23 x bezienswaardigheden Poznań: wat zeker zien tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

23 x bezienswaardigheden Poznań: wat zeker zien tijdens je bezoek?

14 april 2021 in Polen1 reactie

Poznań ligt in het westen van Polen aan de oevers van de Warta-rivier. Het is voor veel mensen de eerste kennismaking met Polen omdat de stad aan de hoofdspoorlijn tussen Berlijn en Warschau ligt. Poznán biedt een interessante mix van een middeleeuws stadscentrum, een bloeiende zakenwijk en enkele artistieke en eigenzinnige hotspots.

Ontdek in dit uitgebreide artikel alles over Poznań en de 23 mooiste bezienswaardigheden!

Tours en excursies in Poznań

De mooiste bezienswaardigheden in Poznań bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de regio.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Oude Marktplein

Het Oude Marktplein ligt in het kloppende, middeleeuwse hart van de stad. Het is het ideale startpunt om je verkenningstocht door Poznán te beginnen. De zijden van het oude marktplein zijn ongeveer 140 meter lang en in het midden staat een groepje gekleurde gebouwen waaronder het oude stadhuis (Ratusz). Het plein wordt omkaderd door hoge rijhuizen waarvan vele nu gebruikt worden als restaurant of café waar je gezellig iets kan drinken en vanwaar je het dagelijkse leven in de stad uitstekend kan bewonderen.

Het plein werd voor het eerst aangelegd in 1253 en gerenoveerd omstreeks 1550. De meeste gebouwen op het plein werden na de Slag om Poznań in 1945 gereconstrueerd.

 1. Nationaal Museum van Poznań

Heel wat gebouwen op het Oude Marktplein zullen je aandacht trekken, en terecht. Zo is het oude wachthuisje aan de westelijke zijde waar nu het Nationaal Museum van Poznań gevestigd is, gewijd aan de Groot-Polenopstand van 1918-1919. Oorspronkelijk was dit 18e-eeuwse gebouw van hout gemaakt, maar het werd in 1783-87 in klassieke stijl gerenoveerd. Recht tegenover dit museum, in de cluster van gebouwen in het midden van het plein, vind je een kleiner militair museum. Het bevindt zich in een modern gebouw op de plaats van een voormalige lakenhal.

Autovakantie in Polen? Bekijk dan zeker onze compleet uitgestippelde route door Polen. En rijd langs de mooiste plekjes!

 1. Ratusz Poznański

Ratusz Poznański is misschien wel het mooiste stadhuis ten noorden van de Alpen. Het stadhuis dateert uit de renaissancetijd en is versierd met honderden verbazingwekkend gedetailleerde kunstwerkjes. Elke dag om klokslag 12 uur komen er net boven het uurwerk twee mechanische geiten tevoorschijn, steevast een leuk moment op het Oude Marktplein. Het stadhuis werd oorspronkelijk gebouwd aan het einde van de 13e eeuw na de oprichting van de stad in 1253 en kreeg zijn huidige uiterlijk tussen 1550 en 1560. Binnenin bevindt zich nu een stadsmuseum.

 1. Oude Waag

Net achter het stadhuis staat de Oude Waag, oorspronkelijk gebouwd tussen 1532 en 1534. Het gebouw werd echter als onveilig beschouwd en in 1890 werd het vervolgens afgebroken en vervangen door een 'nieuw stadhuis' in renaissancestijl. Nadat dit nieuwe stadhuis in de oorlog zwaar beschadigd was geraakt, werd besloten om de Oude Waag in zijn oude glorie te herstellen. Architecten buigden zich over enkele overgebleven prenten en op basis daarvan werd een replica opgetrokken. De dag van vandaag worden er bruiloften en andere feestelijkheden gehouden.

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats in Poznań? Bekijk hier de leukste accommodaties in de stad.

