park ligt in het noordoostelijke deel van Polen en staat bekend om zijn prachtige meren, die met elkaar in verbinding staan door rivieren. Het nationaal park werd vernoemd naar een van de belangrijke troeven binnen het park, het meer Wigry. Dit meer is een van de grootste in dit deel van Polen. Het waterrijke landschap omvat een deel van de Poolse regio Mazury en het noordelijke deel van het oerwoud Augustów.

Naast het Wigry-meer liggen nog 25 kleinere meren verspreid in het park die met elkaar verbonden zijn door een reeks van waterwegen. Het nationaal park werd in eerste instantie opgericht om de meren en waterlichamen te beschermen, maar omvat nu ook bossen, weiden, moerassen, duinen en landbouwgrond.

De wateren van dit post-glaciale landschap vormen een vitaal ecosysteem en ook een vrij populaire toeristische bestemming. Bezoekers komen hier in het bijzonder om de drijvende eilanden op de meren te zien. Je kan er ook verschillende watersporten uitproberen, vooral kajakken en kanoën zijn hier populair! Maar ook de wandelaars onder ons kunnen hier een frisse neus halen. Er zijn prachtige wandelingen te maken in de bossen.

Wil je graag nog meer Poolse schoonheid ontdekken? Download dan nu onze gratis preview reisgids Polen met alle must-see bezienswaardigheden!

 1. Nationaal park Biebrzański

Het Biebrza Nationaal Park is met ongeveer 60.000 hectare het grootste nationale park van Polen en is gelegen in het noordoosten. Het doel van het park was voornamelijk om een groot laagveenmoerascomplex te beschermen. Het nationale park ligt in de vallei van de rivier Biebrza, de naam was dus niet zo ver te zoeken.. De grootte attractie van dit park, is het prachtige open landschap en de ongewoon rijke flora en fauna.

Vooral die moerassen van de Biebrza-rivier zijn erg belangrijk vanuit een ecologisch perspectief. Ze staan wereldwijd bekend als de broedplaats van vele zeldzame soorten Europese watervogels en roofvogels (ongeveer 235 soorten, waaronder 157 nestvogels). Om ze te bewonderen heb je hier houten observatietorens, loopbruggen, fiets- en wandelroutes tot hun beschikking.

Ook bevinden er in Biebrza Nationaal Park nog kleine, oude dorpjes. In het plaatsje Osowiec, middenin het park, vind je een informatiecentrum waar je heel wat kan bijleren over de omgeving. Dit fort werd gebouwd tussen 1882 en 1892 om de westelijke grenzen van Rusland te beschermen tegen Duitsland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er hier hevig gevochten. Sommige delen zijn toegankelijk voor het publiek en liggen binnen de grenzen van het nationaal park, maar andere delen behoren nog steeds tot het Poolse leger en kunnen dus niet betreden worden.

Weetje: In april 2020 brak er een brand uit in het nationaal park waardoor minstens 6000 hectare gras en bos in as gelegd. De brand was te wijten aan de illegale verbranding van gras en de lage waterstand. Het was de meest verwoestende brand sinds 1992.

 1. Nationaal Park Bialowieża

Op de grens van Polen en Wit-Rusland is het Woud van Bialowieża gelegen. Dit is het grootste en laatste oerbos van Europa en geeft daardoor een beeld van hoe grote delen van West-Europa er vroeger uitzagen. Het bestaat uit een uitgestrekt en woest gebied met een grote verscheidenheid aan flora en fauna, waarbij je onder andere oude eikenbomen van ruim 500 jaar oud kan vinden.

Het verbazingwekkende park is verder beroemd om de ongeveer 300 wisents die er te zien zijn. Deze Europese Bizons zijn de grootste zoogdieren van Europa en de kuddes die in Bialowieża te vinden zijn zijn de laatste die nog in het wild leven. Verder kan je in het park ook herten, lynxen, wolven, steenarenden en vele andere vogels spotten.

Het woud was vroeger het jachtgebied van de Russische tsaar en werd toen al beschermd, maar sinds 1932 is het officieel een nationaal park en mag er niet gekapt of gejaagd worden. Hiermee is het een van de oudste nationale parken van Europa.

 • Het park is alleen met een gids te bezoeken om er zo voor te zorgen dat bezoekers voorzichtig met de natuur hier omgaan.
 1. Nationaal park Kampinos

Op een halfuurtje rijden van Warschau vind je het Nationaal park Kampinos, een must-see voor natuurliefhebbers! Het gebied omvat het oude Kampinoswoud dat in 2000 werd toegevoegd aan UNESCO’s lijst van biosfeerreservaten. Het woud alleen al, dat voornamelijk uit dennenbomen bestaat, is goed voor zo’n 70% van de oppervlakte van het park en vormt de habitat van verschillende dieren waaronder de eland, het symbool van het park.

