20 x bezienswaardigheden Krakau: Citytrip reistips + hidden spots

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

20 x bezienswaardigheden Krakau: Citytrip reistips + hidden spots

21 februari 2024 in Krakau15 reacties

Wat moet je zeker zien en doen in Krakau? Waar is de leukste plek om te overnachten? Hoe bespaar je geld tijdens je citytrip?

Krakau wordt door UNESCO geprezen als één van de mooiste steden in Europa. De bezienswaardigheden kunnen wedijveren met die van Praag of Wenen als het op schoonheid en verfijning aankomt.

In dit artikel onze 20 favoriete bezienswaardigheden in Krakau om te bezoeken tijdens je citytrip. We vergeten natuurlijk niet de lokale specialiteiten te proeven!

Tickets en tours in Krakau en omgeving

De mooiste bezienswaardigheden in Krakau bezoeken? De mooiste dingen om te doen tijdens je citytrip Krakau. Wil je meer weten over de stad en omgeving, boek dan zeker een begeleide rondleiding met gids, zo kom je nog meer te weten.

Een tour regelen van Krakau naar Auschwitz of de Wieliczka zoutmijnen? Kijk snel bij GetYourGuide of kijk bij Ticketbar voor het volledige aanbod of kijk hieronder.

Inhoud artikel

 1. Het Wawel Kasteel in het hart van Krakau

Het Wawel Kasteel, ligt op een rotsachtige helling in het hart van Krakau, was ooit de zetel van de Poolse koningen. Ten tijde van de Poolse Delingen kwam Krakau in handen van de Oostenrijkers. Na het herstellen van de Poolse onafhankelijkheid (na WOI) werd het Wawel Kasteel de zetel van de Poolse presidenten. Momenteel is het een nationaal museum.

TICKETS: Wil jij tijdens je stedentrip Krakau ook dit prachtige kasteel bezoeken? Bestel je tickets voor het Kasteel van Wawel makkelijk online.

 1. Auschwitz en het Auschwitz-Birkenau kamp

Auschwitz was het eerste concentratie- en vernietigingscentrum dat door de Nazi’s in deze regio gebouwd werd. Meer dan 1,1 miljoen mannen, vrouwen en kinderen lieten hier het leven. Auswitch groeide uit tot het grootste dodenkamp van de Holocaust. Over heel de wereld is deze plek een symbool van terreur en genocide, een grimmige herinnering aan tot wat de mens in staat is. Auschwitz is opgesplitst in het hoofdkamp, Auschwitz I, en het Birkenau-kamp, Auschwitz II.

Je kan Auschwitz zelf bezoeken vanuit Krakau of via een georganiseerde daguitstap. Lees meer over een bezoek aan Auschwitz in onze aparte blog. Wist je dat je ook een Nederlandstalige rondleiding kan volgen in Auschwitz.

 1. De Wieliczka Zoutmijn

De Wieliczka Zoutmijn biedt een fascinerend inzicht in de levens van mijnwerkers doorheen de geschiedenis. Het is één van de meest indrukwekkende toeristische bezienswaardigheden in dit deel van Polen en je mag hem eigenlijk niet missen.

De zoutmijn staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en wordt jaarlijks door meer dan 1 miljoen mensen bezocht, zeker een to-do tijdens je citytrip Krakau. De menselijke geschiedenis van de mijn gaat meer dan 700 jaar terug, maar de geologische/minerale geschiedenis keert zelfs nog veel verder terug in de tijd. Lees ook ons blogartikel over Wieliczka.

Boek je ticket online en sla de wachtrijen over, of boek je georganiseerde tour met ophaaldienst in je hotel.

 1. Oskar Schindlers Emailfabriek

Als je Spielbergs beroemde film Schinder’s List hebt gezien (bekijk trailer hier), zal het verhaal van fabriekseigenaar Oskar Schindler en zijn werknemers je niet onbekend zijn. De film werd bijna volledig opgenomen in Krakau. Op de plaats van Oskar Schindlers Emailfabriek staat vandaag niet alleen het MOCAK, maar ook een historisch museum.

Oskar Schindler was een Duitse industrieel en lid van de Nazipartij. Hij liet heel wat Joden werken in zijn fabriek. Aanvankelijk deed hij dat alleen uit winstbejag (goedkope werkkrachten), maar uiteindelijk heeft hij het leven van bijna al zijn Joodse werknemers gered.

TICKETS: Oskar Schindlers Emailfabriek bezoeken? Boek je tickets voor het museum online en sla de wachtrijen over.