 1. Sint-Stanislauskerk

De indrukwekkende Sint-Stanislauskerk is een van de mooiste voorbeelden van barokke architectuur in Polen. De kerk werd gebouwd door de Jezuïeten vanaf 1649 en werd ingewijd in 1705. De Sint-Stanislauskerk werd de parochiekerk in 1798 en nam de plaats in van de kapittelzaal van de Heilige Maria Magdalena, die was vernietigd. De architectuur en de ornamenten binnen en buiten zijn adembenemend.


 1. Archeologisch Museum

Het Archeologisch Museum is een van de beste musea van Poznań. Dit stadspaleis dat dateert uit de 16e eeuw herbergt een adembenemende archeologische collectie van meer dan 42.000 zeldzame en mysterieuze artefacten. Je kan er tentoonstellingen bijwonen die je vertellen hoe de regio eruitzag van de prehistorie tot de vroege middeleeuwen en er liggen zelfs enkele oude Egyptische voorwerpen op je te wachten. Meer info op de website.

 1. Nationaal Kunst- en Muntenmuseum

Het Nationaal Kunst- en Muntenmuseum van Poznań, het belangrijkste onderdeel van het nationale museum, herbergt staatscollecties van kunstwerken en munten. Het bevindt zich in een groot historisch gebouw dat je zeker van ver zal opmerken. De immense collectie omvat schilderijen van Poolse en andere Europese kunstenaars, andere kunstwerken en historische munten.

Ontdek ook nog andere excursies en bezoek boeiende musea

 1. Koninklijk Kasteel van Poznań

Het Koninklijk Kasteel is een moderne reconstructie van een kasteel uit de jaren 1200. Het herbergt nu een museum voor toegepaste kunst. Het kasteel heeft een panoramische toren die je kan beklimmen voor een prachtig uitzicht over de oude stad. De totale reconstructie van de gesloopte delen van het kasteel en de zorgvuldige restauratie van de overgebleven gebouwen ging van start in 2010.

 1. Kathedraal van Poznań

De Kathedraal van Poznań werd oorspronkelijk gebouwd aan het einde van de 10e eeuw. Het stond binnenin de versterkte stad die destijds enkel het eiland besloeg dat vandaag Kathedraal-eiland heet. Die oude versterkte nederzetting omvatte ook een hertogelijk paleis en was een van de belangrijkste politieke centra van de vroege Poolse staat.

 • De oorspronkelijke kathedraal werd ongeveer 70 jaar later herbouwd in de romaanse stijl en kende daarna nog enkele restauraties.
 • In de 14e en 15e eeuw kwam een nieuwe renovatie, ditmaal in de gotische stijl.
 • Daarna volgde nog een barokke renovatie na een verwoestende brand in 1622 en een neo-klassieke renovatie na een andere brand in 1772.
 • Tijdens de bevrijding van Poznán in 1945 werd de kathedraal opnieuw ernstig beschadigd. De restauratoren besloten toen om terug te keren naar de gotische stijl en bouwden verder op de middeleeuwse restanten die door de brand werden blootgelegd.
 1. Aartsbisschoppelijk Paleis van Poznań

Het Aartsbisschoppelijk Paleis van Poznań was meer dan een eeuw lang de zetel van de primaat, het hoofd van de katholieke kerk in Polen. Ten tijde van het Oosters Schisma, toen de kerk in verschillende stromingen verviel, werd dit paleis het symbool voor de Poolse identiteit. Op de gevel van het gebouw zijn twee beelden van de heilige Petrus en Paulus te zien. Zij zijn de beschermheiligen van de kathedraal en van de hele stad. De beelden maakten ooit deel uit van een altaar, maar dat altaar bestaat niet meer.

 1. Brama Poznania

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Kathedraal-eiland, dan is het moderne, interactieve erfgoedcentrum Brama Poznania een absolute must-see. Je kan er een audiotour volgen waarin je meer leert over het eiland en de algemene Poolse geschiedenis.