Het park is gemakkelijk te voet, te paard of met de fiets te verkennen dankzij een aantal uitgestippelde paden. In de winter kan je er zelfs skiën. Wanneer en hoe je het park ook bezoekt, je zal je altijd in een mooie omgeving bevinden. Maar bezoek ook de Palmiry Begraafplaats en het museum in het park. Daar kom je meer te weten over de slachtoffers van de massa-executies die hier door de nazi’s werden uitgevoerd. Het museum heeft een parking en dat maakt het een goede plek maakt om van hieruit een wandel- of fietstocht te starten. Meer info vind je op de website.

Naast de prachtige natuurlandschappen biedt Polen ook heel wat historische monumenten en kennen de steden heel wat cultureel erfgoed. Lees meer over de 21 mooiste bezienswaardigheden in Polen!

 1. Nationaal park Ojców

In het Nationaal Park Ojców, vind je heel wat natuurlijke bezienswaardigheden en historische pareltjes – en dat allemaal op 24 kilometer van het hart van Krakau. Het park is het kleinste Poolse natuurpark maar heeft toch wat te bieden. Want naast de natuurlijke schoonheid kan je er ook een paar fascinerende grotten bewonderen.

Ciemna, Lokietek en Zbojecka zijn de drukstbezochte, maar er zijn in het park nog meer dan 400 grotten te vinden. Bijzonder rijk is hier de insectenwereld met meer dan 3300 soorten, en in de grotten houden zich verschillende soorten vleermuizen schuil.. Daarnaast zal je tussen de bomen ook af en toe een middeleeuws kasteel zien opduiken.

Het Zamek Pieskowa Skala kasteel met zijn schilderachtige omgeving huisvest verschillende museumtentoonstellingen. En ook een van de twee 15-eeuwse torens die het kasteel van het oosten beschermden, zal je zeker opmerken. Meer info over het middeleeuws kasteel.

 • Wil je liever niet zelf rijden? Je kan het Nationaal Park ook bereiken met de fiets of met de bus (nummer 210)
 • Toegang tot dit nationale park is gratis.
 1. Nationaal Park Tatra

Dit nationaal park ligt aan de grens met Slowakije waar een afgescheiden gedeelte van het Tatra gebergte wordt beschermd, met als hoogste bergtop Rysy (2499m boven de zeespiegel). In het Nationaal Park de hoge Tatra zijn beroemde rotsen te ontdekken waarin diepe meren verborgen zitten en het kalksteenmassief bevat talloze grotten. De Grote Sneeuw Grot met gangen van 24 km lang is een van de grootste ter wereld.

Dit is het enige berggebied in het land met een alpien karakter. De flora en fauna zijn buitengewoon rijk en daarom is de hele bergketen beschermt in het kader van het nationaal park. Bovendien kan men hier marmotten, een bruine beer of een adelaar spotten. Verder is zijn bijzondere attracties de talrijke gletsjermeren, gekenmerkt door uitzonderlijke watertransparantie en de watervallen, zoals de grootste - Wielka Siklawa (70 m) en de populaire Wodogrzmoty Mickiewicza. Meer info op de website.

 1. Nationaal park Karkonosze

Aan de grens met Tsjechië vind je het Nationaal Park Karkonosze. Het ligt in de bergen, aan de oevers van de rivier de Łomnica, niet ver van een 20e-eeuwse dam. De ingang van het nationaal park ligt dichtbij de stad Karpacz. Het werd door UNESCO uitgeroepen tot een biosfeerreservaat en 40 hectare veengebied is een internationaal beschermd moerasgebied van Ramsar.

Het park herbergt veel unieke diersoorten zoals de moeflons die hier aan het begin van de 20e eeuw werden geïntroduceerd. Bovendien kan je hier heerlijk wandelen dankzij de 112 kilometer aan wandelpaden. Liever skiën in de winter? Geen probleem! Je vindt er ook 10 skiliften die in het wintersportseizoen gebruikt kunnen worden. De bergtoppen, watervallen, meren en vredevolle landschappen in dit bijzondere stukje Polen zullen je zeker niet ontgoochelen!

 1. Nationaal Park Narwianski

In het oosten van het park kan je een bezoek brengen aan het waterrijke park Narwianski. Dit is sinds 1996 een beschermd gebied dat vooral bestaat uit veenlandschappen, moerassen en bossen. De meeste tochten in het parken worden met een pychówka afgelegd, een soort kajak, maar het is ook mogelijk om door het park te wandelen of te fietsen. Met een beetje geluk kan je een van de bewoners van het park, zoals beren, wolven, lynxen en bizons, spotten tijdens een bezoek.

 1. Kaartje nationale parken in Polen

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Polen?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Polen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Polen met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Polen.

Polen

Gratis reisgids Polen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?