 1. Het grootste middeleeuwse stadsplein in Europa

De Grote Markt (Rynek Główny) van Krakau is het grootste middeleeuwse stadsplein in Europa. Deze grote, open plek uit de 13de eeuw in het hart van de stad wordt omringd door paleizen en kerken en is een goede start van je verkenning van de stad. De ereplaats op het plein is voorbehouden voor de Lakenhal, die hieronder beschreven staat.

 1. De Lakenhal (Sukiennice) en Raadhuistoren

De Lakenhal (Sukiennice) dateert uit de Renaissance en is één van de meest herkenbare structuren in de stad. De Poolse naam van de Lakenhal, Sukiennice, verwijst specifiek naar de handel in stoffen en textiel, maar er werden ook heel wat andere goederen verhandeld: leer en zijde, was, kruiden, lood en zout uit de nabijgelegen mijnen van Wieliczka.

De Raadhuistoren (Wieża ratuszowa) is een gerestaureerde toren die oorspronkelijk dateert uit de 14de eeuw en toen gebouwd werd als deel van het stadhuis. Vanuit de ramen (op de balkons mag je niet komen) heb je een prachtig uitzicht. De toren is 70 m hoog en staat zo’n 55 cm scheef. Dit zou volgens de legende het gevolg zijn van een enorm sterke wind die de toren in 1703 uit positie blies.

 1. Florianuspoort (Brama Floriańska)

De Florianuspoort (Brama Floriańska) is een gotische toren die oorspronkelijk gebouwd werd in de 14de eeuw, als onderdeel van de verdedigingsstructuur tegen de Turkse aanvallen. Dit is de enige van de 8 oorspronkelijke poorten die niet afgebroken werd tijdens de “modernisering” van Krakau in de 19de eeuw. De torenpoort is 33,5 m hoog, werd in 1660 bekroond met een metalen ‘helm’ en werd in 1694 al eens gerenoveerd.

 1. Barbacane van Krakau

De Barbacane van Krakau (Barbakan) is een cirkelvormig stenen fort en was ooit verbonden met de verdedigingsmuren van de stad via de brug van de Florianuspoort. Ze is één van de enige drie overgebleven barbacanes in heel Europa, en is met voorsprong de best bewaarde. Het omwalde, bakstenen gebouw heeft een binnenplaats van 24 meter diameter en telt 7 torentjes, een niet te missen bezienswaardigheid tijdens je citytrip Krakau.

Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je stedentrip Krakau? Bestel je dan de Krakau City Pass, hiermee heb je toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.
 1. Kerken, kerken en kerken

9.1. De Mariakerk (Kościół Mariacki)

Een Rooms-katholieke kerk met een 80 meter gotische wachttoren. Het houten altaarstuk werd uitgesneden door de beeldhouwer Veit Stoss in de late 15de eeuw en is werkelijk adembenemend, net zoals de glas-in-loodramen en het blauwe, met sterren bezaaide plafond.

Elk uur op het uur klinkt van hieruit een bugelsignaal (de Hejnał Mariacki). De melodie wordt traditiegetrouw halverwege afgebroken, ter nagedachtenis van een legendarische trompettist die in de nek werd geschoten toen hij laattijdig wou waarschuwen voor Mongoolse invallers.

9.2. De Sint-Adalbertkerk (Kościół św. Wojciecha)

Op de hoek van de Grote Markt dateert uit de 11de eeuw en heeft een barokke koepel. Ze is ouder dan het plein, wat haar eigenaardige positie verklaart. Intrigerend aan de binnenkant is dat de vloer zo’n 2 meter lager ligt dan het plein.

9.3. De Franciscanenkerk (Kościół Franciszkanów)

Staat bekend om haar glas-in-loodramen, muurschilderingen en haar kopie van de Lijkwade van Turijn. Deze gerestaureerde gotische kerk is de kleurrijkste van de stad.

9.4. Sint-Petrus-en-Pauluskerk en z'n slinger van Foucault

Was het eerste gebouw in Krakau, en misschien zelfs in heel Polen, dat volledig in barokstijl werd opgetrokken. Elke donderdag wordt hier de langste slinger van Foucault (46,5 m) in Polen gedemonstreerd. Hiermee wordt de draaiing van de aarde aangetoond. (De uitleg is in het Pools.)

 1. Pinball Museum van Krakau

Het aparte, kleine Pinball Museum (Flipperkast Museum), verborgen in een binnenkoerkelder naast de Atlantic Squash Club, is een speelhal van de oude stempel, met meer dan 50 originele flipperkasten en nog heel wat andere, oude arcadespelletjes.