Wil je graag Polen uitgebreid verkennen? Download dan nu onze reisgids Polen en ontdek alle highlights en enkele leuke stadswandelingen!
 1. Keizerlijk kasteel Poznań

Het keizerlijk kasteel in Poznań werd gebouwd in opdracht van Willem II, de Duitse keizer, door de architect Franz Schwechten in 1910. Het gebied stond toen onder Duitse heerschappij. Het paleis werd in romaanse stijl opgetrokken. Een mooi architecturaal plaatje!

 1. Moniuszko Theater

Niet ver van het Keizerlijk Paleis vind je het Groot Theater. Het Groot Theater is een opvallend neoklassieke bouwwerk en wordt ook wel het Moniuszko Theater genoemd. Een eerbetoon naar de beroemde Poolse componist: Stanisław Moniuszko.

 1. Cytadela Park

Eventjes bekomen in de natuur? Cytadela Park is een groot park op het terrein van het fort Winiary. Dat is een versterkt gebied ten noorden van het stadscentrum dat dateert uit de 19e eeuw. Je vindt er een militair museum, militaire begraafplaatsen en de overblijfselen van enkele oude vestingwerken.

Onze tip: Wil jij ook graag Poznań verkennen met een begeleide stadswandeling? Boek je wandeling met gids online, je kan annuleren tot 24u voor aankomst, met geld terug garantie.

 1. Maltameer

Maak een wandeling rond het Maltameer en geniet van de frisse lucht. Dit is een geweldige plek om even tot rust te komen en om te genieten van de mooie natuur. Je kan er uitstekend fietsen, wandelen, joggen of je wagen aan enkele watersporten. We raden je aan om hier een picknick te maken en even te ontsnappen aan de drukte van het stadscentrum.

 1. Nationaal Park Słowiński

Het nationaal park Słowiński ligt aan de Baltische kust van Noord-Polen en is niet alleen een nationaal park, maar werd ook door UNESCO geclassificeerd als een biosfeerreservaat.

 • Het ruim 300.000 km² grote Slowiński wordt ook wel de Poolse Sahara genoemd.
 • Het park bestaat dan ook veelal uit uitgestrekte stranden en duinen met wat lichte bebossing. De duinen worden constant door de wind en de golven vervormd en kunnen tot wel 40 m hoog worden.
 • Hierdoor wordt dit nationale park gezien als een van de mooiste en meest bijzondere natuurgebieden van het land.
 • Ga zeker naar het uitkijkpunt Rowokół dat 115 meter boven de zeespiegel ligt. We hoeven je niet te vertellen dat je er een uitstekend uitzicht hebt over het nationaal park en de zee.
 • Wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. Er werd maar liefst 140 kilometer aan wandelpaden aangelegd waarvan de meeste makkelijk begaanbaar zijn. Hier en daar zijn er enkele bankjes voorzien.
 • Je kan er ook vogels spotten waarnaast je vlak bij het park in het dorp Kluki ook een openluchtmuseum over het Slovincy volk kan bezoeken.
 • Meer info vind je op de website.
 1. Nog meer musea in Poznań

Aardappelmuseum van Poznań

Het Aardappelmuseum van Poznań (Poznańskie Muzeum Pyry) is een eigenzinnige toevoeging aan de stad. Hier kom je alles en nog veel meer te weten over de aardappelen waar deze regio bekend om staat. Pyry is de lokale dialectnaam voor aardappelen (ziemniak in het Pools). Dit museum is verrassend fascinerend en het zal je ongetwijfeld een andere blik geven op deze oh-zo-banale groente. Het is eens wat anders dan een museum over kunst of geschiedenis. Meer info op de website.

Croissantmuseum

Ook dit museum is vrij bijzonder: het interactieve Croissantmuseum is gewijd aan de 150-jarige traditie van het bakken van croissants. Hier worden de geheimen van de Sint-Maartense croissants ontsluierd en leer je enkele intrigerende stadslegendes kennen.