Misschien wel een nostalgische ervaring voor flipperkastliefhebbers, maar zeker ook leuk voor gezinnen die even iets anders zoeken tijdens hun citytrip in Krakau.

 1. De hippe Kazimierz wijk

Kazimierz is een levendige, culturele wijk met een aanlokkelijke wirwar van galerijen, bijzondere winkeltjes, vintage kledingwinkels, hippe bars en eettentjes.

WANDELING: Download ook onze stadswandeling die je langs alle belangrijke bezienswaardigheden in dit vroeger Joods gebied brengt. Het loont echter ook de moeite om gewoon wat rond te dwalen, verborgen pareltjes te ontdekken en de sfeer op te snuiven. Wil je graag de wijk op een bijzondere manier verkennen?

 1. Remuh Synagoge

Een andere bijzondere bezienswaardigheid in Krakau is de kleine maar actieve Remuh (of Remah) Synagoge (Synagoga Remuh) die dateert uit 1553. Ze werd opgericht door de familie van de beroemde 16de-eeuwse Poolse rabbijn, Moses Isserles, die beter gekend was als ‘de Rema’. De synagoge ligt naast een oude Joodse begraafplaats die nog tot 1800 gebruikt werd.

Vandaag de dag zijn de synagoge en bijhorende begraafplaats een belangrijk bedevaartsoord voor Joden van over heel de wereld. Het gerestaureerde plafond van de synagoge en de bescheiden binnendecoraties, zijn tijdens je citytrip Krakau zeker een bezoek waard.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Krakau? Bekijk alvast onze favoriete verblijven in Krakau, van luxe tot budgethotels.
 1. De heuvel Kościuszko

De heuvel Kościuszko is een artificiële grafheuvel die aangelegd werd ter ere van Tadeusz Kościuszko, die leefde tussen 1746 en 1817. Hij vocht in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, waarna hij ook een opstand tegen buitenlandse overheersing in Polen startte.

Vrienden, hoogwaardigheidsbekleders en functionarissen dumpten hier de eerste kruiwagens grond en gedurende de volgende 3 jaar kwamen mensen van over heel Polen, de grond van hun dorpen brengen.De heuvel, die officieel afgewerkt werd in 1823, is 34 m hoog. Op een heldere dag kan je vanop de top de Tatrabergen zien.

 1. Het mooie dorpje en klooster van Tyniec

Het mooie dorpje Tyniec is de thuisbasis van een beroemd klooster, dat op een kalkstenen klif hoog boven de rivier staat. De beste manier om deze pittoreske locatie te bereiken is door een fiets te huren in Krakau en langs de kronkelige Wisła te fietsen. Of misschien verkies je wel een riviercruise?

Het klooster is een fascinerende bestemming en wordt nog steeds bewoond door Benedictijnse monniken. Zij waren ooit beroemd voor het brouwen van bier.

 1. Het Pools Luchtvaartmuseum

Het Pools Luchtvaartmuseum (Muzeum Lotnictwa Polskiego) heeft een grote collectie oude vliegtuigen en vliegtuigmotoren. Dit museum, dat zich bevindt in één van de oudste militaire luchthavens van Europa, sowieso een must-see voor iedereen met ook maar een beetje interesse in de geschiedenis van de luchtvaart.

Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Krakau & Warschau, inclusief stadswandelingen.
 1. De heuvel van Krakus

De heuvel van Krakus (of Krak) is de oudste structuur in Krakau. Dit is één van de twee prehistorische heuvels in de stad en is tevens één van haar hoogste punten, waardoor je vanop de 16 m hoge toren panoramische uitzichten over de omgeving krijgt. De plaats zou aangelegd zijn ter ere van de mythische stichter van de stad, koning Krak (of Krakus).

 1. De hidden lagoon Zakrzówek

Opgelet sinds 2 augustus 2019 gesloten voor renovatiewerken, deze zullen ongeveer 2 jaar duren volgens het stadsbestuur. Op zoek naar verfrissing in de warme zomermaanden? Dan is hidden lagoon Zakrzówek de plaats om op te zoeken.

Op zo'n 20 minuten van het stadscentrum van Krakau kan je dit verborgen stukje natuur vinden. Ideaal om te zwemmen in glashelder water tussen steile rotsen en veel groen. Neem de tram tot de halte Norymberska en wandel via Ulica Wyłom naar de toegang.

Je kan er van juni tot en met augustus naartoe tussen 9u en 19u (betaalde toegang). Kijk voor de locatie op Google maps.

 1. Geld besparen met de Krakau City Card

Wil je veel zien en geld besparen tijdens je citytrip Krakau? Overweeg dan om de Krakau City Card aan te kopen. Hiermee kan je onbeperkt de tram en bus nemen, en geniet je van toegang tot alle belangrijke bezienswaardigheden en 40 musea in Krakau. Volg een rondleiding in de Wieliczka Zoutmijn of Auschwitz-Birkenau Museum, zonder aan te schuiven bij ellenlange wachtrijen.

Ouderen boven de 70 en kinderen onder 4 jaar rijden sowieso gratis, en er zijn kortingen voor studenten onder 26 met een ISIC (International Student Identity Card). Koop je Krakau City Card online.

 1. Waar en wat eten in Krakau?

1. Waar kan je het best gaan eten in Krakau?

Op citytrip in Krakau en je wil lekker traditioneel Pools eten aan belachelijk lage prijzen, verken dan de lokale wijken en blijf niet te lang op de toeristische plekken hangen.
Een restaurant in het stadscentrum dat sterk aanbevolen wordt door de locals, is Gospoda Koko, in de Oude Stad op Ul Golebia 8. Het restaurant is open tot 3u ’s ochtends.

2. Street food in Krakau

Eén van de populairste street food-gerechten in Polen is de zapiekanka, een open getoaste sandwich van lang brood dat op Frans stokbrood lijkt. Naast de zapiekanka-sandwich vind je er ook nog obwarzanek (een gevlochten, ringvormig brood, dat je op de hoek van zowat elke straat kan kopen) en kielbasa (een traditionele worst). De beroemdste kielbasa wordt geserveerd tussen 20u-3u, in een busje ten oosten van de Oude Stad, vlakbij de treinbrug (kruising ul. Grzegórzecka met ul. Blich).

3. Pierogi: traditionele Poolse dumplings (knoedels)

Deze traditionele knoedels zijn de echte Poolse keuken, en je kan ze verkrijgen met een hele reeks verschillende vullingen. De populairste zijn waarschijnlijk de pierogi ruskie (knoedels in Russische stijl met roomkaas en kruiden), hoewel de pierogi met vlees of met fruit als dessert, ook populair zijn.

4. Bigos: traditionele Poolse stoofpot

Deze oude Poolse favoriet wil je misschien ook wel proeven wanneer je in de stad bent. Bigos is een iconisch gerecht, ook wel bekend als ‘jagersstoofpot’ omwille van de rauwe en aardse ingrediënten, en is in de hele stad beschikbaar. De stoofpot kan bestaan uit verschillende soorten vlees, van hertenvlees tot kalfsvlees, gerookte worst of spek.

 1. Waar overnachten in Krakau?

Wil je budget of luxe overnachten, in Krakau is er een grote keuze aan hotels. Een overzichtje + prijzen hier.

Op hotel? Wij zelf verbleven in INX Design Hotel (4*), in de trendy, oude Joodse wijk Kazimierz met AIRCO en gratis WiFi. Lekker ontbijt met streekproducten, nette kamers en vriendelijk staf! Ze helpen je graag bij het uitstippelen van je daguitstap. Meer info en prijzen.

Een appartement in Krakau boeken? Boek dan zeker Aparthotel Stare Miasto in het historische centrum van Krakau, op slechts 120 meter van de Grote Markt. Meer info en prijzen.

 1. Download onze gratis reisgids Krakau, zo mis je niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip naar Krakau? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Krakau met 2 stadswandelingen, toeristische info, praktische info + alle daguitstappen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview stadsgids Krakau ga op pad!

Krakau & Warschau

Gratis reisgids Krakau downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 4 maart 2024 - Eline

Met deze gids leer je Krakau pas echt kennen!

- 13 februari 2023 - elisabeth

fijne en beknopte gids. de wandelingen zijn handig uit te stippelen mbh de GPS coördinaten. Fijn dat er telkens wat uitleg bijstaat die behapbaar blijft.

- 6 maart 2022 - janssens walter

zeer interessante reisroutes en zeker een aanrader

- 28 maart 2021 - Dorine Nuyttens

Beste Ik vind heel veel informatie ivm Krakau. Top! In deze stad gaan wij logeren. Van daaruit maken we uitstappen naar Auschwitz, de zoutmijnen van Wieliczka,.. Wij proberen zoveel mogelijk te zien in de week dat we in Polen verblijven...als Corona het toelaat natuurlijk. Bedankt, vriendelijke groet. Dorine

- 4 februari 2020 - Katrien De Wulf

heel handige gids, gemakkelijke beschrijving leuke ideeën

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?