Chocolademuseum

Ben je een liefhebber van chocolade? Dan is dit museum misschien wel het hoogtepunt van je bezoek aan Poznań! Het museum spreekt voor zich: je leert er alles over chocolade. Als je met kinderen reist, is dit ook zeker een stop die een glimlach op ieders gezicht zal toveren. Bovendien kan je hier en daar eens proeven van de lekkernijen. Mmm heerlijk!

 1. Leuke stadjes in de buurt van Poznań

Gniezno

Gniezno wordt ook wel de bakermat van de Poolse staat genoemd en heeft net als heel wat andere steden een charmante oude binnenstad in petto. De smalle straatjes, omzoomd door kleurrijke gebouwen, kronkelen zich richting een idyllisch geplaveid plein waar een bekende kathedraal staat te pronken. In de 10e eeuw werden hier de verschillende stammen in de regio voor het eerst verenigd als het land Polen. Later, in 1025, werd de eerste Poolse koning, Bolesław Chrobry (Bolesław de Dappere), hier gekroond.

Gniezno heeft in de loop der eeuwen als koninklijke en religieuze zetel van het land gediend en bijna 300 jaar lang vonden hier in de kathedraal kroningen plaats. Gniezno is vandaag nog steeds de formele kerkelijke hoofdstad van de Poolse kerk.

Toruń

De gotische ommuurde stad Toruń, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een fantastische manier om even te ontsnappen aan de drukkere Poolse steden in de buurt. Dit schattige stadje werd gesticht door Teutoonse ridders en was de geboorteplaats van Copernicus.

In de middeleeuwse oude stad aan de oever van de rivier de Wisla wachten heel wat historische bezienswaardigheden op je. De absolute must-sees zijn de Teutoonse kasteelruïnes, vestingmuren en poorten, het Cultuurmuseum en het Peperkoekmuseum. En natuurlijk ook de imposante, gotische kathedraal uit de 14e eeuw. Over het charmante stadscentrum liggen nog wel enkele tientallen andere historische juweeltjes verspreid.

Bydgoszcz

De charmante kasseistraatjes van de oude stad van Bydgoszcz geven je instant een vakantiegevoel. Hier kan je een mooie mix van prachtige, gotische gebouwen en Jugendstil-architectuur ontdekken. Je kan natuurlijk gewoon door de eeuwenoude straatjes slenteren, maar maak ook zeker een boottocht op de schilderachtige rivier de Brda. We raden je ook aan om de tijd te nemen voor een picknick of om gewoon een plekje te zoeken in het stadscentrum voor een lekkere lunch of een kopje koffie.

 1. Waar overnachten in Poznań?

Tijdens je bezoek aan Poznań heb je natuurlijk ook een aangenaam hotel, hostel of verblijf nodig. Wij hebben voor jou alvast een overzicht gemaakt van de mooiste hotels in Poznań.

City Solei Boutique Hotel

Het unieke City Solei Boutique Hotel ligt in de wijk Chwaliszewo van Poznań, op slechts 5 minuutjes wandelen van de Oude Markt. Het hotel beschikt over kamers met een licht interieur en een unieke inrichting, geïnspireerd op steden als New York, Kyoto en Havana. Ze zijn geluiddicht en bieden uitzicht over het oude centrum. Het restaurant van het hotel serveert 's ochtends een buffet- en een à-la-carte-ontbijt om de dag te beginnen. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Polen met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Polen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Polen met meer dan 195 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Polen.

Polen

Gratis reisgids Polen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 7 augustus 2023 - Jan Paap

De reisgids voor polen is erg compleet en met veel informatie. We hebben hem dagelijks op onze Ipad gebruikt bij het verkennen van de steden die we bezochten tijdens onze rondreis. De enige suggestie die we hebben is dat de routekaartjes voor de rondwandelingen wel wat ver af staan van de omschrijvingen van de bezienswaardigheden. Misschien een idee om deze routekaartjes ergens tussen de omschrijvingen te plaatsen of ergens bovenaan en/of tussentijds te herhalen, zodat veel scroll-werk wordt voorkomen. Succes met de verdere uitwerking van reisroutes

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?